Maškarani reli Pariz-Bakar

02.02.2013.

Jutros je na riječkom Korzu označen start jubilarnog, sedamnaestog izdanja relija Paris-Bakar, manifestacije koja već tradicionalno u ovo doba godine okuplja samu kremu automobilizma ovog dijela Europe, od Rupe do Kezmića jame, a to je ujedno i prilika da široke mase okupljenog gledateljstva još jednom iskažu svoje oduševljenje glede najnovijih korekcija cijena bio-goriva.



Kako nam je u mikrofon izjavio sam direktor natjecanja, ugledni pitar s Kariba, Slavko Stečajko, visoke cijene naftnih derivata izuzetno dobro utiču na pražnjenje državnog proračuna što je u ovim vremenima kad nam sa svih strana prijete poplave, izuzetno dobra stvar.



Unatoč memljivom vremenu i ćudljivim prognozama prije samog starta natjecanja, naišli smo na opuštenu atmosferu u boksovima favorita.



Ipak, oku iskusnih znalaca nije mogla promaći činjenica da su pjesma i razuzdani ples mehatroničara samo paravan iza kojeg se odvija prava drama, kao i pitanje svih pitanja - kakve gume odabrati za prvu etapu relija?



Dok su ekipe sa začelja odlučile riskirati i startati na gumama za suho, vodeći u generalnom plasmanu, ništa nisu htjeli prepuštati slučaju - odlučili su se za polutvrdu mješavinu lješnjaka i stracciatele.



Uzbuđenje je dostiglo vrhunac neposredno pred sami start - poneki od natjecatelja tek su u zadnji tren uspjeli posložiti mejk-ap i set-ap.



A onda je krenulo. Pod budnim okom časnog morčičkog žirija, start je proglašen manje-više uspješnim.



Čak ni predstavnici osme sile nisu imali značajnijih primjedbi. A ni mi na njih.



Već na prvom zavoju, svoju su prednost nastojali iskoristiti oni koji su se zatekli na manje vlažnom dijelu piste.



Ples razuzdanih oktana nastavio se nesmiljenom brzinom i na šikani pored bankomata.



Zabilježeno je i jedno spektakularno ubacivanje u drugu brzinu.



Kod oštarije nonića Vantačića došlo je do promjena na vrhu. Čak tri vodeće posade svratile su na piće, a vodstvo je preuzela patka Vlatka





Na ravnom dijelu staze do izražaja je došla snaga augmenata.



Do zaključenja ovog izvještaja nismo uspjeli kompletirati listu vozača koji su uspješno prošli naplatne kućice kod parkinga na Delti, ali biljetar nam je potvrdio da je upravo četiri manje kvarat.



S nemalom dozom strepnje ispratili smo natjecatelje na daleki put do Bakarskog zaljeva.







Ipak, toplo se nadamo kako ćemo zacrtane ciljeve ostvariti uz prominimalne žrtve.

Na koncu svega, najvažnije je da je gradonačelnik u sjeni sretan i zadovoljan



Iskreno, bio bih i ja da mi se obraz nađe uz obraz, a lijeva ruka nehajno prebačena preko strukića kraljice karnevala. zujo

<< Arhiva >>