08

ponedjeljak

siječanj

2007

Kako nastaju tradicija i kultura ?

Ovo je stvarni eksperiment proveden na majmunima:

Recimo da imate kavez s pet majmuna.
U kavez objesite bananu na užetu i ispod nje stavite stepenice. Za kratko vrijeme, jedan će se majmun početi penjati stepenicama da dohvati bananu.

Čim stane na prvu stepenicu, poprskajte sve majmune hladnom vodom. Nakon nekog vremena drugi majmun će se pokušati popeti, ali učinite isto – sve majmune polijte hladnom vodom. Rezultat - kada će se idući majmun početi penjati stepenicama, ostali majmuni će ga pokušati spriječiti iako ih više nećete polijevati hladnom vodom.

Udaljite jednog majmuna (od prvih pet) iz kaveza i umjesto njega stavite novog majmuna. Pridošlica vidi bananu i želi se popeti stepenicama. Na njegov užas, ostali majmuni ga napadnu. Nakon što još jednom pokuša i bude napadnut, novi majmun brzo nauči ne penjati se stepenicama. Iskustvo mu govori da će biti napadnut, iako pojma nema zašto.

Nakon toga, udaljite još jednog od prve grupe majmuna i zamijenite ga novim majmunom. Drugi pridošlica će krenuti ka stepenicama i opet biti napadnut. Prvi pridošlica se pridružuje kazni s entuzijazmom.

Udaljite i trećeg originalnog majmuna i stavite novog. Novi će krenuti ka stepenicama i biti napadnut od ostale četvorice koju sada čine dva majmuna iz prve grupe i dvije pridošlice koje nemaju pojma zašto nije dopušteno penjati se stepenicama niti zašto sudjeluju u premlaćivanju trećeg pridošlice.

Zamijenite i četvrtog i petog majmuna iz originalne, prve grupe, sve dok u grupi više nema niti jednog majmuna koji je ikada bio zaliven hladnom vodom. Bez obzira na ovu činjenicu, niti jedan majmun od pet koja ste naknadno stavili u kavez, neće se više približiti stepenicama da dohvati bananu. Zašto? Zato što je u tom kavezu tako oduvijek bilo. Na taj način dolazi do indoktrinacije i onoga što zovemo društveno prihvatljivim ponašanjem, kulturom, tradicijom. Novi "majmuni" nemaju pojma zašto se ponašaju tako kako se ponašaju, ali ZNAJU da se tako moraju ponašati.

Podsjeća li vas to na nešto??

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.