kolačić madeleine

ponedjeljak, 06.02.2012.

inženjerska poezija



massif central

valjalo bi oformiti
poseban smijer u poeziji
samo za inženjere
specijaliste tehničkih znanosti
jer zašto i tehnika
ne bi bila poetična

sa odjeljkom za projektante
raznih struka
da mogu o svojim vizijama
mostova, cesta i kuća
i koje poetsko slovo napisati

jer da bi dobro projektirao, da bi
kvalitetno inžinjao
moraš imati viziju
viziju sa dobrom vizurom
imati hrabrost za povući prvu crtu
na praznom papiru

a onaj tko lako crte vuče
i riječi bi lako složio


nije li čista umjetnost
na primjer isprojektirati most
i na primjer sagraditi taj isti most
nije li to onaj najmanje sofisticirani
ali najčišći vid umjetosti
izbušiti pilot
i ubetonirati željezo duboko u
zemlju
na to napeti opnu ceste
rastegnuti zatege
elegantno izvinuti stupove

da ta čelično betonska skulptura stoji
stoljećima
ma čiji je još rad tako dobro izložen?

znati složiti oplatu dobro, nije li to
vrhunsko znanje, čisti umjetnički rad

jer na kraju o tome ovisi ljepota
cijele buduće kuće
ako betoni nisu
izbliza lijepi
i ukupna ljepota je upitna

jer kuća se izbliza gleda
i zidovi se dodiruju prstima
taktilna ljepota
i tko ne bi htio taj lijepi hrapavi a glatki
dodir prenijeti u riječi

to ostane neizrečeno
i nezabilježeno jer
inženjeri nemaju svoje mjesto
u poeziji
pa im ne padne na pamet
da je pišu,
osim nekim iznimkama
koje možda i potvrđuju pravilo


06.02.2012. u 11:43 • 21 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

09.16 (2)
07.16 (1)
07.15 (3)
02.14 (1)
11.13 (1)
10.13 (2)
09.13 (3)
08.13 (4)
06.13 (1)
05.13 (7)
04.13 (5)
12.12 (2)
11.12 (2)
10.12 (1)
09.12 (5)
08.12 (13)
07.12 (8)
04.12 (2)
02.12 (12)
01.12 (1)
12.11 (2)
11.11 (14)
10.11 (12)
09.11 (23)
08.11 (7)

30 sa 10

je temperatura na kojoj
kolačići madeleine.
najbolje uspijevaju.
Vaša vozila prislonite ovdje,
dalje se ide
na Proustov način :
zagrizeš, i odnese te!





Do not copy!
fotke i tekstovi su moji,
osim ako nije drugačije naznačeno.
ako su vam tako dragi
da ih želite
linkati, kopirati ili štogod drugo
mailnite mi!

novi kolačići

oups!