31.12.2012., ponedjeljak

sarma

sarma

ponedjeljak , 31.12.2012.
-maspater
-kae stari, kaj kuneš?
-a kak nebi klel?! Imam očale, a nemrem pročitati, tak sitno, ........



-stara, odi sim, donesi fotića, buš fotkala



-za kaj ti treba ta fotka?
-pa da tam na Blogu objasnim kaj znači riječ "svejedno"
-ne razmem, kaj znači?
-vidiš, kad zgrabiš npr. govno, pa ga vak stisneš, tak svejedno dal ti izašlo tu, između malog prsta i prstenjaka, ili tu, između kažiprsta i prostog prsta.
-ti si zbilja trknut

No, ta sarma.
Sarma ko sarma, seljačko jelo.

Ljudi ni svjesni nisu, koliko su podcijenili tu vrhunsku deliciju.
Zapravo, jako komplicirano jelo, a i zahtjevno, ak misliš to napraviti kak spada. Tisuću recepata iz tisuću domaćinstava i svaki drugačiji u nijansama.

Ja osobno, volim mješano meso. Čista junetina, + riža, nekak mi preveć suho, posno.
Pa začini i najbitnije, kuhano sa suhim mesom, dimljenim, radi arome.

I moral Zmaj nekaj zajebati.
Kupila najgore zelje kaj ga možeš naći na tržištu.
Varaždinsko!!!!!!!
Da, daaaa, vjerujte mi, kažem vam, n a j g o r e.
To smo apsolvirali prije mnogo leta.
Glavica bijela, onak bolesno bijela, ono "kelj zelje", takneš ga, tu pukne.
Kiselost vleče na slanost, a ne kiselost.
Listovi ogromni, a na pol oguljene glavice, odjednom maleni, na mjesto da se veličina postepeno smanjuje ka unutrašnjosti glavice.
Turbo naborani, krti.
Zelenkaste boje ni u T, od tragova.
Odmah skužiš da je neki Montesano hibrid, GMO jebačina.
Fuuuuuuuj!
-je, pa ni bilo drugog
-je, pa odi vrit

Uvijek joj govorim, daj "Ogulinsko"!

I velim, kad se skuha iz dana u dan je sve bolja.



Zašto?
Jer sve fermentira, onak, kontrolirano.
Kulen bi bil obična kobasa, da istu smjesu deneš u obično crijevo,
gdje bi se brže osušilo i gdje bi izostala ta fermentacija, koja kulen čini kulenom.

U kategoriji mesnih glavnih jela, smatram da bi sarmu trebalo hititi u prvih 5 jela.
Tu bi okolo dodal razna mesa, onak punjena, sirem, šunkom i svačim nečim.

O fermentaciji voćki, ječma, pšenice, nebum.
Hmelj je samo začin, jako skupi začin.
- 00:02 - gukni (6) - štampaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2012 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (3)
Veljača 2023 (1)
Kolovoz 2022 (2)
Veljača 2022 (1)
Travanj 2021 (1)
Studeni 2020 (1)
Lipanj 2020 (1)
Ožujak 2020 (1)
Veljača 2020 (1)
Siječanj 2020 (3)
Prosinac 2019 (1)
Studeni 2019 (2)
Kolovoz 2019 (8)
Srpanj 2019 (1)
Svibanj 2019 (1)
Travanj 2019 (2)
Ožujak 2019 (2)
Veljača 2019 (5)
Siječanj 2019 (4)
Studeni 2018 (2)
Listopad 2018 (3)
Travanj 2018 (2)
Veljača 2018 (3)
Siječanj 2018 (1)
Listopad 2017 (1)
Rujan 2017 (4)
Kolovoz 2017 (1)
Srpanj 2017 (7)
Lipanj 2017 (4)
Svibanj 2017 (2)
Travanj 2017 (5)
Ožujak 2017 (6)
Veljača 2017 (3)
Siječanj 2017 (5)
Listopad 2016 (3)
Rujan 2016 (1)
Srpanj 2016 (2)
Lipanj 2016 (6)
Svibanj 2016 (1)
Travanj 2016 (2)
Veljača 2016 (7)
Siječanj 2016 (9)
Prosinac 2015 (3)
Studeni 2015 (1)
Listopad 2015 (12)
Rujan 2015 (6)
Kolovoz 2015 (9)

Komentari On/Off

Box2