Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookaleta

Marketing

Dobre priče, i ništa drugo

Dragi moji zajapureni diskutanti, stvarno bi bilo dobro da malo snizite tonove, apsolutno nema razloga da tako sikćete jedni na druge. Je li se tu probudilo nešto što se latentno vuče i po nekim drugim sferama postojanja? Nadam se da ćete, kada vam svima u ruke dođe čvrsti argument odnosno knjiga, imati o čemu drugome pričati a ne sipati sumnje i pretpostavke bez osnova.

Zašto je u zbirku ušla ova a ne ona priča, jeli bolji ovaj ili onaj autor, tko je tu koga što a tko koga nikako nije i zašto, sva su ta pitanja bespredmetna: za bilo kakve dvojbe, molim da ponovno pogledate tekst natječaja, evo linka tu gore lijevo.

Zasad je to samo moja tvrdnja, no vidjet ćete kad vam knjiga dođe u ruke: zbirka je doista reprezentativna, u njoj se našlo jako puno dobre književnosti, ova knjiga svijetu nosi poruku da na blogu nastaje izvrsna literatura bez obzira od kojih i koliko poznatih ili uglednih imena ona potječe.

Uvijek će biti nezadovoljnih, iz ovog ili onog razloga. I ja imam neke razloge za žaljenje, primjerice, dvije izvrsne priče za koje sam svakako računao da će bitno pojačati zbirku, u knjizi se neće naći. Prva je Calvinova priča "Frizerka", koja je, po mom skromnom mišljenju, najbolja od svih priča objavljenih u svih šest brojeva on-line časopisa Priče sa blogerske strane weba. Kako je prvo načelo natječaja bila dobrovoljnost i osobna prijava autora - eto i razloga zašto priča nije u zbirci, naime, nije bila ni prijavljena. Nažalost, ali što je, tu je. Druga priča koju sam isto jako htio imati u zbirci je Kuća (autor: Svilska). Ta je priča bila uredno i na vrijeme prijavljena, ali je ista autorica prijavila i jednu drugu svoju priču, koja je također bila jako dobra, na jedan drugi način dobra, pa je u zbirku ušla ta druga, a ne Kuća. Zašto sam spomenuo ova dva primjera? Pa, tko je čitao ove diskusije u komentarima na postove malo niže, i tko je čitao baš ove dvije priče, mislim da će lako uočiti poantu: ništa, baš ništa - ni "poznatost" ni ugled autora, ni osobno poznanstvo, ni politička korektnost, ni statistike (dobne, spolne, nacionalne, državne, serverske), ni nikakav drugi izvanliterarni kriterij nije mogao utjecati na odabir priča, u zbirku su uvrštene samo i isključivo priče koje smatram ne samo dobrim, nego odličnim. Na natječaj je moglo stići dvadeset odličnih priča s crnogorskog servera, i nijedna dobra sa svih hrvatskih, bosanskih i srpskih: u tom slučaju bi u zbirku ušlo dvadeset priča s crnogorskog servera i nijedna druga! Primjedbe o "statističkoj korektnosti" ne stoje iz još jednog razloga: autori koji objavljuju na određenom blog serveru ne žive nužno u državi u kojoj postoji taj blog server (to ćete vidjeti iz bilješki o piscima). Dobre priče, dobre priče, i dobre priče: to se tražilo, a to se i dobilo, i umjesto da rondate, veselite se zajedno sa mnom što ćemo imati prekrasnu knjigu. Pustite sada zbirku neka se uredi, izlektorira, izdizajnira, prelomi, tiska, uveže, a onda, e, onda navalite.

Post je objavljen 18.06.2006. u 17:32 sati.