Adriatic Boat Show - Šibenik 2009.

18.09.2009.

U našim vazdakriznim vremenima svaki je iskorak, možda je bolje reći, svaki pokušaj iskoraka iz kolotečine i žabokrečine u kojoj se utapa naše gospodarstvo, svakako hvale vrijedan pa u je u tom svjetlu najbolje promatrati manifestaciju zvanu Jadranski brodoprikaz ili kako se to modernije kaže - Adriatic Boat Show koji se ovih dana održava u Šibeniku.

Dežurni grinteše bi vjerojatno rekli - još jedan u nizu nautičkih sajmova, jer pobogu, zar nam je nakon već etabliranog splitskog Croatia Boat Showa, zagrebačkog i riječkog izdanja Nautike te ove godine novoustanovljenih Dana hrvatske male brodogradnje, uopće potreban još jedan sajam?

Dilema uopće ne postoji - naravno da jest, a pogotovo kad se uzme u obzir da ovaj šibenski povratak moru nije tek puka izložba brodica na pontonima u Mandalini već povod za niz popratnih događanja, predavanja, gastronomskih i kulturno-zabavnih manifestacija.

Glavni pokretač i organizator ABS-a je Nautički centar Prgin, tvrtka koja je u posljednjih dvadesetak godina prošla put od male čarter-kompanije s nekoliko brodova za iznajmljivanje do današnje pozicije velikog respektabilnog igrača u svijetu nautike i brodogradnje.

Naravno da nisam propustio priliku i već prvog dana skoknuo do Šibenika, u prvom redu da se na licu mjesta uvjerim di smo, šta smo i kamo stremimo...
Cijena ulaznice je vrlo pristojna – 35 kuna, naravno, bilo bi bolje da je još i niža, ali za lagano napasanje očiju, sasvim u redu.

Pa eto, iako najveći dio ovih plovećih ljepotica nikada neće biti stavke naše imovinske kartice pa taman da smo i financijski čarobnjaci, snovi još uvijek nisu zabranjeni štoviše, nisu ni oporezivi.







U svakom slučaju, možete i na probnu vožnju.



Istina, netko u većem, netko u manjem kajiću, ali nije važno jer ploviti se mora...





Posebno veliki interes posjetitelji su pokazali za Honda motore.
Hm... da mi je znati zašto!?



Morem ploviti, ribice loviti, želja je mnogih, a nakon što pribavite sve moguće dozvole, možete uskočiti u ovako nešto i pravo na pučinu na Big Game.





Ili recimo ovako, u ponešto skromnijem obliku...



Kakv bi to sajam bio bez nautičkih «perverzija», tih mračnih predmeta želja...







Svaka čast svim velikim i razvikanim svjetskim markama, ali na manifestacijama ovakvog tipa, meni je daleko najdraže pogledati što se radi u domaćoj maloj brodogradnji, pogotovo u ovim vremenima kada je naša dična Vlada svojim kratkovidnim odlukama dovela ovu (i ne samo ovu) djelatnost na rub propasti.

No dobro, nećemo politiku u ovu butigu, samo se nadam da će brodovi koji danas izlaze iz hala naših škverova uhvatiti godine kao i ovaj leut kojega je prije par godina obnovila Slobodna Dalmacija



Stari znanac – Monachus, bezbrižno se baškari na suncu...



Na susjednom pontonu, pažnju mi je privukao Gropo 25, proizvod zadarske tvrtke ZB-marine.



Najprije mi je u oko upala elegantna linija koja se lagano uzdiže prema provi, ali već i na drugi, treći i četvrti pogled, bilo mi je jasno da se ovdje radi, u svakom smislu – izvrsnom brodu!



Projektantima ni u kom slučaju nije lako u sedam i po metara «uvaliti» sve što je potrebno za udobnu vožnju, a da istovremeno brod ne ispadne prenatrpan i skučen





Gropo 25, proizvod domaće pameti i znanja, ima sve ono što mora imati brod za plovidbu Jadranskim morem, prostrani salon i kabinu, veliki kokpit, krmenu i pramčanu platformu raskošnih dimenzija, jako čvrstu ogradu i još niz znalačkih detalja koji jasno odaju rukopis projektanta koji zna znanje.

Uffff, još samo fali izvjesna svota eurića, tz, tz, tz, ali kad se nađe – ovaj brod mora biti moj!



Jedino mi je žao što nisam vidio više jedrilica, pogotovo onih manjih, za dnevna jedrenja, u stvari, nikad mi nije bilo jasno zašto to u nas nikako ne prolazi dok su recimo austrijska jezera prepuna takvih brodova čiji vlasnici vikendima uživaju u jedrenju.





Kao što dobri pomorski običaji nalažu, brodovi uvijek moraju imati ženska imena, no u poplavi raznih Lady Jane, Princess Mary, Aunt Margaux, nije lako naći nešto naše...





A kad smo već kod našega, ma ko ovo more platit...





U svakom slučaju, Adiatic Boat Show će postati nezaobilazno mjesto za svakog ljubitelja mora, soli i sunca (u svim mogućim kombinacijama) i baš mi je drago što je Šibenik dobio ovako nešto jer on to u svakom slučaju zaslužuje. Grad koji je dugo i predugo pronalazio svoj (po)morski identitet sa svojim ABS-om ne samo da ne mora sigurno kočiti, već može jurnuti punom snagom naprijed.



Adiatic Boat Show bit će otvoren sve do nedjelje, 21. rujna pa ako baš i niste veliki ljubitelji brodova, ovoga će vikenda biti događanja u Šibeniku ko u priči.

<< Arhiva >>