Bitke kroz povijest https://blog.dnevnik.hr/asboinu

subota, 30.04.2022.

Ruska agresija

Specijalne postrojbe ili 'Psi rata' – 'Spetsnaz'

Ruski 'Spetsnaz' (SpN) je utemeljen tijekom Hladnog rata za izviđanje i sabotažu protiv neprijateljskih ciljeva u obliku specijalnih izviđačkih i napadačkih akcija izravnim djelovanjima.

Dakle, 'Spetsnaz' je krovni izraz (koji se rabi za mnogo različitih stvari) za specijalne snage na ruskom jeziku pa uglavnom označava specijalne snage Rusije.

Već tijekom Drugog svjetskog rata, a posebice tijekom 1949. utemeljene su Specijalne snage Glavne uprave Glavnog stožera Oružanih snaga Rusije koje su mijenjale svoje nazive (GRU, KGB, FSB) odnosno naziv svoje krovne organizacije.

Danas ruski 'Spetsnaz' (SpN) djeluje pod zapovijedanjem FSB i sastoji se od dvije 'Spetsgrupe': 'Spetsgrupa A' (Alfa) elitna je postrojba ruskih specijalnih snaga namijenjena za protuteroristička djelovanja. 'Spetsgrupa B' (ćirilica B je V) (Vimpel) namijenjena je za zaštitu ruskih strateških postrojenja, za policijske dužnosti, paravojne primjene i za tajne operacije.

U oružanim snagama 'Spetsnaz' djeluje ustrojen u vojne postrojbe za specijalne namjene na taktičkoj razini.

Svi pripadnici 'Spetsnaza' prolaze zračno-desantnu školu i uče padobranstvo, ali samo je manji broj pripadnika 'Spetsnaza' osposobljeno za vojni pad (skokovi s visine više od 3000 metara).

Izvorne i najelitnije postrojbe 'Spetsnaza' podređene su GRU (ruska vojno-obavještajna agencija), ali i FSB (ruska civilna obavještajna služba) ima elitne postrojbe.

Ostale postrojbe 'Spetsnaza' uvježbane su i opremljene za izravnu potporu vojnim konvencionalnim snagama.

U Ruskoj agresiji na Ukrajinu postrojbe GRU i FSB imale su zadaću ukloniti ukrajinskog predsjednika Volodymyra Zelenskog i njegove savjetnike, a 'Spetsnaz' taktičke razine predvodio je prodor u Kijev ili zauzimanje zračnih luka.

30.04.2022. u 17:25 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 28.04.2022.

Ruska agresija

Specijalne postrojbe ili 'Psi rata' – 'Wagner'

Da ne bi bilo zabune (iako se već pojavila), treba razlikovati plaćenika, dragovoljca i regularnog vojnika.

Plaćenici su osobe koje sudjeluju u oružanom sukobu, (a nisu državljani strane u sukobu) isključivo željom za privatnu korist, te dobivaju materijalnu naknadu (znatno veću od one koja se isplaćuje vojnicima).

Vojnici pripadnici regularne vojske nisu plaćenici iako za svoju službu dobivaju novčanu nagradu.

Dragovoljci pak se mogu pojaviti dvojako: kao državljani strane u sukobu (koji ne podliježu vojnoj obvezi) ili pak kao strani državljani (koji dobivaju ili ne dobivaju novčanu naknadu).

Dakle, danas pišem o plaćenicima 'Wagner' koji su unajmili strane državljane (Sirijce, Libijce …) za potrebe ruske strane sukoba.

Skupinu 'Wagner' navodno je utemeljio Dmitry Utkin, bivši brigadir ruskih specijalnih snaga i veteran dva rata u Čečeniji.

Skupina 'Wagner' privatna je vojna tvrtka (kompanija) koja je dobila ime po Utkinovom kodnom pozivnom znaku (Wagner), opetovano navodno po omiljenom opernom skladatelju Adolfa Hitlera, Richardu Wagneru.

Navodno je tvrtka u vlasništvu Jevgenija Prigožina, ruskog oligarha s bliskim vezama s Kremljom, koji je također poznat kao 'Putinov kuhar' jer su restorani i ugostiteljske tvrtke čiji je on vlasnik priređivali raskošne večere za političku elitu Rusije.

'Wagnerove' paravojne formacije, (većinom su ustrojene od bivših ruskih vojnika), a uključene su u oružane sukobe u kojima Rusija ima interes.

Dakle, u 'Wagneru' su bivši pripadnici ruskih specijalnih policijskih i vojnih postrojbi poput OMON-a, SOBR-a, VDV -a i Spetsnaza, ali i bivši vojnici Sirije, Libije …

Na kraju, o Međunarodnoj legiji teritorijalne obrane Ukrajine, (Ukrajinska legija stranaca) koja je strana vojna postrojba u sastavu Teritorijalne obrane Ukrajine, čečenskim bojna 'Džohar Dudajev' i bojna šeika Mansura, TG Bjelorusija, Gruzijskoj legiji … pisat ću nakon serije o ruskim plaćenicima i specijalnim postrojbama.

28.04.2022. u 20:21 • 1 KomentaraPrint#^

nedjelja, 24.04.2022.

Ruska agresija

Specijalne postrojbe ili 'Psi rata'

Kad se govori i piše o dragovoljcima angažiranim u oružanom sukobu (ratu) uvijek je aktualno pitanje: 'Tko im je nadređeni zapovjednik? (ne operativni zapovjednik, već onaj kojem odgovaraju za svoja dijela, radnje i postupke).

Dakle, jesu li oni paravojnici, plaćenici, žandarmerija, ili … te u čijem su organskom sastavu (ustroju), ili pak su jednostavno 'nečija privatna vojska' (eng. Private Military Company).

U ruskoj agresiji na Ukrajinu (još od 2014.) nazočnost tih ('Psi rata') dragovoljaca plaćenika vidljiva je svakodnevno u medijskim i drugim izvješćima.

Na strani Rusije bore se čečenski dragovoljci pripadnici ruske 141. specijalne motorizirane pukovnije ruske Nacionalne garde (Rosgvardije).

Ti čečenski dragovoljci poznatiji su pod nazivom 'kadirovci' (utemeljeni su 1994. kao čečenska separatistička milicija pod vodstvom Ahmada Kadirova) i borili su se za Čečensku Republiku Ičkeriju u Prvom čečenskom ratu protiv Rusa.

U Drugom čečenskom ratu 1999. (Kadirov je prešao na stranu Rusa) 'kadirovci' se bore protiv čečenskih separatista i džihadista, a nakon što je Kadirov imenovan za predsjednika Čečenije u srpnju 2000. oni postaju državna policija.

Nakon što je Ahmad Kadirov ubijen 2004. naslijedio ga je sin Ramzan Kadirov, a 'kadirovci' su postali noćna mora i najveći strah čečenskih civila.

Naime, 'kadirovci' su u svojoj okrutnosti i brutalnosti daleko nadmašili džihadiste (islamiste).

Osim 'čečenskih 'kadirovaca' tu su još i pripadnici čečenskih ogranaka ruskih OMON i SOBR žandarmerijskih (policijskih) postrojbi (po svojoj surovosti ne manje poznati od 'kadirovaca').

OMON Mobilna postrojba posebne namjene (rus. Otrad Mobilnyj Osobogo Naznačenia) služi kao skupina policije za nerede ili kao paravojna snaga nalik žandarmeriji, te SOBR Specijalna postrojba brzog odgovora (rus. Specialnyj Otrad Bystrogo Reagirovaniya) sastavni su dio Ruske Nacionalne garde (Rosgvardije).

24.04.2022. u 12:53 • 1 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 18.04.2022.

Ruska agresija

Mariupol – ukrajinski Alamo (posljednje uporište)

Nažalost, 'strijela je slomljena', a Mariupol je postao 'posljednje uporište', 'ukrajinski Alamo' …



Iako se još uvijek bore i pruže otpor (više nikom nije jasno čime i kako) posljednji branitelji velike čeličane Azov u gradu Mariupolu na kraju će ostati bez streljiva i resursa za borbu.

Borbeno potrošeni i umorni bit će pregaženi, ali kako će se to završiti po napadače još ćemo vidjeti.

Naime, već danima (osim možda 'kadirovaca' i specijalaca) ruski vojnici se ne usude zauzeti zgrade čeličane, niti pokušavaju stupiti na područje iste.

Prostor se napada topništvom i dalekometnim zrakoplovstvom, a sve to samo povećava hrabrost i odlučnost koju su pokazali ukrajinski vojnici.

Na kraju, uz pripadnike žandarmerije pukovnije Azov tu su se povukli i posljednji preživjeli vojnici ukrajinske 36. brigade mornaričkog pješaštva (to su dečki koji nose majice plavo bijelih pruga).

Kako to uvijek i biva u povijesti ratovanja, opet će ljigavci pobijediti ratnike koji su se poput vjetra podigli u borbi za ideale velike … ali vjetar se uvijek stiša i smiri, a stari Athumanunh još će jednom u svoju staru knjigu zapisati:

'Kada opet jednom ratna baklja dođe u neke druge ruke, nekim drugim ljudima, nekim drugim naraštajima, sjetite se tih hrabrih ratnika koji hrabro su pali u tim bitkama divnim i fantastičnim, boreći se plemenito za svoje ideale velike …'

Nitko tko vidio nije zastrašujuću divotu bitke o bitkama pričati ne bi trebao i ne bi smio!

18.04.2022. u 12:56 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 17.04.2022.

Ruska agresija

Kompleks Murmansk-BN i Krasukha – elektronička oružja

U svojoj agresiji na Ukrajinu Rusi su posegnuli i za elektroničkim oružjima iz svojeg bogatog arsenala. Od samog početka agresije angažirane su Krasukhe (Krasukha – 2 i Krasukha – 4), a ovih dana (posebice nakon gubitka raketne krstarice Moskva) angažiran je i elektronički Kompleks Murmansk – BN.

O čemu se tu radi i kakva su to zapravo oružja objasnit ću uz nekoliko rečenica i naravno neizbježnom slikom.

Kompleks Murmansk-BN dizajniran je za elektroničko izviđanje i suzbijanje neprijateljskih signala u kratkovalnom rasponu s frekvencijama od 3-30 MHz koji rabe ratni brodovi i zrakoplovi.

Elektronski udar sustava Murmansk-BN izaziva pomutnju kod 'pametnog' oružja (zrakoplovi za izviđanje i rano upozorenje) te ga čini gotovo beskorisnim.

Naime, sustav Murmansk-BN automatski skenira i traži izvore radio emisija (komunikaciju između ratnih brodova, zrakoplova i satelita), a ako ih otkrije presreće ih i blokira u oba smjera.

Sustav Murmansk-BN ipak ne može omesti GPS signal, ali zato postoji sustav Krasukha koji ne samo da ometa GPS signal već ga i lažira i šalje potpuno krive (netočne) koordinate.

Prednost ovih sustava je što su mobilni (nalaze se na kamionima KamAZ i BAZ visoke terenske prohodnosti) i postavljaju se u punu operativnu sposobnost za 72 sata.

Krasukha – 2 temeljno napada protivničke sustave koji su vođeni radarom (zrakoplovi za izviđanje i navođenje raketa, besposadne letjelice …), a Krasukha – 4 temeljno napada sustave poput AWACS, ali i sve druge zemaljske radare, pa i satelite u niskoj Zemljinoj orbiti.

Te Krasukhe ja od 'milja' nazivam (tako ih i lakše raspoznajem) 'Beladona' i 'Noćurka', nekima poznatije kao 'Bunika' (otrovno velebilje), ponekad pak ih označavam kao 'Vampirelu' i 'Lilit' (dvije meni predivne, ali čak i za Athumanunha, tog starog heroja bez imena, preopasne djevojke).

Dakle, vrlo opasno oružje u dobro obučenim (osposobljenim) rukama. 'Ludi Ivan' jednu je Krasukhu u Ukrajini izgubio (sletjela s ceste i napuštena od posade).

17.04.2022. u 09:23 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 16.04.2022.

Ruska agresija

Strateški bombarderi – dalekometno zrakoplovstvo

Ako je u petak Rusija, prvi put od početka invazije, upotrijebila strateške bombardere za napad na opkoljeni lučki grad Mariupol znači da je posegnula za još jednim opasnim oružjem iz svog arsenala.

Ovi bombarderi djeluju zajedno sa supersoničnim i hipersoničnim dalekometnim raketama s kojima se nalaze (uz podmornice) u nuklearnoj trijadi (izgleda da 'ludi Ivan' opet opasno pleše na tankoj žici).

Dobro, koje to sve zrakoplove dugog dometa (strateške bombardere) može uporabiti Rusija iz svog arsenala?

Dakle, to su: teški strateški bombarderi oznaka 'B' Tu-160 Bijeli labud (NATO: Blackjack) i strateški bombarderi Tu-95 (NATO: Bear) iz sastava ruske 22. gardijske divizije teškog zrakoplovstva te iz sastava ruske 326. divizije teških bombardera.

Od ovih narečenih tu su i bombarderi Tu-22 (NATO: Backfire) iz sastava ruske 200. gardijske teške bombarderske pukovnije i 52. teške bombarderske pukovnije.

Sve njih u zraku gorivom mogu dopuniti zrakoplovi tankeri IL-78.

Na slici dolje prikazan je jedan od načina označavanja teških strateških bombardera Tu-160 Bijeli Labud sa oznakama i zastavama ruske nuklearne trijade (bombarderi, balističke rakete, podmornice).

16.04.2022. u 10:10 • 1 KomentaraPrint#^

petak, 15.04.2022.

Ruska agresija

'Neptun pogodio Moskvu' – zastavni (admiralski) brod potonuo

Nadnevka 13. travnja 2022. dvije protubrodske rakete Neptun, lansirane iz kopnenog lansera u blizini Odese, pogodile su rusku raketnu krstaricu Moskva.

Nadnevka 14. travnja 2022. pogođena i ozbiljno oštećena ruska krstarica se prevrnula i potonula na putu prema luci Sevastopolj.

Ukrajinci su se odmah pohvalili svojim uspjehom jer su pogodili neprijateljski zastavni (admiralski) brod, a Rusi pak su to sve poricali, pa odabrali i objavili manju 'sramotu' – na krstarici je izbio požar.

Bilo kako da bilo, gubitak raketne krstarice Moskva (klasa Slava oznaka 121) veliki je i ponižavajući gubitak za Rusku ratnu mornaricu.

S druge strane, Ukrajinci su pokazali da mogu rabiti vrlo sofisticirano oružje i nanijeti značajne gubitke Rusima.

Naime, ruska raketna krstarica Moskva vrsta je ratnog broda koji je specijaliziran za obranu od zračnih napada i to dalekometnim sustavima, kako samog sebe, tako i ratne brodove iz svoje pratnje (eskort).

Krstarica Moskva (iako sama nije lansirala) pružala je protuzračnu obranu ruskim ratnim brodovima koji su lansirali rakete na Ukrajinu. Sada će se ti brodovi, bez zaštite krstarice, odmaknuti još dalje od ukrajinske obale iako ukrajinske snage nemaju oružje (osim možda Neptuna) kojim bi ih mogle napasti.

No, što se zapravo dogodilo posadi ruske krstarice Moskva da je 'zaspala' tijekom napada Neptuna. Moskva je raspolagala 'troslojnim obrambenim štitom' (tri puta je mogla gađati protumjerama ukrajinske Neptune prije nego je pogode).

Nešto je 'zaslijepilo' ili 'zasmetalo' ruskim protumjerama, a najvjerojatnije je da se u napad na krstaricu 'umješao/la' ukrajinska besposadna letjelica Bayraktar TB2 koja je na sebe privukla pozornost ruskih mornara.

Neptun R-360 je ukrajinska izvedenica (derivat) protubrodske krstareće rakete čiji dizajn se temelji na sovjetskoj protubrodskoj raketi Kh-35, ali znatno poboljšanim dometom i elektronikom, namijenjen za napad na površinske brodove.

15.04.2022. u 20:33 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 10.04.2022.

Ruska agresija

Što je palo na željezničku postaju Krematorsk

Mobilni samovozni raketni sustav OTR-21 Tochka (NATO Scarab SS-21, surface-surface), dakle oznaka 'S' (Ze-Ze), nadnevka 8. travnja 2022. gađao je i pogodio nesretne civile.

U tom nevojničkom i neljudskom napadu poginulo je 52-je, a ranjeno još 87-mero civila, a na jednoj od raketa (bile su dvije) bijelom bojom ispisana je jeziva poruka: ZA DJECU.

O ovoj poruci također bi se moglo pisati jer radi se o 'klasičnim' ruskim porukama ispisanim na raketama i oružju tijekom Drugog svjetskog rata ('ZA Staljina', 'ZA Berlin', 'ZA Rodinu' … dakle, da li je to nekom namijenjeno ili to netko radi za nekoga …)

Bilo kako da bilo učinak je bio katastrofalan i užasan, potpuno nedoličan vojnika!

Temeljna namjena ovog oružja je precizan udar na neprijateljske taktičke ciljeve, kao što su nadzorni punktovi, mostovi, vojna skladišta, koncentracije trupa i vojna uzletišta … dakle, NIKADA i NIKAKO po civilima.

Ovaj raketni sustav može mijenjati bojne glave na raketama te lansirati klasične, kemijske ili nuklearne što ga u pogrešnim rukama čini još opasnijim.

Ove rakete koje su pogodile željezničku postaju u gradu Krematorsk 'na sreću' (ako to uopće može biti sreća) bile su opremljene klasičnom bojnom glavom koja je mogla biti fragmentirajuća (rasprskavajuća) ili kasetna (podstreljivo slično 'zvončićima').

Kako izgledaju i kako se razlikuju, te kako djeluju ove rakete prikazao sam na svojoj slici dolje.

Tko pak je ispalio (lansirao) ove rakete (pošto Rusi okrivljuju Ukrajince i tvrde da oni nemaju u svom naoružanju takve rakete) evo nekim mojih promišljanja.

Istina je da ove rakete imaju Ukrajinci (oko 500 komada), a nadnevka 24. veljače 2022. ukrajinske snage lansirale su raketni napad na rusku zračnu bazu Millerovo u Rostovskoj oblasti s namjerom sprječavanja daljnjih zračnih napada ruskih zračnih snaga na Ukrajinu (u napadu je jedan Su-30SM uništen na zemlji).

Nadalje, nadnevka 14. ožujka 2022. ukrajinske 'Točke' napale su stambeni objekt u kojem su bile smještene proruske separatističke postrojbe (Rusi tvrde da je u tom napadu poginulo 23 civila, a 28 ih je ranjeno).

Nadnevka 24. ožujka 2022., desantni brod ruske ratne mornarice Saratov (klasa Aligator) koji je bio usidren u luci Beryansk u Ukrajini, zapalio se i potonuo. Napad je vjerojatno izveo ukrajinski balistički projektil Točka-U.

Ne mogu i ne želim vjerovati da bi netko mogao ovakav opasan i ubitačan projektil ispaliti na vlastite civile, pa stoga ruske optužbe ukrajinskih vojnika kategorički odbacujem.

Isto tako ne vjerujem da je to mogao napraviti vojnik ili časnik, ja još uvijek vjerujem u viteštvo i čast (možda sam u krivu, ali to je moje uvjerenje), pa ne želim vjerovati da su to napravili ruski vojnici.

No, nikako ne prolazi tvrdnja da Rusi nemaju takvo oružje, ili da ga ne rabe u ovom nesretnom i nepravednom ratu. Naime, postavio sam sliku ruskog (možda je separatistički, ali je ipak ruski) raketnog sustava 'Tochka' koji se zove 'LASTOCHKA' (lastavica) i na kojem se zorno vide oznake lansiranja na Ukrajinu (ukrajinski trozubac).

Dakle, u Donbasu bore se i 'psi rata' (strani plaćenici) i na jednoj i na drugoj strani kojima eto ne 'bi trebao' biti problem lansirati opasan i ubitačan projektil, ali opet posve sam siguran da 'plaćenici' nemaju i ne bi trebali raspolagati s ovakvim opasnim sustavima.

Onaj tko je to napravio bijednik je i ratni zločinac, a časnici (zapovjednici) takve stvari moraju držati pod nadzorom – jer inače zastrašujuća divota bitke nema smisla!

10.04.2022. u 13:10 • 1 KomentaraPrint#^

subota, 09.04.2022.

Ruska agresija

Donbas protiv 'Novorusije' – mogući sraz ukrajinskih i ruskih vojnih snaga

Donbas ili Donjecki bazen područje je u Ukrajini gdje su ruski separatisti proglasili konfederaciju Donetske i Luhanske Republike i nazvali je 'Novorusija'.

Donbas je od velike važnosti tijekom Ruskoga Carstva, Sovjetskog Saveza, ali i današnje Ukrajine u povijesnom, kulturnom i gospodarskom spektru.

Tijekom Oktobarske revolucije i Ruskoga građanskog rata ovdje su vođene velike borbe između ruske carske Bijele garde i crvenih boljševika, a Donbas je bio 'meta' i Hitlera tijekom Drugog svjetskog rata.

Stanovništvo Donbasa čini oko 55% Ukrajinaca, a ostali su uglavnom ruske narodnosti. Ekonomski to je najbogatiji dio Ukrajine, a najvažniji gradovi Donbasa su Donjeck i Luhansk.

Ovih dana u medijima se vidi mnogo oznaka i boja na rukavima vojnika koje je 'teško' razlikovati ako se ne zna čije su to zapravo boje.

Dakle, pokušao sam malo sve te zastave (ima ih popriličan broj) malo posložiti i razjasniti 'tko je tko'.

Plavo-crvena zastava samoproglašene konfederacije Novorosije (Novorusije) inačica je borbene zastave koja je usvojena 24. svibnja 2014., ali s dodatkom grba.

To je zapravo crvena zastava s plavim Andrijinim križem. Zastava je to Ruske ratne mornarice koja je igrala istaknutu vojnu ulogu u nastanku i uspostavi povijesne Novorosije (ali i ove današnje separatističke).

Bijelo-žuto-crna trobojnicu trebala je biti potencijalna državna zastava. Takva zastava zapravo podsjeća na naopaku zastavu cara Romanova , koja je bila nacionalna zastava Ruskog Carstva od 1858. do 1883.

Zorno je vidljivo da prevladavaju 'panslavenske boje', ali ima i drugih boja kao crna koja simbolizira Crno more ili industriju ugljena u regiji Donbas. Plava boja simbolizira vodu ili nebo, a crvena slobodu.

Ukrajinska zastava Donjecke oblasti prikaz je žutog Sunca koje tone u Crno more.

Zastava Luhanske oblasti se sastoji od kobaltne pozadine. U gornjem lijevom kutu zastave nalazi se krug sedamnaest žutih i 14 bijelih manjih zvijezda U krugu se nalazi mali grb Luhanske oblasti.

Zastave separatističkih proruskih samoproglašenih država su trobonjice i to: za Donjeck crno-modro-crvena, a za Luhansk plavo-modro-crveno.

09.04.2022. u 16:34 • 1 KomentaraPrint#^

utorak, 05.04.2022.

Ruska agresija

Napad na Odesu – tko će braniti grad

Hoće li Ruska vojska napasti predivnu Odesu, grad koji je utemeljila ruska carica Katarina Velika. Naravno da hoće!

Hoće li Ukrajinci (stanovnici grada, ali i ostali) braniti Odesu? Naravno da hoće, pa tamo su (jedne od boljih) ukrajinske postrojbe.

Hoće li Odesa pretrpjeti štetu i razaranje? Nažalost hoće, gotovo sam siguran, pa mi preostaje samo nadati se da do toga svega neće doći, a ako već dođe barem neka razaranja budu minimalna.

Bilo kakao da bilo (nadam se svemu umjerenom i minimalnom) koje su to ukrajinske postrojbe koje će se suprotstaviti ruskim napadačima koji će doći kopnom, ili morem, a možda i zrakom.

Dakle, tu je Zapovjedništvo vojne ukrajinske operativne oblasti Jug, a postrojbe koje su već tamo su: 5. tenkovska brigada (tenkovi T-72), 28. mehanizirana brigada i 57. motorizirana brigada kao tri udarne manevarske postrojbe.

Tu je (barem ono što je od nje ostalo) Ukrajinska ratna mornarica sa svojim mornaričkim pješaštvom 35. brigade i 1. samostalne bojne.

Vatrenu potporu pružat će 32. topničko-raketna pukovnija i 38. protuzračna pukovnija, a u gradu je i bojna specijalne policije, te 11. brigada nacionalne garde i 34. bojna nacionalne garde koja već ima bojnog iskustva iz borbi u Donjecku.

U gradu je okupljena i 122. dragovoljna brigada Ukrajinske dragovoljačke vojske.

Sve u svemu respektabilna sila koja bi se mogla pokazati kao tvrd orah za nadolazeće ruske postrojbe kojima Odesa predstavlja vrata prema Moldaviji.

Na slici sam posložio neke od oznaka za rukav ukrajinskih postrojbi koje brane Odesu.

05.04.2022. u 18:46 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 03.04.2022.

Ruska agresija

Ukrajinska 'Geleteyka' – kamuflažni uzorak

Odore ukrajinskih vojnika koje vidimo tijekom medijskih izvješćivanja ponekad se razlikuju te možda djeluju pomalo zbunjujuće (da nije dodatnih žutih i plavih traka).

Taj novi dizajn terenskih (maskirnih) odora za Oružane snage Ukrajine dugo se razvijao, a temeljio se na razvoju norveške tvrtke NFM Group specijalizirane za vojnu taktičku odoru (BDU – battle dress uniform).

Nova odora je uspješno testirana od 2012. – 2013. i dobila je pozitivne povratne ocjene od ukrajinskih vojnika, ali je usvojena tek u ljeto 2014. Tijekom mandata ministra Valery Geletey (naziv geleteyka po ministru koji je potpisao akt za usvajanje odore).

No, službeno odobrena i standardizirana maskirna odora Oružanih snaga Ukrajine stupila je na snagu u veljači 2015., ali nosi oznaku MM-14 (Maliunok Maskuvalny 14 – hrv. kamuflažni uzorak 14).

Kako savršena (idealna) kamuflaža ne postoji, ova se odora pojavljuje u nekoliko različitih tonova (zavisi od terena i zadaće), ali u dvije inačice (MM-14 i UCP).

Obije ove kamuflaže dolaze u tonovima sive, zelene i smeđe, što ih čini učinkovitim u stepi, preriji, šumama, ali i urbanim područjima.

Tako umjesto UCP (universal camo pattern) sve vojske (tako i ukrajinska) vole usvojiti OCP (operational camo pattern), pa stoga ne bi trebalo miješati MM-14 s UCP ili OCP.

Na slici sam prikazao tonove boja ukrajinske kamuflažne sheme, te neke od shema na vozilima, ali i staru ukrajinsku maskirnu shemu (sovjetskog podrijetla i dizajna TTsKO – Trisvetnaia kamuflirovannaia odezhda iz 1988.)

Ukrajina je razvijala svoj maskirni uzorak pod nazivom BUTAN (BYTAN).

03.04.2022. u 14:34 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 02.04.2022.

Ruska agresija

Borbena vozila pješaštva za Ukrajinu

Ovih dana mediji su se raspisali da će Njemačka prodati borbena vozila pješaštva (BVP) Ukrajini.

Dakle, radi se o 56 oklopnjaka koji su nekoć pripadali bivšoj komunističkoj Istočnoj Njemačkoj, točnije bivšoj Nacionalnoj narodnoj armiji DDR-a.

Ta oklopna vozila zapravo je Njemačka (krajem devedesetih) prodala Švedskoj koja pak ih je nešto kasnije prodala Češkoj (tvrtki za prodaju oružja).

To su zapravo modernizirana borbena vozila PbV-500 (Pansarbandvagn) ruskog oklopnog vozila BMP-1 (Boyevaya Mashina Pyekhoty).

Tako će zapravo sama Ukrajina kupiti (platiti) od češke tvrtke ova borbena vozila koja je Njemačka prvo prodala Švedskoj, a potom Švedska češkoj tvrtki za prodaju oružja, a sve to Njemačka (pošto su to zapravo i dalje njezina borbena vozila) samo treba odobriti.

Ova borbena oklopna vozila gotovo su idealna za Ukrajinsku vojsku jer njihovi vojnici već su obučeni za uporabu ovih oklopnjaka (Ukrajinska vojska također ima inačicu ovog vozila BMP-1 Shkval), a i sama cijena ne bi smjela biti pretjerana.

Prikaz nekih inačica tih BVP-a vidi se na mojoj slici dolje.

02.04.2022. u 17:21 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< travanj, 2022 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Opis bloga

Sheme i skice raznih bitaka u povijesti, ustroji falangi, bojnih redova i postrojbi kroz povijest. Osobno promišljanje o grboslovlju i stjegoslovlju, o bojama i njihovim uporabama tijekom povijesti razvoja vojne vještine i vojski. Mimikrija i kamuflaža kao predmet za istraživanje i promišljanje kroz vrijeme ...



Flag Counter

O vojnicima, dočasnicima i časnicima

Bili smo vojnici i mladi ...



... možete nam uzeti naše živote, ali ne možete nam uzeti slobodu i naša uvjerenja!

Nije rat kriv što je rat ... netko je izazvao rat!

O ratovima

Ratove započinju starci koji se o nečemu nisu mogli dogovoriti, vode ih mladi ljudi koji se nikada vidjeli nisu... a kad ti mladi ljudi izginu, opet starci sjednu i dogovore se o miru...

Nitko tko vidio nije zastrašujuću divotu bitke, dok se zastrašujućom bukom k zemlji ruši ratnik u izljevu znoja i krvi, suditi ratniku i pričati o bitkama ne može i ne smije ...

Kada opet jednom ratna baklja dođe u neke druge ruke, nekim drugim ljudima, nekim drugim naraštajima … Neka se oni tada sjete veličanstvenih ratnika i vojnika koji su sada mrtvi i neka oni tada poslušaju poruku tih ratnika i vojnika što hrabro su pali, u tim bitkama divnim i fantastičnim, boreći se plemenito za ideale velike.

Da, oni su sada zauvijek zaštićeni grudom zemlje rodne, prekriveni mahovinom i više ne osjećaju ni mržnju, ni ogorčenja … već svojim svijetlim primjerom spokojnim i dalekim, dalekim poput Zvijezda najdaljih što još uvijek neumorno trepere, upućuju svima nama poruku vječne im Domovine: Mir, Milost, Milosrđe …

Kada jednom opet utihnu kobni vjetrovi rata i ratne rane zacijele, kada mržnja ratna odumre i kada zavlada ljubav i blagostanje. Kada se vrate mutne i bolne uspomene na ine bitke što vodili su ih hrabri ratnici, a koji sada mirno počivaju izmireni međusobno – tada recite mladim naraštajima što dolaze! Pričajte im o tim danima, pričajte im o tim ljudima koji su se odrekli svega: ljubavi, doma i imetka, očeva, majki, žena, djevojaka, braće, sestara i djece, pričajte im o tim ratnicima što hrabro su prešli rijeke, planine i doline i hrabro krenuli u bitke koje su sada već povijest i neka se one više nikada ne ponove …

Rat je zbroj besmislenih postupaka koji se shvaćaju i hvale tek onda ako se pobjedi, a osuđuju se kao pogrešni uvijek ako se izgubi.

Athumanunhova promišljanja


Zašto budale galame - zato što mudri šute!

… o hladnoći, tami i zlu

Ako Athumanunha pitate postoji li hladnoća on će Vam odgovoriti NE! Hladnoća ne postoji, jer hladnoća je samo odsutnost topline. Ako pak pitate Ahumanunha postoji li tama, on će Vam opetovati NE! Tama ne postoji, jer tama je odsutnost svijetla.

Ako pak pitate Athumanunha postoji li zlo … odgovor znate! NE! Zlo ne postoji, jer zlo je samo odsutnost dobroga …


Neka četir' satnika iznesu Hamleta kao ratnika!
Jer on bi, pokazao se, zbilja, pravi kralj,
Da osta u životu. Nek vojnička svirka i obredi
ratni za njega glasno progovore sad!
Nosite tijelo! Ovaj prizor tužan za bojište
lijep je, al' ovdje je ružan.
Haj'te zapovijedite vojnicima paljbu!