19.05.2014., ponedjeljak

Fiktivna književna (d) jela

Fiktivna književna (d) jela

ponedjeljak , 19.05.2014.
Ono, kad neki pisac piše u svome djelu, o nekom jelu.

Normalno da je najinteresantniji roman bio, a i sad mi je
"Može i bez kavijara" od L. M. Simmela,
a ja mislil to sve sami alkoholičari, a za slikare, likovi pomračena uma,
šizofreničari.

Viš ti našu književnicu Nives C ° i do MasterChefa došla, što sise znače u životu.

Ima jedna interesantna knjiga.
"Fictition Dishes" od Dinah Fried, dizajnerica.
Kaj knjiga govori?
Mačka je aranžirala i pofotkala masu jela iz poznatih književnih djela.
Masu jela iz poznatih književnih djela, ha, si videl, pa ipak ja ovdje pišem o književnosti, se treba paziti na te stilske figure i pizdarije poput č, ć, ije, je.

I naletim ja na lika, gledam, nekak mi poznato, Kafka nije, kad ono, sine mi.
Onaj naš iz crtića! Ovog našeg Blogerskog.



Nazovem ga, halo Pero, ovaj Edo, pa što nam ne pukneš to u post,
jebem mu miša?
-joooj, nemrem, daj ti, to je tvoja specijalnost, a moja su ti postovi "jezikova juha".

Ma paf sam ostal.
Čak si je i suda dal napraviti.
Marokanska....berberska klopa.
Moram si ju kupiti u Lončarstvo Kralj.
Već se vidim onak u pjesku, Indygo man, turban, vatrica, deve mekeću, a ovo se krčka. Da i neka palma, to obavezno. Nives i Severina onak sa velom prek čuba opalile trbušnjak. Krpice u kvadratnim centimetrima, a buzdovan, skoro pa u metrima.
Mustafa se zovem, ono, ko Lorence od Arabije, nenene, njega onaj Turčin naguzil, to ne bi bilo dobro.



No da ne benavim dalje.



Tagine, (Tajine), tak se zove ovaj glineni sud.

Danas za klopu, tradicionalni berberski ručak - pileći tajine (čita se: tažin). Prije otprilike mjesec dana naručio sam od prijatelja (Lončarstvo Kralj) posudu, a sve ostalo je povijest :)

Copy Paste

Dvije žlice maslinovog ulja od djevice i režanj-dva bijelog luka...
... dvije pametne glavice crvenog luka...
... piletina marinirana u mješavini začina RAS EL HANOUT (anis, cimet, chilli, đumbir, klinčići, kardamom, koriander, kurkuma, kumin, paprika, papar) + maslinovo ulje (od one iste djevice) i stručak sjeckanog peršuna...

Malo lovora ha? A cimet u ljusci, pa poslije hititi, kumin i ne....muškatnog oraščića?

...pa sve to lijepo složiti u tajine.
Glina je glina - kaže nam stara berberska poslovica, pa zato ispod dna posude obavezno mora biti difuzor koji će ravnomjerno raspršiti toplinu plamenika.
Na najmanjem plamenu, polako pirjati oko 40 minuta...
... pa onda okrenuti meso i istim tempom nastaviti još 20-tak minuta.
Dodati posoljeno povrće (mrkva, tikvica, patlidžan, krumpir, limun, masline)...
... i nastaviti kuhati na najmanjem mogućem plamenu još sat vremena. Polako, pažljivo, skrušeno i smjerno.

A sad slikice!
Baš mi se ne zajebava sa sortiranjem nekim kronološkim redom.
Sami si ih sortirajte u glavi.




- 21:32 - gukni (2) - štampaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2014 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (3)
Veljača 2023 (1)
Kolovoz 2022 (2)
Veljača 2022 (1)
Travanj 2021 (1)
Studeni 2020 (1)
Lipanj 2020 (1)
Ožujak 2020 (1)
Veljača 2020 (1)
Siječanj 2020 (3)
Prosinac 2019 (1)
Studeni 2019 (2)
Kolovoz 2019 (8)
Srpanj 2019 (1)
Svibanj 2019 (1)
Travanj 2019 (2)
Ožujak 2019 (2)
Veljača 2019 (5)
Siječanj 2019 (4)
Studeni 2018 (2)
Listopad 2018 (3)
Travanj 2018 (2)
Veljača 2018 (3)
Siječanj 2018 (1)
Listopad 2017 (1)
Rujan 2017 (4)
Kolovoz 2017 (1)
Srpanj 2017 (7)
Lipanj 2017 (4)
Svibanj 2017 (2)
Travanj 2017 (5)
Ožujak 2017 (6)
Veljača 2017 (3)
Siječanj 2017 (5)
Listopad 2016 (3)
Rujan 2016 (1)
Srpanj 2016 (2)
Lipanj 2016 (6)
Svibanj 2016 (1)
Travanj 2016 (2)
Veljača 2016 (7)
Siječanj 2016 (9)
Prosinac 2015 (3)
Studeni 2015 (1)
Listopad 2015 (12)
Rujan 2015 (6)
Kolovoz 2015 (9)

Komentari On/Off

Box2