Hrvatska traži kralja

09.04.2011.


Ako ste mislili da je lako i ugodno bit pripadnik svjetskog jet-seta, onda ste se gadno privarili. Zamislite na kakvim su se mukama našli ovih dana, eto mogu imat stotine milijuna dolara na računima, velebne vile, giga-jahte, olimpijske bazene, brda zlata i kamenolome dragog kamenja, ali sve im to malo znači ako se nisu našli na popisu uzvanika za kraljevsko vjenčanje princa Williama i njegove Kate koje se, ako se ko'ko od njih ne pridomisli ili okasni, ima dogodit u petak ćipo prije Prvoga maja. Ma di baš u petak!?

Kako sam ima čut, između brojnih uzvanika plave krvi pozvan je i mister Bean, glumica Emma Watson sa svojim dečkom pa pjevač Elton John isto tako sa svojim dečkom, zatim David i Victoria Beckham, a zanimljivo je i to da je sretni mladoženja pozva na pir čak sedam svojih bivših cura!? Astimiša šta bi moglo bit lipih ćakula ako ih posidaju za isti stol!

Ipak, čak i ako se ne nađete među odabranim gostima na glamuroznom vjenčanju, još uvik možete sudjelovat u razdraganom špaliru oduševljenih ćiribimbaša koji će radosnim mahanjem zastavicama i šudarićima natopljenim suzama radosnicama ispratit svadbenu povorku.

Stručnjaci predviđaju kako će se tog vikenda u London slit prava rijeka turista koji unatoč dvostrukim cijenama u hotelima neće žalit potrošit šolde za tako veličanstveni događaj, uglavnom, pretpostavlja se da će ukupna zarada od vjenčanja iznosit čak milijardu funti!

To ti je reć biznis!

Budući da mi u slipoj našoj nemamo niti jednu pravu okrunjenu čunku (ako izuzmemo kralje baštoni, špadi, kupa i dinara), a kako smo svjedoci da moderne monarhe imaju samo prave kulturne, bogate i uređene države, možda bi se dalo razmislit o tome da ustanovimo novu hrvatsku kraljevsku dinastiju.
Jednostavno rečeno, nakon sveobuhvatne javne rasprave, općim konsenzusom bi se odredili uvjeti koje moraju ispunjavat članovi buduće kraljevske obitelji, zatim bi raspisali javni natječaj i organizirali audiciju za potencijalne kandidate. Kako bi zadovoljili demokratske standarde, najbolje bi bilo napravit neki TV-show nalik na ove puste multiantitalent šoove. Ne sumnjam da bi takva emisija imala enormnu gledanost, a svekoliko pučanstvo bi imalo priliku svakoga tjedna eliminirat najslabije kandidate.

Ipak, potrebno je postavit vrlo visoke kriterije za budućega kralja i kraljicu. Jerbo, ako se samo na natječaj za predsjednika Hajduka javilo njih trideset i troje, ko zna koliko bi ih se tek prijavilo za kralja! Ne može svaka mona bit kralj!

Uglavnom, kad izaberemo najbolje među najboljima, onda ćemo svi zajedno prionit organizaciji prvog i nadasve spektakularnog kraljevskog vjenčanja. Ne moramo baš iz prve zaradit milijardu funti ka Englezi, ali najvažnije da stvari pokrenemo s mrtve točke. Uostalom, mladi kraljevski par imat će zadatak u prvih deset godina vladavine napravit najmanje četvero dice, a onda kad zaredaju rođendani, imendani, krstitke, prve pričesti i krizme, bit će razloga za feštu koliko ti duša želi.

Ma isto me strah da bi mi, kakvi već jesmo, mogli upropastit čak i ovako kolosalan plan. Jerbo, ne smimo zaboravit kako mi već imamo kraljicu i to ne bilo kakvu nego Kraljicu mora!



Lani u ovo doba, Kraljica mora je uplovljavala u sve naše luke, dočekivali su je gradonačelnici s pompoznim govorima, narodna glazba je rebumbavala “Marjane, Marjane”, dicu su puštali iz škole, padale su velike riči i obećanja, a evo danas, niti godinu dana nakon velike fešte, Kraljica mora stoji vezana na nekome mulu u Rijeci i ne mrda s mista!?

Lipo je bilo zamišljeno kako će na njoj plovit učenici pomorskih škola, naučit idrit, veslat, akoštavat, tuć nevere i fortunale, i na koncu šta je ispalo - škole nemaju pinezi!
A i ovi su lipu cifru petali - dvajstipet iljad kuna dnevno!? Lipo bome!

I tako, dica ne idu na more, Kraljica ne mrda guzicom i svi očajavaju! A niko se nije sitija armižat tu famoznu Kraljicu mora u turističke svrhe! Širom svita danas postoje stotine takvih školskih jedrenjaka na kojima ne plove samo učenici i studenti nego skroz „normalni ljudi“, tija sam reć - svi oni koji su zainteresirani naučit nešto o moru i plovidbi. U takvoj kombinaciji turizma, učenja i usvajanja novih vještina, svi bi bili na dobitku, Kraljica bi plovila, ljudi bi učili i guštali, di ćeš bolje?



Ali, već čujem priče – ma šta, ma di, ko će to organizirat!?

A dobro, ako nema ko, onda se konačno možemo pomirit s istinom da nismo ni "p" od pomorske zemlje, a kamo li još da imamo makar "k" od kralja. Valja priznat, Englezi neke stvari ipak rade bolje!



<< Arhiva >>