Bitke kroz povijest https://blog.dnevnik.hr/asboinu

četvrtak, 31.10.2019.

Stjegoslovlje

Zastava hramovnika (templara)

Vitezovi hramovnici (templari) punim nazivom 'Red siromašnih vitezova Krista i Salomonova hrama' (lat. Fratres militiae Templi). To je kršćanski vojni red utemeljen 1118. nakon Prvog križarskog rata.

Temeljna njihova zadaća bila je pomoć novom Jeruzalemskom kraljevstvu u napadima muslimana iz okolice i pružanje sigurnost velikom broju hodočasnika koji su krenuli u Jeruzalem nakon njegovog osvajanja.

Zastava hramovnika bijele je boje na kojoj je u središte polja postavljen plosnati crveni križ.


31.10.2019. u 08:45 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 30.10.2019.

Stjegoslovlje

Zastava Vitezova Jeruzalema

Zastava Vitezova Jeruzalema plave je boje u čijem se središtu polja nalazi zlatni Jeruzalemski križ. Zastava je to regularne (službene) vojske Kraljevstva Jeruzalem.

U 'moru' zastava vojski i vojnih redova križara ova zastava sojom tirkizno plavom bojom lako je bila prepoznatljiva i uočljiva.

Vitezove Jeruzalema bilo bi pogrešno zamijeniti s vitezovima čuvarima Kristovog groba, a njihova zastava bijele je boje ma kojoj je u središtu polja crveni peterostruki Jeruzalemski križ.

Na kraju video isječka, iznad glave Baliana od Ibelina (Orlando Bloom) koji nosi odoru Jeruzalemskog viteza, vijori se plava zastava Vitezova Jeruzalema.


30.10.2019. u 21:55 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 27.10.2019.

Stjegoslovlje

Zastava kraljevstva Jeruzalem – Regnum Hierosolimitanum

Jeruzalemsko Kraljevstvo (lat. Regnum Hierosolimitanum) ili Kraljevstvo Jeruzalem bilo je kršćansko kraljevstvo utemeljeno na području Levanta 1099. nakon Prvog križarskog rata. Opstalo i egzistiralo je gotovo dvjesto godina (1099. - 1291.).

Zastava ovog kraljevstva bila je bijele boje gdje je u središtu polja postavljen 'Jeruzalemski križ' (peterostruki križ) koji simbolizira pet rana Kristovih. Četiri manja križa predstavljaju rane na rukama i nogama, a najveći, onaj u središtu, ranu na Kristovom boku.

Postoji još jedno objašnjenje koje navodi kako je središnji križ simbol Krista, a ostala četiri predstavljaju četiri evanđelista.

Pogrešno je ovu zastavu poistovjetiti sa zastavama jeruzalemskih vitezova (plava s žutim jeruzalemskim križem) i inačicama križarskih zastava na kojima je crveni jeruzalemski križ.


27.10.2019. u 09:07 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 26.10.2019.

Stjegoslovlje

Zastava planet Zemlja –'zastava za Svemir'

Na konferenciji UNESCO-a 1969. usvojen je prijedlog koji je napokon riješio pitanje zajedničke zastave cijelog našeg planeta Zemlje.

Tako zastava Zemlje predstavlja azurno polje u čijem je središtu srebreni splet sedam prstena koji tvore cvijet.

Stjegoslovno i grboslovno rješenje je vrlo jednostavno sedam prstena (krugova) koji su isprepleteni predstavlja sedam kontinenata koji su međusobno povezani i tvore zajednički cvijet u središtu koji simbolizira život.

Krugovi kontinenta tvore krug planeta i poruka je vrlo zorna – sve je izravno ili neizravno na našem planetu povezanu, a u središtu je život.

26.10.2019. u 08:10 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 25.10.2019.

Stjegoslovlje

Zastava Ujedinjenih naroda – 'zastava mira'

Zastava Ujedinjenih naroda sastoji od službenog amblema bijele boje koji prikazuje azimutnu ekvidistantnu projekciju geografske karte svijeta (ne vidi se Antarktika). Dakle, projekcija je centrirana na Sjevernom polu.

Oko amblema položene su dvije bijele maslinove grančice koje simboliziraju mir, a geografska projekcija sve ljude svijeta.

Prva inačica zastave prikazana je Konferenciji UN 1945. no, ta inačica je ubrzo zamijenjena novom na kojoj je geografska projekcija pomaknuta za 90 stupnjeva.

Današnja službena zastava UN je usvojena 20. listopada 1947., a bijela i plava boja postale su boje mira i službene boje UN.


25.10.2019. u 19:48 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 20.10.2019.

Stjegoslovlje

Zastava Europske unije – što ili koga zapravo predstavljaju zlatne zvijezde

Zastava EU od samog svog nastanka i njezinog prihvaćanja kao službene zastave ima svoju priču (baš kao i svaka zastava). Priča zastave EU počinje vrlo neobično, naime to je trebala biti samo zastava Vijeća Europe, dakle europske organizacije koja nije institucionalno povezana s Europskom unijom.



Drugi neobičan detalj je broj zvjezdica poredanih u krug u plavom polju zastave. Naime, za očekivati je da se povećanjem zemalja članica povećava i broj zvjezdica kako je to na zastavi SAD.

Treći neobičan detalj je što sam dizajner Arsene Heitz ne može objasniti zašto je izabran baš ovaj njegov prijedlog (uputio ih je čak deset). U uži krug izbora ušao je tako Heitzov prijedlog i prijedlog Salvadora de Madariaga koji je predlagao istu plavu podlogu s konstelacijom zvijezda položaj glavnih gradova zemalja s većom zvijezdom koja bi predstavljala Strasbourg.

Bilo kako da bilo, zastava EU je usvojena s dvanaest zvjezdica (Vijeće Europe tada je imalo petnaest članica, a EEZ buduća EU tek deset). Priče koje kruže o tom izboru su različite, ali sve naginju prema jednom zaključku - dvanaest zlatnih zvjezdica složenih u krugu, na plavoj podlozi, na zastavi Europske unije, označava ideale zajedništva, solidarnosti i sklada među europskim narodima.

Ostale priče pričaju o biblijskoj slici iz knjige Otkrivenja (I znamenje veliko pokaza se na nebu: Žena odjevena suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda.), o dvanaest Olimpijskih bogova, o dvanaest Odinovih sinova, o dvanaest znakova zodijaka, o dvanaest znakova sata, o dvanaest dana Božića (bezgrešno začeće 8. prosinca, a upravo je 8. prosinca 1955. Zastava službeno prihvaćena) …



Tko zna, možda se netko dosjeti i redizajnira zastavu, ali neka se ona samo i dalje vijori i neka se ideali zajedništva, solidarnosti i sklada među europskim narodima barem ne ugase, ako ih je tako teško primjenjivati.

20.10.2019. u 08:44 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 19.10.2019.

Stjegoslovlje

Zastava Crvenog križa – obvezujuća zastava

Obvezujuća zastava Crvenog križa koji je postavljen u središtu bijelog polja zastave svoju povijest započela je sada već jako davne 1859. nedaleko od malenog mjesta na sjeveru Italije koje se zove Solferin.

Naime, tu su se iznenada žestoko sukobile dvije vojske, Austrijska i Francusko-talijanska. Razvila se dramatična i krvava bitka u kojoj je bilo oko 40 000 ranjenika koje nitko nije mogao zbrinuti i pružiti im pomoć.

Spletom okolnosti tu se našao mladi trgovac Henry Dunant koji je iznenada osjetio snažan poriv za pomoć ranjenim vojnicima, ali nije mogao sam. Zatražio je pomoć lokalnog stanovništva koje se nakon početne nezainteresiranosti ipak odazvalo na Dunantov poziv.

No, kako zaustaviti bojno djelovanje dviju vojski koje su ušle u žestoki karijer bitke!? Dunant je na bijelu plahtu zavojem za previjanje rana koji je bio natopljen krvlju iscrtao crveni križ.

Pojava ljudi u bijelim opravama i tim do tada neviđenim zastavama u početku je izazvala zbunjenost časnika obiju sukobljenih strana, No, shvativši naum Henrya Dunanta i njegove pratnje redom su izdavane zapovijedi za prekid paljbe.

Tako je usred krvave bitke rođena 'obvezujuća zastava' koju danas štite brojne konvencije. Visoko podizanje bojnih zastava nažalost uvijek traži i podizanje ove 'obvezujuće zastave' koja barem na trenutak spušta sve ostale zastave.


19.10.2019. u 08:49 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 14.10.2019.

Stjegoslovlje

Piratske zastave – zastave razbojnika na moru

Prije nego krenem s piratskim zastavama skrećem pozornost da riječ pirat i gusar nisu istog već sličnog značenja. Tako je pirat običan razbojnik i pljačkaš na moru, a gusar je u službi nekog autoriteta (suveren ili vlada).

Dakle, piratstvo je obična pljačka i otimačina na moru, ili na obali, a gusarstvo je jedan od oblika ratovanja na moru, odnosno, u prvom pojmu cilj je pljačka i pribavljanje imovine pljačkom, dok je u drugom pojmu cilj nanošenja gubitka protivniku na moru.

Tradicionalna, odnosno temeljna zastava pirata je 'Jolly Roger' lubanja ispod kojih su ukrštene kosti. Piratske zastave najčešće su crne boje na kojima su simboli koji predstavljaju smrt, nasilje i vraga. Najčešće boje tih simbola su bijela, crvena i žuta.

Ako je piratska zastava crvene boje to je upozorenje da 'nema milosti' za poražene, a lubanja i kosti znače sigurnu smrt za zarobljene. Ako pak se na zastavi vidi crveno srce koje krvari to znači da će zarobljeni biti mučeni dok ne priznaju gdje su sakrili novac, odnosno čeka ih bolna i spora smrt.

Crveni ljudski kostur (Edward Low) označavaju mučenje i moguću smrt, ali postoji nada za otkupninu. Ako je na zastavi simbol pješčanog sata znači da je vrijeme isteklo tom brodu koji vidi takvu zastavu.

Goli pirat na crnoj zastavi označava da pirati tog broda nemaju nikakvog srama i moguća su silovanja žena na brodu. Ako je pirat obučen u odijelo i pored njega je kostur to označava kapetana koji je sklopio savez sa samim vragom.

Ako je čaša u ruci kostura to je zdravica za sve koji će uskoro umrijeti. Ako pirat stoji na dvije lubanje ispod kojih piše AMH i ABH radi se o pljačkama i napadima na otoke Barbados i Martinik.

Ako pak su dama u haljini i ljudski kostur u plesu to označava ples smrti za sve koji vide tu zastavu. Crna zastava s tri lubanje pripisana je kapetanu piratu Christopheru Condentu, ali nije povijesno dokazano.


14.10.2019. u 19:00 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 13.10.2019.

Stjegoslovlje

Zastave kojih više nema – Slobodna Narančasta Država

Zastava Slobodne Narančaste Države službeno se koristila od 1857. do 1902. Zastava se sastojala od sedam vodoravnih greda bijele (4) i narančaste (3), s nizozemskom zastavom u gornjem grboslovno desnom kutu polja zastave.

Zastava je to jedne od burskih republika koja je nestala tijekom englesko-burskih ratova, a danas je to teritorij Republike Južna Afrika.


13.10.2019. u 08:01 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 12.10.2019.

Stjegoslovlje

Ratna zastava CSA konfederacije – prijeporna zastava

Jedna od zastava koja je nastala 1861., a još i danas izaziva žestoke prijepore (kontroverze) je borbena (ratna) zastava američke CSA konfederacije. To je zastava koja na bijelom polju ima crveno polje u kojem je smješten 'Južni križ' (Andrijin križ) plave boje u kojem je 13 bijelih zvijezda pet krakova.

Zvijezde simboliziraju 11 konfederativnih država plus države Kentucky i Missouri koje su podupirale konfederaciju, ali je nikada nisu ratificirale.

Zvijezde su predstavljale 11 država koje su zapravo u konfederaciji, plus Kentucky i Missouri. Iako se ova zastava ponekad zamjenjuje sa službenom zastavom konfederacije ona je zapravo samo službena zastava 1. armije Sjeverne Virdžinije CSAA.

Mnogi ovu zastavu još nazivaju 'zastava pobunjenika', 'Dixi zastava', 'zastava Južnog križa', a najnovije i zastava 'Ku-Kluks Klana'. Upravo ovo zadnje dovodi do najviše prijepora, pa je ta zastava izjednačena sa simbolom segregacije, ropstva, mržnje, rasizma …

Bilo kako da bilo, postoji i ona druga strana koju ovu zastavu smatra povijesnom baštinom, a kao takva nalazi se i u kutu službene zastave (plavo-bijelo-crvene grede) američke savezne države Mississipi.


12.10.2019. u 08:25 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 08.10.2019.

Stjegoslovlje

Zastava, stijeg, barjak – ima li razlike

Zastava? Što je to? Zastava, stijeg ili barjak? Dakle, zastava je simbol neovisnosti i pripadnosti. Stijeg je izvorna hrvatska riječ za zastavu (danas je to pojam koji označava jarbol, koplje ili motku na koju se zastava postavlja, vješa ili ističe). Barjak pak je riječ (turcizam – 'bayrak') koji označava zastavu.

Svaka država ima svoju zastavu, a svaka zastava ima svoju povijest!

Postoje samo tri zastave – civilna, državna i vojna (ratna – kako je neki nazivaju). Sve ostalo što se tiče i označava zastavu (banderiji, baneri, gonfaloni, guidoni, plamenci, standardi) samo su inačice vojne zastave kroz povijest.

Isto tako, signalne, molitvene, crkvene, pomorske, povijesne zastave … inačice su civilne ili državne zastave. Neke zemlje razlikuju (različite po izgledu) civilnu od državne zastave, a neke imaju jednu zastavu koja označava civilnu i državnu.

Raspoznavanje i razlikovanje zastave temelji se na međunarodnim oznakama (slovima) CSW (civil-state-war) koje se kombiniraju u mreži oznaka. Tako je oznaka civilne zastave koja se rabi na kopnu C**/***, državne *S*/***, vojne **W/***. Zastava koja se rabi na brodu nosi slijedeće oznake ***/C** civilna, ***/*S* državna i ***/**W vojna.

Neke države imaju i zračne zastave koje rabi ratno zrakoplovstvo, pa se te zastave označavaju **W/***/***. Ako pak su civilna i državna zastava iste oznaka je CS*/***, a ako su državna i ratna zastava iste taoznaka je *SW/***. U slučaju da se ista zastava rabi na brodu oznaka je ***/CSW.


08.10.2019. u 11:27 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 07.10.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Muskowekwan First Nation

Muskowekwan First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Saulteaux (Ojibwe). Pleme je potpisnik 'Ugovora 4' koji im jamči rezervat 85 Muskowekwan, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 392.

Zastava ovog plemena je boje tirkiza s crnim okvirom cijelog polja zastave. U središtu polja zastave nalazi se stilizirani orao crno bijele boje koji krilima natkriljuje i štiti bijeli stambeni šator.


07.10.2019. u 08:33 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 06.10.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Muscowpetung First Nation

Muscowpetung First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Saulteaux. Pleme je potpisnik 'Ugovora 4' koji im jamči rezervat 80 Muscowpetung, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 381.

Zastava ovog plemena nije poznata, a za svoju prezentaciju rabe plemenski pečat koji se sastoji od ukrštenih kamenih sjekira preko kojih je postavljen okrugli štit s kojeg visi osam crno bijelih pera.

Iznad štita je glava orla iznad koje je polukružno ispisano MUSCOWPETUNG. Grboslovno lijevo od štita nalazi se broj 80 (broj rezervata Muscowpetung).


06.10.2019. u 18:42 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 05.10.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Little Black Bear First Nation

Little Black Bear First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 4' koji im jamči rezervat 84 Little Black Bear, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 379.

Zastava ovog plemena nije poznata, a za svoju prezentaciju rabe plemenski pečat koji se sastoji od crnog trokuta koji simbolizira šator za stanovanje preko kojeg je ovalni prsten plave boje u kojem bijelim velikim tiskanim slovima.

U gornjem dijelu, piše LITTLE BLACK BEAR'S BAND, a u donjem TREATY RESERVATION 84. U smeđoj ispuni otisak je šape crnog medvjeda u crnoj boji.


05.10.2019. u 09:20 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 04.10.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Keeseekoose First Nation

Keeseekoose First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Saulteaux. Naziv 'kišikons' u prijevodu znači 'malo nebo''. Pleme je potpisnik 'Ugovora 4' koji im jamči rezervate 66 Keeseekoose, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 367.

Zastava ovog plemena je zastava starog Union Jacka (UK) koja je kombinacija tri križa na plavom polju zastave (engleskog križa svetog Jurja, škotskog križa svetog Andrije i irskog križa svetog Patrika).

U središtu sjecišta križeva okrugli je pečat s prstenom crno-bijelo-žuto-crvene boje u čijoj bijeloj ispuni je smeđi prikaz glave poglavice s perjanicom. S lijeve i desne strane postavljeni su 'hvatači snova' crno-bijelo-žute-boje s kojih vise obredna pera.

Grboslovno desno na crvenom križu piše velikim plavim tiskanim slovima KEESEEKOOSE, a lijevo FIRST NATION, ispod piše TREATY # 4.


04.10.2019. u 18:51 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< listopad, 2019 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Opis bloga

Sheme i skice raznih bitaka u povijesti, ustroji falangi, bojnih redova i postrojbi kroz povijest. Osobno promišljanje o grboslovlju i stjegoslovlju, o bojama i njihovim uporabama tijekom povijesti razvoja vojne vještine i vojski. Mimikrija i kamuflaža kao predmet za istraživanje i promišljanje kroz vrijeme ...



Flag Counter

O vojnicima, dočasnicima i časnicima

Bili smo vojnici i mladi ...



... možete nam uzeti naše živote, ali ne možete nam uzeti slobodu i naša uvjerenja!

Nije rat kriv što je rat ... netko je izazvao rat!

O ratovima

Ratove započinju starci koji se o nečemu nisu mogli dogovoriti, vode ih mladi ljudi koji se nikada vidjeli nisu... a kad ti mladi ljudi izginu, opet starci sjednu i dogovore se o miru...

Nitko tko vidio nije zastrašujuću divotu bitke, dok se zastrašujućom bukom k zemlji ruši ratnik u izljevu znoja i krvi, suditi ratniku i pričati o bitkama ne može i ne smije ...

Kada opet jednom ratna baklja dođe u neke druge ruke, nekim drugim ljudima, nekim drugim naraštajima … Neka se oni tada sjete veličanstvenih ratnika i vojnika koji su sada mrtvi i neka oni tada poslušaju poruku tih ratnika i vojnika što hrabro su pali, u tim bitkama divnim i fantastičnim, boreći se plemenito za ideale velike.

Da, oni su sada zauvijek zaštićeni grudom zemlje rodne, prekriveni mahovinom i više ne osjećaju ni mržnju, ni ogorčenja … već svojim svijetlim primjerom spokojnim i dalekim, dalekim poput Zvijezda najdaljih što još uvijek neumorno trepere, upućuju svima nama poruku vječne im Domovine: Mir, Milost, Milosrđe …

Kada jednom opet utihnu kobni vjetrovi rata i ratne rane zacijele, kada mržnja ratna odumre i kada zavlada ljubav i blagostanje. Kada se vrate mutne i bolne uspomene na ine bitke što vodili su ih hrabri ratnici, a koji sada mirno počivaju izmireni međusobno – tada recite mladim naraštajima što dolaze! Pričajte im o tim danima, pričajte im o tim ljudima koji su se odrekli svega: ljubavi, doma i imetka, očeva, majki, žena, djevojaka, braće, sestara i djece, pričajte im o tim ratnicima što hrabro su prešli rijeke, planine i doline i hrabro krenuli u bitke koje su sada već povijest i neka se one više nikada ne ponove …

Rat je zbroj besmislenih postupaka koji se shvaćaju i hvale tek onda ako se pobjedi, a osuđuju se kao pogrešni uvijek ako se izgubi.

Athumanunhova promišljanja


Zašto budale galame - zato što mudri šute!

… o hladnoći, tami i zlu

Ako Athumanunha pitate postoji li hladnoća on će Vam odgovoriti NE! Hladnoća ne postoji, jer hladnoća je samo odsutnost topline. Ako pak pitate Ahumanunha postoji li tama, on će Vam opetovati NE! Tama ne postoji, jer tama je odsutnost svijetla.

Ako pak pitate Athumanunha postoji li zlo … odgovor znate! NE! Zlo ne postoji, jer zlo je samo odsutnost dobroga …


Neka četir' satnika iznesu Hamleta kao ratnika!
Jer on bi, pokazao se, zbilja, pravi kralj,
Da osta u životu. Nek vojnička svirka i obredi
ratni za njega glasno progovore sad!
Nosite tijelo! Ovaj prizor tužan za bojište
lijep je, al' ovdje je ružan.
Haj'te zapovijedite vojnicima paljbu!