Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/carapa

Marketing

2023 godina gljivara.

cerek


'And into the forest I go, to lose my mind and find my soul...





Vegan napolitanke i cappuccino.

382970900-24738175259115077-8054778961983163437-n


Jedna od mojih berba.

vrganji-1


Jedna od jutarnjih šetnja.


Jutarnja-kratka-etnja


Ljepotan.

365137168-24403010195964920-915717998058406050-n

Moda.zujo

yom




Berba.


1-8

Vrganj.

vrganj

Raspucanci i golubače.

berba


Opet berba.

berba


Penne, vrganji, sojino vrhnje , standard.

366551684-24434700192795920-8605772731619561719-n


El Clasico - a nije Real Madrid vs.Barcelona .
Palenta i gljive, biserke, golubače, prosenjak, grmačice, sunčanice i vrganji.


el

el2

el3

Pohani vrganji.
(sojino vrhnje, brašno od slanutka , bijelo brašno, krušne mrvice)
Krumpir i tikvice iz pećnice.
Dinstani grabovi vrganji, biserke, golubače i sirogriz sa lukom i peršinom.

vegan-food


Zagorski mlinci sa dinstanim gljivama, vrganji, grabovi vrganji, biserke, golubače, peršin i luk, kombinacija koju obožavam.
Pečena cvjetača.

mlinci

Fini proteini, em zdravo, em fino, em nabildaš noge em moje najdraže jelo, palenta , gljive i salate.
Palenta, vrganji, sirogriz i prosenjak .
Ribana tikvica, mrkva, avokado i paradajz sa malo soli i sokom limuna .

358104523-24375550685377538-7905947930847611928-n

364019611-24375550818710858-4051997462005921553-n


Njoki (kupljeni, bez jaja) sojino vrhnje, luk , peršin, domaća povrtna kocka i vrganji.


348634436-24302443796021561-7454034588946110444-n

Zapečeni grah sa vrganjima.


365058014-24387308657535074-2320578893149639947-n


Pogača sa vrganjima, lukom, peršinom, sojinim vrhnjem za kuhanje i vegan parmezanom.

376741429-24718380354427901-157958488799448849-n


Rustikalna pašteta od gljiva i tostiranih oraha na tostiranom kruhu.
(Vrganji, grabovi vrganji, biserke, golubače i prosenjak.)
Od sastojka još ide luk, češnjak, peršin, majčina dušica, ulje, sok limuna, sol, papar....

358140073-24380389771560296-5931645561264164713-n


Bilo je "more" sunčanica.

398290431-25003619252570675-1376927877495403107-n

398419099-25003619005904033-5527591142067101472-n

Tata je sve više i više bio na veganskoj prehrani.
Mašnice sa zeljem, pohane sunčanice bez jaja.

395453504-24984380927827841-9102709460021252317-n

395447137-24982430568022877-170787613974764840-n




ULOVILA SAM ZECA.

Zec gljiva , Maitake je grmasto rastuća jestiva gljiva iz porodice Polyporus, koja raste u Europi, Sjevernoj Americi, Japanu i Kini. Raste na dnu brijesta te hrastovog i javorovog drveta.
Maitake je vrsta adaptogena, odnosno biljke koja pomaže ljudskom organizmu u borbi protiv niza mentalnih i fizičkih poteškoća. Osim toga, adaptogeni vraćaju organizam koji je izašao iz prirodne ravnoteže. Iako se maitake može konzumirati samostalno kao namirnica, njezina primarna upotreba je ipak vezana uz njezinu ljekovitost.
U usporedbi s drugim gljivama, maitake je pokazala bolje rezultate u sprječavanju i liječenju raka i drugih zdravstvenih teškoća. Maitake također ima pozitivan učinak na ukupni imunitet.
Maitake gljive bogate su:
antioksidansima
beta-glukanom
vitamina B i C
bakrom
kalijem
vlaknima
mineralima
aminokiselinama
Osim toga, maitake nemaju masnoća, imaju nizak udio natrija, malenu kalorijsku vrijednost te ne sadrže kolesterol.
Studija objavljena u Journal of Medicinal Food potvrdila je da bi D-frakcija maitakea (ekstrakt izvučen iz maitake gljive) mogla biti korisna u prevenciji i liječenju raka dojke. Istraživači sugeriraju da se ova gljiva može boriti protiv rasta i reprodukcije kancerogenih stanica.
Ranije studije otkrie su da je D-frakcija, koja je ekstrakt gljive, učinkovita u uništavanju stanica raka kod ljudi. Ispitanicima je davana uz protein koji također sudjeluje u uništavanju stanica karcinoma te je uspjela je povećati učinkovitost tog proteina.
Pomaže u borbi protiv virusa prehlade i gripe
Regulira krvni tlak
Doprinosi imunološkom sustavu
Smanjuje nuspojave kemoterapije
Ukoliko imate maitake u izvornom obliku, možete ih uključiti u prehranu kao i bilo koje druge gljive. Imajte na umu da imaju snažan „zemljasti“ okus pa nemojte pretjerati s količinom kako ne biste nadjačali okus svih drugih namirnica.
Ukoliko se radi o svježim gljivama, njihova probava je jednostavna i ne stvara poteškoće. Alergijske reakcije su vrlo rijetke, ali su moguće.


zec





Grmača je jestiva gljiva odlične kakvoće, a možemo je pripraviti na juhu, paprikaš, pirjati, na umak, za pizzu, a odlična je i ukiseljena te kao ekstrakt. Koristite je kao i ostale gljive, ali je obavezno termički obradite. Koristite klobuke jer su stručci prilično žilavi. Eventualno možete koristiti bijeli dio stručka. Termičkom obradom gljiva gubi svoj volumen i postaje tamnija.

392771273-24905970535668881-8613677816369723243-n

392890306-24905970835668851-6240336120396033283-n

Pire i grmačice.

369467623-24493358116930127-1900221771616969626-n


Presnac/Sirogriz cijenjena, kvalitetna gljiva koja se može jesti i sirova.

357355122-24192710896994852-8973557554240541225-n

356907628-24192710420328233-6519550668230973036-n

Prosenjak.
Odličn za kiseljenje i gulaše.


367730589-24482172484715357-2509818545958588853-n

369600742-24528304070102198-7360152011580174556-n

364633697-24375097048756235-7077688560713509125-n

359444169-24290313493901258-4387808104877068350-n


Čudna neka golubača.

361344065-24289902357275705-672204222194257635-n

Biserka.

Obožavam, topi se u ustima. Fina.
Ne brati ako ne znate razliku između Biserke i Panterke.

BISERKA


Bilo je i prerezanih vena pa se bralo i sa rukavicom.

vene

391649712-24871223485810253-7122911173696734899-n

vrggg

Nisam mogla samo sa rukom. , pa sam morala i sa nogom.
Ogromna Jetrenka ili Vukovo meso.

374498852-24670968012502469-1188541707992947004-n

376743587-24670968219169115-6048111610413129263-n

Vukovo meso u sweet chili umaku.

376202376-24692656770333593-9129164542713125537-n

Za prste polizati.
Quiche sa vrganjima, golubačama i sirogrizom.

363350484-24404218302510776-4078443288895434462-n

363346427-24404218569177416-5584664623795254409-n

365386890-24404218792510727-217120172571362757-n




Post je objavljen 11.01.2024. u 09:52 sati.