Bolji zalet https://blog.dnevnik.hr/boljizalet

četvrtak, 29.10.2015.

More raste, a mi gledamo...

Kada je prije desetak dana olujno nevrijeme zahvatilo Šibenik i okolicu i kada je za dva sata palo preko sto litara kiše po metru kvadratnom, more se opasno prelilo preko rive i zastrašujuće je zaprijetilo kućama na obali. Gledali smo zabrinuto iz Zagreba fotografije na mobitelima i slušali detalje o nastaloj šteti. S ovakvom količinom kiše nemoguće se boriti i sreća je da nije bilo ljudskih žrtava.
Poplavljene konobe i slike kafića koji ispumpavaju vodu bili su povod raspravi o razini mora koja se bez sumnje primjetno povisila tijekom našeg životnog vijeka.
Malo sam se bacila na proučavanje i naišla na zaista zabrinjavajuće podatke. Globalna razina mora u posljednjem je stoljeću narasla nešto manje od 20 centimetara.
Zbog akumulacije topline more od studenog do siječnja doseže najveću razinu. Ovo je godišnje razdoblje kada su zabilježene najveće poplave na našoj obali. Uz plimu, jugo, niski tlak zraka i nabujale rijeke morska voda se akumulira u zaljevima, posebno na sjevernom dijelu Jadrana koji je najplići. Godišnje oscilacije mora iznose 10 do 15 centimetara. Tijekom zime, more se hladi i smanjuje se njegova gustoća pa se u ožujku spušta na najnižu razinu.
Rezultati zadnjeg istraživanja NASA-e pokazuju da je razina mora u prosjeku više za 7,6 centimetara u usporedbi s 1992. godinom, a do 2100. godine more bi moglo narasti i više od 90 centimetara. To znači da će se dio hrvatske obale potopiti i prije predviđenog roka, a klimatske promjene uništit će brojne morske vrste i promijeniti jadransko podmorje. Stručnjaci predviđaju da će porast temperature i saliniteta Jadrana omogućiti doseljavanje novih vrsta koje obitavaju u toplim morima, primjerice iz Crvenog mora, kroz Sueski kanal.
Razina Jadranskog mora sve je viša i do kraja ovog stoljeće poplavit će postupno dijelove hrvatske obale. Najgore će proći područja oko ušća rijeka i jezera koja su blizu mora i na maloj nadmorskoj visini, poput ušća i dolina Neretve, Cetine, Krke i Zrmanje. Nisam čula da se u javnosti tome pridaje značajna pozornost i da je netko u kampanji spomenuo ovu problematiku koja je od ključne važnosti za veliki dio zemlje.
Kada već država ne brine, lokalne zajednice trebale bi biti puno, puno glasnije...


Oznake: Šibenik

29.10.2015. u 21:08 • 24 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.