Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Ruska agresija

'Neptun pogodio Moskvu' – zastavni (admiralski) brod potonuo

Nadnevka 13. travnja 2022. dvije protubrodske rakete Neptun, lansirane iz kopnenog lansera u blizini Odese, pogodile su rusku raketnu krstaricu Moskva.

Nadnevka 14. travnja 2022. pogođena i ozbiljno oštećena ruska krstarica se prevrnula i potonula na putu prema luci Sevastopolj.

Ukrajinci su se odmah pohvalili svojim uspjehom jer su pogodili neprijateljski zastavni (admiralski) brod, a Rusi pak su to sve poricali, pa odabrali i objavili manju 'sramotu' – na krstarici je izbio požar.

Bilo kako da bilo, gubitak raketne krstarice Moskva (klasa Slava oznaka 121) veliki je i ponižavajući gubitak za Rusku ratnu mornaricu.

S druge strane, Ukrajinci su pokazali da mogu rabiti vrlo sofisticirano oružje i nanijeti značajne gubitke Rusima.

Naime, ruska raketna krstarica Moskva vrsta je ratnog broda koji je specijaliziran za obranu od zračnih napada i to dalekometnim sustavima, kako samog sebe, tako i ratne brodove iz svoje pratnje (eskort).

Krstarica Moskva (iako sama nije lansirala) pružala je protuzračnu obranu ruskim ratnim brodovima koji su lansirali rakete na Ukrajinu. Sada će se ti brodovi, bez zaštite krstarice, odmaknuti još dalje od ukrajinske obale iako ukrajinske snage nemaju oružje (osim možda Neptuna) kojim bi ih mogle napasti.

No, što se zapravo dogodilo posadi ruske krstarice Moskva da je 'zaspala' tijekom napada Neptuna. Moskva je raspolagala 'troslojnim obrambenim štitom' (tri puta je mogla gađati protumjerama ukrajinske Neptune prije nego je pogode).

Nešto je 'zaslijepilo' ili 'zasmetalo' ruskim protumjerama, a najvjerojatnije je da se u napad na krstaricu 'umješao/la' ukrajinska besposadna letjelica Bayraktar TB2 koja je na sebe privukla pozornost ruskih mornara.

Neptun R-360 je ukrajinska izvedenica (derivat) protubrodske krstareće rakete čiji dizajn se temelji na sovjetskoj protubrodskoj raketi Kh-35, ali znatno poboljšanim dometom i elektronikom, namijenjen za napad na površinske brodove.



Post je objavljen 15.04.2022. u 20:33 sati.