Bolji zalet https://blog.dnevnik.hr/boljizalet

ponedjeljak, 01.02.2016.

Zamjensko majčinstvo

Požalila mi se prijateljica kako joj je sestra ponovo izgubila bebu i kako joj je već peta trudnoća tužno propala.
Njezina sestra i šogor veseli su, optimistični par koji se neumorno trudi zaokružiti svoju ljubav željenim djetetom. Žive u inozemstvu i, srećom, mogu si priuštiti prilično zahtjevne i skupe tretmane liječenja. Ipak, do sad im nije uspjelo, a želja za djetetom je i dalje jednako snažna.
Polako odustaju od uobičajene trudnoće i razmišljaju o surogat majci. Moram priznati malo sam se iznenadila razmišljanju o surogat trudnoći. Iskreno, nisam se začudila njihovoj odluci već mojoj reakciji. Uopće ne moraliziram, smatram se osobom širokih životnih horizonata, ali u trenu me obuzela nelagoda pri pomisli o trgovanju trudnoćom odnosno nerođenim djetetom.
Zamjensko majčinstvo je u većini zemalja, kao i u Hrvatskoj, zabranjeno. Surogat majke su nam uglavnom poznate iz američkih serija (sjećam se cijele sezone serije „Prijatelji“ u kojoj je Phoebe nosila trojčeke drugom paru).
Međutim, u razgovoru saznajem, postoje države u Europi gdje je zamjensko majčinstvo dozvoljeno. Neke zemlje dozvoljavaju naplaćivanje trudnoće dok je u drugima dozvoljeno samo zamjensko majčinstvo bez novčane naknade. Ukrajna je zemlja gdje Europljanke najčešće dogovaraju i plaćaju zamjenske trudnoće.
Uvjerena sam da vrlo malo parova donosi iz hira ovakve ozbiljne životne odluke. Najčešće se radi o ženama koje su izgubile maternicu ili koje imaju bolesnu maternicu koja ne može iznijeti trudnoću, a žele postati biološke majke.
U Hrvatskoj također postoji udruga osoba s problemom neplodnosti koja se zalaže za legaliziranje zamjenske trudnoće. Smatraju da je surogat majčinstvo jedini način da onkološke pacijentice postanu biološke majke.
Teška, jako teška tema.
Je li zaista genetsko nasljeđe djeteta ključno za sretno majčinstvo?
Je li žena koja nosi dijete koje nema njezin genetski materijal lišena majčinskih osjećaja tijekom trudnoće i nakon poroda?
Zamjensko majčinstvo izaziva mnoge, mnoge nedoumice. I etičke i pravne.



01.02.2016. u 20:09 • 26 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.