11.06.2012., ponedjeljak

Gulaš od lignji

Gulaš od lignji

ponedjeljak , 11.06.2012.
Šta je, šta si zinua, e!
Samo vi imate more?
E malo kurca... i mi, doduše naše je sparilo.

Nekada davno tu je bilo Panonsko more.
Mi iz Zagreba smo bili boduli.
Zapravo dva otoka.
Grič i Kaptol.
Ko Brač i Korčula, samo manji.
Tada smo kuhali te brudete, samo kod nas se to zval gulaš.
Jooooj, kad se setim tog gulaša od panonskih lignji,
ma jadranska se može sakrit.

I ode naše more. Osta samo lokvica.
Taj Balaton i to Jadransko.

No, mi se preorjentirali.
Počeli uzgajati stoku sitnog zuba i od toga radili gulaše.

..........................................................................................................

Gulaš je vrsta guste juhe od teletine. Sadrži niz sastojaka kao između ostalog krumpir, luk, rajčicu, češnjak, papar, ljutu papriku i slično. Kuha se nekoliko sati. Jedan od glavnih temelja čini prženi luk. Poznate su i razne kombinacije, kao što su ovčetina ili teletina.

Gulaš je nastao kao pastirska hrana mađarske kuhinje. Omiljen je u raznim kuhinjama zemalja bivše Austro-Ugarske kao primjerice u Hrvatskoj, Sloveniji, Slovačkoj, Češkoj i Austriji.

Riječ dolazi od mađarske riječi Gulyás što znači pastir.



Izvor wikipedija

Znači, 1/2 kg tih pano, zapravo, patagonijskih lignji, jer tamo su emigrirale,
kad se more počelo povlačiti,....valjda pred Partizanima,
mislim, emigranti,....logično, hm.
Štel sam ja kupiti kilo, no Zmaj mi rekla:
-da se nisi usdudio, struja, voda, plin, benzin,...............sikt, ksssssssss
buš del više krompira, Marka nema, nedjelja je, nitko ne radi, potreba za
kalorija nam je manja,........pa si možeš poslje ispeći jaja,...........

-O.K., dobro, dobro, no zajebi popodne bilo kaki sex. Nebum imal snage,
tak da znaš.









C. luk, dvije glavice, na sitno



Konšerve pomidora, a, ste vidili, starozagrebačka spika.





krompira cca 4 komada, na sitne kockice

Peršing, svježnjić






Češnjak,...tu ne šparam. Tu sam nemilosrdan, ko naš Dundo Duje Franjo Tahi!





Lorbera iiiiiiiiiiiii
počnimo,

Na maslinovom, (i toga imamo, di god se okreneš, oš kod Ivice, oš, kod ..)
prepržiti luk.





Pa na to lignje



pa češnjak i lovor



pa krompir



krčkati i krčkati, uz mješanje



pa te konšerve (jel dobar naglasak?)



Pa konzerva pelata

Pa krčkati, pa
doliti

3 dcl crnog vina i krčkati i krčkati, dok



Ne zagusti,
a ondak bris
za stol







Nije samo moj tanjur na kraju, ovak izgledal, već svi!



Zmaju sam na kraju rekel:
-jebem te škrtu


- 17:42 - gukni (11) - štampaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< lipanj, 2012 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (3)
Veljača 2023 (1)
Kolovoz 2022 (2)
Veljača 2022 (1)
Travanj 2021 (1)
Studeni 2020 (1)
Lipanj 2020 (1)
Ožujak 2020 (1)
Veljača 2020 (1)
Siječanj 2020 (3)
Prosinac 2019 (1)
Studeni 2019 (2)
Kolovoz 2019 (8)
Srpanj 2019 (1)
Svibanj 2019 (1)
Travanj 2019 (2)
Ožujak 2019 (2)
Veljača 2019 (5)
Siječanj 2019 (4)
Studeni 2018 (2)
Listopad 2018 (3)
Travanj 2018 (2)
Veljača 2018 (3)
Siječanj 2018 (1)
Listopad 2017 (1)
Rujan 2017 (4)
Kolovoz 2017 (1)
Srpanj 2017 (7)
Lipanj 2017 (4)
Svibanj 2017 (2)
Travanj 2017 (5)
Ožujak 2017 (6)
Veljača 2017 (3)
Siječanj 2017 (5)
Listopad 2016 (3)
Rujan 2016 (1)
Srpanj 2016 (2)
Lipanj 2016 (6)
Svibanj 2016 (1)
Travanj 2016 (2)
Veljača 2016 (7)
Siječanj 2016 (9)
Prosinac 2015 (3)
Studeni 2015 (1)
Listopad 2015 (12)
Rujan 2015 (6)
Kolovoz 2015 (9)

Komentari On/Off

Box2