
'And into the forest I go, to lose my mind and find my soul...
Vegan napolitanke i cappuccino.

Jedna od mojih berba.

Jedna od jutarnjih šetnja.

Ljepotan.

Moda.

Berba.

Vrganj.

Raspucanci i golubače.

Opet berba.

Penne, vrganji, sojino vrhnje , standard.

El Clasico - a nije Real Madrid vs.Barcelona .
Palenta i gljive, biserke, golubače, prosenjak, grmačice, sunčanice i vrganji.



Pohani vrganji.
(sojino vrhnje, brašno od slanutka , bijelo brašno, krušne mrvice)
Krumpir i tikvice iz pećnice.
Dinstani grabovi vrganji, biserke, golubače i sirogriz sa lukom i peršinom.

Zagorski mlinci sa dinstanim gljivama, vrganji, grabovi vrganji, biserke, golubače, peršin i luk, kombinacija koju obožavam.
Pečena cvjetača.

Fini proteini, em zdravo, em fino, em nabildaš noge em moje najdraže jelo, palenta , gljive i salate.
Palenta, vrganji, sirogriz i prosenjak .
Ribana tikvica, mrkva, avokado i paradajz sa malo soli i sokom limuna .


Njoki (kupljeni, bez jaja) sojino vrhnje, luk , peršin, domaća povrtna kocka i vrganji.

Zapečeni grah sa vrganjima.

Pogača sa vrganjima, lukom, peršinom, sojinim vrhnjem za kuhanje i vegan parmezanom.

Rustikalna pašteta od gljiva i tostiranih oraha na tostiranom kruhu.
(Vrganji, grabovi vrganji, biserke, golubače i prosenjak.)
Od sastojka još ide luk, češnjak, peršin, majčina dušica, ulje, sok limuna, sol, papar....

Bilo je "more" sunčanica.


Tata je sve više i više bio na veganskoj prehrani.
Mašnice sa zeljem, pohane sunčanice bez jaja.


ULOVILA SAM ZECA.
Zec gljiva , Maitake je grmasto rastuća jestiva gljiva iz porodice Polyporus, koja raste u Europi, Sjevernoj Americi, Japanu i Kini. Raste na dnu brijesta te hrastovog i javorovog drveta.
Maitake je vrsta adaptogena, odnosno biljke koja pomaže ljudskom organizmu u borbi protiv niza mentalnih i fizičkih poteškoća. Osim toga, adaptogeni vraćaju organizam koji je izašao iz prirodne ravnoteže. Iako se maitake može konzumirati samostalno kao namirnica, njezina primarna upotreba je ipak vezana uz njezinu ljekovitost.
U usporedbi s drugim gljivama, maitake je pokazala bolje rezultate u sprječavanju i liječenju raka i drugih zdravstvenih teškoća. Maitake također ima pozitivan učinak na ukupni imunitet.
Maitake gljive bogate su:
antioksidansima
beta-glukanom
vitamina B i C
bakrom
kalijem
vlaknima
mineralima
aminokiselinama
Osim toga, maitake nemaju masnoća, imaju nizak udio natrija, malenu kalorijsku vrijednost te ne sadrže kolesterol.
Studija objavljena u Journal of Medicinal Food potvrdila je da bi D-frakcija maitakea (ekstrakt izvučen iz maitake gljive) mogla biti korisna u prevenciji i liječenju raka dojke. Istraživači sugeriraju da se ova gljiva može boriti protiv rasta i reprodukcije kancerogenih stanica.
Ranije studije otkrie su da je D-frakcija, koja je ekstrakt gljive, učinkovita u uništavanju stanica raka kod ljudi. Ispitanicima je davana uz protein koji također sudjeluje u uništavanju stanica karcinoma te je uspjela je povećati učinkovitost tog proteina.
Pomaže u borbi protiv virusa prehlade i gripe
Regulira krvni tlak
Doprinosi imunološkom sustavu
Smanjuje nuspojave kemoterapije
Ukoliko imate maitake u izvornom obliku, možete ih uključiti u prehranu kao i bilo koje druge gljive. Imajte na umu da imaju snažan „zemljasti“ okus pa nemojte pretjerati s količinom kako ne biste nadjačali okus svih drugih namirnica.
Ukoliko se radi o svježim gljivama, njihova probava je jednostavna i ne stvara poteškoće. Alergijske reakcije su vrlo rijetke, ali su moguće.

Grmača je jestiva gljiva odlične kakvoće, a možemo je pripraviti na juhu, paprikaš, pirjati, na umak, za pizzu, a odlična je i ukiseljena te kao ekstrakt. Koristite je kao i ostale gljive, ali je obavezno termički obradite. Koristite klobuke jer su stručci prilično žilavi. Eventualno možete koristiti bijeli dio stručka. Termičkom obradom gljiva gubi svoj volumen i postaje tamnija.


Pire i grmačice.

Presnac/Sirogriz cijenjena, kvalitetna gljiva koja se može jesti i sirova.


Prosenjak.
Odličn za kiseljenje i gulaše.




Čudna neka golubača.

Biserka.
Obožavam, topi se u ustima. Fina.
Ne brati ako ne znate razliku između Biserke i Panterke.

Bilo je i prerezanih vena pa se bralo i sa rukavicom.



Nisam mogla samo sa rukom. , pa sam morala i sa nogom.
Ogromna Jetrenka ili Vukovo meso.


Vukovo meso u sweet chili umaku.

Za prste polizati.
Quiche sa vrganjima, golubačama i sirogrizom.



|