Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Zastava Crvenog križa – obvezujuća zastava

Obvezujuća zastava Crvenog križa koji je postavljen u središtu bijelog polja zastave svoju povijest započela je sada već jako davne 1859. nedaleko od malenog mjesta na sjeveru Italije koje se zove Solferin.

Naime, tu su se iznenada žestoko sukobile dvije vojske, Austrijska i Francusko-talijanska. Razvila se dramatična i krvava bitka u kojoj je bilo oko 40 000 ranjenika koje nitko nije mogao zbrinuti i pružiti im pomoć.

Spletom okolnosti tu se našao mladi trgovac Henry Dunant koji je iznenada osjetio snažan poriv za pomoć ranjenim vojnicima, ali nije mogao sam. Zatražio je pomoć lokalnog stanovništva koje se nakon početne nezainteresiranosti ipak odazvalo na Dunantov poziv.

No, kako zaustaviti bojno djelovanje dviju vojski koje su ušle u žestoki karijer bitke!? Dunant je na bijelu plahtu zavojem za previjanje rana koji je bio natopljen krvlju iscrtao crveni križ.

Pojava ljudi u bijelim opravama i tim do tada neviđenim zastavama u početku je izazvala zbunjenost časnika obiju sukobljenih strana, No, shvativši naum Henrya Dunanta i njegove pratnje redom su izdavane zapovijedi za prekid paljbe.

Tako je usred krvave bitke rođena 'obvezujuća zastava' koju danas štite brojne konvencije. Visoko podizanje bojnih zastava nažalost uvijek traži i podizanje ove 'obvezujuće zastave' koja barem na trenutak spušta sve ostale zastave.




Post je objavljen 19.10.2019. u 08:49 sati.