Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Ruska agresija

Specijalne postrojbe ili 'Psi rata' – 'Wagner'

Da ne bi bilo zabune (iako se već pojavila), treba razlikovati plaćenika, dragovoljca i regularnog vojnika.

Plaćenici su osobe koje sudjeluju u oružanom sukobu, (a nisu državljani strane u sukobu) isključivo željom za privatnu korist, te dobivaju materijalnu naknadu (znatno veću od one koja se isplaćuje vojnicima).

Vojnici pripadnici regularne vojske nisu plaćenici iako za svoju službu dobivaju novčanu nagradu.

Dragovoljci pak se mogu pojaviti dvojako: kao državljani strane u sukobu (koji ne podliježu vojnoj obvezi) ili pak kao strani državljani (koji dobivaju ili ne dobivaju novčanu naknadu).

Dakle, danas pišem o plaćenicima 'Wagner' koji su unajmili strane državljane (Sirijce, Libijce …) za potrebe ruske strane sukoba.

Skupinu 'Wagner' navodno je utemeljio Dmitry Utkin, bivši brigadir ruskih specijalnih snaga i veteran dva rata u Čečeniji.

Skupina 'Wagner' privatna je vojna tvrtka (kompanija) koja je dobila ime po Utkinovom kodnom pozivnom znaku (Wagner), opetovano navodno po omiljenom opernom skladatelju Adolfa Hitlera, Richardu Wagneru.

Navodno je tvrtka u vlasništvu Jevgenija Prigožina, ruskog oligarha s bliskim vezama s Kremljom, koji je također poznat kao 'Putinov kuhar' jer su restorani i ugostiteljske tvrtke čiji je on vlasnik priređivali raskošne večere za političku elitu Rusije.

'Wagnerove' paravojne formacije, (većinom su ustrojene od bivših ruskih vojnika), a uključene su u oružane sukobe u kojima Rusija ima interes.

Dakle, u 'Wagneru' su bivši pripadnici ruskih specijalnih policijskih i vojnih postrojbi poput OMON-a, SOBR-a, VDV -a i Spetsnaza, ali i bivši vojnici Sirije, Libije …

Na kraju, o Međunarodnoj legiji teritorijalne obrane Ukrajine, (Ukrajinska legija stranaca) koja je strana vojna postrojba u sastavu Teritorijalne obrane Ukrajine, čečenskim bojna 'Džohar Dudajev' i bojna šeika Mansura, TG Bjelorusija, Gruzijskoj legiji … pisat ću nakon serije o ruskim plaćenicima i specijalnim postrojbama.



Post je objavljen 28.04.2022. u 20:21 sati.