Volim Slatko https://blog.dnevnik.hr/volimslatko

petak, 10.03.2017.

Bakalar na crveno

Već je 12 g da živim u Trogiru i moram priznati da sam oduvjek voljela ribu ali za neke stvari jednostavno treba proći vremena i tek tada se s njima uhvatiš u koštac. Ja kao zagorka, odrasla večinom na mesu, LOL, ribu sam oduvjek voljela,a nije se baš redovito spremala kod nas. Zato to sada nadoknađujem, na sve načine. Dugo sam po restoranima i domaćim kuhinjama isprobavala bakalar na sve moguće načine, dok nisam došla do onog šta mi totalno odgovara. Da se razumijemo, svaka kuća svoj recept ima i ono, o ukusima se ne raspravlja, zato ja svoju verziju bakalara na crveno pišem danas da imam zauvijek. A možda još nekog inspiriram da ga skuha i promijeni mišljenje o ovom super jelu na žlicu, hahaha opet na žlicu.




Kupite bakalar cca 500g to kod mene bude za dva puta, nas je četvero i svi ga volimo.
Latinski naziv mu je Gadus morhua i to treba pisati na deklaraciji, kad ga već plačate kao suho zlato nek vam onda ne podmetnu neku imaitaciju.
Svi bakalari imaju intenzivan miris, no pravi miriše jako, ali zdravo, bez arome plijesni. Loš miris može značiti da riba nije dobro osušena. Znalci objašnjavaju da se pravi može prepoznati namakanjem u vodi. On tone, a “kopije” se napuhnu i plivaju na vodi.
Ja još gledam da su peraje okrenute prema gore i da je rep kao metla.I naravno da je bez oštećenja



SASTOJCI
bakalar
cca 1 kg krumpira
1 luk iliti kapula
2-3 ljutike
3 češnja češnjaka
stručak peršina
stručak vlasca
1 žlica crvene paprike
! žličica koncentrata rajčice
sol biber, maslinovo ulje,
po želji chilija
domaću vegetu-o njoj ću još pisati



Bakalar moćim u hladnoj vodi 3 dana, svakodnevno, čak i nekoliko puta dnevno mjenjajući čistu vodu, to se posebno odnosi na ljeto.

Stavim ga kuhati cijelog te kuham oko 20 minuta. Izvadim da se malo prohladi te ga očistim od svih kosti i kože. (Znam da ima onih koji to ne rade, i kuhaju ga odmah sa kožom i kostima ali meni takav jednostavno nije sjeo, i ima totalno drugačiji okus.). Obično uzmem većeg, od oko 500-600g i tada polovicu očišćenog mesa zamrznem da imam za dva puta. Ako vam se sviđa voda u kojoj je kuhano slobodno i nju upotrebljavate. Neki ljudi od te vode naprave juhu, meni nikako ne odgovara pa je izbjegavam.



E sve ovo može biti napravljeno i ranije bar u mom receptu, tek sad kreće ono pravo kuhanje bakalara.

Nasjeckam luk, ljutiku i češnjak, te 2/3 peršina i vlasca, krumpir narezan na ploške i po njemu bakalar. Stavim soli, mrvu bibera, domaću vegetu, crvenu suhu papriku, i ja uvijek imam domaći paradajz smrznuti al dostojna zamjena mu je koncentrat ako ga podnosite. Mala žličica je dovoljna, ne treba prevladati u jelu, samo da upotpuni. Sve to zaliti domaćim maslinovim uljem, promiješati drvenom kuhačom i zaliti vodom (ili vodom u kojoj se bakalar kuhao) tek da sve prekrije. Sad upalite vatru i kuhajte dok krumpir nije kuhan. Poravnajte sa začinima, natoćite si domaćeg crnog Babića i uživajte.

Oznake: bakalar, riba, na žlicu, posno, Post i nemrs

10.03.2017. u 08:41 • 10 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2017 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Veljača 2020 (2)
Travanj 2018 (1)
Veljača 2018 (2)
Siječanj 2018 (1)
Prosinac 2017 (1)
Studeni 2017 (2)
Svibanj 2017 (2)
Travanj 2017 (3)
Ožujak 2017 (4)
Veljača 2017 (4)
Siječanj 2017 (5)
Studeni 2016 (3)
Listopad 2016 (1)
Lipanj 2016 (2)
Svibanj 2016 (3)
Travanj 2016 (5)
Ožujak 2016 (4)
Veljača 2016 (6)
Ožujak 2012 (2)
Studeni 2011 (2)
Listopad 2011 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Linkovi


Instagram



Facebook Volim slatko


Cool chef mjeseca 07/2015 na Coolinarici


Linkovi

DORUČAK
Zobeno čokoladna kaša sa lješnjacima
Domaća granola sa orašastim plodovima


Predjela
Čašice sa avokadom i dimljenim lososom/tunom
ČVARCI
Rolana punjena salama

Juhe i variva
Leća sa batatom
Varivo sa mesnim okruglicama
Domaća krem juha od gljiva


Glavna jela
QUICHE
Quiche sa sirom i tikvicama

MLJEVENO MESO
BBQ BOMBICE OD LUKA I MLJEVENOG MESA

RIBA
Riba na šalši
Bakalar na crveno
Pljeskavice od srdela


Salate

DIJETNI DESERTI
Kuglice od zobene kaše

SIROVI DESERTI, RAW
Sirove energetske pločice
Raw triple chocolate truffle cake ili sirova trostruko čokoladna torta
Energetske raw kuglice od suhog voća
Sirovi avokado kolač sa jagodama

PITE
Medena Kata
Pita od sira sa višnjama
Pita od limuna i badema

KEKSI
Homemade Grancereale
Orah vanili kiflice
Krašuljci
Zagrebački poljupci
Keksi punjeni orasima i nutelom
Prutići od kave (Caffe-stangen)
Božićni keksi
Štangice od lješnjaka
Walkers shortbread cookies
Keksi od sira


DESERTI
Lisnata štrudla sa jabukama
Jednostavna pita od jabuka
Pohana bazga u umaku od jagoda
Najbolje londonerice
TIRAMISU




EXTRA DESERTI
Tart mousse
Limun kolačić
Orah krempite

TORTE
Lagana limun torta


MUFINI
Čokoladni mufin
Avokado mufini

KRAFNE
Donuts
Fritulice
Krafne punjene sirom

ROLADE
Rolada od oraha i kiselog vrhnja


SOKOVI I SIRUPI
Sirup od bazge


DŽEMOVI
Džem od jagode i chia sjemenki
USKRS
Jaja bojana crnim vinom
PUTOVANJA
Rim
Rt Ploča

Kontakt

https://www.facebook.com/volim.slatko.9/

lilusic@inet.hr
098-166 4008

Trogir