Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Zastava, stijeg, barjak – ima li razlike

Zastava? Što je to? Zastava, stijeg ili barjak? Dakle, zastava je simbol neovisnosti i pripadnosti. Stijeg je izvorna hrvatska riječ za zastavu (danas je to pojam koji označava jarbol, koplje ili motku na koju se zastava postavlja, vješa ili ističe). Barjak pak je riječ (turcizam – 'bayrak') koji označava zastavu.

Svaka država ima svoju zastavu, a svaka zastava ima svoju povijest!

Postoje samo tri zastave – civilna, državna i vojna (ratna – kako je neki nazivaju). Sve ostalo što se tiče i označava zastavu (banderiji, baneri, gonfaloni, guidoni, plamenci, standardi) samo su inačice vojne zastave kroz povijest.

Isto tako, signalne, molitvene, crkvene, pomorske, povijesne zastave … inačice su civilne ili državne zastave. Neke zemlje razlikuju (različite po izgledu) civilnu od državne zastave, a neke imaju jednu zastavu koja označava civilnu i državnu.

Raspoznavanje i razlikovanje zastave temelji se na međunarodnim oznakama (slovima) CSW (civil-state-war) koje se kombiniraju u mreži oznaka. Tako je oznaka civilne zastave koja se rabi na kopnu C**/***, državne *S*/***, vojne **W/***. Zastava koja se rabi na brodu nosi slijedeće oznake ***/C** civilna, ***/*S* državna i ***/**W vojna.

Neke države imaju i zračne zastave koje rabi ratno zrakoplovstvo, pa se te zastave označavaju **W/***/***. Ako pak su civilna i državna zastava iste oznaka je CS*/***, a ako su državna i ratna zastava iste taoznaka je *SW/***. U slučaju da se ista zastava rabi na brodu oznaka je ***/CSW.




Post je objavljen 08.10.2019. u 11:27 sati.