NAMASMARANA - Duhovnost

12.09.2016.




NAMASMARANA – Duhovnost
Sai Baba govori O ODNOSIMA


Mišljenje je važno jer ti daje mogućnost da prozreš sadržaje, predvidiš posljedice i postaneš svjesnim posljedica svojih djela.

Ego je važan kako bi se mogao brinuti za sebe. Kada ne bi imao ego, na ovome stupnju na kojem se nalaziš, svatko bi ti mogao oduzeti kruh i namaz i ti bi umro od gladi.
S druge strane, i mišljenje i ego znače veliku opasnost, kao što to možemo vidjeti u današnjem svijetu. Oboje naime imaju tendenciju da se osamostale i da se tada brinu jedino za svoj napredak i rast. Zato danas egoizam caruje, a nepravda buja na zastrašujući način isto kao i kriminalitet.

Što treba učiniti da bi se ovladalo mišljenjem i egom? Najjednostavnija i najdjelotvornija metoda sastoji se u namasmarani, tj. u ponavljanju Imena Božjeg. Mišljenje naime ima osobinu da skače ovamo-onamo, da se gubi sad u ovoj, sad u onoj misli. Ponavljanjem Imena Božjeg ono se usmjerava samo na Jedno, koje je još osim toga i apsolutno pozitivno. Namasmarana ne samo što pročišćava mišljenje nego i razrješava brda negativne karme. Ime Božje ima toliku snagu da pri stalnom ponavljanju čak i iz razbojnika može učiniti sveca, kao što se dogodilo u vrijeme Rame. Uz to, namasmarana unosi mir u tvoje misli – a to je stvar koja je blagoslovljenija od svega što ti se može dogoditi. Zato je namasmarana univerzalno ljekovito sredstvo i najvažniji oslonac svih odnosa.

Vaši su odnosi i zato tako loši što ne primjenjujete tu tehniku. Tko ponavlja Ime Božje, u njega se teškoće s vremenom razrješavaju „same od sebe“. Taj izraz (same od sebe!) pun je znanja. Bog je Sebstvo. Ponavljaš li njegovo Ime, prizivaš Boga u svoj život. On ti je tada blizu, a Njegova prisutnost izlijeva svoj blagoslov na tvoj život. Ne vjeruješ? To je u redu. Ali nije u redu ne vjerovati i ne iskušati jer je to put zadrtih koji na duži rok nikako ne donosi blagoslov. Odaberi sebi Ime Božje koje je tebi najbliskije. Kao kršćanin, vjerojatno ćeš odabrati Isusa Krista. Stavi ispred tog svetog imena prazvuk OM, dakle OM Isus Krist. OM je naime prazvuk, Božanska vibracija, iz koje je stvoren cijeli svemir. U Svetome Pismu stoji: „U početku bijaše Riječ“, a ta je riječ OM.

Udiši i misli OM, izdiši i misli Isus Krist. U početku ponavljaj Ime nekoliko puta, a poslije neka broj ponavljanja postupno raste. Prakticiraj to kao u igri i radosno nastoj osjetiti slatkoću koju to Ime u tebi stvara. No činiti nešto kao u igri, nikako ne znači nemarno ili neredovito. Uzmi kao primjer djecu: kako su zadubljeni u igru, s kakvom se krasnom mješavinom ozbiljnosti i veselja igraju. Na isti način postupaj i ti s namasmaranom. Unosi Ime Božje sve više i više u svoj život. Ponavljaj Ga kada hodaš, kada radiš kućne poslove, kada voziš auto. Ponavljaj Ga kada si napet, kada moraš donijeti važne odluke. Ponavljaj Ga ako imaš problema sa svojim partnerom. Ako si ljut. Ponavljaj Ime i zapazit ćeš kako tvoj život postaje ispunjenijim, mirnijim i uspješnijim. Sam po sebi, ili točnije rečeno, zbog Sebstva.

Namasmarana je istinski blagoslov za svaki odnos. Vi ste u današnje vrijeme još samo napeti ili u „stresu“, da primijenimo pomodnu riječ koja je u svačijim ustima. Tko je pod stresom, taj je razdražljiv. Tko je razdražljiv, brzo se ljuti. Tko se brzo ljuti, mnogo se svađa. Svađa, posebno mnogo svađe, otrov je za svaki odnos – a posebno za odnos između dvoje ljudi koji su napeti.

Unesi zato mir u svoj odnos. Ponavljaj Ime Božje umjesto da se svađaš, i uskoro ćeš doživjeti da će se mnogi od problema koji su ti se činili nerješivi, riješiti kroz to Sebstvo čije Ime ponavljaš.





Sai Baba govori O ODNOSIMA dio je serijala od pet knjiga (Sai Baba govori zapadu, Sai Baba govori o svijetu i Bogu, Sai Baba govori o psihoterapiji te Sai Baba govori o odgoju) . Prenositelj svih pet knjiga je Stephan v. Stepski Doliwa, a prevoditelj na hrvatski jezik, Vili Bayer.
Obzirom na suvremenost teme i nužnost pokretanja tako važnih promjena u vlastitim životima krenula sam sa objavljivanjem ove knjige, temu po temu, sa nadom da će Vas barem malo dotaći.
http://putpokazi.com/odvazno_nakladnistvo/sai_ljudske_vrijednosti/sai_baba_govori/sai_baba_govori.html

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.