CITATOLOGIJA
Srkala je kavu i solila je očima.
Suzana Abspoel Đođo: "Snajperist"

Nekad smo ih voljeli, nekad su nas voljele. Ne nužno u isto vrijeme.
Željko Maurović: "Stare ljubavi"

Gore, na nebu, Bogovi su palili prve cigarete.
Veselin Gatalo: "Lov"

Jednom nam je pričala da je ona reinkarnacija Ivane Brlić-Mažuranić i Džingis-kana.
Danilo Brozović: "Adrenalin"

Baš sam davio mačiće na potoku, kada je preko livade dotrčao Toni i sav zadihan objavio: stigli su Francuzi!
Zoran Lazić, iz zbirke "Miss Krampus"


Elektronske cigarete & e-pušenje

FORUMI:

e-cigarete.info
elektronske-cigarete.info
Vaper-club
E-cig Serbia

WEB-SHOPOVI:

Hrvatska:

Ecigareta (Osijek)
Dimilica
Evapor (Donji Miholjac)
MTM store (Zagreb)
ROVI ili e-cigarete.net
Parilica
Egotek (Zagreb)
300 čuda (Split)
Nubilum (Varaždin)
GoldenZ (Pula)
TKIS e-tekućine (Zagreb)
SM-Bjelovar
Calligo (Zagreb)
Svijet pare (Našice)
V2 smoke
Mysteria (Petrinja)

Srbija:

Mayess
Inhalika
Eliquid

EU:

Pink Mule
InTaste
Toscana Mall
Ego2.pl
Inawera

Kina:

Fasttech
China-sells
Health Cabin
Heaven Gifts
E-cig.com

Stara Bookaleta

28.06.2006., srijeda

Naslov zbirke

Eto, ako ste se dovoljno ohladili nakon one iskonstruirane rasprave o anonimnosti (koja je bespredmetna: moje unaprijed proklamirano uredničko načelo bilo je da će se poštivati volja autora; nikakve generalizacije se nipošto nisu htjele naturati; svaka osobna dvojba mogla se riješiti u neposrednom dijalogu sa mnom - kao što ih se nekoliko i riješilo, odnosno, nakon uspješnog dogovora neki su autori potpisani na način koji sve zadovoljava, a "šira javnost", pa ni blogerska, nikad neće saznati koji su to slučajevi; i uopće nije trebalo dramiti oko svega toga), dakle, ako smo to apsolvirali, vrijeme je da malo ležernije i s više naklonosti (ha, sjećam se kako je u vrijeme raspisivanja natječaja bilo komentara da priče s bloga uopće ne treba "seliti" na papir!) pratimo sljedeće korake u nastanku knjige. Just for the record: javili su mi se svi autori (Arsenyev je bio zadnji).

No, ono što sam vam sada htio poručiti, je da sam, nakon duljeg razmišljanja o raznim mogućim kombinacijama, odlučio da naslov zbirke glasi jednostavno:

BLOG-PRIČE

Ne bih htio da se ova zbirka miješa s blogerskim on-line časopisom "Priče s blogerske strane weba" (koji je doduše nakon šest brojeva zastao, no nadam se da će ići i dalje?) (BTW, stranica B.O.R.G.-a ne radi, umjesto nje izbacuje se stranica http://www.eglasnik.com/, što je posrijedi?). Naslov je, čini mi se, dovoljno jasan i asocijativan, dovoljno kratak za uporabu u svakodnevnom govoru, dovoljno jezgrovit za medije, i dovoljno podatan za nastavke :-). Slažete li se?

- 10:10 - Komentari (40) - Isprintaj - #

26.06.2006., ponedjeljak

Psmtrkvrg i tehnika!

Opet mi je rikn'o kompjuter doma! Opet sam odsječen od svijeta! Dragi moji korespondenti, poruke na koje očekujete hitne odgovore na disku su u Outlooku u tom pokvarenom kompjuteru, pa se, pliz, malo strpite dok mi ga doktori za kompjutere ne srede. Na istom disku čeka na dalju obradu i blog-zbirka, i vampirska zbirka, i još mnogo štošta. A k tome je i baš dinamičan vikend bio, samo ga odavde s posla ne stignem baš detaljno opisati... Nadam se da se čitamo vrlo uskoro...

- 14:19 - Komentari (3) - Isprintaj - #

25.06.2006., nedjelja

Ernie di Abbazia

Neke druge dimenzije horor-književnosti, ne samo one vampirske kojima su se pretežno bavili dosadašnji pisci u gostima križanskih Vampirskih noći, otkrio je publici minule subote opatijski pisac Ernie Gigante Dešković, autor dva dosad objavljena horor-romana, Creatio iz 2002. i Posrnuli iz 2003. godine. Potka opsežnog i kompleksnog romana Creatio oslanja se na jednu izmišljenu sliku čuvenog nizozemskog slikara Hyeronimusa Boscha, koja kroz nekoliko stoljeća mijenja vlasnike, završivši naposljetku u rukama jednog nacističkog zapovjednika koncentracijskog logora. Boschova slika je nadnaravni katalizator zla: njeni vlasnici postaju opsjednuti naslikanim prizorima, te u svome stvarnom životu otkrivaju dotad sakrivene «talente» i počinju oko sebe sijati krv i smrt. Slika međutim ne stvara ništa novog što u tim likovima nije otprije postojalo. Iako malko potisnuto, latentno zlo se u čovjeku oslobađa u određenim društvenim ili povijesnim okolnostima, a za tu u biti prirodnu pojavu često se traže izvanjski izgovori, u kategorijama kao što su ideologija, nacija, vjera, država, u režimima koji mijenjaju javno mnijenje o tome što je normalno i prirodno, teza je koja se provlači kroz ovaj roman.
Iz te malo ozbiljnije literarne razrade poimanja zla u žanru nadnaravnog povijesnog horora, kakav je prvi Deškovićev roman, večer je nastavljena u ležernijem duhu, otkrićem mlađeg kolege križanskog vampira Jure Granda. Naime, Dešković je prekapajući stare gradske spise Opatije i okolnih mjesta iz autrougarskog doba, naišao na dokumentaciju o vampirskom slučaju iz 1881. godine, na osnovu koje je sastavio humoristično-dokumentarnu priču Nosferatu di Volosca, koja je oduševila publiku na petoj Vampirskoj noći u kafiću Vampire. Akteri te vološćansko-opatijske vampirske priče su pohlepni lokalni političari toga doba, bečki doktori koji u trbusima vampirovih žrtava otkrivaju šišmiše, anonimne mase sklone linču, i usamljeni ridikuli koji od izopćenika lako postaju žrtve ako nemaju vjerodostojan alibi.
U tradicionalnoj razmjeni poklona, Mladen Rajko je u ime domaćina gostu iz Opatje uručio bocu rakije Grandine, a Dešković je Robertu Hrvatinu za horor-knjižnicu u kafiću Vampire poklonio primjerke svojih romana. Također, otkrivajući kako mu je vološćanski povijesni vampir bio prvi literarni susret s ovom temom, Dešković je najavio da će se vampirima i drugim strašnim bićima liburnijskog kraja književno ali i publicistički baviti i ubuduće. Ernieja ćemo ponovno vidjeti na Festivalu fantastične književnosti u Kringi 11. kolovoza, a potkraj ljeta ćemo zbirku Vampirske priče, dogovorili smo se, predstaviti i u Opatiji.

- 14:57 - Komentari (2) - Isprintaj - #

20.06.2006., utorak

Pozivnica: 5. vampirska noć u Kringi

Ovaj tjedan je stvarno bogat događajima, pa nek još jedno zrno na hrpu bude i jubilarna peta Vampirska noć u Kringi, koja će se u već znamenitom kafiću Vampire vlasnika Roberta Hrvatina održati u subotu 24. lipnja u 21 sat. Književni gost ovog je puta Ernie Gigante Dešković, mladi ali vrlo talentirani pisac iz Opatije, koji iza sebe ima već objavljena dva horor romana - Creatio iz 2002., te Posrnuli iz 2003. godine, a nedavno je objavio i knjigu politoloških eseja. Dešković je ovim našim vampirskim temama inače dao veliki doprinos otkrivši i literarno ovjekovječivši mlađeg kolegu Jure Granda, vampira iz Voloskog, koji je ovim primorskim gradićem harao potkraj devetnaestog stoljeća, pa će na književnoj večeri i o tome biti riječi (vidi post "Vampiri Istre i Kvarnera", malo niže).
Kokteli i drugi uobičajeni vampirski napitci se podrazumijevaju. Svi ste pozvani!

- 14:50 - Komentari (4) - Isprintaj - #

19.06.2006., ponedjeljak

Dani Julesa Vernea - deveti put

Tradicionalna pazinska kulturno-književno-turističko-avanturističko-sportsko-zabavno-gastronomska priredba Dani Julesa Vernea počinje u četvrtak 22. lipnja, i traje do nedjelje 25. lipnja. Iz programa izdvajam:

četvrtak, 22. lipnja:

- Avanturistički pohod stazom Mathiasa Sandorfa - od Pazina preko Kanfanara, Dvigrada, Limskog kanala, do Rovinja i natrag u Pazin - vlakom, pješice, na biciklima, brodom, busom

subota, 24. lipnja:

- Pazin, Trg slobode, 08:00-12:00 - Tvojih pet minuta u balonu
- Pazin, gradske ulice, 9:00-12:00 - besplatna vožnja kočijom
- Pazin, gradske ulice, 11:00 - Sprovođenje Mathiasa Sandorfa u zatvor u Pazinskom kaštelu
- Pazin, Kaštel, 12:00 - Suđenje Mathiasu Sandorfu
- Pazin, Pazinska jama, od 13:00-18:00 - Put u središte Zemlje - vođeni obilasci Pazinske jame
- Pazin, kod Kaštela, 17:00 - natjecanje u gađanju srednjovjekovnim katapultom
- Heki, 18:00 - Heki opet letijo va nebo - podizanje balona na topli zrak, u spomen povijesnog zračnog napada mještana sela Heki na susjedno selo Grubiše
- Kringa, kafić "Vampire", 21:00 - Književna večer - "Vampirska noć u Kringi" - gost: Ernie Gigante Dešković

nedjelja, 25. lipnja:

- Pazin, Pazinska jama, 14:00-16:00 - Put u središte Zemlje - - vođeni obilasci Pazinske jame
- Pazin, terasa Hotela Lovac, 16:00 - Avanturistička utrka "Put oko Pazina u 80 minuta"
- Pazin, terasa Hotela Lovac, 19:00 - Još pet minuta u balonu
- Pazin, terasa Hotela Lovac, oko 20:30 - Bijeg Mathiasa Sandorfa iz Kaštela

Cijelog dana u Hotelu Lovac: Jules Verne pizze!

Svi ste pozvani!

- 11:41 - Komentari (4) - Isprintaj - #

18.06.2006., nedjelja

Dobre priče, i ništa drugo

Dragi moji zajapureni diskutanti, stvarno bi bilo dobro da malo snizite tonove, apsolutno nema razloga da tako sikćete jedni na druge. Je li se tu probudilo nešto što se latentno vuče i po nekim drugim sferama postojanja? Nadam se da ćete, kada vam svima u ruke dođe čvrsti argument odnosno knjiga, imati o čemu drugome pričati a ne sipati sumnje i pretpostavke bez osnova.

Zašto je u zbirku ušla ova a ne ona priča, jeli bolji ovaj ili onaj autor, tko je tu koga što a tko koga nikako nije i zašto, sva su ta pitanja bespredmetna: za bilo kakve dvojbe, molim da ponovno pogledate tekst natječaja, evo linka tu gore lijevo.

Zasad je to samo moja tvrdnja, no vidjet ćete kad vam knjiga dođe u ruke: zbirka je doista reprezentativna, u njoj se našlo jako puno dobre književnosti, ova knjiga svijetu nosi poruku da na blogu nastaje izvrsna literatura bez obzira od kojih i koliko poznatih ili uglednih imena ona potječe.

Uvijek će biti nezadovoljnih, iz ovog ili onog razloga. I ja imam neke razloge za žaljenje, primjerice, dvije izvrsne priče za koje sam svakako računao da će bitno pojačati zbirku, u knjizi se neće naći. Prva je Calvinova priča "Frizerka", koja je, po mom skromnom mišljenju, najbolja od svih priča objavljenih u svih šest brojeva on-line časopisa Priče sa blogerske strane weba. Kako je prvo načelo natječaja bila dobrovoljnost i osobna prijava autora - eto i razloga zašto priča nije u zbirci, naime, nije bila ni prijavljena. Nažalost, ali što je, tu je. Druga priča koju sam isto jako htio imati u zbirci je Kuća (autor: Svilska). Ta je priča bila uredno i na vrijeme prijavljena, ali je ista autorica prijavila i jednu drugu svoju priču, koja je također bila jako dobra, na jedan drugi način dobra, pa je u zbirku ušla ta druga, a ne Kuća. Zašto sam spomenuo ova dva primjera? Pa, tko je čitao ove diskusije u komentarima na postove malo niže, i tko je čitao baš ove dvije priče, mislim da će lako uočiti poantu: ništa, baš ništa - ni "poznatost" ni ugled autora, ni osobno poznanstvo, ni politička korektnost, ni statistike (dobne, spolne, nacionalne, državne, serverske), ni nikakav drugi izvanliterarni kriterij nije mogao utjecati na odabir priča, u zbirku su uvrštene samo i isključivo priče koje smatram ne samo dobrim, nego odličnim. Na natječaj je moglo stići dvadeset odličnih priča s crnogorskog servera, i nijedna dobra sa svih hrvatskih, bosanskih i srpskih: u tom slučaju bi u zbirku ušlo dvadeset priča s crnogorskog servera i nijedna druga! Primjedbe o "statističkoj korektnosti" ne stoje iz još jednog razloga: autori koji objavljuju na određenom blog serveru ne žive nužno u državi u kojoj postoji taj blog server (to ćete vidjeti iz bilješki o piscima). Dobre priče, dobre priče, i dobre priče: to se tražilo, a to se i dobilo, i umjesto da rondate, veselite se zajedno sa mnom što ćemo imati prekrasnu knjigu. Pustite sada zbirku neka se uredi, izlektorira, izdizajnira, prelomi, tiska, uveže, a onda, e, onda navalite.

- 17:32 - Komentari (24) - Isprintaj - #

17.06.2006., subota

Astrofest u istarskom Stonehengeu

Sjećate se mog teksta o istarskim piramidama i Stonehengeu? E, marom Korada Korlevića i Astronomskog društva iz Višnjana, na lokaciji njihove nove zvjezdarnice na Tićanu (otprilike na pola puta između Pazina i Poreča) ovih je dana postavljena replika ili rekonstrukcija izvornog istarskog Stonehengea odnosno kamenog tholosa s brežuljka Mali Sveti Anđeo (koji se nalazi na lokalitetu Mordele, vrlo blizu Poreča). Originalni kružni kameni opservatorij na Malom Svetom Anđelu je djelomice porušen, no Koradova rekonstrukcija (vidi sliku), osim prirodne veličine, drži se i vizije kako je taj kameni krug trebao izgledati kad su ga negdašnji stanovnici Istre prije četiri tisuće godina doista i koristili kao opservatorij.

Taj će oživljeni istarski Stonehenge biti jedna od pozornica vrlo zabavnih zbivanja na predstojećem Astrofestu, koji će se od 21. do 23. lipnja održavati u Višnjanu i na Tićanu. Najzanimljivi programi događat će se u noći s 21. na 22. lipnja baš na Tićanu, gdje će se kroz cijelu noć, uz vatre, glazbu, bubnjeve, ples i ostalo, u stilu drevnih solsticijskih svečanosti, čekati izlazak prvog ljetnog sunca. Evo ovdje programa sa satnicom, a za detalje možete pitati i na forumu organizatora.

- 13:44 - Komentari (3) - Isprintaj - #

15.06.2006., četvrtak

Tri minute čistog blaženstva

Moram malo skakat' s grane na granu: posjet Studenoj, koja se dolje u komentarima na rezultate blog-natječaja kao nešto ljuti, usrećio me otkrićem njenog glazbenog otkrića: "Yesterday" u armenskoj sevdah-izvedbi (stavio sam direktan link na fajl, meni se glazba na blogu razmotavala uz previše preskakanja, pa sam potražio izvor za neposredni download).

Osjećam se dužan uzvratiti: evo kako zvuči kad Japanci naprave mix od pjesama grupe Queen. Ima li takvih stvari još? Zamislimo da od njih slažemo play-listu za promociju zbirke blog-priča :-)

- 20:08 - Komentari (12) - Isprintaj - #

Vruće: rezultati natječaja za priče s bloga!

Dragi prijatelji, dragi pisci, draga naša blogerska i kulturna javnosti, evo popisa priča koje će nakon provedenog natječaja biti uvrštene u prvu zbirku priča s bloga (u izdanju Naklade Zoro) u povijesti ovih prostora. Redoslijed nabrojanih priča ima veze samo s redoslijedom prijava, u knjizi će biti malo drukčiji:

- Darko Lugonja: Kratke domaće (bito.blog.hr)
- Zrinka Pavlić: Špagete sa šalšom (zrinskopismo.blog.hr)
- Vlado Gašperov: Igrati se (miskoi.blog.hr)
- Debelkurac: Bonanca (debelkurac.blog.hr)
- Alen Ukota: Veličanstveni Grga (skota.mojblog.hr)
- Blaženko Karešin: Hvatač i Neuhvatljiva (poesy.blog.hr)
- Martin Birač: Svi psi idu u raj (bluemotion.biz)
- Zoran Pilić: Kako sam prvi put sreo Bukowskog (jesusquintana.org)
- Ivan Filipović: Krasotica (herostrat.blog.hr)
- Paola Kranjčević: Noć u kojoj je otišao Igor (mrtvipisac.blog.hr)
- Gordana Lukačić: Okus marmelade (chablis.blog.hr)
- Ivan Branisavljević: Kako je Alje odrastao (alje.blog.hr)
- Luka Ostojić: Little sister (vikend.blog.hr)
- Creativa: Depsin posljednji uzdah (creativa.blog.hr)
- Mirsada Andriollo: Oprosti za grah (blueville.blog.hr)
- Ivan Tobić: Priče o Milenku iz pivnice (idolmladih.mojblog.co.yu)
- Refik Mujezinović: Misli sa trotoara (bosanskoludilo.blogger.ba)
- Inga Kiseljak-Jarec - Lucy Fair: Ne volim vas (olifant.blog.hr)
- Vlasta Radosavljević - Helix: Berta (ikapds.blog.hr)
- Adnan Mujagić: Klub (armin.blog.hr)
- Dario Rukavina: Trambulin za snove (porto.blog.hr)
- Eduard Pranger: Dobar, loš, zao (pismohrana.blog.hr)
- Igor Kokoruš - Lebowski: Vikend priča (lebov.blog.hr)
- Tihomir Horvat - Wall: Slatka mala (wall.blog.hr)
- Krešimir Dujmić - Levi: Odlazak putnika prvog razreda (levijatan.blog.hr)
- Višnja Morović: Dalekovod (plejadablue.blog.hr)
- Ibro Duraković: Zakletva (viljuskapisesrcem.blogger.ba)
- Pupa: Tužni jebač (pupindnevnik.blog.hr)
- Jakov Kuzma: Prošnja (cortomaltese.blogger.ba)
- Kruno Čudina: Noćni pjevač (beirut.blog.hr)
- Tatjana Jambrišak: Oni (carobnibrijeg.blog.hr)
- Aleksandar Janković: Stara prijateljica (zlipodstanar.blog.hr)
- Zlatan Mirkić: O alkoholu i poljupcu (daywalker.blog.hr)
- Ivana Bahun: Ljepota greške (freethinker.blog.hr)
- Boris Racanović - Pajo Pakšu: Giljam dade… (vinkovci.blog.hr)
- Dubravko Soher: Igra bez skrivača (svijetlocrno.blog.hr)
- Vedrana Trlek - Ćevapi (tramtincica.blog.hr)
- Irena Rašeta - Ples ljepote (irescorneroffice.blog.hr)
- Danilo Stojić: Noćna vožnja (undergrad.mojblog.co.yu)
- Kamelija Kauzlarić: Dandy (kore.blog.hr)
- Krunoslav Turda: Igra za vojnike (sljivovica.blog.hr)
- Irena Šafarik Župić: Sub (svilska.blog.hr)
- Arsenyev: Jutarnji sastanci & konzultacije (arsenyev.blog.hr)
- Marko Dujić: Na tisuće minijaturnih sunčevih klonova obješenih o badem (hausmannskost.blog.hr)
- Ivan Bašić: Dragi Dnevniče (freestyler.blog.hr)
- Amir Mundžić: Ecce homo (drjabuka.blogger.ba)
- Mario Dominiković - Strokewski: Masakr nad Stelom motornom pilom (stroke.blog.hr)
- Svjetlana Lugar: Da nisi kasnila ili priča s tri bljedozelena pridjeva (lucija9.blog.hr)
- Igor Mavrin: Mobitel (stravicni.blog.hr)
- Hadžinica: Srce (hadzinicasa.blogger.ba)
- Lamija Grebo: U dimu sjećanja (missmjesnezajednice.blogger.ba)
- Davor Suhan: Dalaj Lama, ni u Tibet ni u Nebo (davors.mojblog.hr)
- Goran Bogunović - Gawrun: Ribe ne osjećaju bol (wrunga.blog.hr)


Nekoliko napomena:
- UPDATE: od jutra do večeri došlo je do nekoliko izmjena u popisu, uglavnom u korist objavljivanja pravih imena i prezimena autora, ili korekcije adresa blogova. Hvala svima!
- Još samo Arsenyev (arsenyev.blog.hr) mi još nije odgovorio na obavijest da mu priča ulazi u zbirku. Molim bilo koga tko može stupiti s njim u kontakt da ga u moje ime zamoli da mi se hitno javi!
- Zahvaljujem na trudu svim autorima koji su poslali priče na natječaj, a bilo ih je oko tri stotine (priča je ukupno stiglo oko 380, neki su poslali samo jednu, neki dvije, neki tri). Naravno da jedno od načela natječaja treba biti selekcija, i da će svi razumjeti da je za zbirku trebalo napraviti izbor od prispjelog materijala. Volio bih kada bi i uvršteni i neuvršteni autori pisali i dalje, bit će još natječaja, i bit će još prilika za objavljivanje.
- Način objave podataka o autorima i blogovima ovdje u natječajnim rezultatima takav je zbog racionalizacije prostora. U knjizi će uz svaku priču biti objavljeno puno ime i prezime autora, naziv bloga, adresa bloga, blogersko ime, te "bilješka o piscu". Iznimka će, naravno, biti podaci o autorima koji iz opravdanih razloga, a u dogovoru sa mnom, žele zadržati stanovitu razinu anonimnosti. U ovim natječajnim rezultatima neki su autori predstavljeni samo blogerskim imenom ili iz razloga što sam prihvatio njihove argumente za anonimnost, ili zato što "pregovori" o tome još traju, no nebitno je kakva je situacija u svakom pojedinačnom slučaju.
- Dakle, zbirka od 53 izvrsne priče, kojom želimo pokazati da blog nije getoizirana subkultura nego moćna i kvalitetna književna snaga, ulazi u fazu tehničke pripreme. Priče će biti lektorirane, ali uz poštivanje jezika na kojem su izvorno napisane. O tome kada će se knjiga pojaviti (računamo da će to biti krajem ljeta, ali da se ne preračunamo, nećemo unaprijed obećati) i kako će se javno predstavljati, redovito ću vas izvještavati. O, još kako ću vas izvještavati!
- Kao i kod objave natječaja, bit ću zahvalan svima koji obavijest o rezultatima natječaja distribuiraju u sve moguće medije koji ih žele prenijeti.

P. S. Sve je ovo "radna verzija" rezultata natječaja, ispada da je njihovo slaganje kompliciraniji posao od samog čitanja i odabira priča :-). No riješit ćemo mi to, naravno da hoćemo. Izmjene ću rješavati apdejtanjem gornjeg popisa, nećete ni primijetiti :-)

- 19:55 - Komentari (57) - Isprintaj - #

13.06.2006., utorak

U očekivanju...

Još samo troje autora koji će biti uvršteni u zbirku blog-priča (od ukupno 53) mi treba potvrditi da je dobilo obavijest o za njih povoljnom ishodu natječaja, pa će sve biti spremno i za javno objavljivanje rezultata. Radeći na ovom odabiru, a pogotovo posljednjih dana kad se autori javljaju i otkrivaju o sebi pokoji podatak više nego što im na blogu piše, zanimljiv mi se svijet otkriva: među piscima-blogerima ima, nimalo ne pretjerujem kad to kažem, snage i kreativnosti za cijelu jednu državu. Uz sve što je već rečeno o fenomenu pisanja na blogu, ova zbirka će definitivno preokrenuti poimanje pisca (u početku sam, priznajem, u to sumnjao), jer među blogerima se, eto u zbirci dokaza koji će svima i za sva vremena to potvrditi, našlo razmjerno više Pisaca nego što ih ima u strukovnim udrugama ljudi koji izdaju knjige.
Zato sam malo tužan što neki od autora, iako ih je vrlo mali broj, inzistiraju na anonimnosti, čak po cijenu da im se priča uopće ne objavi u zbirci ako uvjet bude otkrivanje identiteta. Razmišljam: kod nas čovjek može biti saborski zastupnik, ministrov zamjenik, sveučilišni profesor, a istovremeno može tući ženu, maltretirati djecu, biti alkoholičar ili milijunski pronevjeritelj, a da to uopće ne smeta njegovom "društvenom" imidžu; dok s druge strane ako netko radi u pravosuđu, diplomaciji ili nekoj sličnoj "osjetljivoj službi", a istovremeno je bloger i pisac, jako se libi obznaniti tu "mračnu" stranu svoje ličnosti, i radije bi da ona ostane sakrivena nego da imenom i prezimenom stane iza te ljepote kojom itekako oplemenjuje svijet oko sebe. Mislim, u kakvoj to državi i društvu mi živimo?

- 13:37 - Komentari (9) - Isprintaj - #

09.06.2006., petak

Pozdrav iz Brčkog

Eto me već drugi dan u Brčkom, gost sam ovdašnjeg Književnog kluba, udruge koja u suradnji s riječkom udrugom Sapfo i osječkom udrugom Essegg radi masu književnih projekata, a u nepunih dvije godine objavili su čak šezdesetak knjiga poezije! Pozvali su me da predstavim naša pazinska književna i esefičarska događanja (Istrakon, Međunarodni susret izdavača "Put u središte Evrope", Dani Julesa Vernea, Festival fantastične književnosti), što je uspješno obavljeno jučer (predavanju je prisustvovao čak i predsjednik Skupštine Distrikta Brčko), a danas u ovdašnjoj gimnaziji imam zakazano posebno predstavljanje Istrakona. Brčaci žele, nakon što ih se dovoljno upozna sa SF scenom i običajima u Hrvatskoj, raspisati za ovdašnje pisce, poglavito srednjoškolce, natječaj za SF priče, a najbolji bi se nagradili - putovanjem u Pazin na Istrakon! Također žele biti pokretači ili obnovitelji SF scene u Bosni i Hercegovini, a spremni su čak i objavljivati knjige bosansko-hercegovačkih i hrvatskih SF pisaca.

Sa mnom je ovdje u Brčkom i Sonja Matijašić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta u Pazinu koje je suorganizator navedenih pazinskih zbivanja, te Tijana Vukić, pjesnikinja i književnica iz Pule, kojoj su također organizirali nekoliko nastupa. Nakon predavanja u gimnaziji, navečer idemo na festival poezije u jedno selo na hrvatskoj obali Save. Domaćini su izuzetno srdačni, dočekali su nas izuzetno gostoljubivo (namjernicima svakako preporučujem smještaj u ovdašnjem Hotelu "Jelena"), mjesto sam tek malo stigao razgledati (tražeći internet-klub iz kojeg se javljam), na prvi pogled izgleda vrlo simpatično, potpuno srednjoevropski, upalo mi je u oko da ima jako puno slastičarnica...

U međuvremenu, vidim da mi stižu odgovori većine autora čije će priče biti uvrštene u zbirku blog-priča, hvala svima na brzini. Molim one koji mi još nisu odgovorili da to učine što prije, kako bi se i javna objava rezultata mogla dogoditi što prije...

- 09:36 - Komentari (11) - Isprintaj - #

07.06.2006., srijeda

Blog priče - nadomak cilju

Dragi moji blogeri - pisci, odabir priča poslanih na natječaj za blog-priče je gotov, i u tijeku je obavještavanje autora čije su priče ušle u zbirku. U zbirci će biti pedesetak priča (od oko 380 poslanih na natječaj), jako su raznorodne, ali sve odreda jako dobre. Nadate li se da ste prošli na natječaju, provjerite ovih dana svoje mailboxove, jer svakom uvrštenom autoru šaljem mail kojim ga obavještavam da je "prošao", i tražim dodatne podatke za "bilješku o piscu". Kako trebam napisati i poslati pedesetak mailova, strpite se još koji dan - tek kad svi autori osobno budu obaviješteni o uvrštenju, tada ću ovdje javno pred svima objaviti popis priča koje ulaze u prvu zbirku priča s bloga u povijesti, koja će, garant, biti jedna od najkvalitetnijih natječajnih proznih zbirki objavljenih u posljednjih nekoliko godina. Dakle, objava rezultata natječaja mogla bi se zbiti u nedjelju ili ponedjeljak.

Nego, nešto bih vas pitao: ako mi svi autori u razumnom roku odgovore i ako u narednih tjedan dana skupim sve povratne informacije, zbirka će dakle krenuti u proizvodnju u prvoj polovici ljeta, što znači da bi mogla biti gotova negdje potkraj ljeta. Zato me zanima što mislite o tome da prvo javno predstavljanje zbirke napravimo negdje na moru? Tamo negdje potkraj kolovoza?

- 09:43 - Komentari (20) - Isprintaj - #

05.06.2006., ponedjeljak

Jure Grando u Zagrebu 06/06/06

Naklada Ljevak predstavit će u zagrebačkom "BP clubu" u utorak, 6. lipnja u 18 sati roman "Vampir" Borisa Perića. O knjizi će, osim autora, govoriti Edo Popović, urednik Biblioteke 21, i Borivoj Radaković, književnik, dok će vas Tomislav Pletenac, urbani antropolog, upoznati s fenomenom vampirizma. Bit će prikazan i kratki film Vampir moga zavičaja, uradak učenika Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile iz Pazina, koji je osvojio treću nagradu na lanjskoj državnoj smotri filmskog i video stvaralaštva mladih u Vrbovcu. K tome, Mladen Rajko iz općine Tinjan predstavit će kulturno-turistički projekt "Jure Grando - vampir iz Kringe", i ponuditi na kušanje svoje vino "Jure Grando" i rakiju "Grandinu". A bit ću i ja tamo negdje, vidimo se!

- 12:17 - Komentari (5) - Isprintaj - #

02.06.2006., petak

Rezultati natječaja za vampirske priče

Dragi pisci, dragi čitatelji, i oni koji će jedno ili drugo tek postati, zadovoljstvo mi je objaviti rezultate natječaja za vampirske priče. Od ukupno 53 prispjele priče, u zbirci "Vampirske priče" bit će objavljena sljedeća 24 uratka (složeno po abecednom redu prezimena autora):

Jasmina Blažić: Princeza svjetla
Danijel Bogdanović: Klub nemrtvih hemoholičara
Danijel Bogdanović: Restoran "Il Grando"
Ivana Delač: Buđenje krvi
Senad Duran: Vampir hrvatskih otoka
Viktoria Faust: Riana u sutonu sivom
Veselin Gatalo: Korkut
Ernie Gigante Dešković: Nosferatum di Volosca
Damir Janković: Loša prilika
Adnadin Jašarević: Vrebač
David Kelečić: Povijesne zablude
Igor Mavrin: Kuje na zadatku
Nada Mihaljević: Samo moj vampir
Denis Peričić: Zamišlja Marija
Boris Perić: Kapital
Eduard Pranger: Tinjanski slučaj
Dario Rukavina: Kraljeva pjesma za kraj
Tereza Rukober: Sunce u tvojim očima
Ksenija Skrivanek: Anabela
Jurica Starešinčić: Blues o vječnoj mladosti
Bojan Sudarević: Psihoanaliza
Sanja Tenjer: Vampirski teatar
Zoran Vlahović: Bježeći noću
Leon Zambon: Cijena besmrtnosti


Zbirku "Vampirske priče" krasit će atraktivna naslovnica s izvrsnom ilustracijom Petre Korlević, knjigu će otvoriti jedna vrlo prigodna pjesma Darija Marušića, dodat ćemo i odgovarajući predgovor ili pogovor, a priče su, vjerujte mi na riječ, odlične. Dogovorili smo i razmjenu s časopisom Libra Libera, koji je također raspisao natječaj za vampirske priče, iako malo drukčije intoniran od ovog našeg; jedna ili nekoliko naših priča bit će objavljeno u Libri, i obrnuto, naša će zbirka prenijeti jednu ili nekoliko njihovih.

Nakladnici zbirke "Vampirske priče" su Pučko otvoreno učilište u Pazinu i Općina Tinjan, a njeno prvo javno predstavljanje, uz sudjelovanje svih autora koji budu uzmogli doći, dogodit će se na 5. Festivalu fantastične književnosti koji će se 11. i 12. kolovoza ove godine održati u Kringi i Pazinu. Detalji o programu Festivala još će uslijediti, no računajte da ste svi pozvani!

Bit ću zahvalan ako ovu informaciju prenesete i na druga mjesta na kojima navraćaju oni koji ove rezultate očekuju, barem tako gdje je objavljena i informacija o natječaju.
Zahvaljujem svima koji su slali priče na ovaj natječaj, a oni koji nisu uvršteni ovaj put, sigurno će dočekati svoju priliku u nekom od sljedećih, u posljednje vrijeme nam barem književnih natječaja ne nedostaje. Uskoro će biti dovršeno i prebiranje priča s natječaja za blog-priče, eto rezultata za najviše tjedan dana.

- 22:15 - Komentari (7) - Isprintaj - #

Zbogom, Farah!

Image Hosted by ImageShack.us

Malo prije sam dobio vijest koja me stresla: umrla je Farah Tahirbegović, jedna od duša sarajevskog Buybooka. Više puta smo je ugošćivali u Pazinu, bila je stalni sudionik Međunarodnog susreta izdavača "Put u središte Evrope" i član komisije za dodjelu nagrada Susreta. Želio bih izraziti moju iskrenu sućut svima kojima je bila draga. Ako se netko zatekne ovih dana tamo u blizini, neka u moje ime položi ružu. Ili još bolje, svratite u Buybook i kupite neku knjigu, nastavite podržavati ono što je Farah radila...

- 16:47 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< lipanj, 2006 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Što čitam i što pišem kad moram i kad ne moram, i kako se u sve to uklapaju Pazin, Istra, SF, Jules Verne, lijepa književnost, ružna stvarnost, i virtualno grebanje po dnu Pandorine kutije
Blogosfera
Best of blog's world:

Knjiški moljac
Blogov kolac
Babl
Rahatli
Manistra
Zrine
Istra, Istria, Istrien!
Jules Verne News
Ire's Corner Office
Pax et Discordia
Bitke kroz povijest
Rant
Filologanoga
Tofu - teka tankih crta
Književni terorist
Jesus Quintana
Buddha u supermarketu
Cyberfolk
Ptica trkačica
Helix
Bodulska bilježnica
Začkoljice
Jezični savjetnik
Moj potok
Turska kava
Eurosmijeh
Vicevi


...itd...



O čemu se pisalo na Bookaleti (izbor):

- Objavili su me u Francuskoj!
- Pet postotni milijunaš
- Par dojmova iz Frankfurta
- Anđeli i vanzemaljci
- Natječaj za vampirske priče
- Divovska lignja
- Goli ili obučeni oslobodilac?
- Kako lutati Istrom a da se ne izgubite
- Pisac u gostima
- Istrakonov natječaj za 2006.
- Kako sam upoznao astronauta
- Priča o dvojici drvosječa
- Domoljubna poezija
- Tko su Istrijani?
- Jules Verne Mondial
- Brian Aldiss dolazi na Istrakon 2006!
- Ferićevi gafovi
- Ukinuli mi rubriku
- Porečka riba i pazinski zmaj
- Istarska nezavisnost
- Istarska blogomanija
- Metak za teatar
- Istarski Stonehenge
- Tri novinarska zakona
- Gradska proza
- Kovanice i novčanice
- Antun Šoljan kao duhovni otac blog-književnosti
- Babilonska e-biblioteka
- Jure Grando, vampir iz Kringe (3)
- Brodolom kod Thule
- Jure Grando, vampir iz Kringe (2)
- Heki i Japanci
- Istarska tarantula
- Jure Grando, vampir iz Kringe (1)
- Alka i Prstenac
- Uzlet domaćeg SF-a
- Valcer, šampanjac i bijele rukavice
- Freud i biska
- Motovun by Orson Welles
- The Empire of Istria
- Izmišljeni istarski gradovi
- Šešir u taksiju ili vlaku
- Gudalo, vijolin i SF
- Warp, holodek, teleport...
- Siesta, Fiesta, Orgasmo, Riposo

Neke starije slike nisu dostupne! Blože, zašto?


eXTReMe Tracker
Glasaj za moj blog na www.blogeri.hr