29

utorak

siječanj

2013

Kastinski ustroj u pčela medarica

Pčele medarice žive u zajednici i unutar te zajednice mogu se podijeliti na 3 osnovne grupe ili kaste:

1. Matica
2. Radilica
3. Trut

Matica

Matica je jedina spolno zrela ženka i njena najvažnija uloga u zajednici je polaganje jajašaca i to do 2000 tijekom dana u najboljoj formi (prve dvije godine). Dužine je do 20 mm i težine 0,2 g (dimenzije sive pčele). Matica ne vlada zajednicom kako se često misli, ona svojim kemijskim izlučevinama (feromonima) drži zajednicu na okupu. Može živjeti više godina (3 – 7) i u zajednici ostaje sve dok ne ugine ili ju pčele radilice ne zamjene s novom maticom. Matica kao i radilice nastaju iz oplođenih jajašaca. Da li će se razviti iz ličinke, matica ili radilica, ovisi o njezi i prehrani ličinke. Pa tako, ako pčele hraniteljice hrane ličinku i nakon 3 dana s matičnom mliječi, to je znak da će se iz ličinke razviti matica, a ako je iza 3. dana hrane i sa peludi i medom onda će se iz ličinke razviti radilica. Matica se u uzgoju koristi najviše 2 godine, jer u prve dvije godine života nese najviše jaja, nakon tog razdoblja smanjuje se njezina sposobnost leženja i zamjenjuje se s novom mladom maticom.

Matica nese jaja


Izvor: You Tube; Amphibiansunrise


Radilice

One su najmnogobrojnije jedinke u zajednici, procjenjuje se da u jednoj pčelinjoj zajednici ima između 30 i 80 tisuća radilica. Bez radilica sama zajednica ne bi mogla funkcionirati, jer obavljaju gotovo sve poslove, osim naravno polaganje jajašaca od strane matice. Radilice su manje od matice i trutova, dužine 12 -14 mm, i mase 0,1 g (dimenzije sive ili kranjske pčele). Iako su ženke, one se ne oplođuju i ne nesu jajašca, jer im je spolni sustav slabo razvijen. Radilice se dijele s obzirom na funkciju koju obavljaju na:čistačice, njegovateljice ili hraniteljice, skupljačice, izviđačice, vodonoše. Radilicama je potrebno 21 dan da se razviju iz jajeta, odmah nakon što progrizu poklopac stanice počinju s prvim zadatkom, čišćenjem stanica u kojoj je matica izlegla jajašca. U dobi od 5. – 12. dana pčela mijenja zadatak i hrani ličinke u leglu. Prvo ih hrani s peludom i nektarom, a kad joj se razviju hipofaringealne i mandibularne žlijezde (mliječne žlijezde) između 8. – 12. dana počinju izlučivati mliječ i hraniti ličinke sa mliječi. Nakon 12. i sve do 18. dana pčeli se razvijaju voštane žlijezde, pa počinje izlučivati vosak i graditi saće. Od 18. – 21. dana pčela čuva ulaz košnice od neprijatelja (raznih kukaca) i pčela iz drugih košnica koje pokušavaju ukrasti med. Nakon 3 tjedna starosti, pčela postaje sabiračica tj. sakuplja nektar, pelud, propolis i vodu. Znači do 18. dana pčela je u košnici pa se naziva i kućna pčela, a nakon tri tjedna postaje letačica, sabiračica. Obično žive preko sezone 30 – 45 dana i ugibaju zbog prevelikog rada, tj. umora, a radilice koje ostanu u klupku tijekom zime žive par mjeseci više.


Trut

Trut je mužjak u pčelinjoj zajednici i njegova primarna uloga je parenje s maticom. Dužine su 15 – 17 mm i težine 0,2 g (dimenzija sive pčele). Nema žalac za razliku od matice i radilice, te umjesto žalca ima muški spolni organ. Osim žalca, nema ni voštane žlijezde. Lako se prepoznaju, jer imaju velike oči te su širi u odnosu na radilice.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.