ŠTO BI ŽENA TREBALA PRIDONIJETI U ODNOS 2. - Muškarci i žene

26.10.2016.




Služenje

Kako ćeš steći strpljenje? Služenjem. Znam da vi taj odgovor danas nerado slušate. Da sam rekao: s pomoću moći, s pomoću ugleda, tada bi to odgovaralo vašim predodžbama. Ali služenje to ne. Danas je služenje toliko izašlo iz mode, da čak i zvanje sluge odumire. Ne zato što zbog velikih troškova više nitko ne bi želio unajmiti sluge, već zato što više nitko ne želi služiti. Sluga koji ne želi služiti, kakav je to sluga? A konobar koji ne želi služiti, koji će ti donijeti tvoje piće samo ako je raspoložen da to učini, kako ti se to čini? To ne bi valjalo, zar ne? A liječnik koji ne služi, koji dolazi tek nakon što je pacijent već dugo patio ili čak umro? Također ne valja. A pekar koji ti prodaje loš kruh jer je na taj način brže obavio posao i k tome više zaradio, kako tik se to čini? Ni to nije dobro.

No, kaži mi, zašto bi samo drugi trebali služiti, a ti ne? I znaš li što se događa ako ne služiš? Tada ni drugi ne služe! Danas više nitko ne želi služiti, svi samo žele biti posluživani. U tome je problem. Jedini koji još služi jest Bog. Kako vi više niste htjeli služiti, On se morao inkarnirati i dati vam primjer da biste vidjeli što je služenje.
A što je služenje? Put prema blaženstvu!!! Zato vam uvijek iznova govorim da ste izgubili ključ škrinjice blaženstva: ne znate da put prema sreći i blaženstvu vodi preko služenja. To je put. Drugi put ne postoji.

Zbog toga što to ne znate, zbog toga i ulogu žene shvaćate posve pogrešno. Vi mislite da se žena nalazi u mnogo lošijem položaju od muškarca. Da muškarac može ostvariti sebe, da on sebi može po volji odabrati zanimanje koje mu najviše odgovara i zarađivati vlastiti novac. Mislite da je nasuprot tome žena vezana za kuću i djecu i ne može jednostavno otići ako joj je zadaća preteška.

Kažem ti da je takvo razmišljanje potpuno pogrešno. Umjesto da razmišljaš na takav način, misli radije na to da si Bog. To jedino ima smisla. Zašto? Zato što Bog stalno čini ono što treba učiniti. On međutim ne djeluje zato što bi morao, nego zato što hoće. „Ha“, reći ćeš sada, „u tome je dakle razlika: Bog je, eto, djelatan zato što hoće, a ne zato što bi morao!“ Ti si se u toliko mjeri prilagodio razmišljanju ovog vremena, da ti teško pada razmišljati na drukčiji način. Bog želi činiti ono što čini zato što On uvijek želi činiti ono što treba činiti. Za Boga je dužnost uvijek ispunjenje. Zato On sve čini u pravo vrijeme, čeka ali ništa ne odgađa i ništa ne zapostavlja. Zbog toga On nema nikakvih obveza jer sve radi iz najdublje radosti. Vi međutim pravite razliku koja vam otežava život. Vi mislite da je obveza uvijek povezana s opterećenjem, a radost sa slobodom da se čini što se hoće. Bog se nalazi u stanju neprekidna blaženstva jer uvijek rado čini ono što je potrebno. Iz toga proistječe Njegova bezgranična sloboda i radost.

Zato i ti uvijek čini rado ono što moraš činiti, tada ćeš biti uvijek sretan, zadovoljan, slobodan.

Služenje je slatkoća života. Ženska inkarnacija pruža duši posebnu priliku da se naučiti služiti. Ako žena ima samo iskricu ljubavi u srcu, ona ne može napustiti muža i djecu da bi sebe „samoostvarila“. Ona ne može jednostavno prospavati noć ako njezino dijete plače ili mu je ona zbog bilo čega potrebna. Žena mora biti sedam dana u tjednu, svaki dan 24 sata, dostupna svojoj djeci. Velika je to stvar koju čine žene. Muškarac to može samo onda ako se u prijašnjim inkarnacijama kao žena naučio takvu služenju. U suprotnom je sklon promijeniti situaciju ili je napustiti. Ako mu se posao ne sviđa, odnosno ako njegov šef ili njegovi radni kolege nisu po njegovu ukusu, on će sebi potražiti drugi posao. Takav muškarac pri tome previđa da se takvim držanjem čini ovisnim o izvanjskome svijetu. Ako je izvanjski svijet „dobar“, i njemu je dobro, ako je „loš“, i njemu je loše.

Žena sebi ne može odabrati djecu, kao ni procese kroz koje ona moraju proći. Majka mora biti na raspolaganju, sasvim i u potpunosti. To je služenje čini jakom. U takvoj situaciji ona uči kako joj uopće ništa ne koristi ako prigovara i bez volje radi svoj posao jer ga usprkos tome mora obaviti. To s vremenom mijenja njezino stajalište. Proživljavanjem ona počinje shvaćati da je za nju najbolje ako ima pozitivno držanje prema svojoj zadaći i da se njezina sloboda zapravo sastoji u tome da rado čini ono što mora učiniti.

Zato žene trebaju obvezno iskoristiti priliku koja im se pruža u njihovoj obitelji, priliku da služe. Služenje te vodi do strpljenja, jer strpljenje je prava srž služenja. Zato te služenje dovodi do snage. Imaj na umu riječi koje je Krišna rekao Arđuni u Bhagavad Giti: „Nijedan slabić ne će nikada postati bramanom.“ Što to znači? Da bi dosegnuo bramana, Boga, da bi dosegnuo svoje pravo biće, da bi mogao spoznati svoj istinski identitet, moraš biti jak. Tu ćeš snagu steći time da se uskladiš s Bogom. To ćeš usklađivanje postići služenjem, jer pravo biće Boga jest Ljubav, a ljubav je neraskidivo povezana sa služenjem.

Shvaćaš li sada zašto je ne samo važno već i presudno za tebe da možeš služiti? Zato što je bit ljubavi služenje. Tko ljubi, želi služiti. Ako nisi sposoban služiti, nisi sposoban ni voljeti. Ljubav, strpljenje i služenje tri su noge istinskoga samoostvarenja – ostvarenja Sebstva, a ne ega koji misli samo na sebe. Samoostvarenje koje uvijek misli i na druge put je prema sreći. Egoostvarenje koje misli samo na sebe ne trebaš posebno razvijati jer ako si spreman da se probiješ na račun drugih, onda ga već imaš i više nego dovoljno!

Ljubav, strpljenje i služenje tri su noge samoostvarenja. Zašto tri noge? Jer su stol ili stolac s tri noge uvijek stabilni. Tri noge daju najsigurniju stabilnost.
Razvij strpljenje. Služi, služi, služi. Služi iz radosti u davanju i ti ćeš sebi samome najviše poslužiti.





Sai Baba govori O ODNOSIMA dio je serijala od pet knjiga (Sai Baba govori zapadu, Sai Baba govori o svijetu i Bogu, Sai Baba govori o psihoterapiji te Sai Baba govori o odgoju) . Prenositelj svih pet knjiga je Stephan v. Stepski Doliwa, a prevoditelj na hrvatski jezik, Vili Bayer.
Obzirom na suvremenost teme i nužnost pokretanja tako važnih promjena u vlastitim životima krenula sam sa objavljivanjem ove knjige, temu po temu, sa nadom da će Vas barem malo dotaći.
http://putpokazi.com/odvazno_nakladnistvo/sai_ljudske_vrijednosti/sai_baba_govori/sai_baba_govori.html

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.