Pomozite doktor Ože

16.11.2012.

U jednoj tiskovini koja samu sebe voli predstavljati najboljim i nadasve najčitanijim dnevnim novinama u Hrvatskoj, a zapravo bi se taj složenac novinskog papira najbolje mogao opisati kao monstr-kombinacija šarenog propagandnog letka za šopingholičare i crne kronike, odnedavno su odlučili obogatiti svoj sadržaj novom rubrikom - savjetima najpopularnijeg liječnika na svijetu - doktora Oza. Zar nije prekrašno imati toliko "naj" na jednome mjestu?

Kad sam prije nekog vremena čuo za taj TV show, u prvi mah sam pomislio da se radi o nekoj dječjoj emisiji, suvremenoj inačici čarobnjaka iz Oza koji svojim štapićem može s lakoćom rješiti sve naše probleme i ostvariti najskrivenije želje.

Kad tamo, spazih nekog žgoljavog, pardon - elegantnog tipa, žilave muskulature i snažnih čeljusti koji, mora se priznati, ne samo izuzetno dobro barata s tim medicinskim mambo-đambo terminima već i na način prihvatljiv običnom puku objašnjava kakvih bi se loših navika trebalo okaniti, što bi bilo dobro prihvatiti i u svakom slučaju - živjeti bolje i zdravije.



Kako to obično biva s one strane velike bare, čitav šou je znalački zapakiran najboljim manirima američke idolatrije i dok neizbježna elajv studijo odijens pada u kolektivni trans i zaziva "O Bože doktore Ože" glavni junak naše priče, uživa i proživljava zvjezdane trenutke svoje karijere.

I premda masu savjeta o zdravlju danas možemo pronaći na stotinama drugih mjesta, jedna je stvar kada to pročitamo iz nekog, ajmo reći - neutralnog izvora, a sasvim druga kad nam iz prve ruke priča planetarno popularni super-doktor.

Stoga nisam odolio zaviriti u one, već spomenute, najčitanije novine u Hrvata i osobno se uvjeriti u magiju čarobnjaka Oza.

I zaista, na samom početku nešto za mene, lijepo tamo kažu - dva sata sjedenja povećavaju rizik od dijabetesa za sedam i srčanih bolesti za čak dvadeset i pet posto. Astimiša! To znači da sam nakon osam sati rada barem kvarat ušećeren i praktički - mrtav!? Štoviše, upravo tako se i osjećam krajem radnog dana. Opako sam se zabrinuo čim sam ovo pročitao.

Srećom, postoji spasonosno rješenje, a to je pogađate - seks! Tjedna doza od najmanje tri seanse hopa-cupa u krevetu stubokom prepolovi rizik od srčanih bolesti. Super! Dakle, šest seksi terapija tokom tjedna potpuno će poništiti negativan učinak pet puta osam sati sjedenja u uredskom stolcu. Oni koji na radnom mjesto uglavnom stoje, čuče ili gamižu pred šefovima ne moraju se seksati. Njima je i tako puna pipa svega. O nezaposlenima da i ne govorim.

Da se razumijemo, ovo nije eksplicite rekao doktor Mehmet Cengiz Oz, no dopustite da svatko izvodi zaključke kako mu najbolje odgovaraju, zar ne?

Ima kod našeg doktora još odličnih savjeta i to za različite radnje za koje nikad ne bi pomislili koliko su složene. Ustajanje iz kreveta na primjer. Ne nakon seksa heeeej, već nakon spavanja! Kaže se tamo - zbog okretanja i različitih pozicija u kojima spavamo, krv neravnomjerno cirkulira tijelom, a nespretnim iskorakom iz kreveta, može doći do daljnjeg poremećaja cirkulacije. Stoga je dobro, prije no što jutrom napravite prvi korak, čučnuti, tako da vam se srce nađe u blizini koljena. Hm, tko bi rekao!

Dakle, prije prvog koraka - obavezan čučanj! Prosto ko pasulj. Već prvog jutra, netom nakon buđenja, prisjetio sam se mudrog savjeta i odlučio isprobati ovu tehniku. Čučnuti je bilo lako, ali ustati - već malo teže.
Malko mi se zamantalo u glavi tako da sam se, nastojeći izbjeći sraz sa prozorskim staklom, opet skljokao u krevet. Budući da nisam bio siguran treba li napraviti čučanj i za ponovljeno dizanje, išuljao sam se iz sobe manje-više uobičajenim putem.

Potom sam se, shodno uputama dr.Oza istuširao u rukavicama i omotao hladnim ručnikom pa kružnim pokretima trljao noge i stopala. Zatim sam gol do pojasa istrčao u vrt, odradio tjelovježbu i nekoliko puta uspješno preskočio vijaču. Iskreno, na samom početku nisam osjetio fantastične učinke ove drevne indijske metode, ali kako je vrijeme odmicalo, bio sam sve bliže spoznaji da ću zakasniti na posao. Premda sam očekivao da ću svojim radnim obvezama prionuti s puno žara i energije, to se ipak nije dogodilo. Hm, a da nisam nešto pogrešno shvatio?
Već isto popodne, kad sam se vratio doma, tijelo je žudilo za jednom okrijepljujućom kavicom. No, dr.0z savjetuje nešto drugo. Kaže - protiv popodnevnog umora najbolje se boriti ružmarinom!



Ahaaaa, pa što ne kažeš! Tamo u uputama spominju nekakve raspršivače, odstojanje preko noći, trešnju, prskanje, sto čuda, ali ne mogavši čekati ni časka, zaronio sam glavom u vlastiti grm ružmarina, očekujući obnovu energije i novi polet.
Eh sad, nisam posve siguran koliku sam količinu energije pokupio od čudesnog grma, ali pouzdano znam da sam nakon udisanja opojnog mirisa, kihnuo ravno sedamnaest puta tako da sam od silnih trzaja zaradio novu glavobolju.

Ma brate, naporno je biti zdrav. Zaključio sam, ako budem dosljedno sljedio sve upute dr.Oza, više neću imati vremena ni za šta drugo.
Uostalom, život je teška i neizlječiva bolest sa zajamčenim smrtonosnim ishodom. Zamislite kakav je to gušt, umrijeti zdrav? Pa sad, reci ti nama doktor Ože, kako se izliječiti od života?



<< Arhiva >>