Cigansko perje i gospina trava.
Cigansko perje.
Jestivi su mladi izdanci. Upotrebljavaju se kao ukusno i hranljivo povrće (varivo, pire, juhe ,pite, kao blitva i špinat.
Najbolje je da se kuhaju najmanje 30min i da se voda mijenja..
Gospina trava.
Gospina trava cvate u vrijeme cijeloga ljeta, od svibnja do rujna, ali najviše u srpnju. Bere se gornji dio biljke dok je u cvatu.
Pripravci od gospine trave upotrebljavaju se izvana – za liječenje rana, posjekotina, udaraca, ozljeda mišića, opekotina, hemoroida i čireva, a iznutra – za liječenje bolesti želuca, jetre, žučne vrećice, crijevnih parazita, glavobolje (naročito kod migrene), noćnog mokrenja u krevet, proljeva, upale maternice, astme, bronhitisa i katara pluća. Također pospješuje cirkulaciju krvi i podiže opće (psihičko) raspoloženje. Dokazani su njeni lagani sedativni i antidepresivni učinci.
Čaj.
Jednu čajnu žličicu osušenog lista i cvijeta gospine trave preliti sa 2,5 decilitra kipuće vode. Nakon pet minuta procijediti, zasladiti medom od maslačka (dijabetičari čaj piju bez ikakva zaslađivanja) i piti toplo – ujutro prije doručka i navečer prije spavanja. Pije se kod upale maternice, grčeva u crijevima, glavobolje i katara pluća.
Kada četiri čajne žličice gospine trave prokuhamo u 2,5 decilitra vode, dobit ćemo odlično srestvo (u obliku obloga) za zarašćivanje rana ili osvježavanje smežurane staračke kože.
Vino od gospine trave.
Staviti u bocu 50 grama cvjetova gospine trave i preliti litrom dobrog domaćeg bijelog vina. Ostaviti da odstoji mjesec dana.
Zatim sve dobro ocijedite (i cvjetove), malo zasladite medom i držite u tamnoj boci, na hladnom mjestu.
Kod tegoba s probavom – pije se po jedna čašica (0,3 dcl) tog vina – prije ručka i večere.
Priprema ulja od gospine trave.
U bocu sa širokim grlom staviti jedan dio svježeg cvijeta i lista gospine trave i tri dijela maslinova ulja ili ulja od kukuruznih klica. Bocu dobro začepiti i držati na suncu 7 tjedana.
Kroz to vrijeme potrebno je svakodnevno bocu dobro promućkati.
Nakon 7 tjedana ulje se procijedi kroz višestruku gazu, a također treba iscijediti i lišće i cvjetove gospine trave.
Uz uvjet da se čuva u tamnoj boci i na tamnom mjestu, to ulje može se držati i do dvije godine, a da se ne pokvari.
Ulje od gospine trave njeguje kožu (suhu, nečistu i ispucalu).
Odlično je sredstvo za masažu – kod reume, lumbaga, išijalgije, diskopatije i bolova u mišićima.
Pravo i dobro pripremljeno ulje od gospine trave ima crvenu boju.
Liker od gospine trave.
Prirediti 15 grama osušenih cvjetova gospine trave, jedan (neprskan) limun, litru dobre rakije i 25 dekagrama šećera.
Limun dobro oprati i izrezati na kolutove pa staviti u rakiju zajedno s cvijetom gospine trave.
Ostaviti da odstoji na suncu – 15 dana. Svaki dan dobro promućkati.
Nakon toga ocijediti i rakiji dodati šećer pa držati na suncu još tri dana. Svaki dan dobro promućkati. Da bude čišći, ovaj liker se profiltrira.
Koristi se kao aperitiv ili digestiv.