...All that you touch
All that you see
All that you taste
All you feel.
All that you love
All that you hate
All you distrust
All you save.
All that you give
All that you deal
All that you buy,
beg, borrow or steal.
All you create
All you destroy
All that you do
All that you say.
All that you eat
And everyone you meet
All that you slight
And everyone you fight.
All that is now
All that is gone
All that's to come
and everything under
the sun is in tune
but the sun
is eclipsed by the moon.
"...


...For long you live and high you fly
And smiles you'll give and tears you'll cry
And all you touch and all you see
Is all your life will ever be...

“Veganism is not a sacrifice. It is a joy.”


.Čarapa Floyd.

29.06.2021., utorak

Cigansko perje


Cigansko perje i gospina trava.

Cigansko perje. cerek

Jestivi su mladi izdanci. Upotrebljavaju se kao ukusno i hranljivo povrće (varivo, pire, juhe ,pite, kao blitva i špinat.
Najbolje je da se kuhaju najmanje 30min i da se voda mijenja..


Gospina trava.cerek

Gospina trava cvate u vrijeme cijeloga ljeta, od svibnja do rujna, ali najviše u srpnju. Bere se gornji dio biljke dok je u cvatu.
Pripravci od gospine trave upotrebljavaju se izvana – za liječenje rana, posjekotina, udaraca, ozljeda mišića, opekotina, hemoroida i čireva, a iznutra – za liječenje bolesti želuca, jetre, žučne vrećice, crijevnih parazita, glavobolje (naročito kod migrene), noćnog mokrenja u krevet, proljeva, upale maternice, astme, bronhitisa i katara pluća. Također pospješuje cirkulaciju krvi i podiže opće (psihičko) raspoloženje. Dokazani su njeni lagani sedativni i antidepresivni učinci.

Čaj.

Jednu čajnu žličicu osušenog lista i cvijeta gospine trave preliti sa 2,5 decilitra kipuće vode. Nakon pet minuta procijediti, zasladiti medom od maslačka (dijabetičari čaj piju bez ikakva zaslađivanja) i piti toplo – ujutro prije doručka i navečer prije spavanja. Pije se kod upale maternice, grčeva u crijevima, glavobolje i katara pluća.
Kada četiri čajne žličice gospine trave prokuhamo u 2,5 decilitra vode, dobit ćemo odlično srestvo (u obliku obloga) za zarašćivanje rana ili osvježavanje smežurane staračke kože.

Vino od gospine trave.

Staviti u bocu 50 grama cvjetova gospine trave i preliti litrom dobrog domaćeg bijelog vina. Ostaviti da odstoji mjesec dana.
Zatim sve dobro ocijedite (i cvjetove), malo zasladite medom i držite u tamnoj boci, na hladnom mjestu.
Kod tegoba s probavom – pije se po jedna čašica (0,3 dcl) tog vina – prije ručka i večere.

Priprema ulja od gospine trave.

U bocu sa širokim grlom staviti jedan dio svježeg cvijeta i lista gospine trave i tri dijela maslinova ulja ili ulja od kukuruznih klica. Bocu dobro začepiti i držati na suncu 7 tjedana.
Kroz to vrijeme potrebno je svakodnevno bocu dobro promućkati.
Nakon 7 tjedana ulje se procijedi kroz višestruku gazu, a također treba iscijediti i lišće i cvjetove gospine trave.
Uz uvjet da se čuva u tamnoj boci i na tamnom mjestu, to ulje može se držati i do dvije godine, a da se ne pokvari.
Ulje od gospine trave njeguje kožu (suhu, nečistu i ispucalu).
Odlično je sredstvo za masažu – kod reume, lumbaga, išijalgije, diskopatije i bolova u mišićima.
Pravo i dobro pripremljeno ulje od gospine trave ima crvenu boju.

Liker od gospine trave.

Prirediti 15 grama osušenih cvjetova gospine trave, jedan (neprskan) limun, litru dobre rakije i 25 dekagrama šećera.
Limun dobro oprati i izrezati na kolutove pa staviti u rakiju zajedno s cvijetom gospine trave.
Ostaviti da odstoji na suncu – 15 dana. Svaki dan dobro promućkati.
Nakon toga ocijediti i rakiji dodati šećer pa držati na suncu još tri dana. Svaki dan dobro promućkati. Da bude čišći, ovaj liker se profiltrira.
Koristi se kao aperitiv ili digestiv.







Lord pase travu. cerek






Tijesto sa rajčicom, origanom, chiom i maslinovim uljem za krpice. njami









- 07:29 - Komentari (11) - Isprintaj - #

22.06.2021., utorak

Čuvarkuća



Čuvarkuća ....
Sastoji se od debelih mesnatih listova koji su bogati sokom. Sirovi mladi listovi su jestivi, a upravo je njihov sok razlog ljekovitosti.
Čuvarkuća se koristi u obliku soka, masti ili čaja.
Najčešće se upotrebljava kao pomoć kod:
rana,
ispucale kože,
čireva,
hemoroida,
crijevnih problema,
menstrualnih bolova,
povišenih lipida u krvi,
detoksikacije organizma,.
grlobolje ili
dijabetesa.
Pijenje čaja od čuvarkuće preporuča se kao pomoć kod ulkusa.
Čuvarkuća može pomoći kod rana, uboda od insekata, opeklina i bolnih područja nastalih kao posljedica gihta zbog svog rashlađujućeg učinka. Pomoći će vam tako da list prepolovite na pola i iscijedite sok na kožu, ali na jednaki način može pomoći i mast.
Rezultati su pokazali kako čuvarkuća ima visoki antibakterijski potencijal i ukazali na mogućnost njezine primjene u medicini kao pomoć pri suzbijanju bakterije Escherichie coli.
U narodnoj medicini najpoznatija je uporaba čuvarkuće u liječenju bolnih stanja u uhu. 2015. godine u časopisu Journal of ethnopharmacology objavljena je studija koja je ispitivala učinke čuvarkuće na upalne procese u uhu, a rezultati su pokazali njezinu visoku učinkovitost.
Čuvarkuća svoje mjesto pronalazi i kao pomoć kod povišenih lipida u krvi. Njezin potencijal kao pomoć kod hiperlipidemije i utjecaj na detoksikaciju jetre uočili su znanstvenici s Akademije znanosti u Budimpešti 2004. godine koji su proveli istraživanje na štakorima. Rezultati su pokazali učinkovitost konzumacije ekstrakta čuvarkuće na snižavanje razine lipida te je uočen detoksikacijski učinak kod eliminacije teških metala iz jetre.
Čuvarkuća pokazuje učinak na snižavanja razine kolesterola u krvi, a to svojstvo dokazano je još 1993. godine na Medicinskom fakultetu u Budimpešti.





Ručak iz vrta.
Mladi krumpir, tikvica, cikla, ,mrkva, korijen peršina, peršin, poriluk, blitva, češnjak, zelena salata i mladi luk.
njami



- 12:52 - Komentari (11) - Isprintaj - #

21.06.2021., ponedjeljak

Fat Old Sun

Ov moj Lord bi se samo po trsju smucal.zujo





Ječmena kaša sa mahunama, mladim lukom, češnjakom,
mrkvom, porilukom, pečenim pa mariniranim patliđanom,sušenim laticama nevena, sušenim listovima regmeta i bučinim uljem.










VEGANSKA BUČNICA cerek





Osim kaj se pržimo i hvatamo boju prije mora, hvatamo i mišju groznicu po livadama i gorama.



pusa.kiss




PiNk F LOyD fAt OlD SUN




When that fat old sun in the sky is falling
Summer evenin' birds are calling
Summer's thunder time of year
Summer Sunday and a year
The sound of music in my ears
Distant bells
New mown grass smells so sweet
By the river holding hands
Roll me up and lay me down
And if you see
Don't make a sound
Pick your feet up off the ground
And if you hear as the warm night falls
The silver sound from a time so strange
A silver sound from a tongue so strange
Sing to me
Sing to me
When that fat old sun in the sky is falling
Summer evenin' birds are calling
Children's laughter in my ears
The last sunlight disappears
And if you see
Don't make a sound
Pick your feet up off the ground
And if you hear as the warm night falls
The silver sound from a time so strange
Sing to me
Sing to me
When that fat old sun in the sky is...

Oznake: ČARAPAFLOYD LORD


- 10:25 - Komentari (9) - Isprintaj - #

18.06.2021., petak

Tata i Lord




Ručak mi pliva u bučinom ulju. )
Palenta sa prženim bučinim sjemenkama (sušenom) sunčanicom i sezamom.
Domaće mlado zelje i mladi luk.





- 18:43 - Komentari (7) - Isprintaj - #

14.06.2021., ponedjeljak

Mladi krumpir



Pečeni mladi krumpir, mladi češnjak, cikla, mrkvica, peršin.
njami
Šampinjoni, rajčice i korvmoj hrenovke.
Lišće cikle ,blitva, mladi luk, mlada salata, savršena salata.







Mladi krumpir, šampinjoni, mladi luk , češnjak i take it veggie burger .
Pekla na kokosovoj masti.




Malo sa Laza






- 21:05 - Komentari (26) - Isprintaj - #

12.06.2021., subota

Bijela pašta fažol



Bijela pašta fažol sa sojinim vrhnjem, bijelim grahom, bijelim vinom, kukuruzom i šumskom piletinom.



Čušpajz.

(voda, maslinovo ulje, malo brašna od slanutka, češnjak, kelj, slanutak, mrkvice , korvmoj, bljušt, začini, sok limuna)





@litterula pitala koji su sastojci za korvmoj, pa evo .




Reci kak se zoveš ti
i otkud ti snaga
Da me možeš povesti
Gore s moga dna
Oči su ti crvene,
Ruka ti je blaga
Kao da su stvorene
Da ih ljubim ja
Al' pred vratima škvadra ponovo rola
Ula ulalale ulalalala ulalala le
Dok vani glazba svira
Pitat ćeš me tiho
znaš li gdje si
Ne mogu do glasa
Ti mi reci
Pokaži mi usne, budi tko si
Ovo sto nas plaši
To su đavli od papira
Tvoja me ruka dira
Ali da otkrijemo sjaj što dodir nosi
Morat ćemo sresti dan kad bude više mira
Jer na vratima stoji škvadra i urla
Ula ulalale ulalalala ulalala le
Pođimo na selo
Na selo
Pođimo na selo
Tamo još ima mira
Na selu
U peći je žar, na prozoru rosa
Pustimo da svjetlo, postane vosak
U peći je žar, na čelima znoj
A po poljima juri vjetar i urla
Ula ulalale ulalalala ulalala le



haustor Ula UlaLala

Oznake: veganfood


- 11:49 - Komentari (10) - Isprintaj - #

04.06.2021., petak

KORVMOJ



Ikea 26.kn 10 komada.




Sirova tikvica.
Pesto od avokada, češnjaka, peršina, limuna, soli, papra i maslinovog ulja.
Dinstane bukovače.
Rog paprika i mini rajčice.
Pečeni hod dog. (ikea korvmoj)





Led Zeppelin Immigrant Song


Ah-ah, ah!
Ah-ah, ah!
We come from the land of the ice and snow
From the midnight sun where the hot springs flow
The hammer of the gods
Will drive our ships to new lands
To fight the horde, sing and cry
Valhalla, I am coming
On we sweep with threshing oar
Our only goal will be the western shore
Ah-ah, ah!
Ah-ah, ah!
We come from the land of the ice and snow
From the midnight sun where the hot springs flow
How soft your fields so green
Can whisper tales of gore
Of how we calmed the tides of war
We are your overlords
On we sweep with threshing oar
Our only goal will be the western shore
So now you'd better stop and rebuild all your ruins
For peace and trust can win the day despite of all your losing
Ooh-ooh, ooh-ooh, ooh-ooh
Ooh-ooh, ooh-ooh, ooh-ooh
Ahh, ah
Ooh-ooh, ooh-ooh, ooh-ooh
Ooh-ooh, ooh-ooh, ooh-ooh
Ooh-ooh, ooh-ooh, ooh-ooh



- 11:45 - Komentari (12) - Isprintaj - #

03.06.2021., četvrtak

Veganski ručak.


Veganski pohanci. (šumsko pile)
Mlinci na kokosovoj masti sa gljivama. (bukovače, šampinjoni, shiitake)
Francuska bez jaja i vegan omegol majonezom.
Salata. (paradajz, kristalka, krastavci, avokado)


Oznake: veganfood


- 16:28 - Komentari (11) - Isprintaj - #

02.06.2021., srijeda

Daj 5 od srca

POMOZIMO MATEJI U BORBI PROTIV LEUKEMIJE

Ovo je moja draga prijateljica, zovem ju tj. zovemo ju miškica.

VOLIM JU PUNOcerek




Miškica je puno propatila i prošla kroz stanja koja su mnogima ne zamisliva.





Posle kemoterapije se borila sa upalom usne šupljine i dobivala morfij.
Mukozitis IV. stupanj – oštećenja su toliko izražena da bolesnik ne može gutati tekućinu, prisutna su krvarenja sluznice, potrebne su kontinuirana analgezija i parenteralna prehrana.





Cvjetić je od mene.
Raznježila me koliko je bila sretna.
Iznenadila me koliko je jaka.
Predivna je.



Mateja je velika umjetnica, crta ,piše, stvara, voli životinje, uvijek je tu kada ju trebaš.






Ja u Matejinim očima.





Nezamisliv,
čini se da na trenutak zastane,
da planete
u svakom univerzumu
u nesvijesti su
u ekstazi
i beskrajnoj radosti
i mladosti, bez bolesti
bez starosti, gnjeva
i pakosti...
Obuzeti Izvornim,
Zaboravljenim..
Stvarnom Uzroku,
Osobi Najstvarnijoj...

Ovdje nema takvog sna,
san je noćna mora
svojim prestankom
i početkom
Um neprestance titra
žmirka, ludi, trese,
vrišti
Spava...

Toga dana
kad oči
počnu gledati
tek tada
stvarnost će ponovo oživjeti...


...




U ponoćnoj utrci
Svemir na mene pogled spušta

U vrtlogu,
Gdje nepomično stojim
Razmišljam o pjesmi flaute
O notama nestvarnim

Prošarano večernje nebo
I Mjesec blagog osmijeha
Uperili su prste u mene,
"Vrijeme je", kažu,
"Probudi se!"

Noćni cvjetovi
Obasjani tim istim Mjesecom,
Pogledom prate ples Plave Figure
Njišući se vođeni magičnim ritmom flaute
Nitko ne razmišlja je li sad pravo vrijeme...



Napisala Mateja Barić




Rođena 1994. godine u Čakovcu, Mateja Barić je nakon završetka srednje škole započela svoj život u Vodicama u kojima živi od 2013-e, radila je nekoliko godina u hotelu Olympia, a zadnjih nekoliko sezona je zaposlena kao stalni sezonac u restoranu La Belle Vie. Nedugo nakon uspješno odrađene prošlogodišnje sezone u jednom danu njen se život potpuno promijenio.

Prije otprilike sedam mjeseci Mateja je otkrila sitni osip i modrice po tijelu te krvarenje u ustima za koje su liječnici ispočetka mislili da se radi o gingivitisu (upala desni). Ali pošto joj ni nakon tretmana antibioticima i ostalim lijekovima nije bilo bolje, obavljene su daljnje pretrage kako bi se utvrdio uzrok njenog sve lošijeg zdravstvenog stanja. Tek laboratorijskim pretragama krvi je utvrđen ogroman pad trombocita i potvrđena akutna mijeloična leukemija, (AML) jedan od najagresivnijih oblika te teške bolesti.
Akutna mijeloična leukemija (AML) je naziv za malignu bolest krvi, odnosno koštane srži koju karakterizira nekontrolirano stvaranje krvnih stanica mijeloičnog reda, obično leukocita, izuzetno rijetko eritrocita odnosno magakariocita. Postavljanje dijagnoze zahtijeva brzu reakciju i vrlo agresivno liječenje kemoterapijom.

Nakon uspostavljanja dijagnoze (30.10.2020.) Mateja je provela tri dana u šibenskoj bolnici te je potom po hitnom postupku prebačena na kliniku Rebro u Zagreb gdje je odmah podvrgnuta sedmodnevnoj kemoterapiji. Od tog datuma do danas provela je otprilike 110 dana u bolnici (oko četiri mjeseca) i primila je 23 doze kemoterapije od kojih su neke bile u trajanju 24 sata na dan sedam dana bez prestanka. Nedugo nakon posljednjih kemoterapija obavljena je transplantacija matičnih stanica koja je imala za rezultat vraćanje imunološkog sustava na razinu novorođenog djeteta, tj. organizam sad mora iznova izgraditi cijeli imunološki sustav.

Proces oporavka je dug i traje oko godinu dana, a prvih tri do šest mjeseci su najkritičniji jer se čeka reakcija organizma i da li će prihvatiti nove matične stanice ili ne. Svaka pa i najmanja upala, infekcija, prehlada, bakterija, viroza, a da ne spominjemo virus Covid -19 su vrlo opasni i potencijalno smrtonosni za nju. Mateja mora strogo paziti da se ne izlaže bliskim kontaktima, da ne boravi među većima skupinama ljudi, mora nositi masku i zaštitne rukavice većinu vremena, čuvati se sunca, strogo paziti da sve oko nje bude dezinficirano i čisto.
Ukratko, sve ono što bi normalan imunološki sustav zdrave osobe podnio bez problema za nju predstavlja po život opasan rizik.
Takav način života, režim prehrane, lijekovi i česta putovanja u Zagreb na kontrole u bolnicu su rezultirali znatno povećanim troškovima, a Mateja se trenutno kao radnik prijavljen na određeno vrijeme nalazi na bolovanju sa svega 830 kuna primanja mjesečno. Sa takvim primanjima jednostavno neće biti moguće proći kroz slijedećih godinu dana teške borbe koja je pred njom i iz tog razloga je i pokrenuta ova akcija, da se prikupi određeni iznos koji bi joj osigurao nesmetan prolazak kroz razdoblje oporavka dok opet ne bude sposobna samostalno raditi i zarađivati kao što je bila prije bolesti.

Ovim putem pozivamo i unaprijed zahvaljujemo svima koji su u mogućnosti i spremni pomoći Mateji u borbi sa ovom teškom bolešću da svoj doprinos uplate na račun humanitarne udruge “Daj 5 od srca“ koji je namjenski otvoren za nju.
OTP banka
POMOZIMO MATEJI U BORBI PROTIV LEUKEMIJE
IBAN: HR0824070001500014311
BIC OTPVHR2X

Cijeli članak pročitajte na clanak






Mateja me naučila mnogo, HVALA JOJ.

Daj 5 od srca

OTP banka
POMOZIMO MATEJI U BORBI PROTIV LEUKEMIJE
IBAN: HR0824070001500014311
BIC OTPVHR2X

Mateja je borac.
Pomozimo joj.

Hvala svima.

kiss


- 08:40 - Komentari (19) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Srpanj 2021 (11)
Lipanj 2021 (9)
Svibanj 2021 (11)
Travanj 2021 (13)
Ožujak 2021 (7)
Veljača 2021 (6)
Siječanj 2021 (10)
Prosinac 2020 (11)
Studeni 2020 (6)
Listopad 2020 (14)
Rujan 2020 (11)
Kolovoz 2020 (7)
Srpanj 2020 (5)
Lipanj 2020 (20)
Svibanj 2020 (21)
Travanj 2020 (14)
Ožujak 2020 (11)
Veljača 2020 (3)
Siječanj 2020 (8)
Prosinac 2019 (5)
Studeni 2019 (6)
Listopad 2019 (17)
Rujan 2019 (4)
Kolovoz 2019 (1)
Srpanj 2019 (2)
Lipanj 2019 (4)
Svibanj 2019 (8)
Travanj 2019 (13)
Ožujak 2019 (19)
Veljača 2019 (13)
Siječanj 2019 (14)
Prosinac 2018 (19)
Studeni 2018 (15)
Listopad 2018 (24)
Rujan 2018 (24)
Kolovoz 2018 (24)
Srpanj 2018 (17)
Lipanj 2018 (25)
Svibanj 2018 (24)
Travanj 2018 (22)
Ožujak 2018 (17)
Veljača 2018 (21)
Siječanj 2018 (27)
Prosinac 2017 (21)
Studeni 2017 (35)
Listopad 2017 (30)
Rujan 2017 (14)
Kolovoz 2017 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Banana loves the moon .
carapa.floyd27@gmail.com