Princeze pojma nemaju

06.02.2009.

Princeze iz bajki i naših dječačkih snova u pravilu su bile mlade, lijepe, dugokose, modrooke, bistrice nadasve i u svakom smislu neodoljive. Istina, u svakoj dobroj priči u pravilu je postojao izvjestan čimbenik razdora u liku i djelu kojekakvih ljubomornih stričeva, zlih maćeha ili ludih polusestara, ali nakon neizbježnih peripetija tijekom zapleta i vrhunca radnje, kada bi izgledalo kako izlaza nema, u posljednji čas bi se pojavio lijepi, mladi i nadasve single princ na bijelom konju koji bi donio sa sobom rasplet i sretan kraj.
Tako bijaše nekada....

Izgleda da sve lijepo prestaje kad iz onog bajkovitog zakoračimo u realni svijet pa najčešće ostanemo užasnuti, zgranuti i osupnuti u trenutku kada spoznamo kako princeze 21. stoljeća izgledaju poput mutanta raže i grdobine, kako na glavi ponosito nose monstruozne frizure u obliku conkulastih globusa i kako se u svakom trenutku silno trude dokazati kako i one same u životu nešto pametnoga rade, poput izuzetnog i nadasve hvalevrijednog angažmana u humanitarnim djelatnostima s posebnim naglaskom na spašavanje posrnulih djevica medvjedica na sjevernom polu.

Stoga sam s neskrivenim oduševljenjem dočekao vijest kako je našu županiju ovih dana usrećila svojim posjetom Princeza Anne, jedina kći kraljice Elizabete II i vojvode od Edinburgha Philipa, sestra lijepog Charlesa i dostojanstvenog Andrewa, bivšeg muža traktoristice Sare Fergusonovice.



Britanska princeza Anne posjetila je splitsku pomorsku bazu Lora gdje je prisustvovala simulaciji raketnog napada na neprijateljske brodove i to s dvije rakete od kojih su obje pogodile cilj, a neposredno nakon toga su svi zajedno skoknuli preko Marjana do Mediteranskog instituta za istraživanje života Medils.

Oh kako prekrasna kombinacija!



Najprije su u Kaštelanskom zaljevu bombizali dva neprijateljska kajića u kojima su dvije milje istočno od Instituta bezbrižno plutali šjor Pjero iz Kambelovca sa svojim psom Vukijem u jednom, a u drugom Antu Pitura, umirovljenog branitelja iz Slatina koji se zatekao u sumnjivom društvu dvije lignjice i tri arbuna....

Nakon što su uspješno razbucali neprijatelje na proste faktore, na mjesto lica su u roku hića, spremno izišli znanstvenici iz Medilsa na čelu s profesorom Radmanom, koji su više nego uspješno ponovno sastavili neprijateljski nastrojene ribare-udičare te ih za divno čudo čak i reanimacijom oživjeli. Istina, kako neslužbeno saznajemo, nakon ovog eksperimenta Ante iz Slatina ima značajno veću glavu, ali to su i tako uobičajene nuspojave.
Što se dogodilo s mješancem Vukijem, one dvije lignje i tri arbuna, nije nam do ovog trenutka poznato...



Nakon toga je za princezu Anne organiziran domjenak u Vili Dalmacija, gdje joj je splitski gradonačelnik darovao svečani ovratnik stare splitske nošnje iz druge polovice 19. stoljeća pod nazivom Berta, izrađen od zlatne niti, brokata i čipke.

Ah kako je lijepo tim princezama...

A mene je zamislite sve ovo podsjetilo na jedno davno plavo ljeto dalmatinsko kada sam upoznao princezu Helenu, kćerku jedinicu njemačkog kralja kiselog kupusa, potomka stare plemenitaške loze Von Braunschweiga. Lijepa Helena je tog ljeta u svakom smislu bila moja kraljica i nakon mnogo romantičnih trenutaka, na odlasku mi je obećala vjernost i vječnu ljubav.



Vjernost i obećana vječna ljubav trajala je tijekom dugih i samotnih zimskih mjeseci sve do idućeg ljeta kada se lijepa Helena iznenada pojavila, ali ovoga puta ne sama, već u društvu novog zaručnika - princa Roberta, koji je inače bio predsjednik uprave ugledne tvornice kobasica Bayerischewurst.

Kad me je ugledala, samo je nevoljko slegnula ramenima i namignula kako ne bi bilo uputno pokazivati velike emocije...



Nakon tog ljeta, nikad više nisam vidio lijepu Helenu, jedino što sam prije kojih desetak godina čuo kako je bila pod istragom Interpola glede i unatoč nekakvih financijskih malverzacija...
Poslije toga - ništa više, niti glasa, čak ni googlajući njeno ime i prezime nisam uspio saznati ništa značajnijega.
Tko zna gdje je sad lijepa Helena...

Tako to obično biva s princezama, pa makar bile samo i od kiselog kupusa, kada se petljaju s prinčevima kobasičarima...
Princeze očito pojma nemaju...




još 4...

<< Arhiva >>