ŠTO BI ŽENA TREBALA PRIDONIJETI U ODNOS 3. - Muškarci i žene

27.10.2016.




Mirovanje u sebi

Tko voli, ima strpljenja i služi, automatski stječe šanti, vanjski i unutarnji mir. Šanti je ono čemu svatko teži. Čak i užurbani živčenjak koji bez prekida juri kroz svoj život u dnu svoga srca ne traži ništa drugo nego šanti. Ma koliko apsurdno zvučalo: on juri kroz svijet, zato što misli da će na taj način bilo kada naći unutarnji mir. Jer svaki čovjek na Zemlji traži sreću, a time i unutarnji mir. Unutarnji mir i sreća spojeni su kao ruka i šaka, noga i stopalo. Ne možeš odijeliti jedno od drugoga, a da ih ne osakatiš. Šanti je snaga onoga tko je našao sebe, tko je dosegnuo božansko u sebi. Tko je postigao šanti, ide opušteno kroz svoj život i ništa ga ne može izbaciti iz njegova mira. On zna da Bog ne samo da je uz njega već je i u njemu, iznad njega, ispod njega i oko njega. Tko ima to znanje i stvarno ga može oživiti u svome srcu, toga ništa više ne može potresti. Upravo to je tvoj cilj. Nikada se nemoj zadovoljiti manjim od toga.

Žena ima čudesnu priliku da nauči to počivanje-u-sebi. Strpljenje i služenje čudesni su preduvjeti za to. Isto kao i trudnoća. U trudnoći žena na najprisniji način doživljava da je Bog u njoj. Ona osjeća da dijete u njoj dozrijeva, da sve više raste i da se pokreće. Žena točno osjeća da je to čudo. Ona sebe doživljava kao dio tog čuda. To joj daje veliki mir. Mnoge trudnice doživljavaju mirovanje-u-sebi, zadovoljstvo koje prije nisu poznavale. Blisko doživljavanje Božjeg djelovanja u njihovu tijelu jest ono što im podaje taj mir. U nekih žena to ide tako daleko da žele ponovno zatrudnjeti samo zato da bi ponovno doživjele tu neposrednu bliskost s Bogom, tu snagu i mir.

Trudnoća je čudesan dar i velik ženin čin. No ti ne bi smjela na svijet donijeti bezbroj djece samo zato da bi uvijek nanovo doživljavala uživanje u trudnoći. Svijet je već dovoljno napučeN i što više djece neki bračni par ima, to se manje može brinuti za svako pojedino dijete. Umjesto toga trebala bi osjećaj koji imaš u trudnoći potpuno osvijestiti i zapamtiti, a nakon što se dijete rodilo uvijek ga nanovo pokušati u sebi oživjeti. Put prema tome sastoji se u služenju i u strpljenju koje moraš imati da bi se posvetila djetetu. Mnoge se majke tuže na napore koje od njih zahtijevaju dojenčad i mala djeca. Oni su nedvojbeno veliki. To je neporecivo. Ali nemoj se kao majka uplesti u žalopojke, da ne govorim o negativitetu, već iskoristi priliku. Trud nakon poroda ima svoj smisao: on bi ti trebao pružiti mogućnost da strpljenjem i služenjem stekneš mir koji si prije doživljavala kroz čudo trudnoće. Vrijeme nakon poroda je proces koji te - ma kako proturIječno to zvučalo – vodi od izvanjskog prema unutarnjem. Ovo „izvanjsko“ ne mislim u prostornom smislu, već simbolično, kao ovisnost o nekome ili nečemu drugom. „Unutarnje“ mislim na način da izvor svega onog što ti je potrebno tražiš i napokon nađeš u sebi.





Sai Baba govori O ODNOSIMA dio je serijala od pet knjiga (Sai Baba govori zapadu, Sai Baba govori o svijetu i Bogu, Sai Baba govori o psihoterapiji te Sai Baba govori o odgoju) . Prenositelj svih pet knjiga je Stephan v. Stepski Doliwa, a prevoditelj na hrvatski jezik, Vili Bayer.
Obzirom na suvremenost teme i nužnost pokretanja tako važnih promjena u vlastitim životima krenula sam sa objavljivanjem ove knjige, temu po temu, sa nadom da će Vas barem malo dotaći.
http://putpokazi.com/odvazno_nakladnistvo/sai_ljudske_vrijednosti/sai_baba_govori/sai_baba_govori.html



<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.