novi korisnik

kreiraj blog!

registriraj me!

cool

Isključi prikazivanje slika

08

sri

05/24

Novčanica od 20 eura iz 2015. sa zanimljivom greškom na naličju

hrvatskanumizmatika.blog.hr



U današnjem videu predstavljamo novčanicu od 20 eura iz 2015. godine, a koja na sebi ima zanimljivu grešku. Sama novčanica na prvi pogled izgleda kao svaka druga novčanica od 20 eura, ali kada se pogleda naličje, vidljiva je zanimljiva greška koja je nastala u postupku izrade. Inače, ova novčanica nosi na sebi slovni prefiks „R“ u serijskom broju, a što znači da se radi o novčanici koja je tiskana u njemačkom Bundesdruckerei-u. Postoji mogućnost da ovo nije jedina ovakva novčanica, već da se ista greška ponavlja i na ostalim novčanicama iz iste serije, a koje su otisnute istom tiskarskom pločom.

Ovaj video je snimljen u svibnju 2024. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Novčanica od 20 eura iz 2015. sa zanimljivom greškom na naličju

06

pon

05/24

Izvještaj sa sajma papirnog novca MIF Paper Money Fair, Maastricht, 03.-05.05.2024.

hrvatskanumizmatika.blog.hr



Sajam papirnog novca u Maastrichtu (MIF Paper Money Fair) je najveći sajam za papirni novac u svijetu koji okuplja brojne trgovce, kolekcionare i zaljubljenike u novčanice. Na ovogodišnjem sajmu koji je održan od 3. do 5. svibnja sudjelovalo je čak 233 izlagača iz čak 62 zemlje svijeta.

Na sajmu se uglavnom trguje papirnim novcem, ali u ponudi se može naći i nešto kovanica, te odlikovanja. Ponuda novčanica na sajmu je ogromna i tu se može naći za svakoga ponešto. Cijene su uglavnom dosta visoke, ali bez obzira na to, ovdje se trgovina odvija „punom parom“. U ovom videu donosimo dio atmosfere s ovog svjetskog okupljanja koje svakako vrijedi posjetiti.

Ovaj video je snimljen u svibnju 2024. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Izvještaj sa sajma papirnog novca MIF Paper Money Fair, Maastricht, 03.-05.05.2024.


20

sub

04/24

Prikaz prigodnih kovanica: Hrvatska 4 i 100 eura 2024. Ivana Brlić Mažuranić

hrvatskanumizmatika.blog.hr



U ovom videu predstavljamo nove hrvatske prigodne euro kovanice posvećene 150. obljetnici rođenja Ivane Brlić Mažuranić, naše poznate književnice. Ovo prigodno izdanje sastoji se od srebrnjaka nominalne vrijednosti 4 eura i zlatnika od 100 eura. I srebrnjak i zlatnik imaju čistoću metala 999,9 i sadrže po 1 uncu plemenitog metala. Kovanice su otkovane u tehnici polirane ploče. Autor likovnog rješenja za ovaj prigodni novac je akademski kipar Kuzma Kovačić, inače autor i naših dragih kovanica kuna i lipa.

Ovaj video je snimljen u travnju 2024. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe. Video nije sponzorski, već je snimljen na inicijativu NumizmatikaNET, a Hrvatska kovnica novca je ustupila kovanice za snimanje, na čemu im se zahvaljujemo.

Link na video: Prikaz prigodnih kovanica: Hrvatska 4 i 100 eura 2024. Ivana Brlić Mažuranić


18

čet

04/24

Prikaz srebrnjaka: Hrvatska 4 eura 2024. Trsatski zmaj

hrvatskanumizmatika.blog.hr



U današnjem videu predstavljamo hrvatski prigodni srebrnjak posvećen Trsatskom zmaju. Radi se o srebrnjaku nominalne vrijednosti 4 eura, a koji sadrži 1 uncu srebra. Inspiracija za ovo prigodno izdanje su bili brončani zmajevi postavljeni ispred grobnice „Mir junaka“ na Trsatskoj gradini u Rijeci. Navedene zmajeve je izradio austrijski kipar Anton Domink von Fernkorn na zahtjev austrijskog feldmaršala, grofa Lavala Nugenta. Sam motiv zmaja je vrlo neobičan za hrvatski prigodni novac, ali je kod dijela numizmatičke publike jako dobro prihvaćen. Dio videa je snimljen i na samoj Trsatskoj gradini.

Ovaj video je snimljen u travnju 2024. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz srebrnjaka: Hrvatska 4 eura 2024. Trsatski zmaj

15

pon

04/24

S Natkom Bajićem o numizmatičkim temama

hrvatskanumizmatika.blog.hr



Uvijek je veliko zadovoljstvo razgovarati s ljudima koji su dugo godina u numizmatici, a još uvijek su mladi i širokih su shvaćanja i široke kulture. Jedan od takvih ljudi je i Natko Bajić, kolega numizmatičar i prijatelj iz Splita.

Natko je u numizmatici od djetinjstva i u ovom videu govori kako je tekao njegov numizmatički put do današnjih dana. Razgovarali smo vrlo opušteno o skupljanju općenito, značaju numizmatike za čovjeka-pojedinca, certificiranju, literaturi i još o mnogim drugim stvarima.

Ovaj video je snimljen u prosincu 2023. godine.

Link na video: S Natkom Bajićem o numizmatičkim temama

Statistika

Zadnja 24h

6 kreiranih blogova

148 postova

383 komentara

170 logiranih korisnika

Trenutno

3 blogera piše komentar

15 blogera piše post

Blog.hr

Uvjeti korištenja

Pravila zaštite privatnosti

Politika o kolačićima

impressum