ŠTO BI ŽENA TREBALA PRIDONIJETI U ODNOS 1. - Muškarci i žene

25.10.2016.




ŠTO BI ŽENA TREBALA PRIDONIJETI U ODNOS 1. – Muškarci i žene
Sai Baba govori o ODNOSIMA


Ja sam uvijek iznova naglašavao koliko je važna uloga žene u društvu. Mislim, međutim, dok diktiram ove retke, da je vama u današnje vrijeme mnogo lakše prihvatiti ono što pišem o obvezama muškaraca od onog što se odnosi na ženu. U današnjem društvu postoji zastrašujući nedostatak ženskih osobina i vrlina.


Strpljenje

Na samom početku želim navesti strpljenje. Mnogi riječ strpljenje (igra riječi: Geduld = strpljenje, du = ti, Geld = novac) uopće ne mogu čitati, jer i ovdje, kao i inače, automatski izdvajaju „ti“ pa tako iz riječi strpljenje nastaje riječ „novac“. Tko misli samo na novac, ne može razviti nikakvo strpljenje nego tek njegovu suprotnost, nestrpljenje. Ta bolest danas mnoge muči. Oni bez zastoja jure kroz život isplažena jezika i pogleda kruto usmjerena na ručni sat – i u potpunosti ga promašuju. Uvijek kažem: Time waste is life waste, rasipanje vremena rasipanje je života. Kažem također i ovo: Haste makes waste, žurba vodi rasipanju. Tko juri kroz život, promašuje ga.

Evo maloga primjera. Neki čovjek, koji je sebe uvijek požurivao, jurio je na željezničku postaju namjeravajući otputovati vlakom u drugi grad. Bio je toliko u žurbi da je bacio tek letimičan pogled na plan vožnje, pojurio na peron i upravo još stigao uskočiti u vlak koji je već kretao. Našao je slobodno mjesto, na brzinu preletio pogledom izgužvane novine i zatim dokono gledao kroz prozor. Sve dok nije došao kondukter. Tada je njegovo iznenađenje bilo veliko. Od silne žurbe uskočio je u krivi vlak!
Tebi se taj primjer čini čudnim ili čak otrcanim? Mene to začuđuje, jer slične događaje vidim mnogo, mnogo puta svakoga dana. Jedan sjeda u krivi vlak, drugi u krivu podzemnu željeznicu, treći se opet od silne žurbe odveze u krivom smjeru; jedan se oženi krivim partnerom zato što ne može čekati, drugi se rastaje jer više ne može dočekati pozitivni razvoj situacije.

A sve zbog toga što je nedostajalo malo strpljenja. Pričekaj. Napravi ono što moraš napraviti. To je jedno. Drugo je čekanje. Znati kada moraš čekati, a kada djelovati, to je mudrost. To je ženska vrlina. Žene mogu bolje čekati nego muškarci. One su u mnogom pogledu prisnije povezane sa životom nego što su to muškarci. Dijete raste u njihovoj utrobi. Žena ga mora mjesecima nositi, hraniti i na kraju roditi. Usprkos tome žena, koja je u dodiru sa svojim osjećajima, sve to vrijeme može bez nestrpljenja čekati. Muškarcima to često mnogo teže pada.

Majka Zemlja, glavni simbol ženskog, može čekati. Godinama, desetljećima, tisućama godina. Majka Zemlja uvijek je djelatna, a ipak neprekidno čeka. Njezino strpljenje je ono koje čini da sjeme klija, biljka raste i plod sazrijeva. Majka Zemlja ne želi ništa ubrzati, ne želi skratiti ni jedan proces. Ona je uvijek tu. Puna strpljenja. Zato uvijek pobjeđuje. Nasuprot tome, čovjek ili bolje rečeno muškarac želi stvarati s pomoću brzine. Muškarca ništa toliko ne zadivljuje kao brzina. No brzina je, na kraju krajeva, mnogo polaganija od polaganijeg strpljenja. Postojanost je naime ono što uvijek pobjeđuje. Koliki muškarci ili muški usmjerene žene npr. jure
autocestama i ušteđeno vrijeme troše na često nadolijevanje goriva a kada stignu na cilj od silnoga stresa ni za što više nisu sposobni ili prouzroče nesreću koja ih tek stoji mnogo vremena. Tko u životu želi pobijediti, treba biti dugoga daha. Od kakve je koristi najbrži auto ako stalno treba nadopunjavati gorivo, ako ga stalno treba servisirati? Ako nasuprot tome ideš polako i postojano svojim putem, istodobno svladavaš dva puta: izvanjski i unutarnji, u obliku razvoja.

Strpljenje je duboka snaga žene. Mnoge se duše rađaju kao žene zbog toga što se moraju naučiti strpljenju. Ali upravo se ta prilika ženama danas u mnogo slučajeva ne pruža. Za razvoj strpljenja potrebna je sigurnost. Upravo to ženi danas često nedostaje od samog početka. Ako se roditelji neke djevojčice rastanu, ona gubi sigurnost koja joj je nužna da bi razvila strpljenje. Kao žena, ona isto tako ne će imati nužna strpljenja s mužem i djecom. A kakve će biti posljedice? Rastanci, rastave. Većina problema nastaje zbog nedostatka strpljenja. Nauči se pričekati i tvoj će život procvasti.

Što imaš od toga ako svaki dan ili samo svaki tjedan vadiš cvjetne lukovice iz zemlje da bi vidio jesu li već proklijale? Ostavi ih u zemlji. Kada dođe njihovo vrijeme, procvast će. Ako je njihovo vrijeme cvatnje u travnju ili svibnju, tada ništa ne pomaže, odnosno samo šteti, ako ih u studenom ili prosincu vadiš i provjeravaš. Ostavi im njihovo vrijeme i Majka Zemlja, Majka Priroda, Majka Vrijeme učinit će svoje.

Strpljenje je ženske naravi. Žene koje imaju strpljenja vrlo su jake. Ako muškarac nema nikakvih božanskih ideala za koje može živjeti i u nuždi i boriti se, on je slab. Slab muškarac ne može izdržati snažnu ženu. Zato slabi muškarci vole nestrpljive žene. One im doduše svojim nestrpljenjem idu pomalo na živce. Ali preko toga oni rado prelaze jer nestrpljiva žena nije tako snažna. Žena koja može čekati, koja vjeruje u život, koja svoju sudbinu stavlja Bogu u ruke, nepobjediva je. Na Zemlji ne postoji jače biće od takve žene. Toga se muškarac boji jer se on već zbog svojeg ustrojstva mora više boriti s nestrpljenjem nego žena. Muškarac želi stvarati, on želi vidjeti uspjeh – to stvara nestrpljenje. Nasuprot tome, žena pušta dozrijevati, žena pušta da život stvara. To je čini strpljivom, čini je blagom, čini je snažnom.

Zato je za ženu najviši cilj razviti strpljenje – ne pasivnost. Ona mora naučiti dopustiti da je život pokreće. Ona je tada u struji, a ipak u miru strpljenja.

Ako žena ide kroz život na takav način, ona je za muškarca koji je može podnijeti i za zajedničku djecu nenadomjestiv oslonac. Strpljenje je unutarnja snaga života. Strpljenje pušta svakome njegovo vrijeme. Zato je život tako lak. Život ne pokušava ništa prisiliti, ništa skratiti. Život ide svojim tijekom, zato se i prostire od Vječnosti do Vječnosti. To je snaga strpljenja.





Sai Baba govori O ODNOSIMA dio je serijala od pet knjiga (Sai Baba govori zapadu, Sai Baba govori o svijetu i Bogu, Sai Baba govori o psihoterapiji te Sai Baba govori o odgoju) . Prenositelj svih pet knjiga je Stephan v. Stepski Doliwa, a prevoditelj na hrvatski jezik, Vili Bayer.
Obzirom na suvremenost teme i nužnost pokretanja tako važnih promjena u vlastitim životima krenula sam sa objavljivanjem ove knjige, temu po temu, sa nadom da će Vas barem malo dotaći.
http://putpokazi.com/odvazno_nakladnistvo/sai_ljudske_vrijednosti/sai_baba_govori/sai_baba_govori.html


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.