13

ponedjeljak

svibanj

2013

Stvaranje i oplodnja jajašaca

Oplodnja jajašca se ne događa u isto vijeme kada se matica pari s trutom. Najprije, spermatozoidi ili muške spolne stanice trutova se smještaju u oba jajovoda (parni i neparni). Zatim iz jajovoda spermatozoidi gibanjem ulaze u sjemensku vrećicu ili spermatoteku koju ispunjavaju do kraja. Sjemenska vrećica može primiti šest do sedam milijuna muških spolnih stanica koji ostaju u sjemenskoj vrećici matice do kraja njezinog života. Kod mlade i nesparene matice, sparmatoteka je ispunjena tekućinom. Kada se takva matica spari, spermatozoidi ulazeći u sjemensku vrećicu polako istiskuju tekućinu iz sjemenske vrećice zauzimajući njezino mjesto. Ponekad na ulazu u sjemensku vrećicu ostane male količine tekućine, pa prva jajašca znaju ostati neoplođena. Matica koja je oplođena nekoliko dana poslije počinje nesti jajašca i u pravilu takva oplođena matica više ne izlazi iz košnice. Ona matica koja se ne uspije spariti i ne bude oplođena, za otprilike šest do osam tjedana počinje nesti neoplođena jajašca. Iz takvih neoplođenih jajašaca se stvaraju trutovi.
Nakon parenja s trutovima i ispunjavanja spermatoteke s muškim spolnim stanicama, dolazi do stvaranja jajašaca u jajnicima matice. Osim prisutnih jajnih stanica, stvaraju se i hranidbene stanice. Broj hranidbenih stanica u početku nadmašuje broj jajnih stanica, ali s vremenom se hranidbene stanice smanjuju, jer hranjive tvari iz tih stanica osmotskim putem prelaze u jajne stanice koje postaju veće. Transformacija jajne stanice u jajašce se dešava u cjevčicama jajnika, a kada jaje sazrije, prelazi u jajovod. Ovaj način proizvodnje jajašaca ide nesmetano i svako jajašce je uvijek spremno te gotovo nikad ne dolazi do začepljenja odvodnih kanala u matice. Produkcija ili proizvodnja jaja u matice se odvija cijeli njezin život. Kada prestane proizvoditi jaja primjerice zbog bolesti ili starosti, pčele radilice ju zamjene s novom maticom.


Slika 1. Jajašca u stanicama saća

Što se tiče oplodnje jajašaca u pčela medarica kao i kod velikog broja drugih vrsta kukaca karakteristična je pojava partenogeneze. Naime, sve ženske jedinke ili članovi pčelinje zajednice (matice i radilice) nastaju iz oplođenih jajašaca dok muški pripadnici zajednice (trutovi) nastaju iz neoplođenih jajašaca. S obzirom da postoje tri vrste stanica (radiličke, trutovske i matičnjaci) u koje se polažu jajašca, spol je unaprijed određen. Kada matica izleže jajašca u manje radiličke stanice, iz tih stanica razviti će se radilice, a kada matica izleže jajašca u veće trutovske stanice, iz njih će se razviti trutovi.
Sam tijek oplodnje ide na slijedeći način: svako jajašce iz kojeg će nastati ženska jedinka prolaskom se kroz neparni jajavod oplodi ili spoji s muškim spolnim stanicama koje se istisnu iz sjemenske vrećice, dok jajašce iz kojeg će nastati trut ne dolazi u kontakt s muškim spolnim stanicama tj. ne oplodi se.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.