16.05.2010., nedjelja

Pašteta "Jaca"

Pašteta "Jaca"

nedjelja , 16.05.2010.
Nedjelja
Kasno buđenje, pa kak i ne bi, pogleč vrijeme.
Kupovina špeceraja i lagana priprema ručka.
Nekak sam se zaželil jetrica i baš naletimo na sviježe.
Da kaj će mi to, pa imamo pošten ručak.
To ti je stara moja za onaj doručak, onaj kasni nedeljni,
oko podneva, a ručak u 1 h..
Pisala je Rudarka o tom problemu.

Ovo kulinarsko remekdjelo, prozval sam po našoj Jaci.
Kaj bi Stipica rekel:
"Svud je ima, strah me i paštetu otvoriti,
bojeći se da mi ona ne iskoči"

Hehehehe, vražja baba. Ha, neka je.
Ja i ona smo slični, s tim da sam ja lijepši.
Oboje smišljamo psine u kuhinji.


Pašteta "Jaca"
....je malo seljački naziv, no delicija i po







Treba:
-20 tak dkg jetrica, u ovom slučaju svinjskih
-5 do 10 dkg špeka. Ak je dimljeni, eee, pun pogodak
-2 jaja, lijevo i desno, desno naročito
-glavica crvenog luka
-3-4 režnja češnjaka
-margarina, ili putra, još bolje
-deci Vranca
-čašica konjaka, u mene konkretno "Hennessy"
-co, papar, vegeta, curry, muškatni oraščić, bosiljak, origano
ko kaj voli i
fajnli, 5-6 kapi limuna pod obavezno, diže jačinu okusa do jaja.

Na rastopljenom maslacu propržiti jetrica.




maknut na stranu, pa u istoj tavi propržiti prvo špek pa c. luk,
pa dodati češnjak i preliti s deci crnjaka da omekša.
Paziti da vino preveć ne spari. Staviti na stranu.
Skuhat jaja na tvrdo.







Usitniti, pa u mixer, flajšmašinu, u nešto kaj bu to samljelo.
Eh da, u onaj saftić, još onak vruć, vratiti jetrica i uliti konjak,
da omekšaju, minutu prokrčkati.


A eto, skoro i ručak gotov.





Hmmmmmm, hmmmmm
Nek pašteta oladi u friđu, pa bu za večeru.




Svakaj se tu da smiksati, i krušnih mrvica i bešamela i sira,
ma, mašta radi svašta.

Zakaj onaj limun.
Nekad davno sam sebi i klincima radil sokove od voća i povrća
i onda mi je od mrkve bil bljak, ni sličan onome kupovnome,
dok mi jedan brodski stjuard ni rekel da ide i limun, ili
limunska kiselina, koja diže okus.

E sad, možeš to jest ovak, mazati, a možeš joj obući neki
šlafrok od tijestenine, pa zapeći u pećnici,
ono ko pita, rolada.

Svi, ali doslovce svi proizvođači mesnih pašteta,
nisu ni do nožnog prsta ovakvim paštetama.


- 20:25 - gukni (18) - štampaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2010 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (3)
Veljača 2023 (1)
Kolovoz 2022 (2)
Veljača 2022 (1)
Travanj 2021 (1)
Studeni 2020 (1)
Lipanj 2020 (1)
Ožujak 2020 (1)
Veljača 2020 (1)
Siječanj 2020 (3)
Prosinac 2019 (1)
Studeni 2019 (2)
Kolovoz 2019 (8)
Srpanj 2019 (1)
Svibanj 2019 (1)
Travanj 2019 (2)
Ožujak 2019 (2)
Veljača 2019 (5)
Siječanj 2019 (4)
Studeni 2018 (2)
Listopad 2018 (3)
Travanj 2018 (2)
Veljača 2018 (3)
Siječanj 2018 (1)
Listopad 2017 (1)
Rujan 2017 (4)
Kolovoz 2017 (1)
Srpanj 2017 (7)
Lipanj 2017 (4)
Svibanj 2017 (2)
Travanj 2017 (5)
Ožujak 2017 (6)
Veljača 2017 (3)
Siječanj 2017 (5)
Listopad 2016 (3)
Rujan 2016 (1)
Srpanj 2016 (2)
Lipanj 2016 (6)
Svibanj 2016 (1)
Travanj 2016 (2)
Veljača 2016 (7)
Siječanj 2016 (9)
Prosinac 2015 (3)
Studeni 2015 (1)
Listopad 2015 (12)
Rujan 2015 (6)
Kolovoz 2015 (9)

Komentari On/Off

Box2