POTISKIVANJE I AGRESIJE - Agesije i odnos

17.08.2017.




Potiskivanje i agresije

Agresije i problemi međutim ne nastaju samo time što roditelji svojim načinom življenja pružaju krivi primjer već i zbog toga što cijela kultura slijedi krive ciljeve. To je stoljećima bio slučaj u potlačenih žena, razvlaštenih, slabih, onih koji su bili drukčiji. Obitelj i društvo jedna su cjelina. Zamisli sebi kameni luk iznad vrata i pojedine kamenove od kojih je sagrađen. Luk je društvo, a kamenovi su obitelji. Ako kameni komadi postanu truli ili čak počnu ispadati, luk se ruši. Odnosi ne mogu biti sretni ako je njihov okvir društvo koje zlorabi moć i koje ugnjetava. Tko je ugnjetavan, u najvećem broju slučajeva razvija agresije. Zato vam uvijek iznova ponavljam kako djecu trebate odgajati s ljubavlju. Isto tako ni žene svojega društva ne smijete ugnjetavati. A određeni slojevi ne smiju biti poštovaniji od drugih. Društvo je kao organizam. Cijeniš li svoje noge više od svojih ruku? Pluća manje od srca? Živce manje od limfnog sustava? Ako da, kako glupo! Što bi bilo jedno bez drugoga? Ne preziri ništa i nikoga!

Vašem društvu ide tako loše ponajprije zbog toga što klasa koja je imala moć i koja je i sada ima, važan dio svojega Sebstva kako u nutrini tako i izvana nije poštovala ili je čak prezirala. Moćnici su zatvorili svoja srca i zato nisu imali obzira prema podanicima. Osim toga na žene su gledali kao na njima podložne i sukladno tome ih prezirali. Takvo nepravedno i glupo držanje uvijek vodi do katastrofe, prije ili poslije. Žensko, ono osjetljivo u ljudima, nikada se ne može u društvu potlačivati, a da društvo zbog toga ne propadne.

Potlačivanje, kao što je rečeno, vodi agresijama. Upravo na toj ste točki već stoljećima. Kako su muškarci potlačivali žene, one se nisu mogle otvoriti i živjeti kvalitete koje su oznaka žene. Mnogi su se muškarci ženili samo zbog toga da zadovolje svoj seksualni nagon i da dobiju sinove. I što je nastalo iz svega toga? Žene su bile toliko povrijeđene od strane društva i muškaraca, ali i žena na vlasti, da svojoj djeci nisu pružile ljubav koja im je bila potrebna. Moglo bi se reći da su njihovi sinovi s majčinskim mlijekom pili općenite agresije društva. Tako su se rodili borci, ratnici, oskvrnitelji, ubojice.

Zato nemoj nikoga potlačivati. Niti bilo što u sebi. Ne živjeti nešto, ne znači potiskivati to. Ako npr. želiš reći neistinu, nemoj potisnuti impuls, već postani svjesnim koje su posljedice neistine, naime nesigurnost, slabost i neugodnost, odnosno sramota ako istina izađe na vidjelo. Ako potisneš svoj impuls, velika je vjerojatnost da ćeš ga samo zanemariti, tj. da ne ćeš obraćati pozornost ako lažeš. Ako nasuprot tome sebi pojasniš posljedice, tvoja se želja mijenja sama od sebe i ti možeš onu energiju koju bi uporabio na potiskivanje upotrijebiti za nešto korisno. Osim toga i rasteš na tom osvješćivanju.

Zato poštuj svakoga. Misli na to da život ima mnoga, mnoga, mnoga lica. Sve teče. Grčki mudrac Heraklit imao je potpuno pravo kada je rekao da je život kao velika rijeka. Danas si kralj, ali u posljednjem si životu možda bio najsiromašniji prosjak i osim toga još obješen zbog zločina koji nisi počinio. Ne preziri nikoga, ne gledaj ni na koga s visine. Radije misli na to da si u nekom od prijašnjih života drukčije izgledao i da se vjerojatno ne bi prepoznao. Zato predoči sebi život kao sakupljanje svih svojih života u sadašnjem trenutku. Vidiš li postolara, zamisli sebi da si to ti. Ti ovdje i sada vidiš sebe kakav si bio prije tri, četiri, osam ili dvadeset života. Ako vidiš prosjaka, zamisli sebi da si to ti. Pokušaj osjetiti kako je tebi bilo kada si prije nekoliko života morao igrati i njegovu ulogu.
Umjesto da prezireš, ne poštuješ ili omalovažavaš, zamisli sebi da si posve sigurno proživio većinu uloga. A ako to još nisi, tada si još jedna jako nezrela duša koja bi se upravo zbog toga trebala suzdržavati od prosuđivanja drugih.

Poštuj sve. Ako nekoga ne možeš poštovati, razmisli što ti je zadaća da naučiš posredovanjem tog čovjeka. Ne popuštaj. Moli Gospodina za vodstvo i traži objašnjenje toliko dugo dok ne pronađeš u kakvoj je to vezi s tobom da ga ne možeš poštovati. S apsolutnom je sigurnošću stvar u tome da ti imaš u sebi nešto što odbijaš. Znaj; Božanska umjetnost sastoji se u tome da ne želiš nešto napraviti, ali da to usprkos tome ne osuđuješ. Znati, a ipak pomoći. Voljeti, a ipak ići svojim putem. Oprosti sebi što si slab, što si počinio nepravdu, što si drugima naštetio. Osudi svoj način postupanja, ali ne sebe samog. To je put prema svjetlu.





Sai Baba govori O ODNOSIMA dio je serijala od pet knjiga (Sai Baba govori zapadu, Sai Baba govori o svijetu i Bogu, Sai Baba govori o psihoterapiji te Sai Baba govori o odgoju) . Prenositelj svih pet knjiga je Stephan v. Stepski Doliwa, a prevoditelj na hrvatski jezik, Vili Bayer.
Obzirom na suvremenost teme i nužnost pokretanja tako važnih promjena u vlastitim životima krenula sam sa objavljivanjem ove knjige, temu po temu, sa nadom da će Vas barem malo dotaći.
http://putpokazi.com/odvazno_nakladnistvo/sai_ljudske_vrijednosti/sai_baba_govori/sai_baba_govori.html




<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.