Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Piratske zastave – zastave razbojnika na moru

Prije nego krenem s piratskim zastavama skrećem pozornost da riječ pirat i gusar nisu istog već sličnog značenja. Tako je pirat običan razbojnik i pljačkaš na moru, a gusar je u službi nekog autoriteta (suveren ili vlada).

Dakle, piratstvo je obična pljačka i otimačina na moru, ili na obali, a gusarstvo je jedan od oblika ratovanja na moru, odnosno, u prvom pojmu cilj je pljačka i pribavljanje imovine pljačkom, dok je u drugom pojmu cilj nanošenja gubitka protivniku na moru.

Tradicionalna, odnosno temeljna zastava pirata je 'Jolly Roger' lubanja ispod kojih su ukrštene kosti. Piratske zastave najčešće su crne boje na kojima su simboli koji predstavljaju smrt, nasilje i vraga. Najčešće boje tih simbola su bijela, crvena i žuta.

Ako je piratska zastava crvene boje to je upozorenje da 'nema milosti' za poražene, a lubanja i kosti znače sigurnu smrt za zarobljene. Ako pak se na zastavi vidi crveno srce koje krvari to znači da će zarobljeni biti mučeni dok ne priznaju gdje su sakrili novac, odnosno čeka ih bolna i spora smrt.

Crveni ljudski kostur (Edward Low) označavaju mučenje i moguću smrt, ali postoji nada za otkupninu. Ako je na zastavi simbol pješčanog sata znači da je vrijeme isteklo tom brodu koji vidi takvu zastavu.

Goli pirat na crnoj zastavi označava da pirati tog broda nemaju nikakvog srama i moguća su silovanja žena na brodu. Ako je pirat obučen u odijelo i pored njega je kostur to označava kapetana koji je sklopio savez sa samim vragom.

Ako je čaša u ruci kostura to je zdravica za sve koji će uskoro umrijeti. Ako pirat stoji na dvije lubanje ispod kojih piše AMH i ABH radi se o pljačkama i napadima na otoke Barbados i Martinik.

Ako pak su dama u haljini i ljudski kostur u plesu to označava ples smrti za sve koji vide tu zastavu. Crna zastava s tri lubanje pripisana je kapetanu piratu Christopheru Condentu, ali nije povijesno dokazano.
Post je objavljen 14.10.2019. u 19:00 sati.