Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/alexxl

Marketing

Gulaš od lignji

Šta je, šta si zinua, e!
Samo vi imate more?
E malo kurca... i mi, doduše naše je sparilo.

Nekada davno tu je bilo Panonsko more.
Mi iz Zagreba smo bili boduli.
Zapravo dva otoka.
Grič i Kaptol.
Ko Brač i Korčula, samo manji.
Tada smo kuhali te brudete, samo kod nas se to zval gulaš.
Jooooj, kad se setim tog gulaša od panonskih lignji,
ma jadranska se može sakrit.

I ode naše more. Osta samo lokvica.
Taj Balaton i to Jadransko.

No, mi se preorjentirali.
Počeli uzgajati stoku sitnog zuba i od toga radili gulaše.

..........................................................................................................

Gulaš je vrsta guste juhe od teletine. Sadrži niz sastojaka kao između ostalog krumpir, luk, rajčicu, češnjak, papar, ljutu papriku i slično. Kuha se nekoliko sati. Jedan od glavnih temelja čini prženi luk. Poznate su i razne kombinacije, kao što su ovčetina ili teletina.

Gulaš je nastao kao pastirska hrana mađarske kuhinje. Omiljen je u raznim kuhinjama zemalja bivše Austro-Ugarske kao primjerice u Hrvatskoj, Sloveniji, Slovačkoj, Češkoj i Austriji.

Riječ dolazi od mađarske riječi Gulyás što znači pastir.



Izvor wikipedija

Znači, 1/2 kg tih pano, zapravo, patagonijskih lignji, jer tamo su emigrirale,
kad se more počelo povlačiti,....valjda pred Partizanima,
mislim, emigranti,....logično, hm.
Štel sam ja kupiti kilo, no Zmaj mi rekla:
-da se nisi usdudio, struja, voda, plin, benzin,...............sikt, ksssssssss
buš del više krompira, Marka nema, nedjelja je, nitko ne radi, potreba za
kalorija nam je manja,........pa si možeš poslje ispeći jaja,...........

-O.K., dobro, dobro, no zajebi popodne bilo kaki sex. Nebum imal snage,
tak da znaš.









C. luk, dvije glavice, na sitno



Konšerve pomidora, a, ste vidili, starozagrebačka spika.





krompira cca 4 komada, na sitne kockice

Peršing, svježnjić






Češnjak,...tu ne šparam. Tu sam nemilosrdan, ko naš Dundo Duje Franjo Tahi!





Lorbera iiiiiiiiiiiii
počnimo,

Na maslinovom, (i toga imamo, di god se okreneš, oš kod Ivice, oš, kod ..)
prepržiti luk.





Pa na to lignje



pa češnjak i lovor



pa krompir



krčkati i krčkati, uz mješanje



pa te konšerve (jel dobar naglasak?)



Pa konzerva pelata

Pa krčkati, pa
doliti

3 dcl crnog vina i krčkati i krčkati, dok



Ne zagusti,
a ondak bris
za stol







Nije samo moj tanjur na kraju, ovak izgledal, već svi!



Zmaju sam na kraju rekel:
-jebem te škrtu



Post je objavljen 11.06.2012. u 17:42 sati.