28.07.2006. / petak

MAKEDONSKE KRONIKE

Kaze meni brat da je jucer cimao Reticu mojim imenom. Mala me nije vidjela tri tjedna, jer sam ja put pod noge i otisla u Makedoniju, pa da vidi kako ce reagirati...I ja sva presretna i raznjezena pitam sto je Retica ucinila. Odgovara brat: "Nasla te u ormaru! Ja nisam uspio. To bi onda bile Makedonske kronike."...Ajme meni, moje me Pseto pronaslo u ormaru...

- 19:49 - Komentari (10) - Isprintaj - #

27.07.2006. / četvrtak

RETA



Dosla je kao poklon za Bozic! U kutiji. Mala zuta pufnica, velikih smedjih, radoznalih, vragolastih ociju, nespretnih mekanih sapica. Moja mala Retica. I kao da je znala - najdraze mjesto, osim u njenoj staroj drvenoj gajbici omotanoj mojom djecijom dekicom koju je neprestano zvakala, bilo joj je ispod bora. Tamo bi veselo skakutala, pokusavala uloviti kuglice (srecom tamo smo stavili plasticne) ili bi grickala borove grancice do kojih bi njeni ostri, mlijecni zubici stigli.
Bila je to ljubav na prvi pogled. Znala je da je moja i da smo mi sada njen copor.
Jako je brzo naucila sve sto se prvo uci psa (za razliku od proslog pesa koji je bio malo sporiji za neke stvari). Postala je mezimica svima, cak i lokalno-kvartovskim pesima i njihovim vlasnicima. Vrlo umiljato bice, razigrano i sretno.
Volim njen pogled. Kada me gleda molecljivo i zica da mi skoci na krevet, a zna da ne smije, no ne odustaje. Volim njen pogled i sline kad joj cure dok joj pripremam obrok. Volim njen lavez na baterije kad izaziva na igru ili njen pravi duboki lavez velikog psa kad se ljuti ili cuje nepoznate zvukove ispred vrata u haustoru. Volim kad u setnji skakuce oko mene i zica da joj bacam lopticu. Tako je slampava i teska, a tako brza i okretna. Volim kad mice usima i izgleda jako smijesno ili kad joj usne zapnu za zube pa je duhovita. Volim njene zubice koji mi u igri tako njezno stisnu ruku.
Ona voli vuci moj poplun ili plahtu u jutro da me probudi, gurati njuskom moju ruku ili me hipnotizirano promatrati sa svoje fotelje. Voli lezati na ledjima sa sve 4 u zrak. Voli jesti voce, a najdraze su joj banane, za njih bi trcala na kraj svijeta. Ona voli kad ju ceskam po ledjima i kad joj tiho, njezno pricam koliko ju volim.
Volim ju zato sto je toliko lijepa i spontana, trapava i handrasta. Volim ju jer ponekad imam osjecaj da me razumije i suosjeca sa mnom dok joj pricam. Volim ju jer me pozorno slusa. Volim ju jer je dobra, jer je moja mala Retica.

- 13:43 - Komentari (16) - Isprintaj - #

25.07.2006. / utorak

KISA

Kisa - te male kapi atmosfere koje padaju s neba.
Mokra, hladna, zamazana.
Tropska, ljetna, olujna, jutarnja.
Njen je oblak, njeno je nebo, ali i zemlja.
Povezuje opipljivo i nepoznato. Vidi sve, putuje daleko.
Bezbojna i nekompaktna.
Prolazna.
Ugodna i romanticna.
Poziva na ples ili uzasava.
Snazna i razorna. Bucna...
Ili njezna i necujna.
Moze me nasmijati, razveseliti, iznenaditi.
Moze me naljutiti, razocarati, poremetiti mi planove.
Ona je sila i primamljiva snaga.

- 19:28 - Komentari (9) - Isprintaj - #

HAIKU

***

My pen
a balerine
on a paper.

***

Kick a ball
hit a bird
break the window.
***

Speak quiet
thoughts are loud
my dream is short
.

- 14:11 - Komentari (3) - Isprintaj - #

18.07.2006. / utorak

* * *

Ne volim te vise...
onako
Ne volim te kao
zrak, kao
vodu,
sunce,
kao kisu.
Volim te kao,
sliku,
nasu pjesmu,
kao setnju,
najljepsu uspomenu!

- 20:06 - Komentari (16) - Isprintaj - #

16.07.2006. / nedjelja

LETECE KRAVE???

Jedne ljetne veceri brat i ja smo u nasem najdrazem kaficu na moru uzivali u dobrom "Martiniju". I kroz ugodnu konverzaciju doslo je vrijeme kad sam morala u toalet. Nista strasno, ali je bio zauzet. Ubrzo je dosao jedan mladji gospodin, ili stariji decko, svejedno. I on je morao pricekati red. I tako...dosadno, skuceno i bez veze... Nesto smo lik i je promumljali, ne sjecam se sto...poput one glupe konverzacije o vremenu kad ne znas kam bi sa sobom. Odjednom covjek kaze: "SRECA MOJA DA KRAVE NE LETE" i ode. Nikad u zivotu nisam bila zbunjenija. Kad sam to nekome ispricala ili su bili sokirani i zbunjeni kao ja ili su rekli da su takvu izjavu vec culi negdje i da to kao ima neko znacenje ali ne znaju koje. Zaista, ni ja ne znam i dan danas kad se toga sjetim od srca se nasmijem.

- 16:43 - Komentari (7) - Isprintaj - #

13.07.2006. / četvrtak

pitanje

Jucer smo u kampusu imali debatu (tu i tamo nam to organiziraju). Ovj put tema nije bila politicka, vec nekako normalno zivotna: MOZE LI FUNKCIONIRATI LJUBAV NA DALJINU?? Lijepo vas molim vase misljenje.

- 13:12 - Komentari (13) - Isprintaj - #

BALKONSKE MISLI

Sjedila je Mili na svom balkonu i gledala prolaznike jednostavno ih gledajuci, ne razmisljajuci o njima, ne dozivljavajuci ih pretjerano. Bili su samo kao neki pokretni objekti za razbijanje monotonije. Tisina je bila nevjerojatna, ali nije mogla otkriti da li je tako mirno i tiho samo u njenoj glavi, u njenim nezabrinutim Mislima ili je zaista tako tiho vani. Malo joj je to bilo neobicno..ipak je dan, po danu se uvijek neki zamor cuje, koraci prolaznika odjekuju...No nista, nikakvog zamora ni zvuka nije bilo. Sjedila je Mili, promatrala ljude. Nekako je pocela gledati kroz njih, lagano su nestajali, blijedili, iscezavali. Misli su pocele svoj tulum. Jurile su u krug, pa preskakale teme, vristale i divljale. Bile su svugdje - na moru, u Parizu, u Nizozemskoj, u svim stanjima, sa svim ljudima i njihovim mislima. Vristale su naokolo i stvarale kaos u Milinoj glavi. Mili se izbezumila i pokusala sprijeciti invaziju svojih Misli. Htjela je smiriti ih nekako, razmisljati o normalnim stvarima, o kuhanju, citanju knjige, setnji s Njim, kavi s prijateljicama, dorucku s mamom. Ali ne, njene su Misli kao pustene s lanca brisale sve razumne teme iz njeze glave i pojurile u svijet maste. Jednoga ce dana Mili odustati od pokusavanja i prihvatiti put kojim ju vode njene Misli. Mozda su one ipak u pravu.

- 12:20 - Komentari (5) - Isprintaj - #

11.07.2006. / utorak

lebdeca storija

Nakon nekoliko dana poletjela sam u oblake, iznad njih sunce je tako jako bljestalo i ljutilo me sto su prozori aviona tako mali...Osim sto sam zbog tih malih prozora slabo vidjela van jos je bilo i oblacno...A sada cu se nakon sedmog neba spustiti na majku zemlju i objaviti da je hedonizam nesto najljepse na svijetu. Na kaze Dado Topic cak ni bez veze kada kaze da u Makedoniji sunce vjecno sja....prilicno je to topla zemlja, ne samo radi sunca, ljudi su topli. Meni je to bas super! Uf. Zivim kao carica i ne pada mi na pamet da se za nesto zalim. Vrijeme leti, zbilja leti..Neki put imam oslecaj kao da mogu doslovno vidjeti da je vrijeme proletilo kraj mene, kao kad ptica proleti, samo sto bi onda u ovom slucaju, da zaista mogu vidjeti kako vrijeme leti, proletio kraj mene neki sat. Vjerojatno bi to bio onaj starinski sat na zlatnom lancu kojeg su nekada davno gospoda nosili u djepu, a lanac zahaklan na hlace. Takvi satovi mi se bas dopadaju i kad bi letilo vrijeme kraj mene ili uz mene onda bi letio takav sat.

Opet si razmisljam kako oblaci tako mogu mijenjati oblike. Zapravo, ne kako to mogu, nego nacin na koji se ti oblici mijenjaju. To me zadivljuje. Tako su ogromni i grandiozni, a tako nestalni. Tako su predivni i stvarni, a tako lako iscezavajuci. To opet potvrdjuje onu pricu o prolaznosti. O tome kako je sve prolazno. To me neki put jako zalosti i tako bih htjela to prihvatiti, to da je sve prolazno. Ali nekako mi ne ide... Ne mogu prihvatiti da nesto lijepo i cak ljepse nego lijepo moze samo nestati, proci, biti zaboravljeno. A moze! To je valjda povezano sa onom relacijom o ravnotezi. Mislim, na primjer, mora biti zlo ako postoji dobro, jer mora biti ravnoteza izmedju razaranja i stvaranja. Jer ako ima previse stvaranja dojde do prenapucenosti (bilo cega), a ako ima previse razaranja onda bi s vremenom sve nestalo. Zato bi bilo dobro da prihvatim cinjenicu prolaznosti i da uzivam u ljepoti svaki put kad se vinem u oblake. Tijelom ili duhom, potpuno nebitno

- 18:57 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.