Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Zastava Europske unije – što ili koga zapravo predstavljaju zlatne zvijezde

Zastava EU od samog svog nastanka i njezinog prihvaćanja kao službene zastave ima svoju priču (baš kao i svaka zastava). Priča zastave EU počinje vrlo neobično, naime to je trebala biti samo zastava Vijeća Europe, dakle europske organizacije koja nije institucionalno povezana s Europskom unijom.Drugi neobičan detalj je broj zvjezdica poredanih u krug u plavom polju zastave. Naime, za očekivati je da se povećanjem zemalja članica povećava i broj zvjezdica kako je to na zastavi SAD.

Treći neobičan detalj je što sam dizajner Arsene Heitz ne može objasniti zašto je izabran baš ovaj njegov prijedlog (uputio ih je čak deset). U uži krug izbora ušao je tako Heitzov prijedlog i prijedlog Salvadora de Madariaga koji je predlagao istu plavu podlogu s konstelacijom zvijezda položaj glavnih gradova zemalja s većom zvijezdom koja bi predstavljala Strasbourg.

Bilo kako da bilo, zastava EU je usvojena s dvanaest zvjezdica (Vijeće Europe tada je imalo petnaest članica, a EEZ buduća EU tek deset). Priče koje kruže o tom izboru su različite, ali sve naginju prema jednom zaključku - dvanaest zlatnih zvjezdica složenih u krugu, na plavoj podlozi, na zastavi Europske unije, označava ideale zajedništva, solidarnosti i sklada među europskim narodima.

Ostale priče pričaju o biblijskoj slici iz knjige Otkrivenja (I znamenje veliko pokaza se na nebu: Žena odjevena suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda.), o dvanaest Olimpijskih bogova, o dvanaest Odinovih sinova, o dvanaest znakova zodijaka, o dvanaest znakova sata, o dvanaest dana Božića (bezgrešno začeće 8. prosinca, a upravo je 8. prosinca 1955. Zastava službeno prihvaćena) …Tko zna, možda se netko dosjeti i redizajnira zastavu, ali neka se ona samo i dalje vijori i neka se ideali zajedništva, solidarnosti i sklada među europskim narodima barem ne ugase, ako ih je tako teško primjenjivati.

Post je objavljen 20.10.2019. u 08:44 sati.