'And into the forest I go, to lose my mind and find my soul...
Vegan napolitanke i cappuccino.
Jedna od mojih berba.
Jedna od jutarnjih šetnja.
Ljepotan.
Moda.
Berba.
Vrganj.
Raspucanci i golubače.
Opet berba.
Penne, vrganji, sojino vrhnje , standard.
El Clasico - a nije Real Madrid vs.Barcelona .
Palenta i gljive, biserke, golubače, prosenjak, grmačice, sunčanice i vrganji.
Pohani vrganji.
(sojino vrhnje, brašno od slanutka , bijelo brašno, krušne mrvice)
Krumpir i tikvice iz pećnice.
Dinstani grabovi vrganji, biserke, golubače i sirogriz sa lukom i peršinom.
Zagorski mlinci sa dinstanim gljivama, vrganji, grabovi vrganji, biserke, golubače, peršin i luk, kombinacija koju obožavam.
Pečena cvjetača.
Fini proteini, em zdravo, em fino, em nabildaš noge em moje najdraže jelo, palenta , gljive i salate.
Palenta, vrganji, sirogriz i prosenjak .
Ribana tikvica, mrkva, avokado i paradajz sa malo soli i sokom limuna .
Njoki (kupljeni, bez jaja) sojino vrhnje, luk , peršin, domaća povrtna kocka i vrganji.
Zapečeni grah sa vrganjima.
Pogača sa vrganjima, lukom, peršinom, sojinim vrhnjem za kuhanje i vegan parmezanom.
Rustikalna pašteta od gljiva i tostiranih oraha na tostiranom kruhu.
(Vrganji, grabovi vrganji, biserke, golubače i prosenjak.)
Od sastojka još ide luk, češnjak, peršin, majčina dušica, ulje, sok limuna, sol, papar....
Bilo je "more" sunčanica.
Tata je sve više i više bio na veganskoj prehrani.
Mašnice sa zeljem, pohane sunčanice bez jaja.
ULOVILA SAM ZECA.
Zec gljiva , Maitake je grmasto rastuća jestiva gljiva iz porodice Polyporus, koja raste u Europi, Sjevernoj Americi, Japanu i Kini. Raste na dnu brijesta te hrastovog i javorovog drveta.
Maitake je vrsta adaptogena, odnosno biljke koja pomaže ljudskom organizmu u borbi protiv niza mentalnih i fizičkih poteškoća. Osim toga, adaptogeni vraćaju organizam koji je izašao iz prirodne ravnoteže. Iako se maitake može konzumirati samostalno kao namirnica, njezina primarna upotreba je ipak vezana uz njezinu ljekovitost.
U usporedbi s drugim gljivama, maitake je pokazala bolje rezultate u sprječavanju i liječenju raka i drugih zdravstvenih teškoća. Maitake također ima pozitivan učinak na ukupni imunitet.
Maitake gljive bogate su:
antioksidansima
beta-glukanom
vitamina B i C
bakrom
kalijem
vlaknima
mineralima
aminokiselinama
Osim toga, maitake nemaju masnoća, imaju nizak udio natrija, malenu kalorijsku vrijednost te ne sadrže kolesterol.
Studija objavljena u Journal of Medicinal Food potvrdila je da bi D-frakcija maitakea (ekstrakt izvučen iz maitake gljive) mogla biti korisna u prevenciji i liječenju raka dojke. Istraživači sugeriraju da se ova gljiva može boriti protiv rasta i reprodukcije kancerogenih stanica.
Ranije studije otkrie su da je D-frakcija, koja je ekstrakt gljive, učinkovita u uništavanju stanica raka kod ljudi. Ispitanicima je davana uz protein koji također sudjeluje u uništavanju stanica karcinoma te je uspjela je povećati učinkovitost tog proteina.
Pomaže u borbi protiv virusa prehlade i gripe
Regulira krvni tlak
Doprinosi imunološkom sustavu
Smanjuje nuspojave kemoterapije
Ukoliko imate maitake u izvornom obliku, možete ih uključiti u prehranu kao i bilo koje druge gljive. Imajte na umu da imaju snažan „zemljasti“ okus pa nemojte pretjerati s količinom kako ne biste nadjačali okus svih drugih namirnica.
Ukoliko se radi o svježim gljivama, njihova probava je jednostavna i ne stvara poteškoće. Alergijske reakcije su vrlo rijetke, ali su moguće.
Grmača je jestiva gljiva odlične kakvoće, a možemo je pripraviti na juhu, paprikaš, pirjati, na umak, za pizzu, a odlična je i ukiseljena te kao ekstrakt. Koristite je kao i ostale gljive, ali je obavezno termički obradite. Koristite klobuke jer su stručci prilično žilavi. Eventualno možete koristiti bijeli dio stručka. Termičkom obradom gljiva gubi svoj volumen i postaje tamnija.
Pire i grmačice.
Presnac/Sirogriz cijenjena, kvalitetna gljiva koja se može jesti i sirova.
Prosenjak.
Odličn za kiseljenje i gulaše.
Čudna neka golubača.
Biserka.
Obožavam, topi se u ustima. Fina.
Ne brati ako ne znate razliku između Biserke i Panterke.
Bilo je i prerezanih vena pa se bralo i sa rukavicom.
Nisam mogla samo sa rukom. , pa sam morala i sa nogom.
Ogromna Jetrenka ili Vukovo meso.
Vukovo meso u sweet chili umaku.
Za prste polizati.
Quiche sa vrganjima, golubačama i sirogrizom.
Post je objavljen 11.01.2024. u 09:52 sati.