Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Ruska agresija

Specijalne postrojbe ili 'Psi rata'

Kad se govori i piše o dragovoljcima angažiranim u oružanom sukobu (ratu) uvijek je aktualno pitanje: 'Tko im je nadređeni zapovjednik? (ne operativni zapovjednik, već onaj kojem odgovaraju za svoja dijela, radnje i postupke).

Dakle, jesu li oni paravojnici, plaćenici, žandarmerija, ili … te u čijem su organskom sastavu (ustroju), ili pak su jednostavno 'nečija privatna vojska' (eng. Private Military Company).

U ruskoj agresiji na Ukrajinu (još od 2014.) nazočnost tih ('Psi rata') dragovoljaca plaćenika vidljiva je svakodnevno u medijskim i drugim izvješćima.

Na strani Rusije bore se čečenski dragovoljci pripadnici ruske 141. specijalne motorizirane pukovnije ruske Nacionalne garde (Rosgvardije).

Ti čečenski dragovoljci poznatiji su pod nazivom 'kadirovci' (utemeljeni su 1994. kao čečenska separatistička milicija pod vodstvom Ahmada Kadirova) i borili su se za Čečensku Republiku Ičkeriju u Prvom čečenskom ratu protiv Rusa.

U Drugom čečenskom ratu 1999. (Kadirov je prešao na stranu Rusa) 'kadirovci' se bore protiv čečenskih separatista i džihadista, a nakon što je Kadirov imenovan za predsjednika Čečenije u srpnju 2000. oni postaju državna policija.

Nakon što je Ahmad Kadirov ubijen 2004. naslijedio ga je sin Ramzan Kadirov, a 'kadirovci' su postali noćna mora i najveći strah čečenskih civila.

Naime, 'kadirovci' su u svojoj okrutnosti i brutalnosti daleko nadmašili džihadiste (islamiste).

Osim 'čečenskih 'kadirovaca' tu su još i pripadnici čečenskih ogranaka ruskih OMON i SOBR žandarmerijskih (policijskih) postrojbi (po svojoj surovosti ne manje poznati od 'kadirovaca').

OMON Mobilna postrojba posebne namjene (rus. Otrad Mobilnyj Osobogo Naznačenia) služi kao skupina policije za nerede ili kao paravojna snaga nalik žandarmeriji, te SOBR Specijalna postrojba brzog odgovora (rus. Specialnyj Otrad Bystrogo Reagirovaniya) sastavni su dio Ruske Nacionalne garde (Rosgvardije).



Post je objavljen 24.04.2022. u 12:53 sati.