Ono, kad neki pisac piše u svome djelu, o nekom jelu.
Normalno da je najinteresantniji roman bio, a i sad mi je
"Može i bez kavijara" od L. M. Simmela,
a ja mislil to sve sami alkoholičari, a za slikare, likovi pomračena uma,
šizofreničari.
Viš ti našu književnicu Nives C ° i do MasterChefa došla, što sise znače u životu.
Ima jedna interesantna knjiga.
"Fictition Dishes" od Dinah Fried, dizajnerica.
Kaj knjiga govori?
Mačka je aranžirala i pofotkala masu jela iz poznatih književnih djela.
Masu jela iz poznatih književnih djela, ha, si videl, pa ipak ja ovdje pišem o književnosti, se treba paziti na te stilske figure i pizdarije poput č, ć, ije, je.
I naletim ja na lika, gledam, nekak mi poznato, Kafka nije, kad ono, sine mi.
Onaj naš iz crtića! Ovog našeg Blogerskog.
Nazovem ga, halo Pero, ovaj Edo, pa što nam ne pukneš to u post,
jebem mu miša?
-joooj, nemrem, daj ti, to je tvoja specijalnost, a moja su ti postovi "jezikova juha".
Ma paf sam ostal.
Čak si je i suda dal napraviti.
Marokanska....berberska klopa.
Moram si ju kupiti u Lončarstvo Kralj.
Već se vidim onak u pjesku, Indygo man, turban, vatrica, deve mekeću, a ovo se krčka. Da i neka palma, to obavezno. Nives i Severina onak sa velom prek čuba opalile trbušnjak. Krpice u kvadratnim centimetrima, a buzdovan, skoro pa u metrima.
Mustafa se zovem, ono, ko Lorence od Arabije, nenene, njega onaj Turčin naguzil, to ne bi bilo dobro.
No da ne benavim dalje.
Tagine, (Tajine), tak se zove ovaj glineni sud.
Danas za klopu, tradicionalni berberski ručak - pileći tajine (čita se: tažin). Prije otprilike mjesec dana naručio sam od prijatelja (Lončarstvo Kralj) posudu, a sve ostalo je povijest :)
Copy Paste
Dvije žlice maslinovog ulja od djevice i režanj-dva bijelog luka...
... dvije pametne glavice crvenog luka...
... piletina marinirana u mješavini začina RAS EL HANOUT (anis, cimet, chilli, đumbir, klinčići, kardamom, koriander, kurkuma, kumin, paprika, papar) + maslinovo ulje (od one iste djevice) i stručak sjeckanog peršuna...
Malo lovora ha? A cimet u ljusci, pa poslije hititi, kumin i ne....muškatnog oraščića?
...pa sve to lijepo složiti u tajine.
Glina je glina - kaže nam stara berberska poslovica, pa zato ispod dna posude obavezno mora biti difuzor koji će ravnomjerno raspršiti toplinu plamenika.
Na najmanjem plamenu, polako pirjati oko 40 minuta...
... pa onda okrenuti meso i istim tempom nastaviti još 20-tak minuta.
Dodati posoljeno povrće (mrkva, tikvica, patlidžan, krumpir, limun, masline)...
... i nastaviti kuhati na najmanjem mogućem plamenu još sat vremena. Polako, pažljivo, skrušeno i smjerno.
A sad slikice!
Baš mi se ne zajebava sa sortiranjem nekim kronološkim redom.
Sami si ih sortirajte u glavi.