Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Ratna zastava CSA konfederacije – prijeporna zastava

Jedna od zastava koja je nastala 1861., a još i danas izaziva žestoke prijepore (kontroverze) je borbena (ratna) zastava američke CSA konfederacije. To je zastava koja na bijelom polju ima crveno polje u kojem je smješten 'Južni križ' (Andrijin križ) plave boje u kojem je 13 bijelih zvijezda pet krakova.

Zvijezde simboliziraju 11 konfederativnih država plus države Kentucky i Missouri koje su podupirale konfederaciju, ali je nikada nisu ratificirale.

Zvijezde su predstavljale 11 država koje su zapravo u konfederaciji, plus Kentucky i Missouri. Iako se ova zastava ponekad zamjenjuje sa službenom zastavom konfederacije ona je zapravo samo službena zastava 1. armije Sjeverne Virdžinije CSAA.

Mnogi ovu zastavu još nazivaju 'zastava pobunjenika', 'Dixi zastava', 'zastava Južnog križa', a najnovije i zastava 'Ku-Kluks Klana'. Upravo ovo zadnje dovodi do najviše prijepora, pa je ta zastava izjednačena sa simbolom segregacije, ropstva, mržnje, rasizma …

Bilo kako da bilo, postoji i ona druga strana koju ovu zastavu smatra povijesnom baštinom, a kao takva nalazi se i u kutu službene zastave (plavo-bijelo-crvene grede) američke savezne države Mississipi.




Post je objavljen 12.10.2019. u 08:25 sati.