REINKARNACIJA - Duhovnost

02.09.2016.



REINKARNACIJA – Duhovnost
Sai Baba govori O ODNOSIMA


Kako bi karma mogla djelovati, a božanska se pravednost ispunjavati, tvoje postojanje na Zemlji ne smije biti ograničeno na jedan jedini život. Ti imaš toliko života koliko ti je potrebno da bi ostvario Boga. A kada si ostvario Boga? Kada postaneš jedno s Bogom. Kada više ne postoji nikakva razlika između tebe i Boga. Kada je tvoje srce toliko pročišćeno, da Bog iz njega sja. „Ta Bog uvijek stanuje u mojem srcu!“, s pravom ćeš reći. Da, Bog je uvijek u tvome srcu. Ali najveći dio vremena ti to ne zapažaš. Tek kada postaneš svjesnim te činjenice, tek kada ona više nije isprazno znanje već živo, svjesno iskustvo, tada se rastače sve ono što se nalazi između tebe i Boga. Cijela se odvojenost između Boga i tebe sastoji u tome što više ne posjeduješ znanje o tom temeljnom jedinstvu.

Nakon svake smrti, međutim, ti to jedinstvo doživljavaš uvijek iznova. Nakon svake smrti, ti dolaziš natrag u naručje svog Cilja. Bog je vječni Ljubljeni, kojeg na Zemlji neprekidno tražiš. Ti međutim vjeruješ da ćeš Ga naći u lijepim licima, u lijepim tijelima. Ta je tvoja potraga besmisleni pothvat i ona čini tvoju tragiku. Ona te naime veže za svijet. Upravo ovdje tragika požude i strasti – gledano s druge razine – postaje jasnom. Što više zadovoljavaš tvoju želju za užitkom i strastvenošću, to se čvršće vežeš za ovaj svijet. Tada umireš teška srca i dolaziš u onostrani svijet donoseći sa sobom mnoge vezanosti – vezanosti koje te vežu za ovaj svijet. Tu onda spoznaješ kako se sva sreća i njezina trajnost, kojoj si težio, može naći jedino u onostranom svijetu. Ali tvoje vezanosti za svijet i tvoja karma koju si stvorio uvjetuju tvoje ponovno rađanje. Ti se iz savršenog blaženstva ponovno moraš vratiti u nesavršen svijet jer si toliko vezan za njega da ti još nije moguće zauvijek ostati u onostranom, duhovnom svijetu. Drugim riječima: činiš lošu trgovinu. Za prolaznu sreću na Zemlji, žrtvuješ vječno blaženstvo u duhovnom svijetu. Ovu nerazmjernu zamjenu činiš zato što više ne znaš što je bolje budući da si zaboravio razlikovati između bitnog i nebitnoga. Na Zemlju te vraćaju tvoje vezanosti za ovaj svijet, a dobro koje na Zemlji činiš određuje koliko ćeš dugo boraviti u duhovnom svijetu. Drugim riječima: što si više dobra učinio, to duže možeš boraviti u duhovnom svijetu. Kada je tvoj „pozitivan konto“ dobrih djela potrošen, tada se ponovno rađaš.

Neko će na ovome mjestu izjaviti da ne vjeruje u reinkarnaciju. Da je smatra bajkom. Dobro, recimo da je učenje o reinkarnaciji bajka. A kako onda sebi objašnjavaš velike razlike na Zemlji? Kako to da je netko lijep, bogat i zdrav, a nasuprot tome, netko drugi siromašan, bolestan i nesretan?

I još nešto: ako je sve Duh, zašto su neka bića kamenje, druga biljke, neka su životinje, a neka opet ljudi? Kako se to slaže s Božanskom sveljubavi i sveobuhvatnoj pravednosti? Bez reinkarnacije, životi bi bili besmisleni, a Bog nepravedan i nemilosrdan. Zato ona postoji!

Tvoj je razvoj tekao preko minerala, biljaka i životinja, sve do tvojih ljudskih inkarnacija. Ti imaš dug put iza sebe.

Idući tim putem, ti si zaboravio temeljno Jedinstvo: u svemu je Jedna Duša, Atman, koja upravlja tobom i koja je dah tvoga života.

Velika je zasluga postati čovjekom. Čuvaj to blago. Čuvaj ga posebno na taj način što ćeš biti zaštitnikom cjelokupnoga života koji te okružuje.

Avatari (Božanske inkarnacije), veliki sveci i veliki učitelji nisu bez razloga širili učenje o reinkarnaciji. Pojedinci koji su bili više zainteresirani za moć, nego za dobrobit čovječanstva, uništavali su to znanje. To je bio veliki grijeh koji je bezbroj ljudi bacio najprije u neznanje, a zatim u krivnju. Ja sam došao da bih uklonio neznanje, a zatim i krivnju. Ja sam došao da bih uklonio to neznanje i nepravdu. Zato nemoj više činiti staru pogrešku, nego se drži onoga za tebe novoga i usrećujućeg znanja. Jedino će te to znanje osloboditi od lanaca koji te vežu za ponovno rađanje i dati ti i slobodu samu jer samo je neznanje to što te navodi da svoju sreću tražiš u ovome svijetu, umjesto da je nađeš u onostanom.

Sažeto bi se moglo reći: ti imaš slobodan izbor: ili da vjeruješ u reinkarnaciju, čime ti se pruža mogućnost da postigneš slobodu, ili da ne vjeruješ u to učenje, zbog čega ćeš se utjelovljavati toliko dugo dok ne stekneš spoznaju o tom zakonu.




Sai Baba govori O ODNOSIMA dio je serijala od pet knjiga (Sai Baba govori zapadu, Sai Baba govori o svijetu i Bogu, Sai Baba govori o psihoterapiji te Sai Baba govori o odgoju) . Prenositelj svih pet knjiga je Stephan v. Stepski Doliwa, a prevoditelj na hrvatski jezik, Vili Bayer.
Obzirom na suvremenost teme i nužnost pokretanja tako važnih promjena u vlastitim životima krenula sam sa objavljivanjem ove knjige, temu po temu, sa nadom da će Vas barem malo dotaći.
http://putpokazi.com/odvazno_nakladnistvo/sai_ljudske_vrijednosti/sai_baba_govori/sai_baba_govori.html

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.