Linkovi
Jednog dana će čovjek gledati jednako na ubojstva životinje i čovjeka.
Mnogi slavni ljudi bili su vegetarijanci te na taj način se borili i promovirali prava životinja.
M.L.King
Dostojevski
L.N.Tolstoj
L.Da Vinci
F. Kafka
www.animalliberation.hr

Imajte na umu, da za izradu jedne bunde dužine 1 m, ovisno o životinjskoj vrsti, potrebno je ubiti: 100 činčila, 60 lasica, 42 lisice, 40 rakuna, 20 vidri, 20 jazavaca. Ovo je prava cijena jedne bunde!!!



OSLOBOĐENJE ŽIVOTINJA [ANIMAL LIBERATION] je neprofitna, nevladina, volonterska, aktivistička udruga građana čija je svrha promoviranje i borba za prava životinja i njihovu zaštitu. Udruga se bori protiv eksploatacije, ubijanja i mučenja svih životinja.

Cilj djelovanja udruge Oslobođenje životinja je zakonom zagarantirati životinjama pravo na život, potpunu slobodu, zaštitu od iskorištavanja, mučenja i ubijanja od strane ljudi.

Udruga se bori za ukinuće i zabranu:
- ubijanja životinja,
- uzgoja životinja za prehranu,
- lova i ribolova,
- uzgoja životinja za potrebe svih vrsta industrije,
- pokusa na životinjama,
- iskorištavanja životinja za potrebe zabave,
- zloupotrebljavanja životinja od strane ljudi.

Oslobođenje životinja

ponedjeljak, 27.03.2006.

UBIJAJU TULJANE I HVATAJU AKTIVISTE

UBIJAJU TULJANE I HVATAJU AKTIVISTE
27.03.2006

Šestero aktivista za zaštitu životinja organizacije HSUS, uhićeno je jučer zbog pokušaja prilaženja lovcima na tuljane koji na kanadskom Magdalenskom otočju namjeravaju lovom ubiti oko 325.000 tuljana. Aktivisti od jučer promatraju potresne prizore lova na tuljane koje lovci ponekad, radi uštede streljiva, ubijaju pomoću naprava nazvanih "hakapik", kojima životinje udaraju u glavu. Aktivisti su uhićeni jer su se čamcem previše približili lovcima kojima su vlasti odobrile izlov tuljana za ovogodišnju sezonu. Policija je nakon uhićenja od šestero aktivista i jednog slobodnog kamermana uzela izjave, te ih je sve pustila na slobodu. Za sad još nije odlučeno hoće li protiv grupe biti podnijete bilo kakve prijave, a o tome će se odlučiti tek nakon što se okonča policijska istraga o incidentu, stoji u izjavi kanadskog ministarstva za ribolov i oceane koje nadgleda izlov. Aktivisti za zaštitu životinja traže podršku svjetske javnosti pomoću koje žele izvršiti pritisak na kanadske vlasti koju pak žele primorati na zabranu izlova tuljana. Jučer uhićeni aktivisti lovcima su prišli na svega desetak metara udaljenosti, a uhićeni su zbog bojazni da bi fizički mogli pokušati spriječiti izlov. Lovci pak optužuju aktiviste za konstantno ometanje njihovog zadatka, no aktivistica HSUS-a Rebecca Aldworth satelitskim je telefonom za Reuters kazala kako su bijesni lovci na njih bacali peraje i neiskoristive komade tijela ubijenih tuljana. Prva faza izlova tuljana, koja je u tijeku od subote, odvija se blizu magdalenskog otočja, a predviđeno je da će tijekom njenog održavanja u idućih deset do dvanaest dana biti ulovljeno oko 90.000 životinja. Druga, po broju ubijenih životinja znatno veća faza, počinje 4. travnja nedaleko obale Newfoundlanda.




- 22:58 - Komentari (1) - Isprintaj - #

nedjelja, 26.03.2006.

Počeo lov na tuljane

Usprkos prosvjedima aktivista i udruženja za zaštitu prava životinja, u Kanadi je u subotu započela sezona lova na tuljane. Svjetski i lokalni mediji prenose vijesti i prosvjede aktivista protiv "najvećeg i najokrutnijeg masakra morskih sisavaca na planetu". Kanadske se vlasti opravdavaju velikim brojem tuljana čija se populacija na Grenlandu u posljednjih 30 godina utrostručila tako da ih danas ima oko 5,8 milijuna. Kanada je u 2006. godini odobrila ubijanje 325.000 tuljana tvrdeći da komercijalni lov ne prijeti opstanku vrste. Pojedinci i udruženja za zaštitu prava životinja iz čitavog svijeta, udružili su se prosvjedujući protiv lova koji predstavlja veliku "sramotu za Kanadu". Neki od njih, unajmili su brodove i helikoptere kako bi nadzirali i snimali lovce. Pretpostavlja se da će u zaljevu Saint-Laurent, na istoku Kanade, u sljedećih nekoliko dana biti ubijeno oko 90.000 tuljana. Borbi protiv lova na tuljane pridružile su se i neke osobe iz svijeta slavnih te dugogodišnji aktivisti za zaštitu prava životinja poput francuske glumice Brigitte Bardot i bivšeg Beatlesa Paula McCartneya. Kanadski premijer Stephen Harper odbio je ovog tjedna primiti Brigitte Bardot koja je stigla u Ottawu prosvjedovati protiv toga "pokolja". Tim povodom u petak je Harper izjavio da je Kanada "žrtva velike međunarodne propagandne kampanje". Lokalno stanovništvo Quebeca i Newfoundlanda gdje se već 40 godina održava ova tradicija tvrde kako im upravo lov na tuljane donosi prihode za življenje. Prošle je godine, lov donio oko 14.5 milijuna dolara zarade, nakon što je pobijeno oko 325.000 tuljana. Lovci prodaju njihovo krzno najčešće za potrebe modne industrije u Norveškoj, Rusiji i Kini, zarađujući oko 60 dolara po jednom tuljanu.


- 18:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 25.03.2006.

SADISTIČKO MUČENJE PSA

SADISTIČKO MUČENJE PSA
25.03.2006

Mladi škotski ovačar nađen je pretučen i izbijenog oka nedaleko do Sesvetskog Kraljevca. Unakaženog i premorenog psa pronašao je 18-godišnji Matija Svržnjak, shvativši odmah da je životinja žrtva teškog zlostavljanja. Prema njegovim riječima, tužan događaj zbio se prošlog tjedna kada se sa svojim prijateljem vozio biciklom kroz šumu kod Cerja. Pokraj ceste su ugledali ozlijeđenog, krvavog i iznemoglog psa. Veterinari su ustvrdili da mu je oko ozlijeđeno nekim oštrim predmetom te isključuju mogućnost nesretnog slučaja. Budući da infekcija oka može kompromitirati cijeli organizam i uzrokovati sepsu, na psu će biti izveden operativni zahvat vađenja oka. U slučaj spašavanja psa bio je uključen Info centar za kućne ljubimce i Savez udruga za zaštitu životinja grada Zagreba, koji moli sve građane koji imaju bilo kakvu informaciju da se jave kako bi se podnijela kaznena prijava. Udruga Oslobođenje životinja je zgrožena i najoštrije osuđuje sadističko mučenje psa te očekujemo da se krivac otkrije i kazni. U svojim ranijim istupima upozoravali smo na sve učestalija zlostavljanja i mučenja životinja čiji su uzrok niske kazne za zlostavljače. Ovakvi stravični incidenti govore o načinu na koji javnost percipira problem nasilja nad životinjama, najčešće prešutno prihvaćajući ono što im se događa zbog nepovjerenja u zakon i nadležne institucije čija je zadaća provedba zakona. Međutim, osim nužne promjene zakona i njegove provedbe, i dalje je neophodna edukacija građana kako bi ih osvijestili o pravima životinja kao (su)osjećajnim bićima koja zaslužuju da se njihova prava uvaže. Edukacija treba biti usmjerena na sve dobne skupine, posebice na djecu i mladež koji u posljednje vrijeme sve češće napadaju i muče nevine životinje.




- 17:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 22.03.2006.

Reakcija udruge na zlostavljanje životinja

Nakon informacija da oko 35 goveda na otocima Fineri i Bodulašu u medulinskom akvatoriju skapava od gladi žeđi na olujnom vremenu i niskim temperaturama bez ikakvog zaklona, reagirala je ekološka udruga Zelena Istra, uputivši prijavu protiv bešćutnog vlasnika goveda, Emilia Lorencina. Udruga podržava prijavu ekološke udruge Zelena Istra te zahtijevamo i očekujemo od nadležnih institucija da poduzmu sve odgovarajuće mjere i najoštrije kazne vlasnika goveda. U protivnom, i sami ćemo poduzeti sve raspoložive mjere kako bi bešćutni vlasnik kazneno odgovarao za zlostavljanje životinja. Prema riječima samih aktivista, stado od 20 krava već danima očekuje da ih netko napoji i nahrani, budući da na otočiću nema ni vlati trave kao ni zaklona za izgladnjele životinje. Isto tako, stravično je da vlasnik krava na otok prevozi životinje tako što ih zaveže za brod pa ih onda tjera da plivaju preko na otok. S obzirom da zlostavljanje krava traje još od 2001. godine, nerazumljiva je činjenica da nadležne veterinarske službe nisu poduzele ništa kako bi spriječile ovo monstruozno postupanje sa životinjama. opširnije




PAŠKI LOVCI KRENULI U NEZAKONITI LOV NA ČAGLJA?
22.03.2006

Paški lovci krenuli su u potragu za čagljem koji je navodno posljednjih dana usmrtio desetak ovaca na području grada Paga. Ogorčeni ovčari smatraju da su lov i ubojstvo čaglja koji je na otok Pag došao s kopna preko paškoga mosta jedino rješenje njihovih problema. Njihove izjave kako bi njegov opstanak na otoku značio smrt ovčarstva zvuče pretenciozno, ali očito su dovoljan znak da 30-ak lovaca iz paškog LD-a Kamenjarka krene u lov na čaglja kojeg su već jednom ranili, ali im je on ipak uspješno pobjegao. Lovci nastavljaju potragu jer su, prema tragovima krvi uvjereni da je čagalj uginuo od ranjavanja. "Nećemo odustati dok ga ne pronađemo živog ili mrtvog", kazali su članovi LD Kamenjarka. No, prije nego bezglavo krenu u lov na nevinu životinju možda bi se članovi LD-a, ali i ovčari trebali zapitati koliko su dobro upoznati s zakonom i novim pravilnicima o proglašenju i zaštiti divljih svojti. Novim se pravilnikom o zaštićenim i strogo zaštićenim svojtama, štiti i čagalj koji je česta meta nehotičnog ubijanja lovaca. Svaki opravdani razlog za eliminaciju takve vrste utvrđuje nadležno ministarstvo. Prema Zakonu o zaštiti prirode zabranjeno je bez opravdanog razloga uznemiravanje, hvatanje, ozljeđivanje divljih životinja, smanjivanje brojnosti populacije divlje svojte (ubijanje, uklanjanje i sl.) i istrebljivanje zavičajne divlje svojte. U slučaju da je životinja koja se ubraja u zaštićene i strogo zaštićene svojte uzrokovala gospodarsku ili drugu štetu, oštećenik je dužan na primjeren način i na svoj trošak učiniti sve dopuštene radnje i zahvate kako bi spriječio nastanak štete, a to podrazumijeva učinkovito ograđivanje, ciljano čuvanje dobara i rastjerivanje strogo zaštićenih životinjskih svojti. Samo ako je poduzeo propisane radnje i zahvate, oštećenik ima pravo na nadoknadu štete u visini stvarne štete koju nanesu životinje strogo zaštićenih divljih svojti. Prema tome, sve druge radnje koje oštećenik ili druge pravne i fizičke osobe poduzmu protiv zaštićene svojte u području u kojem ona obitava, umanjuje iznos nadoknade štete te su te iste osobe dužne nadoknaditi štetu koju prouzroče povredama ovoga Zakona.


- 20:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 20.03.2006.

Peticija protiv pokolja tuljana!

Za nekoliko tjedana, počinje najveći pokolj morskih sisavaca na ledenim pokrovima kanadske istočne obale. Više od 300.000 tuljana, uglavnom još beba, bit će ubijeno mecima ili batinano do smrti radi njihova krzna. Udruženja i organizacije za prava i zaštitu diljem svijeta pozivaju ljude na suosjećanje i akciju. Komercijalni lov na tuljane zauzima 1% GDP-a Newfoundlanda. Tuljani se ubijaju na nezamislivo okrutne načine tijekom lova, mecima i batinama te bivaju ostavljeni dok pate od boli uzrokovane ozljedama i mučenjem. Lovci ih zatim odvlače na brodove gdje ih vješaju, a mnogi od njih bivaju oderani živi zbog krzna. Premijer Labrodora i Newfoundlanda, Danny Williams nedavno je u CNN-ovoj večernjoj emisiji "Larry King Live" imao mogućnost reći javnosti istinu o nehumanom lovu i ubijanju tuljana. No, umjesto toga on je odlučio lagati, u ime kanadskog premijera Stephena Harpera, rekavši da su IFAW-ovi predstavnici, veterinari i drugi stručnjaci izjavili da je lov na tuljane human. Riječ o bezočnim lažnima jednog od viših kanadskih dužnosnika koje nemaju nikakve veze sa istinom. Upravo suprotno, niti jedan ugledni stručnjak ili veterinar nije rekao da je lov na tuljane human. Ustvari, IFAW-ovi stručnjaci oduvijek su upozoravali da je pokolj tuljana nezamislivo okrutan i zastrašujući. Peticiju protiv pokolja tuljana možete potpisati na www.animalliberation.hr



- 12:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 19.03.2006.

www.animalliberation.hr

DEVET KONJA POGINULO U KONJSKOJ UTRCI
19.03.2006

Devet konja umrla su u finalu konjske utrke ovogodišnjeg Cheltenham festivala u Velikoj Britaniji. Aktivisti organizacije "Animal Aid" zahtijevaju da utrke od visokog rizika budu zabranjene te traže ostavku organizatora festivala. Međutim, industrija konjskih utrka uporno tvrdi da su životinje dobro osigurane i da "uživaju" u takvim događanjima. Aktivisti ističu kako su organizatori konjskih trka previše zauzeti pokušajima da privuku sponzore, umjesto da osiguraju adekvatnu sigurnost za konje. Posljednje smrti nisu izolirani slučajevi nego se su svakodnevna pojava na konjskim utrkama u Britaniji. Aktivisti se nadaju da će ljudi kada shvate što se skriva iza takvih događaja, odustati od klađenja i prestati podupirati konjske utrke poput one u Cheltenhamu. Upozoravaju kako rampe ubijaju konje kao što je veliki broj konja koji se natječu, drugi razlog zbog kojeg najčešće pogibaju. "Animal Aid" naglašava da oko 370 konja svake godine smrtno strada u konjskim utrkama. Naglašavaju kako nije prirodno da konji preskaču posebno dizajnirane rampe i ograde te zahtijevaju potpunu zabranu jer smatraju da su utrke nelegitimna aktivnost, iako većina ljudi misli suprotno jer su uvjereni da služe njihovoj zabavi i razonodi bez obzira na iskorištavanje i rizik za životinje.




UMRLO PEDESETAK NASUKANIH KITOVA
19.03.2006

Ukupno su se 93 kita, duga između pet i osam metara, nasukali u Indoneziji. Stanovnici su ih, na poziv ribara, pokušali vratiti u more, mđutim za njih pedesetak bilo je prekasno. "Kitovi su prvi put primijećeni u četvrtak navečer duž obale, a počeli su se nasukavati u Ponggeranu sljedećeg jutra", kazao je dužnosnik lokalne policije Ukas M. Kita. "Najmanje 40 uspjeli smo vratiti u more ali ne znamo jesu li se negdje drugdje nasukali", dodao je policijski dužnosnik.




- 22:56 - Komentari (1) - Isprintaj - #

petak, 17.03.2006.

Svjetski dan bez mesa!

Udruga Oslobođenje životinja će dijeljenjem veganske torte obilježiti Svjetski dan bez mesa koji se svake godine obilježava 19.ožujka diljem svijeta. Udruga će dan ranije, u subotu 18. ožujka 2006. postaviti štand u Jurišićevoj 4, gdje će od 12 do 14 sati svi zainteresirani građani imati prilike kušati veganske poslastice. Obilježavanjem Svjetskog dana bez mesa želimo skrenuti pozornost građana na etičke, ekološke i zdravstvene prednosti bezmesne prehrane lišene okrutnosti nad životinjama. Aktivisti će građanima osim torte podijeliti promotivne materijale kako bismo ih pozvali na suosjećanje prema životinjama koje su žrtve masovnog uzgoja za ljudsku hranu. Životinje koje se uzgajaju za hranu prije same smrti proživljavaju stres, boli i patnje u nehumanim i neprirodnim uvjetima. Vegetarijanstvo nije tek prolazni trend, već način života jer prelaskom na takvu prehranu, ne samo da se na najizravniji način suprotstavljamo okrutnosti prema životinjama, već utječemo na vlastito zdravlje i pridonosimo očuvanju okoliša. Danas kada smo okruženi različitim bolestima kojima je uzrok masovan uzgoj životinja radi hrane, promjenom prehrane možemo utjecati pozitivno na vlastito zdravlje te i na taj način pokazati svoju osjetljivost prema životinjama koje stradavaju radi profita određenih lobija. Preko 50 milijardi životinja godišnje se ubije u prehrambenoj industriji koja od živih bića stvara biološke strojeve.

www.animalliberation.hr



- 22:14 - Komentari (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 16.03.2006.

Zabrana iskorištavanja životinja!

Gradovi Sisak i Karlovac zabranili cirkuse sa životinjama! .
Sisak i Karlovac su najnoviji gradovi koji su zabranom nastupa cirkusa sa životinjskim točkama pokazali što misle o iskorištavanju životinja za takav oblik nehumane zabave. Trenutno je na 26 gradova reklo NE okrutnim cirkusima. Zahvaljujući brojnim apelima i prosvjedima udruga za prava životinja i velike podrške javnosti i medija, diljem Hrvatske zatvaraju se vrata cirkusima koji još uvijek iskorištavaju životinje.Podsjetimo da nakon sramotne registracije cirkusa Gärtner na području Republike Hrvatske započela su žestoka negodovanja udruga i javnosti koja su natjerala poglavarstva gradova da otkažu gostoprimstvo cirkusima na svojem području.
Udruga Oslobođenje životinja upućuje još jedan javni apel svim gradovima koji to još nisu da zabrane nastupe cirkusima koji iskorištavaju životinje te zahvaljujemo svim gradovima koji su tu odluku već donijeli.
Posebno molimo Grad Zagreb da kao glavni grad Hrvatske bude primjer civilizirane države te da u što skorije vrijeme donese odluku o zabrani iskorištavanja životinja u cirkusima.

- 21:37 - Komentari (1) - Isprintaj - #

NOVIM PRAVILNICIMA ŽIVOTINJE SVE ZAŠTIĆENIJE

NOVIM PRAVILNICIMA ŽIVOTINJE SVE ZAŠTIĆENIJE
16.03.2006

Na prijedlog DZZP, Ministarstvo kulture RH donijelo je novi Pravilnik o vrstama stanišnih tipova i Pravilnik o proglašenju divljih svojti zaštićenim i strogo zaštićenim s obzirom na njihovu ugroženost. Novi su zakoni najviše iznenadili lovce koje je zaprepastio povećan broj strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta jer smatraju da je lovna divljač dovoljno zaštićena Pravilnikom o lovostaju. Ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode, Davorin Marković kazao je kako se "Pravilnikom o lovostaju regulira vrijeme zabrane lova na lovnu divljač radi održavanja njihove populacije, ali se ne štite životinje i biljke s obzirom na stupanj njihove ugroženosti". Marković ističe kako lovci svojim kretanjem u prirodi mogu ne/svjesno prouzročiti veliku štetu ako se ošteti ili uništi bilo koji zaštićenu ili strogo zaštićenu biljku ili životinju. On dodaje kako bi lovci u aktivnostima zaštite prirode morali imati jednu od važnijih uloga u promatranju, što znači da kad obavljaju svoje aktivnosti u njoj, bilježe i dojavljuju sve promjene nadležnim institucijama - Državnom zavodu za zaštitu prirode. "Moramo priznati sami sebi da lov danas više nije aktivnost nužna za preživljavanje, nego hobi, zadovoljstvo ali i zarada, te da želimo li očuvati sve one prirodne vrijednosti koje imamo, moramo ponajprije zaštiti prirodu, a tek tada, u održivoj mjeri, a na temelju stručnih i znanstvenih spoznaja, koristiti se njome. Lovce posebice molim da prilikom lova ne paze samo na svoju metu, nego da, upoznavši se s Pravilnikom o zaštićenim svojtama, u skladu s njime pridonose i očuvanju bioraznolikosti lijepe naše.", zaključuje Marković.




ILEGALNE BORBE PIJETLOVA U AMERICI
15.03.2006

Ilegalne borbe pijetlova u Sjedinjenim Državama ponovo su u porastu. Prošle su godine, tijekom policijske racije u jednom mjestašcu u Južnoj Karolini, uhićeni vlasnici 83 pijetla koji su sudjelovali u organiziranju ilegalnih borbi. Životinje su odvezene u lokalno utočište u kojem se već nalazilo šest pijetlova koji su bili spašeni u sličnoj raciji. Otkada su stigli u utočište, jedan od 83 pijetlova podlegao je ozljedama. Ostali pijetlovi brižno se čuvaju ukoliko čitav slučaj završi na sudu. U raciji su otkriveni različiti lijekovi i druga nedopuštena sredstva kojima se pijetlovi pripremaju za borbu. Borbe pijetlova nalik su sličnim borbama životinja u kojima se dva pijetla bore do smrti bez mogućnosti bijega. Često su im na nogama privezani dodaci poput noževa kojima se brane tijekom borbe, čime uzrokuju ozljede koje mogu rezultirati smrću jednog ili oba pijetla. Pijetlovi su na posebnoj prehrani koja se sastoji od davanja određenih stimulansa za rast i snagu poput vitamina B-12. Ilegalne borbe povezane su s kockanjem, trgovinom oružja i drogom koje se nerijetko odvijaju pod istim krovom, daleko od očiju javnosti. Osobe koje potiču, promoviraju ili zarađuju profit od ilegalnih borbi, odnosno, oni koji dopuštaju da se njihovo vlasništvo koristi u održavanju borbi kao i gledatelji koji sudjeluju u klađenju u Americi mogu dobiti kaznu od 12 mjeseci zatvora.

- 21:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 14.03.2006.

Kreten ubio pse

UBIO JEDNOG OD DVA PSA JER SU MU IZGRIZLI 18 OVACA
14.03.2006

Tragičan događaj dogodio se u noći s nedjelje na ponedjeljak nedaleko od skladišta građevinskog materijala na južnom ulazu u grad Pag. Ovčar Ante Sabalić sjekirom se obračunao sa psima koji su ušli u njegov tor. Nakon što je jaka bura srušila gomilu dasaka koje su slomile ogradu skladišta tvrtke Funtana i oslobodile pse čuvare, oni su vjerojatno prestrašeni ušli u obližnji tor s ovcama koji je u vlasništvu Sabalića. Prema policijskom izvješću, jednu su ovcu zaklali, a 18 je ovaca izgriženo. Navodno je takvo stanje zatekao Sabalić kada je rano ujutro ušao u svoj tor, nakon čega je jedan od pasa krenuo na njega. On je kako kaže, ubio psa sjekirom kako bi se obranio. Sin vlasnika skladišta Funtana, Mateo Tamarut ne slaže se s njegovim iskazom. "Nije trebao ubiti psa. Mogao ga je zavezati jer psi su bili prestrašeni, ali su miroljubivi i nisu opasni. Ovcu su vjerojatno napali jer su druge bježale, a pas teško raspoznaje tko bježi. Sjekirom je ubio Cezara, njemačkog ovčara starog godinu i tri mjeseca. I nije istina da su psi izgrizli toliko ovaca, jedna je ubijena, a ostale su u redu", tvrdi Tamarut. Sabalić nije dopustio novinarima da sami vide i uvjere se koliko je ovaca doista uginulo. Krivnju za nastali incident snose i jedni i drugi za što bi trebali i prekršajno odgovarati. Pomalo je neobično da je ovčar od svih mogućih sredstava upotrijebio sjekiru u trenutku samoobrane od navodnog napada pasa i to još kada se zatekao u rutinskom pregledu ovaca. Isto tako, vlasnik pasa iskazao je svoju neodgovornost i nebrigu, ostavivši preplašene pse tijekom nevremena čime je izravno ugrozio njihov život i sigurnost. Hoće li doista netko odgovarati za ovaj incident u kojem su smrtno stradale nevine životinje, ostaje otvoreno pitanje kao što ostaje neriješen problem samovoljnog obračunavanja ovčara i lovaca protiv životinja koje im navodno uzrokuju štete.




- 20:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Udruga Oslobođenje životinja

CRVENOM BOJOM ZALIVENI IZLOZI KRZNARIJA U ZAGREBU
14.03.2006

Nepoznati počinitelji zalili su crvenom bojom izloge krznarija u Masarykovoj ulici u Zagrebu, što je već treći takav napad u godinu dana, prenose dnevne novine. Pretpostavlja se da je riječ o osobama koji na taj način protestiraju zbog iskorištavanja životinja u svrhu nošenja krzna. U policiji tvrde kako zasad nema osumnjičenih jer je istraga još u tijeku. Jedan od vlasnika krznarije ogorčen je, zbog kako kaže, nezrelosti klinaca koji uništavaju tuđu imovinu i smatra da je nošenje krzna osobni izbor svakog pojedinca. Njegovo nezadovoljstvo ide toliko daleko, da počinitelje ovog djela, optužuje za napad na ustavnu slobodu građana i smatra kako bi krznari trebali biti zaštićeni s obzirom na obveze koje su dužni podmiriti prema državi, "a ne da svako malo doživljavaju atak na svoju struku". Vlasnici krznarija otvoreno priznaju kako je u posljednjih 10 godina zatvoreno 60% krznarija u gradu te da je ovu djelatnost pod pritiskom udruga i zakona koji uzrokuje viske namete, što ovu profesiju čini neisplativom kao i zbog činjenice da životinjsko krzno nije više u modi, dovelo pred samo izumiranje. "Raznorazne udruge svojim su demonstracijama dovele do velikog pritiska i straha kod mušterija koje se nerijetko dvoume oko kupnje bundi te se boje da ih netko na ulici ne bi napao" - rekao je vlasnik jedne od krznarija u Masarykovoj. Usprkos medijskim nagađanjima, nema saznanja o počinitelju ovog djela, ali kao udruga za prava i zaštitu životinja možemo razumjeti osobe koje na ovaj način izražavaju svoje negativno mišljenje o krznarskoj industriji.




SLOVENIJA NAMJERAVA UBITI OKO 100 SMEĐIH MEDVJEDA
13.03.2006

Slovenski Ministar za okoliš, Janez Podobnik donio je odluku kojom se dopušta odstrjel oko 100 smeđih medvjeda u 2006. Prema mišljenju Ministra, u Sloveniji je trenutačno preveliki broj smeđih medvjeda te se njihova populacija mora uskladiti sa staništem u kojem žive. U Sloveniji je smeđi medvjed zaštićen sukladno zakonu o ugroženim vrstama. Stoga je odluka da se zbog njihovog povećanog broja, populaciju smeđih medvjeda treba regulirati njihovim odstrjelom u potpunosti neprihvatljiva. Stanko Valpatič, predsjednik slovenskog Društva za prava i oslobođenje životinja u svom priopćenju postavlja pitanje, kako može biti "previše" medvjeda ako su oni ugrožena vrsta i zaštićeni u skladu s brojnim legalnim zakonima, u Sloveniji ali i u svijetu. Nikakva navodna prekobrojnost i neravnoteža populacije, čak i ako se pojavi, ne treba ljudsku intervenciju o čemu svjedoče primjeri parkova prirode i zaštićeni rezervati u kojima uopće nema naznaka prirodne neravnoteže. Stoga možemo vjerovati da će se priroda sama pobrinuti za prekobrojnost i osigurati ravnotežu, stoji u priopćenju udruge. Valpotič postavlja pitanje, da li se ubijanjem oko 100 medvjeda pridonosi očuvanju prirode ili njenom uništavanju? Udruga Oslobođenje životinja podržala je inicijativu slovenskog Društva za prava i oslobođenje životinja te se pridružila njihovom zahtjevu, uputivši pismo vodećim slovenskim državnicima, kako bi se zaustavilo nepotrebno ubijanje medvjeda u Sloveniji.


- 14:33 - Komentari (2) - Isprintaj - #

nedjelja, 12.03.2006.

ITALIJA UVODI ZABRANU UVOZA TULJANOVA KRZNA
12.03.2006

Talijanski parlament poduzeo je značajan korak koji bi mogao dovesti u pitanje trgovinu kanadskih proizvoda od tuljanova krzna. Prošli je mjesec predstavljen zakon koji donosi zabranu trgovine proizvoda od krzna mladunčadi tuljana. Postoji mogućnost da prijedlog zamijeni postojeću direktivu EU o trgovini krzna, a predlaže se i rasprava o bodućoj zabrani uvoza svih proizvoda od tuljanova krzna, posebno krzna odraslih tuljana. Italija je tradicionalno bila jedna od vodećih uvoznika tuljanova krzna zbog potražnje talijanske modne industrije. Međutim, u proteklih 10 godina uvoz krzna u Italiju, sa pet milijuna eura godišnje, pao je samo na 60 tisuća.




ELF-OVAC U ZATVORU ŠTRAJKA GLAĐU ZBOG VEGANSTVA
11.03.2006

ELF-ov aktivist, Eric McDavid koji se nalazi u zatvoru, objavio je štrajk glađu u srijedu, 8.ožujka u znak prosvjeda zato što je zatvorska uprava odbila njegov zahtjev da u Okružnom zatvoru u Sacramentu u Kaliforniji ima osigurano pravo na vegansku prehranu. McDavid nije u mogućnosti zadovoljiti svoje potrebe u skladu s veganskom prehranom, a s tim se problemima suočava još od uhićenja 13.siječnja 2006., usprkos naporima njegovih odvjetnika i prijatelja, da mu zatvor osigura veganske obroke. Prije nego je objavio štrajk glađu, McDavid je preživljavao uglavnom na smrznutom voću i proteinima iz žitarica koje je morao sam nabavljati zahvaljujući pomoći izvan zatvora. Zatvorska sestra i nutricionistkinja pokuąala mu je pomoći kako bi barem dobio pravo na dva veganska proteinska shakea na dan, ali zatvorski je liječnik to odbio uz obrazloženje da za to moraju postajati isključivo "zdravstveni razlozi". Eric je u objašnjavajući svoje zahtjeve u pismu zatvorskoj upravi napisao "moja veganska uvjerenja i moral ilustriraju moj način života koji pokazuje poštovanje prema svim oblicima života, priznajući pravo svih živih bića... Potpuno je neetičan odnos ljudi prema drugim živim bićima... (Veganska prehrana) zdravija je za mene i planet na kojem živimo". 28-godišnji McDavid uhićen je u siječnju zajedno s dvoje aktivista, 20-godišnjim Zacharyjem Jensenom i Lauren Weiner zbog ątete na mjesnim zgradama organizacija koje uzrokuju goleme štete okolišu zbog čega bi se mogli suočiti s zatvorskom kaznom u trajanju od 5 do 20 godina. Tužiteljstvo zahtjeva zatvorsku kaznu kao poruku svim mladim idealistima ako se odluče na nasilne aktivnosti u rješavanju svojih zahtjeva. Ovo nije izoliran slučaj jer se u Americi trenutačno vodi više suđenja u ime tzv. "ekoterorizma". Zahvaljujući medijima koji su u vlasništvu korporacija koje su najzaslužnije za eksploataciju životinja, prirode i ljudi, aktiviste koji se drznu napasti njihove interese, etiketiraju bezličnim formama poput "ekoterorista" i "ekstremista", odnosno, sebičnih osoba koje ne mare za druge. Služeći se raznim trikovima propagandne mašinerije, mediji nastoje utišati njihove zahtjeve i ideje koje idu na štetu profitabilnim interesima kapitalista.




MESO UNIŠTAVA PLANET
11.03.2006

Prema posljednjim podacima američke Komisije za hranu, prosječna mesna prehrana čovjeka godišnje uzrokuje nastanak 1.5 tona CO2. Ukoliko se nastavi istim intenzitetom, ukupna svjetska potraľnja za mesom u odnosu na 209 milijuna tona u 1997. godini do 2020. godine mogla bi narasti na 327 milijuna tona. Ljudi iskorištavaju 40% zemljinih površina za uzgoj stočne hrane namijenjene prehrani stoke, dok je ta brojka 1700. godine obuhvaćala tek 7% zemljine površine. Upravo zbog intenzivnog uzgoja, mesna je prehrana manje zdravija, a ozbiljno narušava i ugrožava izdrživost okoliša. Ozbiljno je ugrožen i ekosistem svjetskih voda. U prošloj godini, 98% svjetskog ulova ribe više se nikada neće moći povratiti. Zastrašujuća je činjenica da je samo 1,807,201 tona ribe od 90 milijuna tona, ulovljeno u skladu s principima zaštite ribljeg fonda.



- 17:42 - Komentari (1) - Isprintaj - #

petak, 10.03.2006.

PRIOPĆENJE UDRUGE ZBOG MASAKRA NAD ŽIVOTINJAMA


Stravičan masakr životinja u kojem su teško ranjena dva psa u dravskoj šumi izazvao je zgražanje javnosti i udruga koje su najoštrije osudile ovaj zločin nad nevinim životinjama. Jednom je psu odrezana njuška do same čeljusti, a noga mu je ranjena do krvi dok je drugom odrezano uho i ustrijeljeno oko.

Prvotne sumnje o potencijalnim počiniteljima ovog zlodjela, upućivale su da se radi o lovcima koji u dravskoj šumi gdje su pronađeni izmasakrirani psi imaju svoje lovište. Na kraju se ispostavilo da područje Dravske šume gdje su pronađeni psi, prema tvrdnjama lovaca nije lovište i da oni čine sve kako bi u suradnji s Udrugom Spas i policijom pronašli počinitelje masakra.

Radi li se o opravdavanju ionako poljuljanog lovačkog "ugleda" u javnosti ili pak, o izbjegavanju odgovornosti jer niti policija niti lovočuvarska služba ne čine dovoljno kako bi suzbile lovni kriminal?

Nemoguće je izbjeći sumnju da u krivolovu često sudjeluju i neki lovci. Možda je iznošenje ovakvih pretpostavki neozbiljno, ali situacija na terenu dovoljno govori sama za sebe kao u slučaju otkrivenog ilegalnog arsenala lovačkog oružja ili čestih međusobnih propucavanja lovaca, ubijanja kućnih životinja i nekontroliranog lova od strane nekih samovoljnih pojedinaca. Sve to dovodi u pitanje opravdanost lovačke profesije koja slovi za izrazito "humanu" djelatnost u pogledu zaštite životinja i prirode.

Kako god bilo, zamku postavljenu za srne u kojoj se pas ulovio podmetnuli su krivolovci. Ako je jedna od zadaći lovaca da osiguravaju i kontroliraju sigurnost terena za opstanak divljači, čak i kada se ne radi o području koje pripada lovištu kao u ovom slučaju, kako je moguće da baš svaki put kada se dogodi sličan incident u kojem stradaju životinje jedini krivci budu krivolovci?

Ovo zvjersko djelo počinile su osobe koje dobro poznaju lovačke običaje jer prema starom običaju, za odrezano uho ili njušku dobivao se novac, a služi i kao sredstvo dokazivanja.

Dokada ćemo svjedočiti ovakvim stravičnim zločinima protiv životinja?

Zlostavljanje i ubijanje nevinih životinja naša je svakodnevnica. Umjesto unaprjeđenja odnosa ljudi prema životinjama i poboljšanjem njihove zaštite, zločini nad životinjama sve češće zauzimaju prostor na stranicama crne kronike.

Sve dok javnost i nadležne institucije nastavljaju s ignoriranjem ili toleriranjem ovakvih i sličnih slučajeva nasilja nad životinjama, ne možemo govoriti o postizanju bilo kakvog civilizacijskog napretka kojim se naše društvo tako često razbacuje.

Upravo naš odnos prema životinjama govori o stupanju razvoja društvene svijesti i suosjećanja prema svim bićima - ljudima, životinjama i prirodi.





BRITANIJA ZABRANJUJE ISKORIŠTAVANJA NEKIH VRSTA DIVLJIH ŽIVOTINJA U CIRKUSIMA
10.03.2006

Britanska je vlada u srijedu potvrdila kako namjerava uvesti zabranu iskorištavanja nekih vrsta divljih životinja u putujućim cirkusima. Još nije odlučeno o kojim je točno vrstama riječ, ali sigurno je da se radi o "onim životinjama čija dobrobit ne može biti osigurana" u putujućim cirkusima. Organizacije za prava životinja ocijenile su pozitivnim ovaj korak vlade te inzistiraju da zakonodavci što prije usvoje zakon kako bi stupio na snagu već početkom jeseni. Iako se ovime samo djelomično ublažava, ali i ne rješava problem iskorištavanja životinja u cirkusima, aktivisti doživljavaju to kao nagradu za svoj dugogodišnji rad i napor na području zaštite životinja, kazao je Jan Creamer, predsjednik organizacije za zaštitu životinja Animal Defenders International. Ipak, vremena za slavlje nema jer se tek očekuje rasprava o tome koje će se vrste divljih životinja zaštiti zakonom.


- 20:45 - Komentari (1) - Isprintaj - #

www.animalliberation.hr

PSI PREPUŠTENI ULICI
09.03.2006

Problem napuštenih životinja je nažalost neizostavan i često teško riješiv problem jer broj nesavjesnih i neodgovornih posjednika neprestano raste usprkos apelima vlasti i udruga za zaštitu životinja koji ih pozivaju na brigu i skrb za životinje. S time problemom, suočavaju se i gospićke gradske vlasti. Ondje bi, unatoč humanim odlukama o dobrobiti pasa gradske uprave i postupcima veterinarske stanice, psi bez nadzora mogli ponovno biti lovina sanitarne službe. Sve veći broj pasa koji se kreću u čoporu, postaju i neugodniji za prolaznike. Svi mogući incidenti, upravo su posljedica neodgovornih i opasnih vlasnika koji ne mare za životinje. Očigledno mnogim ljudima nije stalo do dobrobiti životinja jer zakon nema praktičnu vrijednost kada ga se ljudi ne pridržavaju. Staro je pravilo da je osim strožeg nadzora i kontrole u svezi provedbe zakona, neophodno uložiti sredstva u edukaciju ljudi kako bi se zaštitile životinje, a problem lutalica bar donekle ublažio.




PRVI VEGAN ZASTUPNIK U PARLAMENTU EU
08.03.2006

Ove jeseni, Jens Holm postat će prvi zastupnik vegan u Parlamentu Europske unije. 34-godišnji, Jens Holm član je stranke lijevog krila, vegan je i dugogodišnji aktivist za prava životinja. Još donedavno je radio u odnosima s javnošću, švedske organizacije koja nosi naziv "Animal Rights Sweden". Jens Holm se bavio tajnim istragama i razotkrivanjem farmi koje su uzgajale majmune i pse za istraživačke laboratorije u Kini. Radio je na snimanju transporta goveda, krznarskih farmi i klaonica. Jedna od prvih stvari koje će Holm zagovarati jest zabrana transporta živih životinja u EU. Rekao je da vjeruje u nenasilje, ali i da u potpunosti razumije one koji su bijesni i ljuti zbog načina na koji se ljudi odnose prema životinjama i zbog čega posežu za nasilnim akcijama kako bi zaustavili eksploataciju životinja.




NASTAVLJA SE BORBA PROTIV FARME ZA UZGOJ LABORATORIJSKIH ŽIVOTINJA
08.03.2006

Više od tri godine, talijanski aktivisti se bore protiv farme za uzgoj životinja "Morini" koja je od 1973. godine postala jedna od najvećih europskih uzgajivača životinja za laboratorijska istraživanja. Farma u ovom trenutku ima kapacitet za 1100 biglova, kao i za druge vrste pasa. Pored toga, na farmi se uzgajaju hrčci, miševi, zečevi i štakori. "Morini" proizvodi i laboratorijsku hranu za životinje i opremu. Kampanja za zatvaranjem farme započela je 7.12.2002. godine kada se oko 1500 prosvjednika okupilo i marširalo za zatvaranje farme. ALF je prethodno uspio provaliti i osloboditi 99 biglova. Početkom 2002. godine usvojen je regionalni zakon koji zabranjuje uporabu životinja u istraživanjima na fakultetima te korištenje i prodaju pasa i mačaka za eksperimente zbog čega je farma "Morini" pretrpila velike ekonomske gubitke. Vlada je zatim odbacila regionalni zakon 2004.godine pod objašnjenjem da su eksperimenti na životinjama neophodni te da odluka o njihovoj zaštiti ne može ovisiti o samovolji pojedinih regija. Osim akcija ALF-ovaca, poduzeto je više različitih akcija protiv zaposlenika farme poput uništavanja automobila i veterinarske klinike koja usko surađuje s farmom "Morini".




DVA PSA NA NAZAPAMĆEN NAČIN MASAKRIRANA U DRAVSKOJ ŠUMI
08.03.2006

Dva teško ranjena i do krvi izmasakrirana psa ovih su dana u dravskoj šumi pronašli varaždinske Udruge za zaštitu životinja Spas koji su bili zaprepašteni tim prizorom. Naime, jedno je psu odrezana njuška do same čeljusti, a noga mu je ranjena do krvi dok je drugom odrezano uho i ustrijeljeno oko. "Ovakvo nešto nikada nismo doživjeli. Bilo je tu svakakvih ranjavanja, od slomljenih nogu do raznih udaraca ali da je netko u stanju počiniti ovakav masakr, nikako ne možemo razumijeti", ispričala je Tanja Šipraga, djelatnica Spasa. Pas star ne više od godinu dana, s njuškom izrezanom do čeljusti jučer popodne zbog teških ozljeda odveden na uspavljivanje. Druga kujica, kojoj je odrezano uho i ustrijeljeno oko, prošla je prve kritične trenutke i zasad joj je stanje stabilno. Članovi Spasa pretpostavljaju da bi takvo zlodjelo nad životinjama mogli počiniti lovci koji u dravskoj šumi gdje su izmasakrirani psi pronađeni, imaju svoje lovište.




POVEĆANJE KRIVOLOVA U MEĐIMURSKOJ ŽUPANIJI
08.03.2006

Početkom ove godine povećan je krivolov na području Međimurske županije. Policiji je već sada prijavljeno pet slučajeva krivolova ove godine, koliko ih je bilo tijekom cijele prošle godine. Prošlog tjedna i tijekom vikenda prijavljena su tri nova slučaja. U polju Črni lug nedaleko od Svete Marije lovci su pronađena je žičana zamka u koju je bila ulovljena srna, a u šumi Centrala blizu mjesta Jurovčak lovnik je pronašao još jednu ulovljenu srnu, kao i u polju Židovnjak nedaleko od Svete Marije. "U siječnju smo evidentirali dva slučaja krivolova, dok smo prošle godine saznali za pet slučajeva", rekao je glasnogovornik PU međimurske Krunoslav Gosarić. Statistički podaci govore da se krivolov događa kontinuirano na cijelom području, te da je vrlo velik broj neotkrivenih i neprijavljenih kaznenih djela krivolova. Nedozvoljeno držanje oružja vezano je uz problem krivolova, tvrde u policiji i dodaju da su prošle godine zaplijenili oružje i eksplozivne naprave u 22 slučaja. Problema ima i s krivolovom na ribe, posebno mrežarenjem na Dravi.




PROSVJED PROTIV GOSTOVANJA CIRKUSA
07.03.2006

Aktivisti za prava životinja zatražili su zabranu putovanja i nastupa cirkusa sa životinjama u Irskoj. Predsjednik organizacije "Animal Defenders International", Tim Phillips izjavio je da kultura nasilja mora prestati. "Putovanja od mjesta do mjesta, iz tjedna u tjedan i zaustavljanje na mjestima koja su dostupna, cirkusi sa životinjama nikako ne mogu adekvatno zadovoljiti skrb za životinje i njihove potrebe." - rekao je. "Tu je i kultura nasilja koju smo više puta snimili kamerom. Tražimo da se zaustavi batinanje, ograničavanje i lišavanje slobode životinja." Phillips tvrdi kako se oko 150 životinja nalazi u cirkuskim karavana na njihovim turnejama kroz Irsku. Kampanji su se pridružili i "Animal Rights Action Network". Prosvjedi će započeti danas u Belfastu, a prije toga, aktivisti će otputovati u Dublin, Limerick i Clare kako bi od gradskih vlasti zatražili donošenje zabrane gostovanja cirkusa sa životinjama u Irskoj. Veliki ADI kombi putovat će zajedno s cirkusom kroz Irsku i rasvjetljavati istinu o patnji koju životinje proživljavaju u cirkusma.




LAŽNI VETERINARI KONFISCIRALI PERAD
07.03.2006

Lažni veterinari pojavili su se prošlog tjedna u jednom mjestu u ruskom Zakavkazju gdje su konfiscirali perad "u borbi protiv ptičje gripe" u toj republici u kojoj nije zabilježen niti jedan slučaj te bolesti, piše dnevni list Izvjestia u ponedjeljak. Nepoznati su se pojavili u nekoliko sela u bijelim kutama i predstavili se kao djelatnici veterinarskih službi poslani iz prijestolnice. Zatim su nekolicini seljaka konfiscirali kokoši, guske i patke, i nestali u nepoznatom smjeru, piše taj list. Uzgajivači peradi te siromašne republike, zgranuti tom drakonskom mjerom, obratili su se regionalnoj veterinarskoj službi. Ministarstvo poljoprivrede nije komentiralo taj incident. (H)




OKRUTNO UBOJSTVO U IRSKOJ: PSI NAĐENI OBJEŠENI NA DRVETU
06.03.2006

Ovog će ponedjeljka biti obavljeni posthumacijski pregled dvaju pasa, koji su ovog vikenda pronađeni mrtvi obješeni na drvetu u Dunmurryu u Irskoj. Nekolicina djece koja se igrala na području Colinvale u nedjelju, pronašla su tijela dvaju obješena terijera. Djelatnik USPCA koji je prisustvovao stravičnim prizorima, pozvao je policiju kako bi istražili čitav slučaj. Michael Ferguson, zastupnik Sinn Feina, izjavio je da bi zajednica trebala biti zgrožena ovim činom bolesne brutalnosti. "Teško je povjerovati da bi netko mogao biti tako okrutan i objesiti jadne životinje.", dodao je. Dvoje pasa, bili su ženka i mužjak i veoma vjerojatno su pripadali lokalnom uzgajivaču, kojeg je shrvala vijest o ubijenim psima.




GDJE SU BILI DOSADA?
06.03.2006

Nakon što je pojačan veterinarski nadzor nad klaonicama, prvi podaci na terenu pokazali su porazne rezultate. Samo na području Splitsko-dalmatinske županije, nakon inspekcijske racije, zatvoreno je 11 od 15 klaonica gdje su svakodnevno na klanje dolazila goveda, junad i telad iz čitave Županije. Klaonice su zatvorene jer ne udovoljavaju sanitarno-tehničkim uvjetima, a među mnogima postoji sumnja u nezakonito poslovanje s mesom s kojim će se navodno pozabaviti kriminalistička policija. Hrvatskoj je očito potrebna jedino afera kako bi se riješile nepravilnosti sustava i uvele sankcije. U ovom slučaju, povod svemu je sumnja u kravlje ludilo i otkrivanje mreže švercera životinjskim mesom. Kada bi u ovoj zemlji, nadležne institucije redovito obavljale svoj posao, odavno bi bile riješene sve neregularnosti, a klaonice bile zatvorene. Što se više udaljavamo od središnje Hrvatske, to je situacija na terenu gora. To dovoljno govori o nesrazmjeru i neusklađenosti pojedinih hrvatskih regija u provođenju zakona, dok najveću cijenu za ljudsku bešćutnost, pohlepu i nehumani odnos plaćaju svojim životom nevine životinje.




SPAŠEN PAS IZ PAZINSKE JAME
05.03.2006

Pazinski vatrogasci u jučerašnje kasno poslijepodne započeli su akciju spašavanja psa iz 15m duboke jame u selu Grubiši kraj Pazina. Romina Brumić, koja je začula slabašan lavež psa, bezuspješno je ovih dana pokušala potaknuti nadležne službe za spašavanje životno ugrožena psa, sve dok jučer u kasno poslijepodne nisu obaviješteni i pazinski vatrogasci kojima je povjerena koordinacija spašavanja psa. Upućena su tri spasioca iz dubina i s visina. "Akciju treba pažljivo pripremiti jer je jama puna organskog otpada koji može ugroziti život ljudi", rekli su uoči početka spašavanja u JVP-u Pazin. Za spašavanje u jamu su spuštena dva spasioca koji su uhvatili i iznijeli psa. "Nikad nisam primila toliko poziva u jednom danu", izjavila je Romina i sama speleologinja. Kazala je da su ju zvali ljudi iz cijele Hrvatske, zgroženi neefikasnošću službi.




AKTIVISTI PROTIV NADOGRADNJE ZOO-VRTA U EDINBURGHU
05.03.2006

Aktivisti za prava životinja planiraju napade na osoblje Scottish Enterprise, kao dio njihove kampanje protiv ponovnog dovođenja slonova u zoološki vrt u Edinburghu. Navodno su i ALF-ovci zaprijetili napadima na osoblje, nakon što je najavljeno dodatno ulaganje i nadogradnja zoološkog vrta u iznosu od 1.8 milijuna funti. Planirano je ponovno dovođenje slonova, a u plan nadogradnje uključeno je i proširenje medvjeđeg brloga. Škotsko "Royal Zoological Society" tvrdi da su planirane mjere značajne iz komercijalnih razloga, ali i zaštite životinja. Međutim, skupine za dobrobit životinja optužuju šefove zoološkog vrta zbog kršenja njihova obećanja da neće dovesti nove slonove ili zamijeniti Mercedes, jedinu polarnu medvjedicu, nakon što umre. Militantni aktivisti spremni su upotrijebiti slične taktike prema zaposlenicima u Edinburghu koje su primjenjivali protiv planirane gradnje istraživačkog laboratorija u Oxfordu u vrijednosti od 20 milijuna funti. Njihova je kampanja u Oxfordu prisilila vlasti da se povuku iz multimilijunskog ugovora. Aktivisti su spremni upotrijebiti različite taktike kako bi prisilili zoološki vrt i njihove partnere da se povuku iz ovog projekta pa i napadima na zaposlenike. Glasnogovornik Scottish Enterprise izjavio je da je nadogradnja od iznimnog značaja, ne samo za dobrobit životinja već i za ekonomiju. "Edinburški zoološki vrt je vodeća turistička atrakcija. To će dovesti do 320 novih zaposlenika u narednih 20 godina i donijeti zaradu od najmanje 4 milijuna funti.", zaključio je.



- 12:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< ožujak, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Ovaj blog posvečen je pravima životinja te promoviranju vegetarijanizma kao etički, ekološki i zdravstvenog stila života. Vrijeme je da čovjek shvati da i životinje imaju pravo na život.

Udruga Oslobođenje životinja-Animal liberation
www.animalliberation.hr


PROTIV VIVISEKCIJE
Što Vi možete učiniti?


Ne kupujte proizvode testirane na životinjama.

Ne sudjelujte u eksperimentima koji se provode u obrazovnim ustanovama.

Skupljajte i širite informacije.

Pomognite onima koji se bore protiv vivisekcije ili još bolje, postanite aktivist.

Budite svjesni da se sva testiranja koja se provode, plaćaju novcem poreznih obveznika.