MIŠLJENJE - Duhovnost

09.09.2016.




MIŠLJENJE – Duhovnost
Sai Baba govori O ODNOSIMA


Tebi se put čini teškim? Imaš osjećaj kao da ti uzimam sve što si sebi tako teško izborio i stekao? Vjeruj mi, većina toga odigrava se samo u tvojem mišljenju. Tvoje mišljenje uvjetuje da se osjećaš dobro ili loše. Tvoje mišljenje odlučuje je li nešto vidiš kao dobro ili loše, povoljno ili nepovoljno, korisno ili štetno. Tvoje mišljenje u velikoj mjeri određuje tvoju sudbinu jer je to snažan motor tvojih želja. Kada npr. ugledaš nešto, tvoje mišljenje odlučuje da bi to moglo biti korisno i već poželiš tu stvar posjedovati.

Zato je tvoje mišljenje ono što u velikoj mjeri određuje tvoj unutarnji mir, odnosno nemir. Većina današnjih ljudi međutim uopće više ne može odlučivati između mira i nemira jer poznaje još jedino nemir. Za njih ne postoji alternativa. Nemaju nikakva izbora. Ako dođeš pod utjecaj nemira, on će u sve većoj i većoj mjeri određivati tvoj život, sve dok potpuno ne ovlada tobom. To će tako ići toliko dugo dok više ne budeš mogao izdržati i jednoga ćeš se dana slomiti. Kada tvoje tijelo bude potpuno iscrpljeno, tada će i tvoje mišljenje, koje ga je do tada tjeralo na aktivnost, morati odustati. Sada, kad više ne možeš izbjeći miru jer te npr. neka bolest vezala za krevet, sada je došao trenutak da počneš razmišljati o sebi. Ali ovaj put ne na način da bez protivljenja prihvaćaš sve što ti tvoje mišljenje prikazuje, već tako da sebe pitaš, npr., što tvoje srce kaže na sve to.

Pri tome je kreativna terapija vrlo dobra vježba. Počni tako da uzmeš dva jastuka. Jedan (A) predstavlja tebe, a drugi (B) tvoje srce. Posveti vježbu Gospodinu , sjedni na jastuk A i pitaj svoje srce što ti ima reći. Tada sjedni na drugi jastuk (B) i odgovori kao svoje srce. Tvoje ti srce naime može dati odgovore koji te mogu u najvećoj mjeri iznenaditi i potresti. Ako dođeš u kontakt sa svojim srcem, tada je sveobuhvatna moć tvog mišljenja već ograničena. Tada osjećaš kroz svoje srce, možda prvi put, dvije stvari: prvo, da tvoje srce ne može izdržati onaj tempo koji mu tvoje mišljenje nameće, i drugo, da u tebi postoji i druga instanca, naime tvoje srce, koje možda ima sasvim drugačije mišljenje.

Za tebe je od odlučne važnosti da znaš kako ti tvoje mišljenje može na ovoj Zemlji pripremiti nebo ili pakao. Nebo se sastoji u zadovoljstvu. Pakao u suprotnosti: u nemiru, nezadovoljstvu, tuzi i patnji.

Zadovoljstvo je sve što je čovjeku potrebno i ono je najbolje jamstvo za dobre međusobne odnose. Ako si kao osoba zadovoljan, naći ćeš malo pogrešaka na svojem partneru, ako ih uopće nađeš. Ako ne vidiš pogreške ne dolaziš u iskušenje da kritiziraš. Ako ne kritiziraš tada ne može doći do prepirke i u tom će slučaju u vašim odnosima vladati mir, razumijevanje, priznanje i sloga.

Drži svoje mišljenje na uzdi.

Budi uvijek svjestan da je mišljenje predstupanj djelovanju i da krivo mišljenje lako dovodi do pogrešna djelovanja. Držati mišljenje na uzdi zbog toga znači i: pazi na svoje želje. Uvijek se pitaj pogoduju li tvoje želje tvojem odnosu ili bi mu mogle štetiti. Iskoristi snagu mišljenja na taj način da dobro razmisliš o svojim željama i posljedicama koje će nastati njihovim ispunjavanjem. Misli uvijek na to da mnogi, mnogi ljudi, kada se suoče s posljedicama svojih ispunjenih želja, kažu „Ah, da sam to barem prije znao!“ Koristi se dakle, svojom moći razlučivanja (viveka) kako nikada ne bi morao izreći te riječi, posebno glede tvog partnerstva.




Sai Baba govori O ODNOSIMA dio je serijala od pet knjiga (Sai Baba govori zapadu, Sai Baba govori o svijetu i Bogu, Sai Baba govori o psihoterapiji te Sai Baba govori o odgoju) . Prenositelj svih pet knjiga je Stephan v. Stepski Doliwa, a prevoditelj na hrvatski jezik, Vili Bayer.
Obzirom na suvremenost teme i nužnost pokretanja tako važnih promjena u vlastitim životima krenula sam sa objavljivanjem ove knjige, temu po temu, sa nadom da će Vas barem malo dotaći.
http://putpokazi.com/odvazno_nakladnistvo/sai_ljudske_vrijednosti/sai_baba_govori/sai_baba_govori.html

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.