LJUBAV I ODGOVORNOST - Ispunjavajući odnos

01.10.2016.




LJUBAV I ODGOVORNOST – Ispunjavajući odnos
Sai Baba govori O ODNOSIMA


Ljubav je uvijek vezana uz odgovornost. Ljubav bez odgovornosti je kao ruža bez cvijeta, krava bez mlijeka, dijamant bez sjaja. Odgovornost pripada najdubljoj biti ljubavi. Ljubav se ne može drukčije, nego smatrati odgovornom za ljubljenju osobu. Najsavršenija je ljubav Božja ljubav. Zato se Bog smatra odgovornim za svijet i čini sve da bi pomogao svijetu. Ako svijet zapadne u veliku nevolju, kao što je to sada slučaj, sam se Bog inkarnira da bi spasio svijet. „Zašto to Bog čini?“ upita jednom neki kralj jednog mudraca. Umjesto odgovora, mudrac povede kralja na vožnju čamcem. U čamcu su bili mnogi važni ljudi, a među njima i mali kraljev sin. Iznenada mudrac baci u vodu neki zavežljaj i poviče da je kraljević ispao iz čamca. Ne razmišljajući mnogo, kralj skoči u vodu da bi spasio sina. Kada je otkrio da zavežljaj nije njegov sin, on pozove mudraca na odgovornost. Ovaj odgovori: „Vidiš, gospodaru, ti imaš toliko slugu uza se koji svakodnevno obavljaju razne poslove za tebe. Ali kada je bila riječ o tvome sinu, nisi poslao sluge da ga spašavaju već si sam skočio u vodu. Isto tako čini i naš Gospodin. On mnoge od svojih poslova prepušta slugama. Ali ako je cijeli svijet u opasnosti, tada Njegova ljubav, Njegova brižnost i Njegova odgovornost čine da se On sam inkarnira kako bi spasio svijet!“ Kralj je pohvalio mudraca i zahvalio mu na toj pouci.

Kakvo značenje ima ova priča za tebe? Bog je stvorio svijet, i kada ga je stvorio, znao je da će zahtijevati mnogo brižnosti i truda. On ga je stvorio iz svoje beskrajne ljubavi i znao je da je spreman na sebe preuzeti sav trud.


Ljubav je promjena

Danas si zaljubljen i misliš da si našao partnera svog života. Kako će biti sutra, ako bude bolestan, slab i ne više tako privlačan? Jesi li svjestan da onaj tjelesni oblik koji ti se toliko sviđa, za deset, dvadeset, trideset godina više ne će biti takvim? Što će se dogoditi – uzmimo da si muškarac – ako tvoja žena bude imala rak te joj bude odstranjena dojka? Pripadaš li onima koji svoju ženu napuste dok je još u bolnici? Ili ubrzo nakon toga?

Ako si žena, što ćeš učiniti ako tvoj muž ostane impotentan ili upadne u psihičku krizu? Kažeš li onda da je to previše za tebe, da s time nisi računala?

Prije nego što se za nekoga počneš zanimati ili se čak za njega i odlučiš, razmisli o tome da ćeš ti možda činiti sto posto njegove sreće. Jesi li svjestan te odgovornosti? Prihvaćaš li je? Tek ako prihvatiš tu odgovornost i u svojoj se svijesti odlučiš za nju, imaš pravo zasnovati odnos s nekim čovjekom. Sve dok nisi spreman prihvatiti odgovornost za onoga kome je upućena tvoja ljubav, ti značiš opasnost za svakoga tko se upusti s tobom.

Možda ti se posljednje izjave čine jako krutima. Možda čak i preuveličanima. No one to uopće nisu – posebno ako pogledaš što partneri ponekad čine jedno drugom. Ima osoba koje bez i najmanjeg osjećaja svog partnera gaze nogama – slikovito ili doslovno – lažu ga, varaju i napuštaju. Imaj zato uvijek na umu da si ti ona osoba koja je najvećim dijelom odgovorna za sreću i nesreću, za dobro i zlo svog partnera.

Ovdje dolazi do izražaja ono o čemu sam uvijek nanovo govorio u prošlim poglavljima: ti si na ovoj Zemlji da bi ostvario svoju božanstvenost. Tvoje inkarnacije nemaju nikakvu drugu svrhu. A kakva je zadaća tvog odnosa? Da stekneš dom, da naučiš ili kroz život zajedno s drugom osobom – i da otkriješ svoje srce. Na takav način trebaš gledati na teškoće na koje nailaziš u svojim odnosima. Ne otežavaj sebi život time da bez razloga ustupaš previše prostora razočaranjima. Posve suprotno, gledaj na razočaranja kao na završetak jedne zablude i raduj se što imaš priliku upoznati novu stranu života, partnera, a i sebe samoga. Umjesto ogorčenja, radije se veseli što sasvim sigurno dobivaš prigodu da svoje srce još više otvoriš. Ako tvoj partner zbog bolesti, nesreće ili kriva ponašanja više nije onakav kakva si ga upoznao, nemoj biti razočaran ili čak zdvojan, već iskoristi tu prigodu da sve više i više otvaraš svoje srce. Misli uvijek na to da sve ima smisao i da se ništa, ama baš ništa, ne događa što bi imalo cilj da ti naškodi. Sve, sve, ali baš sve, ima zadaću da pomogne tvojemu napredovanju.

Ovdje ćeš prigovoriti da ima sudbina koje se ipak čine veoma krutima, ako ne i brutalnima. No prije nego što se učvrstiš u takvu mišljenju, prenesi se na trenutak u ulogu Boga. Što da On učini s ljudima koji druge vrijeđaju, sramote, muče i ubijaju, ne osjećajući pritom uopće ništa? Glavna je zadaća tijela u tome da ga osjetiš i da preko njega dobiješ mogućnost doživjeti kako je cijelo Stvaranje jedna cjelina i da sva bića imaju osjećaje. Ako si to u svojoj najdubljoj nutrini shvatio, tada si slobodan.

Zato živi svoju ljubav tako da uvijek bude povezana s odgovornošću. Misli uvijek na to da između tebe i tvog partnera u osnovi nema odijeljenosti, da sve odijeljenosti nastaju samo kroz zabludu, kroz privid maye (vanjskog svijeta). I misli na to da u sljedećem životu ti možeš biti na njegovu mjestu. Ti si tada impotentan muškarac ili žena koja je napuštena zbog toga što ima rak. Iskoristi te misli da bi počeo razgovor s partnerom. Pokušaj saznati što mu je potrebno da bi se ugodno osjećao. Živi prema mudru pravilu, pitajući se: „Što moram učiniti da bi moj brak bio skladan?“ Ne pitaj se u prvom redu što ti želiš, već se pitaj što je potrebno tvom partneru.


Ljubav je pažljivost

Čest problem među partnerima sastoji se, npr .u tome da žena nema osjećaj da je njezin muž stvarno sluša. Nasuprot tome, on ima osjećaj kako sa ženom može provesti sate i sate, a da njoj ne bude dosta.

Što ovdje ide krivo? Gdje nedostaje tvoj angažman? U čemu je nedostatak odgovornosti?

Ako žena kaže: „Nemam osjećaj da me slušaš“, tada ništa ne koristi već samo šteti ako muškarac na to odgovori da ona nikada nije zadovoljna. Takvim odgovorom muškarac samo pokazuje da je stvarno ne sluša, da je ne razumije i da njegova žena ima pravo kada izjavljuje da je ne sluša. Kada bi je razumio, on bi obratio pozornost na njezine riječi: najprije bi se začudio, a zatim bi trebao reagirati pitajući je u čemu on, po njezinu mišljenju, griješi. To bi bila prirodna reakcija, tako postupa ljubav. Ako se sve odvija drukčije, kako je to u našem slučaju, tada je ljubav blokirana, a srce nije toliko otvoreno koliko bi trebalo biti. Ljubav je uvijek blokirana ako razgovor između dvoje ljudi, bili oni partneri, srodnici ili prijatelji, ne teče glatko. Profinjenost govora s pomoću kojeg čovjek može pričati o svakoj temi bez obzira koliko ona bila zamršena, čudesno je oruđe ljubavi i odgovornosti koja iz nje proizlazi. Uz pomoć govora tebi je moguće izgraditi sve mostove koji su potrebni u tvojem odnosu da bi se sa svojim partnerom povezao na takav način da se on osjeti shvaćenim.

Od odlučne je važnosti, međutim, da ni jedan od partnera ne govori optužujućim, oštrim ili predbacujućim tonom, već da otvoreno i srdačno ukazuje na svoje potrebe, želje i osjećaje.

Zato nemoj nikada ignorirati ako se tvoj partner na nešto tuži. Tvoja odgovornost prema njemu i prema sebi samome jest u tome da pronađeš što on misli, gdje je u pravu, gdje možeš nešto naučiti, a gdje nije u pravu. I ako ga stvarno sa srcem slušaš, sve se veoma pojednostavnjuje.

Tako je jedna žena rekla mužu kako osjeća da on ne obraća pozornost na nju. Da je ne sluša. Da se uvijek samo uzbuđuje, ne obraćajući pozornost pažnju na njezine argumente. To je tako išlo nekoliko godina, sve dok se brak nije raspao. Uskoro zatim njegova je tvrtka otišla pod stečaj. On je tek tada nešto naučio budući da ga je njegova tajnica uvijek iznova upozoravala neka se čuva jednog od svojih partnera jer joj se nikako ne sviđa. Kako je nije slušao, bio je uvučen u stečaj svoga sumnjivog poslovnog partnera. Kada ga je tajnica podsjetila na svoja upozorenja, tada je prvi put zapazio da ne sluša žene. Mislio je da zna sve i da žene nikada ne mogu imati tako dobar pregled situacije kao što ima on. Platio je visoku cijenu za svoju taštinu i sljepoću koju je ona prouzročila.

Misli uvijek na to da su taština, oholost, ravnodušnost i agresije neprijatelji tvoje ljubavi. Tvoj je partner put tvojoj ljubavi. Zato pazi na njega kao na zjenicu oka svojega – on je to zaslužio još od prije mnogo godina, od prije mnogo života.





Sai Baba govori O ODNOSIMA dio je serijala od pet knjiga (Sai Baba govori zapadu, Sai Baba govori o svijetu i Bogu, Sai Baba govori o psihoterapiji te Sai Baba govori o odgoju) . Prenositelj svih pet knjiga je Stephan v. Stepski Doliwa, a prevoditelj na hrvatski jezik, Vili Bayer.
Obzirom na suvremenost teme i nužnost pokretanja tako važnih promjena u vlastitim životima krenula sam sa objavljivanjem ove knjige, temu po temu, sa nadom da će Vas barem malo dotaći.
http://putpokazi.com/odvazno_nakladnistvo/sai_ljudske_vrijednosti/sai_baba_govori/sai_baba_govori.html

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.