ŠTO BI ŽENA TREBALA PRIDONIJETI U ODNOS 4. - Muškarci i žene

28.10.2016.




Blago u tebi

Tijekom trudnoće bila si kao žena ovisna o rastu djeteta u tebi. To ti je pružalo šanti. Nakon poroda dijete više nije u tebi, i zato imaš priliku da taj unutarnji mir stekneš strpljenjem i služenjem. To je pravi blagoslov djeteta: da osjetiš i spoznaš svoju vrijednost. Iz tog je razloga podizanje djece za ženu koja nije duhovna tako naporno i na kraju tako bolno. Ona svoj trud prvih godina rasta djece ne može vidjeti kao duhovni proces i ne može to razumjeti i iskoristiti kao put prema svom najunutarnijem bitku. Ona vrijeme odrastanja djece ne može iskoristiti u svrhu izgrađivanja i učvršćivanja kontakta s Bogom. Ako djeca jednoga dana odu iz kuće i krenu svojim putem, majka ostaje bez svoje zadaće. Nju će obuzeti dubok osjećaj napuštenosti, samoće, bezvrijednosti, besmislenosti. Ne dopusti da do toga dođe! Iskoristi čudesnu priliku koju ti Gospodin pruža kroz trudnoću i brigu o podizanju djece kako bi pronašla dijete u sebi, ono pravo blago svojega života. Mnoge majke djecu nazivaju „svojim blagom“. Važno je i dobro kada roditelji svojoj djeci daju osjećaj kako su im važna. Ako dijete nema osjećaj da je važno svojim roditeljima, ono se ni tjelesno ni duševno ne će razvijati onako kao kada osjeća da ga roditelji vole i cijene i da im je uvijek važno, bez obzira na to što se dogodilo.

Iako dakle roditelji trebaju cijeniti svoju djecu, oni u njima ne smiju gledati cilj svojega života. Djeca su darovi. Veliki darovi – posebno ako imaš na umu koliko možeš i smiješ naučiti kroz svoje dijete tijekom trudnoće i u vrijeme koje slijedi nakon nje! Zato su djeca dragocjenosti. A ona su to još i zbog toga što su Bogu posebno bliska i zbog te bliskosti mogu proširiti mnogo ljubavi, mnogo mudrosti i mnogo čudesnoga. Ali djeca u biti nisu dragocjenosti svojih roditelja. Jer ona ne pripadaju tebi nego Bogu. Nikada ne smatraj djecu svojim vlasništvom. Nikada ne razmišljaj na takav način! Nikada ne traži svoju sreću u svojoj djeci. Inače će patnja biti neizbježna. Radije shvati svoju djecu kao čudesne putokaze koji će ti pomoći da sreću nađeš u sebi samome. Šanti, duboki mir koji tvoj život čini sretnim, ne nalazi se u tvojoj djeci nego samo i jedino u tebi.

Što više osjećaš da djeca postaju smislom tvojega života, to jasnije predoči sebi da će ona jednoga dana otići, da će te napustiti. Krivo je misliti da su djeca nezahvalna. Gotovo je uvijek slučaj da su roditelji nezahvalni. Prvo, jer djecu nisu odgojili u zahvalnosti – vjerojatno zato što su sami bili nezahvalni. Jer uvijek vrijedi Zakon: roditelji koji su zahvalni Bogu imaju zahvalnu djecu. Drugo, oni nisu iskoristili čudesnu priliku za okretanjem u svoju nutrinu, za pronalaženjem djeteta Božjeg u sebi samima. Na to su ih njihova djeca upućivala tijekom cijeloga svog odrastanja. Ali oni nisu bili sposobni zapaziti i razumjeti te jedinstvene putokaze.

Patnja te uvijek upozorava na to da trebaš nešto naučiti. Zato patnja nije nikakva kazna, nego je dar. Ako roditelji pate jer je njihovo dijete otišlo, tada je to prilika da izgrade svoj odnos prema Bogu. Nijedan čovjek ne može ti dati šanti, unutarnji mir, a pogotovo ne djeca. To možeš jedino ti sam. Ta, kako bi tvoj unutarnji mir izgledao kada bi ovisio o nekome drugom? Zato pravi mir može ovisiti jedino o tebi, odnosno o Bogu. Sve je drugo prolazno i zato već od početka obilježeno nemirom. Zato otpusti svoju djecu već od početka. Nemoj kroz to postati prema njima ravnodušnim ili nepristupačnim. Sasvim suprotno, budi pun ljubavi. Ali gledaj u njima Boga.
Onoga Boga kojega tražiš u sebi li si Ga možda već našao. Ako tvoja djeca jednoga dana odu iz tvoje kuće, raduj se. Raduj se, jer učinila su odlučan korak u svome životu. Raduj se i zato što je taj njihov korak test za tebe koji pokazuje koliko si od onog vremena koje su ti djeca dala koristio u svrhu svog razvoja. Pusti ih da odu. Živi u šanti. Uživaj u znanju da ni ona, a ni bilo tko drugi ne može otići od tebe jer svatko je Bog, a taj Bog je svuda. Tako i u tebi. Čudesan u tvome srcu. Tamo, gdje si Ga našao.





Sai Baba govori O ODNOSIMA dio je serijala od pet knjiga (Sai Baba govori zapadu, Sai Baba govori o svijetu i Bogu, Sai Baba govori o psihoterapiji te Sai Baba govori o odgoju) . Prenositelj svih pet knjiga je Stephan v. Stepski Doliwa, a prevoditelj na hrvatski jezik, Vili Bayer.
Obzirom na suvremenost teme i nužnost pokretanja tako važnih promjena u vlastitim životima krenula sam sa objavljivanjem ove knjige, temu po temu, sa nadom da će Vas barem malo dotaći.
http://putpokazi.com/odvazno_nakladnistvo/sai_ljudske_vrijednosti/sai_baba_govori/sai_baba_govori.html


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.