Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Ruska agresija

Specijalne postrojbe ili 'Psi rata' – 'Spetsnaz'

Ruski 'Spetsnaz' (SpN) je utemeljen tijekom Hladnog rata za izviđanje i sabotažu protiv neprijateljskih ciljeva u obliku specijalnih izviđačkih i napadačkih akcija izravnim djelovanjima.

Dakle, 'Spetsnaz' je krovni izraz (koji se rabi za mnogo različitih stvari) za specijalne snage na ruskom jeziku pa uglavnom označava specijalne snage Rusije.

Već tijekom Drugog svjetskog rata, a posebice tijekom 1949. utemeljene su Specijalne snage Glavne uprave Glavnog stožera Oružanih snaga Rusije koje su mijenjale svoje nazive (GRU, KGB, FSB) odnosno naziv svoje krovne organizacije.

Danas ruski 'Spetsnaz' (SpN) djeluje pod zapovijedanjem FSB i sastoji se od dvije 'Spetsgrupe': 'Spetsgrupa A' (Alfa) elitna je postrojba ruskih specijalnih snaga namijenjena za protuteroristička djelovanja. 'Spetsgrupa B' (ćirilica B je V) (Vimpel) namijenjena je za zaštitu ruskih strateških postrojenja, za policijske dužnosti, paravojne primjene i za tajne operacije.

U oružanim snagama 'Spetsnaz' djeluje ustrojen u vojne postrojbe za specijalne namjene na taktičkoj razini.

Svi pripadnici 'Spetsnaza' prolaze zračno-desantnu školu i uče padobranstvo, ali samo je manji broj pripadnika 'Spetsnaza' osposobljeno za vojni pad (skokovi s visine više od 3000 metara).

Izvorne i najelitnije postrojbe 'Spetsnaza' podređene su GRU (ruska vojno-obavještajna agencija), ali i FSB (ruska civilna obavještajna služba) ima elitne postrojbe.

Ostale postrojbe 'Spetsnaza' uvježbane su i opremljene za izravnu potporu vojnim konvencionalnim snagama.

U Ruskoj agresiji na Ukrajinu postrojbe GRU i FSB imale su zadaću ukloniti ukrajinskog predsjednika Volodymyra Zelenskog i njegove savjetnike, a 'Spetsnaz' taktičke razine predvodio je prodor u Kijev ili zauzimanje zračnih luka.



Post je objavljen 30.04.2022. u 17:25 sati.