Snjeguljica

petak, 13.04.2012.

Šminkanje očiju: proljetni look

Prije nekoliko tjedana, par dana prije proljeća sam bila obećala da ću napraviti jedan proljetni look, koristeći vesele, proljetne boje, s daškom gotike. Kako ja svoja obećanja uvijek provodim u djelo tako sam se posvetila i ovom zadatku i danas kreirala jedan od lookova koji su aktualni ovog proljeća.

No, već na početku vam moram reći da nisam baš zadovoljna svojom izvedbom. Nisam zadovoljna iz više razloga:

1.) Sjenila koja sam koristila nisu dobre kvalitete i totalno su me razočarala

2.) Vani je bilo oblačno i samim time nije bila dobra ni svjetlost koja bi pokazala pravu kvalitetu ovog look-a, tako da s fotkama nisam zadovoljna

3.) Zbog loše svjetlosti ni editiranje fotografija mi nije moglo puno pomoći da look izgleda bolje, iako sam se maksimalno potrudila

I već kad sam bila spremna reći „Fuck it“ i pobrisati fotke sjetila sam se obećanja danog vama i odustala od svoje namjere. Prije nego krenem objašnjavati morat ću vas samo zamoliti za razumijevanje zbog nedostatka profesionalnosti i perfekcije.

Inače, ako imate sjenila dobre kvalitete ovaj look nije teško napraviti, procedura je prilično jednostavna, a ja ću sada krenuti s opisom ovog looka, navesti sjenila koja sam koristila te opisati proceduru korak po korak.

Budući da se radi o proljetnom looku odlučila sam se za ružičaste nijanse sjenila. Same ružičaste nikad ne nosim, no u kombinaciji s crnim sjenilom i tušem to je sasvim druga priča.

Za ovaj look sam koristila Maybelline sjenila u 4 boje. Radi se o maloj paleti sjenila koja sadrži bijelu, dvije nijanse ružičaste i sivo-crnu. Ime joj neću navoditi, sigurno ste je do sada već više puta vidjeli u dm-u jer se pojavila lani, a dolazi u nekoliko različitih boja. Ja sam se odlučila za ovu paletu zbog tamno ružičaste boje koja mi je trebala za neke lookove koje sam namjeravala kreirati, a nigdje nisam mogla pronaći tako intenzivnu ružičastu. No ubrzo nakon kupnje shvatila sam da sam pogriješila s odabirom. Sjenila su loše kvalitete, jako loše pigmentirana, truse se i kad se nanesu nemaju intenzitet. Iako sam paletu koristila i u prošlosti očito na greškama nisam ništa naučila. Lošu kvalitetu sjenila pripisivala sam uglavnom lošoj bazi za sjenilo (koja zapravo, uopće nije bila loša, nego jeftina), no kad sam danas istu stvar napravila i s MAC bazom shvatila sam da tu baza ne igra nikavu ulogu već se jednostavno radi o lošem sjenilu. Iskreno, čini mi se da su Maybelline sjenila jako loša jer ovo nije prvi put da me neko njihovo sjenilo razočaralo i nakon ovog iskustva čvrsto odlučujem da više NIKADA neću kupiti njihovo sjenilo. Dakle, radi se o sljedećem proizvodu:

Image Hosted by ImageShack.us
By morbidia86 at 2012-04-13

No, neka vas ovo ne obeshrabri jer ako slijedite korake koje ću sad navesti nećete pogriješti, samo izaberite sjenila dobre kvalitete koja vas dosada još nisu razočarala.

Pa počnimo:

1.) Nanesite bazu za sjenilo po cijelom kapku, sve do obrva, jer ćete i sjenilo nanositi sve do obrva
2.) Svijetlo ružičasto sjenilo nanesite po cijelom kapku (ako koristite ovo Maybelline sjenilo preporučujem vam da koristite spužvasti aplikator za ovaj dio jer ćete se kistom samo nepotrebno namučiti)

3.) Zatim pomoću malog kista za blendanje (iliti kista za konturiranje) nanesite tamno ružičasto sjenilo na sljedeći način: krenite od vanjskog kuta oka prema van, lagano praveći tzv „winged look“, a zatim ga nastavite nanositi po pregibu oka.

4.) Kad ste zadovoljni s oblikom ispunite ga sjenilom, a zatim ga lagano blendajte

5.) Ispod obrva nanesite malo bijelog sjenila (ili mat ili sedefasto, ovisi što preferirate) te pomoću velikog kista za blendanje još jednom blendajte ružičasto sjenilo kako biste ga spojili s bijelim

6.) Kad ste sve dobro izblendali uzmite tankim kistom malo crnog sjenila i nanesite ga na vanjski kut kapka preko već nanesenog ružičastog i malo na pregib (na pregibu pokrijte samo rubni dio, nemojte ići predaleko s njim)

7.) Blendajte crno sjenilo kako biste ga stopili s ružičastim (ovo „crno“ iz Maybelline palete zapravo uopće nije crno, a nakon nekog vremena se potpuno stopi s ružičastim da se jedva primjećuje)

8.) Zatim u unutarnji kut donjeg kapka (ispod oka) nanesite svijetloružičasto sjenilo koje ste koristili na početku

9.) Na vanjski dio kapka nanesite tamno ružičasto sjenilo, a zatim ga pomoću malog kista za blendanje spojite s istim ružičastim na gornjem kapku.

10.) Crnim tušem obrubite oči i izvucite lagano crtu prema van kako biste dobili „cat-eye“ look

11.) Isto vrijedi i za waterline: napravite mali špic u unutarnjem kutu oka (također cat-eye). Ako vam je tuš nezgodno nanositi na waterline onda vam savjetujem da za to koristite olovku

12.) Za kraj na trepavice nanesite dobru crnu maskaru kako bi vaše oči još više došle do izražaja

Image Hosted by ImageShack.us
By morbidia86 at 2012-04-13

Kao što vidite, ovaj look nije kompliciran, meni je jedino žao što mi vremenski uvjeti danas nisu išli na ruku, i iskreno, žao mi je što nisam koristila svoju novu paletu za ovaj look, no i s ovim sam se nakraju snašla.

Ovo, naravno, nije bio moj posljednji look koji objavljujem, bit će ih još, i to s puno boljim proizvodima, tako da razočaranja više neće naći svoje mjesto ovdje.

See ya later!

13.04.2012. u 22:08 • 18 KomentaraPrint#

četvrtak, 12.04.2012.

Moji make-up noviteti

U prethodnim sam postovima dosta toga rekla o raznim tehnikama šminkanja i bojama sjenila, priložila sam i kratke tutorijale, a danas radim svoju prvu recenziju. Radi se o mojoj novoj paleti sjenila marke Claire's.

Prije svog dolaska u Veliku Britaniju nikada nisam čula za ova j brand jer ga kod nas nema, kao ni u našem dijelu Europe, no čini se da je popularan u Velikoj Britaniji i Americi. Oni ne proizvode samo kozmetiku; u njihovim dućanima mogu se naći različite stvari, poput otkačenih torbica, nakita, umetaka za kosu i drugih dodataka, a meni se ti dućani sviđaju zato što tamo mogu naći mnoštvo goth dodataka, tipa rukavice, torbe, ogrlice, novčanike i sl. Svaki put kad se nađem u blizini redovito nešto klupim, jer su im cijene vrlo povoljne, a artikli prekrasni i vrlo kvalitetni.

Prilikom svoje prve kupovine već sam bila iznenađena jer sam za samo jedan artikal dobila povlasticu da besplatno izaberem još 4 proizvoda iz iste kolekcije, čemu se nipošto nisam nadala jer takvo nešto u Hrvatskoj nikada nisam doživjela. No, o tome ću nešto reći poslije, a sada ću se osvrnuti na svoju posljednju kupovinu koju sam obavila tamo prije 4 dana.

Budući da svako malo imaju novih kozmetičkih stvari u ponudi mom budnom oku to ni ovaj put nije promaklo. Cijene su vrlo pristupačne i za one koji ne žele izdvajati previše novca za kozmetiku i kojima top kvaliteta nije toliko važna ovo mjesto je i više nego super. Ja ne mogu reći da mi kvaliteta nije važna, no o tome odlučujem tek nakon što isprobam neki proizvod jer i jeftiniji proizvodi mogu imati dobru kvalitetu (kao što su npr. Essence i Catrice, pogotovo ako se radi o tuševima i olovkama za oči). Jednako tako, odlučila sam isprobati i ovaj proizvod.

Budući da bih se uskoro mogla početi profesionalno baviti šminkanjem odlučila sam nabaviti paletu sjenila od mnogo boja. S Amazona sam već namjeravala naručiti Coastal Scents ili 120 Palette, kako bih se mogla igrati bojama i kreirati različite lookove. No ipak, svaki put bih odustala od kupnje jer bi me mučilo sljedeće pitanje: Što ako nađem neki drugi, bolje plaćeni posao, i nakraju se uopće ne budem bavila makeup-om? Bilo bi šteta da nešto takvo skuplja prašinu na polici ili da stoji netaknuto, jer ja već sada imam toliko šminke da ne znam kud ću s njom, čak sam je počela i poklanjati. Glupo mi je gomilati šminku koju neću stići iskoristiti ni za 30 godina i kojoj će samo proći rok trajanja (okay, sjenila mogu trajati jaaaaaako dugo, no glupo je da mi šminka koju ne koristim bespotrebno zauzima prostor).

I tako sam nabasala na ovu paletu od 48 boja unutra. Istina, ima manje boja od gore spomenutih, no sadrži sve boje koje su potrebne u šminkanju – od neutralnih do najdramatičnijih crnih. Mislim da bi svatko s njom bio zadovoljan. Najviše me oduševila cijena – 9 funti, što je jako malo za jednu paletu sjenila. Kod nje mi se sviđa i to što su sedefaste i mat nijanse podjednako zastupljene, što smatram izrazito važnim u šminkanju, jer ih često kombiniram, budući da ne volim da je look previše mat ili pak previše sedefast.

Evo kako paleta izgleda:

Image Hosted by ImageShack.us
By morbidia86 at 2012-04-11


A sada da vidimo je li ova paleta opravdala moja očekivanja.

Najprije moram napomenuti da nisam imala prevelika očekivanja – budimo realni, cijena je dosta niska i ne možemo očekivati top kvalitetu. No, ugodno sam se iznenadila. Kvaliteta sjenila bi bila slična Essence, ili čak još bolja. Na ljestvici od 1 do 5 imala bi 3+, što je sasvim solidna kvaliteta. Kod sjenila mi se sviđa to što nisu poput krede i što se lako blendaju. Nisam još stigla isprobati sve boje, no isprobala sam sljedeće: neutralne bež nijanse, te ljubičaste i crvene nijanse. Nanijela sam ih kistom preko MAC primera i imale su izvrstan učinak. Kod prvih nijansi uopće nije bilo moguće uočiti da su ta sjenila niže kvalitete jer su tako lijepo sjela na kapak i tako se lijepo izblendala da uopće nisam vidjela razliku između njih i Max Factora, koji je po kvaliteti (i cijeni) znatno superiorniji.

Najviše su me oduševila crvena sjenila jer su mi djelovala nekako najmasnije, a s primerom su trajale nekih 8 sati (možda bi bile trajale i duže da nisam morala zbog odlaska na spavanje skinuti šminku), bez da se tekstura promijenila. Imala su vrlo lijepi baršunasti odsjaj.

Sjenila su dobro pigmentirana, pogotovo tamna sjenila, što je meni jako važno. Imaju doduše jednu manu, a to je da se malo truse, no ne jako, pa se višak lako da ukloniti , no ipak, sjetimo se da je to jeftina paleta pa ne možemo ni očekivati da svaki aspekt bude besprijekoran. Osim toga, nakon kupnje sam pročitala neke recenzije na internetu i pogledala neke na YouTubeu i Claire's kozmetika je dobila dosta dobre kritike.

To sum up: Nije mi nimalo žao što sam kupila ovu paletu. Boje su lijepe, da ih se vrlo lijepo kombinirati i nije ih teško blendati i definitivno će biti i više nego dobre za moje buduće eksperimente. Ako kojim slučajem budem morala nabaviti profesionalnu paletu sjenila ovu ću rado nekomu pokloniti.

No tu nije kraj. Kupila sam još jednu paletu, no ta je poklon za moju sestru. Nju nisam isprobala jer nisam htjela uklanjati zaštitnu foliju kako bi sestri stigla u Hrvatsku hermetički zatvorena.

Ova paleta je došla u prekrasnom pakovanju u obliku knjige (ili spomenara) šarenih korica, koja se potom otvori i onda nastupa iznenađenje.

Image Hosted by ImageShack.us
By morbidia86 at 2012-04-11

U prvom dijelu se nalaze dva spužvasta aplikatora na dugoj drški (što olakšava nanošenje sjenila), dva tanka kistića za ruž i jedna četkica za rumenilo, zajedno s malim zrcalom koje se nalazi poviše alata.

Image Hosted by ImageShack.us
By morbidia86 at 2012-04-11


Drugi, središnji dio, se sastoji od 20 sjenila veselih boja i tri nijanse rumenila, za svijetlu, normalnu i tamnu put.

Image Hosted by ImageShack.us
By morbidia86 at 2012-04-11


Treći, najzanimljiviji dio, sačinjava 16 „nude“ nijansi sjenila, pogodnih za svakodnevni look, 4 ruža, jednoj sjajila i jedne male maskare.

Image Hosted by ImageShack.us
By morbidia86 at 2012-04-11

Ova je paleta zgodna jer se pomoću nje mogu napraviti i lagani svakodnevni lookovi, kao i oni otkačeni u živim bojama, koji se inače nose u proljeće.

Kao što sam već spomenula za svoju prvu kupnju sam na poklon dobila joše neke artikle. Neke od njh sam odlučila pokloniti, a neke sam zadržala.

Image Hosted by ImageShack.us
By morbidia86 at 2012-04-11

Image Hosted by ImageShack.us
By morbidia86 at 2012-04-11

Ova sjenila sam odlučiti pokloniti prijateljici i već sutra ih šaljem u Hrvatsku. Mislim da ih ne trebam puno ni opisivati , već same slike govore dovoljno, a kad sam slike objavila na Facebooku prijateljica je i sama rekla da joj se sviđaju, što je mene učinilo još sretnijom. Ja sam isprobala samo ovo od pet boja u jednom od svojih tutorijala, a look napravljen pomoću ovih sjenila je bio bajkovit te je izdržao cijeli dan. Drugo nisam isprobala, no isprobala sam ga na prstima da vidim koliko je dobro pigmentiran i rezultati su zadovoljavajući.


Ono što je mene oduševilo prilikom prve kupovine su ovi tuševi za oči.

Image Hosted by ImageShack.us
By morbidia86 at 2012-04-11

Image Hosted by ImageShack.us
By morbidia86 at 2012-04-11


Sastoje se od mat i gliter tuša, svaki dolazi u tri boje, a mene su najviše privukli crni i crveni gliter, koji mi trebaju da upotpunim svoje gotičke lookove (iako nisam ljubitelj glitera). Za 5 funti kvaliteta je i više nego dobra: lako se nanose, imaju intenzitet, a traju cijeli dan.


I za kraj, mali set kistova

Image Hosted by ImageShack.us
By morbidia86 at 2012-04-11


Sastoji se od velikog kista za rumenilo dva kista za nanošenje sjenila, jednog kosog kista za nanošenje tuša u kremi i jednog spužvastog aplikatora koji klasično dolazi u svakom setu. Kistovi za sjenilo nisu, naravno, top kvalitete, više su sintetički, no i s njima se lako da nanijeti sjenilo. Najbolji je ovaj kist za rumenilo jer stvarno prvoklasno obavlja svoj posao. Ovaj set je također poklon za moju seku.


Uz ove proizvode na dar sam dobila (tj. izabrala) i set sjajila za usne, no o njima neću govoriti zato što im je kvaliteta zbilja loša ako se nanose sama. No, ako se nanesu preko ruža efekt je puno bolji. Dolaze u 6 različitih nijansi, od čega su 3 pogodne za dan, a 3 su bolje za noćne lookove.


Eto, toliko za sada od mene, a u sljedećem postu radim jedan ružičasti proljetni look koji sam obećala prije par tjedana.

Lijep pozdrav!

Snjeguljica


12.04.2012. u 00:16 • 4 KomentaraPrint#

srijeda, 04.04.2012.

Moja njega kose

Danas ću se nadovezati na svoj prošli post o njezi kose i reći ću nešto o tome kako ja njegujem svoju kosu.

Kao što sam već spomenula u prošlim postovima imam dugu kosu do stražnjice koju bojam u crno. Veliki sam zaljubljenik u dugu kosu i nisam jedna od onih kojima pristaje kratka ili poluduga kosa. Točnije, bez svoje duge kose ne mogu se zamisliti. Ta ljubav postoji otkad znam za sebe – još kao sedmogodišnja djevojčica imala sam kosu do stražnjice kojoj su se svi divili. Jednom u osnovnoj školi sam napravila veliku grešku i dopustila da me se nagovori da se ošišam do ramena i žalila sam za svojom dugom kosom sve dok mi nije opet narasla. Tijekom godina je varirala u dužini: kretala se od dužine do pola leđa pa do struka, no u dobi od 16 sam je opet počela intenzivno puštati i kad mi je nakon godinu dana dosegnula stražnjicu više je nikad nisam ošišala. Naravno, skraćivala sam vrhove, no drastične promjene nikad nisu dolazile u obzir. I otada pa do danas, znači, 8 godina, najkraća dužina koju sam imala je bila do struka, do toga bi najčešće došlo kad bih odrezala vrhove, no kosa bi mi uvijek brzo izrasla i dosegnula stražnjicu.

Prirodna boja moje kose je svijetlo smeđa, no već više od 5 godina se redovito bojam. Najprije sam se dvije godine bojala u crveno, a prije nešto više d 3 godine sam se počela bojati u crno i ne namjeravam prestati, bar ne još nekih 10 godina. Crno mi puno bolje pristaje nego moja prirodna boja ili bilo koja druga boja i što se tiče eksperimentiranja s bojama, to je za mene završeno, iako nikad ni nisam bila za to.

No bojanje, naravno, ima i svoje negativne strane. Budući da se boja sastoji od raznih kemikalija to sve može negativno djelovati na kosu ako se ne vodi računa o pravilnoj njezi. Obojenoj kosi potrebna je posebna njega i zato na dobrim preparatima nikad ne treba štedjeti. Boja može spaliti i isušiti kosu, a u kojoj mjeri ovisi o tome koliko je boja intenzivna, no bez obzira što su neke boje manje agresivne od ostalih svaka od njih je štetna. Kod mene se to uglavnom manifestira na vrhovima koje boja zna isušiti i vrhovi su mi uvijek nakritičniji, no ostatak kose je jako dobro njegovan i svilenkast, a budući da redovito ulažem u dobre proizvode ni vrhovi koji nisu potpuno savršeni ne mogu narušiti predivan izgled moje kose.
Nedavno sam ovdje u Oxfordu bila u skupom frizerskom salonu gdje su mi blago nakovrčali kosu i same frizerke su priznale da već davno nisu vidjele tako lijepu i dugu kosu.

Pa da predstavim svoje saveznike u borbi za lijepu i njegovanu kosu:

L'Oreal Elvive šampon za obojenu kosu.

Image Hosted by ImageShack.us
By morbidia86 at 2012-04-03

Dok sam još bila u Hrvatskoj koristila sam L'Oreal Elseve prozveden za istočno europsko tržište i bio mi je izvrstan. Kosa je bila lijepa i svilenkasta, dobila je predivan sjaj i lijepo je mirisala. Otada je taj šampon moj apsolutni favorit. Jedina mana mu je to što se brzo potroši. Kad sam se preselila u Englesku počela sam kupovati Elvive i iako bi on trebao biti bolji i kvalitetniji od Elseve-a ja tu razliku nisam primijetila. Jednako su dobri, po mom mišljenju razlike nema (bar ne što se tiče ovog šampona), i bit ću im vjerna sve dok mi se kosa jednog dana ne zasiti. Preporučila bih ga svakomu tko ima obojenu kosu. Frizeri inače ovakve šampone preporučuju svima, i onima koji se bojaju i onima koji se ne bojaju, jer sadrže ekstra njegujuće čestice koje pomažu kosi da održi vitalnost.

Prije nego što sam otkrila ovaj šampon bila sam apsolutno razočarana L'Orealom jer mi je onaj žuti iz kolekcije za oštećenu kosu još više isušio kosu i prouzročio opadanje kose, a ni onaj narančasti se nije pokazao kao dobar izbor, pa sam bila skeptična prije kupovine ovog za obojenu kosu, no bila sam u krivu – ovaj šampon je savršenstvo. No, što se tiče L'Oreala tu nije kraj, jer me oduševio još jedan njihov šampon

Image Hosted by ImageShack.us
By morbidia86 at 2012-04-03

L'Oreal Elvive Triple Resist, ili L'Oreal Elseve Arginine Resist, šampon za jačanje kose. Isprobala sam oba i opet sam bila oduševljena. Ni ovdje nisam zapazila neku razliku, no to nije ni bitno, jer šampon kao šampon je izvrstan. Ovaj sam šampon kupila prije nekoliko mjeseci jer je počinjala zima pa sam htjela uzeti nešto intenzivnije za hladni period u godini i nisam požalila. Kosa je od njega lijepa i svilenkasta i jako sjajna. Što se tiče samog jačanja kose nisam primijetila neke rezultate, no budući da mi kosa ni inače nije lomljiva to mi nije bilo ni bitno. Miris mu je nešto jači, no nije neugodan. Sad sam opet na ovom prvom šamponu za obojenu kosu, no nije isključeno da si za par mjeseci ponovno kupim ovaj za promjenu.

Što se regeneratora tiče tu nisam izbirljiva. Specijalci stalno govore kako je dobar regenerator važan u njezi kose, no po mom mišljenu dobra i kvalitetna maska puno je važnija. Regeneratore koristim razne – trenutno koristim L'Oreal Elvive za obojenu kosu, no nisam mu vjerna. Regenerator koji smatram jako dobrim je i onaj iz Avona s anti-frizz efektom, iz narančaste linije. Kad su bili dostupni po promotivnoj cijeni kupila sam nekoliko komada i još uvijek imam jednu bocu koju čuvam za kišne dane. Isprobala sam razne regeneratore, uključujući i one jeftinije tipa Balea, no samo me ovaj od Avona oduševio.

Sad dolazim do prozvoda koji smatram izrazito važnim, a to je maska za kosu. U prošlom sam postu rekla nešto o razlici između profesionalnih maski za kosu i maski iz maloprodaje pa se sad neću ponavljati. Već više od godinu dana kupujem profesionalne maske i tu vam, ako niste upućeni, već mogu dati neke preporuke. Prva maska koju sam kupila je bila Franck Provost, koja se može nabaviti u Limoni parfumerijama. Ima ih nekoliko: za obojenu kosu, za sjaj, a ja sam kupila onu koja hrani kosu. Nisam požalila jer sam već nakon prve primjene zapazila rezultate: vrhovi više nisu bili grubi i oštri i češalj mi nije zapinjao prilikom češljanja, već je klizio kao po svili. Naravno, ne može popraviti oštećene vrhove, ali ih može nahraniti i učiniti kosu ljepšom i otpornijom. Maska je koštala samo 60 kn, i kažem „samo“ jer je sadržavala 400 ml smjese jako lijepog kokos mirisa (iako je to zapravo tzv. karite butter). Može trajati jako dugo (meni je trajala 8 mjeseci), no kosa se nakon nekog vremena navikne pa se uporaba treba malo obustaviti. Sve u svemu, ako imate isušenu kosu svakako je kupite (no nemojte kupovati šampon jer sam čula da strašno isušuje kosu, valjda zato jer je preintenzivan).

No prije nešto od manje od dva mjeseca počastila sam se novom maskom, a to je Aveda Damage Remedy.

Image Hosted by ImageShack.us
By morbidia86 at 2012-04-03

Ovu masku sam kupila u salonu u kojem sam dobila kompliment za svoju kosu. Maska nije bila jeftina – 125 ml platila sam 18 funti, no investicija se isplatila. Masku nanosim jednom tjedno. Nakon što isperem šampon utrljam je po svoj dužini kose, naročito u vrhove, dok tjeme izbjegavam. Maska ima blagi miris zato što je napravljena isključivo od prirodnih sastojaka, kao i svi Aveda proizvodi. Što se kvalitete tiče tu je u rangu s maskom Franck Provost. I kod nje sam primijetila rezultate već nakon prve primjene i zadovoljna sam. Dosta poznatih faca iz Hollywooda također koristi Aveda proizvode. Čula sam da u Hrvatskoj nije dostupna pa je cure uglavnom nabavljaju preko interneta.


Nakon što operem kosu lagano je iscijedim i umotam u ručnik i ostavim je tako barem pola sata kako bi upila što više vlage, a nakon toga je počeljam i pustim da se osuši na zraku. Sušilo za kosu koristim samo u iznmnim situcijama, ako mi se negdje žuri ili želim da mi je kosa besprijekorno ravna, što je jako rijetko. Peglu koristim samo za šiške koje su već dobrano izrasle jer ih puštam, i to samo 2 puta tjedno. Imam i onu spravu za kovrčanje kose, no budući da i ona služi samo za posebne prigode uglavom stoji u ladici mjesecima. Iskreno, ne sjećam se kad sam zadnji put ispeglala cijelu kosu.

No moja kosa ima jedan problem, a to je tzv. frizz efekt. Kosa mi se, naime, počne kovrčati ako ima vlage u zraku i počne dobijati nepotrebni volumen. No i to se da riješiti dobrim proizvodima.

Prošlo sam ljeto s e-baya naručila neki američki serum s anti-frizz efektom. Nažalost, na netu nisam našla ni jednu veliku sliku da je ovdje priložim, no objasnit ću o čemu se radi. Ovaj serum kontrolira frizz i čini kosu glatkom i sjajnom. Može ga se utrljati u mokru, polusuhu ili suhu kosu. Ja ga najčešće utrljam u vlažnu kosu jer mi se čini da tako ima najbolji efekt. Dolazi u ružičastom pakovanju s pumpicom, lijepo miriši i gust je, no budući da ga ne treba puno jedna bočica može potrajati i tri mjeseca. Ja sam naručila pakovanje od 3 bočice od 51 ml za nekih 200 kn i nisam se razočarala jer još uvijek imam jednu čitavu bočicu. Naravno, na jako velikoj vlazi kao što je ona dalmatinska ne može djelovati 100%, no ipak donekle suzbije kovrčanje, ali budući da je ova engleska vlaga ništa u usporedbi s dalmatinskom kosa mi je od njega lijepa i ravna.

Početkom jeseni sam u Mülleru kupila još jedan serum protiv kovrčanja kose, L'Oreal Elvital (koji se prodaje na njemačkom tržištu). Nanijela sam ga samo jednom i nije bio loš, no počet ću ga intenzivno korisititi tek kad potrošim i posljednju kap Samy seruma.

Image Hosted by ImageShack.us
By morbidia86 at 2012-04-03

I za kraj ću još spomenuti dva prozvoda. Kad se radi o stylingu moje kose ne koristim nikakve pjene ni gelove, naprije zato što mi nisu potrebni, a ni ne volim da mi maste kosu. Jedino na vrhove volim nanijeti ulje ili serum. Dok sam živjela u Hrvatskoj najbolji proizvod mi je bilo Afroditino orahovo ulje, iako sam nekad znala koristiti i čičkovo, no orahovo je za tamnu kosu znatno bolje. Utrljala bih ga u vrhove i oni bi se zasjajili i dobili lijepi oblik. Međutim, ovdje u Engleskoj ga je teško nabaviti jer njihove drogerije to ne prodaju, pa sam morala naći neku alternativu, iako imam još jednu bočicu koju sam donijela sa sobom iz Hrvatske.

Image Hosted by ImageShack.us
By morbidia86 at 2012-04-03

Moja alternativa nažalost, nije tako dobra kao orahovo ulje, no ipak bolje išta nego ništa.

Image Hosted by ImageShack.us
By morbidia86 at 2012-04-03


Ovaj sam serum kupila zato što apsolutno ništa drugo nisam mogla naći. Ovaj serum je iz linije za oštećenu kosu, no ja ga nisam uzela iz toga razloga već čisto zato što mi je trebalo nešto ta styling. Inače, istu stvar sam koristila prije par godina iz Elseve linije, no to se pokazalo kao totalni promašaj jer mi apsoltuno ništa dobro nije napravio za kosu, no ovaj serum je znatno bolji. Pročitala sam i neke kritike na netu i sve su bile pozitivne, pa sam odlučila pokušati. Sljedeći put uzet ću onaj za obojenu kosu jer mi ipak ne treba nešto toliko intenzivno.

Ovo bi bila moja rutina njege kose, a za kraj prilažem i nekoliko fotografija da vidite kako moja kosa izgleda.

Image Hosted by ImageShack.us
By morbidia86 at 2012-04-03

Image Hosted by ImageShack.us
By morbidia86 at 2012-04-03

Image Hosted by ImageShack.us
By morbidia86 at 2012-04-03

04.04.2012. u 20:31 • 26 KomentaraPrint#

subota, 31.03.2012.

Savjeti za njegu kose

U prošlom sam postu pisala o kistovima i četkama za šminkanje i nakraju sam bila obećala da ću napraviti jedan proljetni look za sljedeći post. Međutim, upala sam u kolotečinu i bezvoljnost, ili bolje rečeno lijenost, pa naravno, nisam ispunila obećanje (što je totalno netipično za mene, ali eto). U sljedećih nekoliko dana ću se sigurno baviti šminkanjem pa možete očekivati nove postove o tome, a danas ću govoriti o nečemu što smatram važnijim za ovaj dio godine, a to je njega kose.

Svima vam je već poznato da je kosi potrebna adekvatna njega kako bi bila lijepa i zdrava, a njega kose podjednako je važna i ljeti i zimi. Ljeti smo izloženi morskoj soli i suncu, a zimi vjetru i grijanju, što itekako može oštetiti kosu ako joj se ne posveti dovoljno pažnje. Naravno, treba voditi računa i o smjeni godišnjih doba jer je s vremena na vrijeme potrebno promijeniti proizvode za kosu. Budući da i sama imam jako dugu kosu na koju potrošim popriličnu svotu novca mislim da vam sa svojim iskustvom koje sam skupila kroz godine mogu dati neke savjete.

1. Izbor šampona

Najvažnije je da je odaberete šampon za svoj tip kose. Dosta djevojaka pravi grešku tako što kupuje šampone kod kojih im se sviđa miris, a da pritom ne vodi računa odgovara li to zbilja potrebama njihove kose. Ako imate obojenu kosu koristite šampon za obojenu kosu, ako vam je kosa slamnata i suha kupite šampon koji će joj vratiti vlažnost, ako vam je masna kupite šampon koji će regulirati prekomjerno izlučivanje sebuma.

Još jedna važni naputak: šampon nemojte prečesto mijenjati, pogotovo ako se radi o industrijskim šamponima koji sadrže silikone i druge supstance i obećavaju čuda. Ne nasjedajte na reklame gdje vam obećavaju da će vam kosa biti kao nova nakon samo 10 primjena jer ćete se razočarati, a o bacanju novca da i ne govorim. To su samo marketinški trikovi kojima vas mame da kupite proizvod, ali neće djelovati, jer vjerujte mi, nema tog šampona na kugli zemaljskoj koji će vam „zakrpati“ oštećene vrhove. Često mijenjanje takvih šampona može dovesti samo do suprotnog učinka: opadanja kose (znam iz iskustva).

2. Mijenjanje šampona

Šampon je dobro promijeniti s vremena na vrijeme, pogotovo ako se radi o smjeni godišnjih doba. Frizeri savjetuju mijenjanje šampona na početku zime jer grijanje, vjetar i nošenje kaputa, šalova i kapa može oštetiti kosu pa je standardni šampon potrebno zamijeniti nečim „jačim“.

3. Upotreba regeneratora

Većina stručnjaka kaže da je dobar regenerator izrazito važan u njezi kose. Korištenjem regeneratora kosa se lakše raščešljava i time se smanjuje pucanje vrhova. No ako je kosa već ispucala nikakav joj regnerator neće pomoći da se izliječi, stoga ne očekujte čuda. Može je zagladiti i smanjiti tzv. „frizz“, ali vrhove neće učiniti zdravima. Kod pranja kose je regenerator najbolje utrljavati u vrhove kako bi ih se nahranilo i opskrbilo ih s vlažnosti pomoću koje kosa postaje jača i manje sklona lomljenju.

4. Upotreba maske

Po meni najvažniji korak u njezi kose. No kao što je bio slučaj kod šampona i ovdje je potrebno biti oprezan i ne nasjedati na marketinške trikove (pogotove one od Glissa i L'Oreala) jer ćete potrošiti novac na nešto što vam baš i neće biti od pomoći.

Ako vam je kosa zdrava i htjeli biste je takvom održati onda vam bilo koja maska iz maloprodaje može biti od koristi jer će vam nahraniti kosu, a samim time će vam se i kosa manje lomiti. Masku je dovoljno nanijeti jednom tjedno, jer ako je budete nanosili tijekom svakog pranja možete imati suprotan učinak – isušenu kosu. Maske su,naime, obogaćene hranjivim tvarima i „vitaminima“ za kosu, a i sami znate da vam se i od previše Cedevite može zavrtjeti jer prevelika količina vitamina također nije dobra.

Ako vam je kosa suha i oštećena i htjeli biste joj vratiti vlažnost i vitalnost onda vam savjetujem suprotno: ne kupujte maske iz maloprodaje jer vam neće pomoći, kupite profesionalnu masku u frizerskom salonu ili u dućanima koji prodaju profesionalne proizvode za kosu. Razlika je zbilja velika, a da ne govorim da vam je to i puno isplativije. Profesionalni proizvodi nisu jeftini, ali dosta dugo traju, i što je najvažnije – zbilja daju rezultate. Znam iz iskustva jer mi je kosa nakon njege s takvim prozvodima bila preporođena. Prije profesionalnih proizvoda kupovala sam maske u dm-u i svaki put kad bih pomislila da će pomoći mojoj kosi razočarala bih se, a za novac koji sam potrošila na bezvrijedne proizvode mogla sam kupiti puno bolji i kvalitetniji proizvod koji bi zbilja pomogao mojoj kosi. Stoga, ne žalite za novcem koji uložite u dobar proizvod.

5. Učestalost pranja kose

Izbjegavajte prati kosu prečesto. Što je češće perete više će vam se mastiti jer svakodnevno pranje kose potiče još jače izlučivanje sebuma koji je, naposlijetku, kosi i potreban da bi ona održala prirodnu vlažnost, no ako ga se odstrani prečestim pranjem vaša kosa će izgubiti vlažnost i postati isušena.

6. Količina proizvoda za kosu

I sami znamo kako nam poglede mame proizvodi izloženi na policama u drogerijama i sve bismo htjeli isprobati, no korištenje velikog broja proizvoda izazvat će suprotan učinak: tešku i beživotnu kosu bez sjaja. Nije preporučljivo korisititi više od 3 proizvoda za kosu, uključujući i regenerator. Savjetujem vam da koristite proizvode koji su neophodni za vašu kosu, što ne znači da s vremena na vrijeme ne možete isprobati i nešto novo, no ne pretjerujte, jer velik broj proizvoda za kosu ne znači i lijepu kosu.

7. Sušenje, peglanje i kovrčanje

Ove procedure potrebno je izbjegavati što više možete. Sušilo za kosu ne upotrebljavajte više od 3 puta tjedno, a kad ga koristite prethodno nanesite sprej ili serum koji štiti kosu od topline. Ipak, peglanje i kovrčanje su najveći neprijatelj zdrave kose. Čak i ako koristite sprej za zaštitu od topline tijekom peglanja to vam neće spasiti kosu od oštećenja jer povlačenje pločica po cijeloj dužini pramena kose dovodi do istanjivanja vlasi i pucanja jer se na taj način gube vezivne niti. Kosa vam možda neće biti spaljena, ali vrhovi će biti ispucani. Najgore navika je peglati kosu svaki dan jer kad je na taj način uništite nijedan preparat vam je više neće spasiti. Isto vrijedi i za kovrčanje koje doslovce lomi vlasi kose ako se primjenjuje prečesto. Stoga, oprez!

8. Češljanje

Prilikom češljanja vodite računa o tome da to ne izvodite preagresivno jer ćete oštetiti kosu. Jednako tako budite oprezni i kod izbora četke: metalni i plastični zupci mogu jako oštetiti kosu, dok su četke od prirodnih materijala i one sa zupcima koji imaju gumeni vrh puno bolje za kosu. Mokru kosu ne češljajte gustim češljem jer se tako lakše oštećuje.

Ovo bi bili moji savjeti za njegu kose. Nisam ih od nikoga prepisala već sam ih prenijela iz vlastitog iskustva. U sljedećem ću postu govoriti o svojoj rutini (kako njegujem kosu, koje proizvode koristim i sl) te ću post upotpuniti fotkama svoje kose. Ako ima još kakvih pitanja slobodno mi se obratite.

Lijepo pozdrav!

31.03.2012. u 20:19 • 3 KomentaraPrint#

srijeda, 21.03.2012.

Kistovi i četke za šminkanje

U zadnja tri posta sam pisala o šminki gdje sam davala savjete o tome kako izbjeći neke pogreške u šminkanju, govorila sam o tehnikama smokey eyesa, no o potrebnom alatu nisam pisala neke iscrpne postove, tako da ću se time pozabaviti danas. Spominjala sam doduše neke kistove koji su potrebni za smokey eyes, no budući da postoji još mali milijun kistova tome sam odlučila posvetiti današnji post.

Svatko tko se bavi šminkanjem zna da je za profesionalni look potrebno dosta alata, no većina ljudi ne ide toliko za tim ili im za njihovu dnevnu rutinu šminkanja taj alat nije ni potreban. Ruku na srce, ne pridaju svi toliku važnost makeup-u, dosta djevojaka i žena je dosljedno svom stilu koji imaju godinama i to je sasvim u redu. Nitko ne kaže da svaka žena izričito mora imati sav pribor. No jednako tako ima i dosta djevojaka koje vole šminku i vole eksperimentirati s raznim bojama i tehnikama te ovaj pribor smatraju itekako važnim. U današnjem ću se postu obratiti onima koji žele učiti i usavršavati se.

Ja sam se intenzivno počela baviti makeupom prije neke dvije godine. Šminkam se od svoje petnaeste, no budući da sam kao školarka i studentica bila i više nego zaokupljena raznim obvezama (kojih nije bilo malo), nisam se stizala toliko posvetiti šminkanju. Moja dnevna rutina se sastojala od tekućeg pudera i pudera u kamenu, dvobojnog sjenila koji sam nanosila spužvastim aplikatorima, olovke i tuša za oči, dobre maskare i rumenila, te naravno, ruža ili sjajila. Dok sam bila tinejdžerica kistovi nisu bili dostupni na svakom koraku kao danas pa se uglavnom svatko od nas snalazio s onim što je imao. No već tada sam dobijala pohvale za makeup. Sjećam se šminke za svoju maturalnu zabavu koja se sastojala od raznih nijansi ružičaste, kombinacije plave i ljubičaste olovke koje su zajedno dale indigo plavu boju te kvalitetne maskare. Sjećam se da su neke cure čak išle kod vizažista iako su im nastavnici savjetovali da to ne rade jer je to bilo samo bacanje novca, a rezultati nisu bili ništa bolji od onih koje su cure poput mene postigle običnim spužvastim aplikatorima. Sjećam se da sam tada dobila masu komplimenata sa svih strana, a ljudi većinom nisu mogli vjerovati da sam se ja sama tako uspjela našminkati. Vidjela sam kasnije i svoje slike na tetinom kompjuteru i sama sam se sebi divila kad sam vidjela kako sam lijepo složila boje i stopila ih u cjelinu. Otada je prošlo sedam godina, i nažalost, te fotke nemam na svom kompu da ih s vama podijelim, no to nikada neću zaboraviti.

Kad sam se počela intenzivnije baviti šminkanjem počela sam i skupljati svoju kolekciju kistova. Najprije sam kupovala Studio Basics kistove u Kozmu, jedan po jedan budući da nisu jeftini. Nakon nekoliko mjeseci sam s e-baya naručila set od 18 kistova napravljenih od kozje dlake s kojima je stvarno milina raditi. Došao je u lijepom roza pakovanju, jedina mana kistova je ta što su bijeli pa se lakše prljaju, no kvaliteta kistova je zbilja izvrsna. Set je bio dosta jeftin, mislim da me zajedno s poštarinom koštao 10 dolara, a kvaliteta je za tu cijenu i više nego dobra. Najviše me oduševio kist za blendanje i oni manji kistovi za tuš i za sjenilo koji su potrebni kod preciznog nanošenja.

Gdje god bih otišla kupila bih si barem jedan novi kist, pogotovo ako bih vidjela da su povoljni, i tako je moja kolekcija iz mjeseca u mjesec rasla. Nisam pokušala izračunati koliko sam novca do sada na njih potrošila, no suma nije mala.

Prije nekoliko tjedana dobila sam novi set od čak 32 kista. Brend se zove Fräulein, a bio je poklon od mog divnog supruga za Dan žena. Ja sam ga izabrala s Amazona i bio je dostavljen za nekih 5 dana. Ne moram ni reći da se moja sreća nije dala opisati. Istina, ti kistovi su mi zbilja trebali budući da se uskoro namjeravam početi profesionalno baviti šminkanjem i tako zarađivati.
Set ima doslovce sve, od svih onih četki za lice do najtanjih kistova za usne i eyeliner.

Image Hosted by ImageShack.us
By morbidia86 at 2012-03-21

Image Hosted by ImageShack.us
By morbidia86 at 2012-03-21

Ja ću sada opisati kistove koje smatram posebno važnima kod šminkanja:

1. Kist za nanošenje podloge (tekućeg pudera). Ovaj kist je napravljen od sintetičkih vlakana i plosnast je. Omogućuje ravnomjerno nanošenje podloge po licu. Ja ga volim zato što na taj način ne moram ubrusima brisati ruke koje zaprljam puderom. Ovaj kist nije obvezan. Nekima je puder lakše nanijeti prstima jer su se na to navikli, no ja ga smatram važnim, pogotovo ako šminkate nekoga drugoga, čisto zbog higijenskih razloga, a u mom slučaju i zbog opasnosti da nekog ogrebem noktima po licu (što se znalo dogoditi u prošlosti)

2. Četke za puder i rumenilo. Njih ima raznih. Moguće ih je naći u raznim debljinama, a vrlo često se ista četka može korisiti i za puder i za rumenilo. Bitno je da je napravljena od mekih vlakana kako bi se postigli dobri rezultati. Ja je osobno ne koristim toliko često jer preferiram one jastučiće za puder jer mi se čini da se na taj način puder lakše prima na moje lice, no ipak dajem prednost četki jer je njena upotreba više higijenska.

Image Hosted by ImageShack.us
By morbidia86 at 2012-03-21

3. Kistovi za nanošenje sjenila. Ima ih raznih veličina i oblika. Za zahtjevne „zadatke“ bolje je imati što tanji kist, dok je za nanošenje sjenila ispod obrva bolje imati deblji kist.

Image Hosted by ImageShack.us
By morbidia86 at 2012-03-21

4. Kist za blendanje ili „blending brush“. Ovim kistom se blenda nanešeno sjenilo kako bi se dobio blaži i sofisticiraniji look. Ovaj kist smatram izuzetno važnim kod šminkanja jer grubi oštri prijelazi ne izgledaju nimalo lijepo. I ovdje je moguće naći tanje i deblje kistove. Tanji kist se još naziva i kistom za konturiranje. Ovi kistovi se osim za blendanje često koriste i za samo nanošenje sjenila kako bi dojam bio ljepši i profesionalniji. Imam ih čak sedam. Tri debela i četiri tanja. Jedan je došao u mom prvom setu kistova, druga dva sam kupila u drogeriji Boots (brend se zove No 7). Od manjih kistova dva su od Essence (moguće ih je nabaviti u dm-u), a druga dva su došla u novom setu od 32 kista.

Image Hosted by ImageShack.us
By morbidia86 at 2012-03-21

5. Kosi kist za nanošenje eyelinera. Koristi se za nanošenje tuša u gelu gdje je važna preciznost. Važno je da je tvrd i da se prilikom nanošenja tuša ne savija. Potrebno ga je često čistiti jer mu ostaci tuša mijenjaju oblik što najčešće dovodi do krivudavih linija na kapcima i kvrgave crte. Osim za tuš, dobar je i za obrve.

Image Hosted by ImageShack.us
By morbidia86 at 2012-03-21

6. Kist za ruž. Ja ga koristim kad nanosim tamnije boje jer je kod njih preciznost izrazito važna. Nakon što se olovkom obrube usne nanese se ruž (ne skroz do crte), a zatim se kistom razmaže do crte. Ovo je važno zbog toga što se nepravilnosti najčešće vide na rubovima usana gdje se usne spajaju ako se ne koristi kist.

Ovo su kistovi koji su must have u mojoj kozmetičkoj torbici (mrzim taj naziv jer mi u našem jeziku zvuči isforsirano, no ne znam kako da se drukčije izrazim jednom rječju). Od navedenih kistova od svakoga imam minimalno dva komada, jer kistova ipak nikad dosta.

Ako i vi namjeravate kupovati kistove savjetujem vam da to učinite online jer ćete proći 10 puta jeftinije nego da kupujtete kist po kist. Na e-bayu i Amazonu ima zbilja lijepih setova, i većih i manjih, a vi samo prosudite koji vam najviše odgovara.

Joj, skoro zaboravih: Danas je prvi dan proljeća, priroda se budi, pa ću za sljedeći post napraviti jedan proljetni look (s daškom gotike, naravno).

Pozdrav od Snjeguljice!

21.03.2012. u 18:28 • 6 KomentaraPrint#

nedjelja, 18.03.2012.

Kako napraviti smokey eyes

Vizažisti kažu da je smokey eyes tehnika koju bi svaka žena trebala savladati (što naravno ovisi i o tome voli li se pojedina žena šminkati ili ne). Ljudi su različiti: neke žene obožavaju šminku i rado će uložiti u kvalitetne proizvode i naučiti tehnike dok će se druge koje nisu toliko lude za šminkom odlučiti na najjednostavije tehnike koje zahtijevaju minimum truda ili se uopće neće šminkati.

Ovaj post pišem za prvu skupinu žena, dakle za one kojima šminkanje predstavlja užitak. Smokey eyes se može napraviti na puno načina, a na vama je da odlučite koji vam je najdraži i koji vam najbolje pristaje. Mnogo djevojaka gleda razne tutorijale na YouTubeu koji im pomažu u tome da nauče tehnike, no i to može dovesti do poteškoća. Tamo se, naime, nalazi mnoštvo različitih stilova i tehnika, a kad se toga pogleda previše djevojke uglavnom nakraju budu zbunjene jer im se „gradivo“ počne miješati. Moj savjet onima koji se tek uče je da krenu od najjednostavnijih tehnika jer će tako ići korak po korak i postepeno savladati i kompliciranije tehnike koje zahtijevaju više truda.

Ja moram priznati da sam stvarno zaljubljena u smokey eyes. Znam ga napraviti na jako puno načina, koristeći razne boje i tehnike, no budući da volim jednostavnost jednako tako preferiram i jednostavnije lookove. U ovom postu ćete vidjeti dva vrlo slična looka koja najčešće radim kad navečer izlazim, a koja su prilično jednostavna. Jedan od najdražih mi je jednostavni crni smokey eyes koji pristaje većini žena, a o njemu i o tome kako ga napraviti sam pisala u postu o gotičkoj šminki. Ovi o kojima ću danas govoriti su spoj metalik srebrne i crne boje, a nisu teški za napraviti. Pa krenimo s uputama i savjetima.

Smokey eyes 1

Ovo je zapravo bila moja interpretacija looka Tarje Turunen, moje najdraže pjevačice (bivša pjevačica grupe Nightwish). Za ovaj look sam koristila sjenila Max Factor, duo koji se sastoji od sedefasto srebrne i sedefasto crne nijanse. Crno mat sjenilo koje sam koristila je bilo Manhattan (najbolje crno mat sjenilo ikada), a svjetlucavo bijelo sjenilo u prahu je bilo Naj Oleari.

1. Nakon što sam nanijela bazu za sjenilo po cijelom kapku sve do obrva na kapak sam nanijela srebrno sjenilo.
2. Zatim sam nešto debljim kistom nanijela sedefasto crno sjenilo u vanjski kut oka i na pregib (samo do polovice), tako što sam napravila kružni oblik.
3. Kistom za blendanje sam potom blendala crno sjenilo
4. Ispod obrva sam nanijela malo sedefasto bijelog sjenila, ali vrlo malo, jer mi nije cilj da se svjetluca već da bude elegantno, te sam crno sjenilo još jednom lagano blendala kako bih ga spojila s bijelim i izbjegla oštre prijelaze.
5. Nakon što sam ove dvije bojila spojila u cjelinu na vanjski kut kapka preko već nanesenog sedefastog sjenila sam tanjim kistom nanijela malo crnog mat sjenila te sam ga blendala sa sedefasto crnim. Na ovaj način sam dobila dublji i profinjeniji dojam i izbjegla monotoniju.
6. Zatim sam u unutarnji kut donjeg kapka nanijela malo srebrnog sjenila, a na vanjski malo sedefasto crnog sjenila. Te dvije boje sam lagano blendala, a crnu sam pomoću manjeg kista za blendanje spojila s crnim sjenilom na gornjem kapku
7. Nakraju sam na kapak nanijela tanku liniju crnog tuša, a na waterline crnu olovku.
8. I za završni touch sam stavila nekoliko slojeva maskare kako mi se oči ne bi „istopile“ ispod teške šminke.

Evo pogledajte kako je izgledalo:

Image Hosted by ImageShack.us
By morbidia86 at 2012-03-18

Image Hosted by ImageShack.us
By morbidia86 at 2012-03-18

Smokey eyes 2

Ovaj look se na prvi pogled čini sličan prethodnomu, iako je sama tehnika nešto drukčija, no što se tiče kompliciranosti, nema bitne razlike.

Za ovaj sam look koristila malu paletu sjenila od Maybelline koja se sastoji od dvije nijanse ružičaste te crne i bijele, a sve su boje sedefaste, no ja sam koristila samo crnu i bijelu. Pored toga sam koristila isto crno Manhattan mat sjenilo iz prethodnog tutorijala te sedefasto bijelo sjenilo od Deborah, koje je došlo u triu s još dvije nijasne plave (koje by the way, ništa ne valjaju, nemojte ih kupovati).

1. Nakon baze za oči sam na kapak nanijela sedefasto crno sjenilo iz Maybelline palete (izostavivši unutarnji kut) koje sam potom blendala manjim kistom prateći kut oka
2. Ispod obrva sam nanijela sedefasto bijelo sjenilo iz iste palete te sam crno blendala još jednom velikim kistom za blendanje kako bih stopila ove dvije boje.
3. Zatim sam preko već nanesenog sedefasto crnog sjenila nanijela malo crnog mat sjenila te ga ublendala u sedefasto kako bih dobila dramatičniji dojam.
4. U unutarnji kut kapka (na koji prethodno NISAM nanijela crno sjenilo) nanijela sam malo bijelog sjenila iz Deborah palete blendajući ga lagano s crnim, a isto sam napravila i na donjem kapku.
5. Na vanjski kut donjeg kapka nanijela sam sedefasto crno sjenilo i blendala ga sa sjenilom na gornjem kapku.
6. Za kraj sam nanijela crni eyeliner, crnu olovku na waterline i maskaru.

Image Hosted by ImageShack.us
By morbidia86 at 2012-03-18

Image Hosted by ImageShack.us
By morbidia86 at 2012-03-18

Maskara koju sam koristila je L'Oreal Carbon Black Double Extension kojoj sam vjerna već 5 godina jer ne samo da produžuje trepavice već im daje najcrnju moguću boju kakvu malo koja druga maskara može dati, stoga vam svima savjetujem da je isprobate.

Ruž koji koristim kad se ovako našminkam je uvijek neke svijetle boje jer ne želim da dojam bude prenapadan. Preporučujem svijetlo ružičastu, breskvastu ili boje kože (moj omiljeni).

Ja sam ljubitelj sivog i crnog sjenila, no ako se odlučite i za neku drugu boju nećete ni s njom pogriješiti jer se smokey eyes može napraviti u svim bojama, i svijetlim i tamnim, samo je red na vama da izaberetu onu koju vam se sviđa.

Eto, to bi bili neki od mjih savjeta kako napraviti smokey eyes, ove sam izabrala zato što su zbilja jednostavni, a o malo kompliciranijim lookovima bit će riječi u nekim od mojih narednih postova. Dotada pogledajte koji tutorijal na YouTubeu, ima ih zbilja izvrsnih, vježbajte i budite strpljivi. Pozdrav!

18.03.2012. u 17:09 • 11 KomentaraPrint#

četvrtak, 15.03.2012.

Šminka za zelene oči

U prošlom sam postu govorila o gotičkoj šminki i opisala sam neke od načina kako napraviti dramatične i jednostavne lookove. Dosta dramatičnih lookova sam objavila i na YouTubeu, no budući da hrvatska publika ipak preferira lookove koji su više mainstream napravila sam i nekoliko takvih. U njih spada i look za zelene oči. Taj tutorijal sam napravila zato što sam na netu počela zapažati sve više i više requestova od zelenookih djevojaka, a budući da sam i ja jedna od njih odlučila sam pokušati. No svoj tutorijal ću opisati kasnije, sada ću reći nešto o osnovama na koje treba paziti prilikom šminkanja zelenih očiju.

U doba interneta većina djevojaka ide na različite web stranice kako bi otkrile kako se pravilno našminkati, no tu se kriju zamke: različite web stranice imaju naravno i različite članke i samim time i različite autore, a vrlo često se zna dogoditi da se informacije o istom pojmu ponekad razilaze, da su potpuno drukčije, a nerijetko i pogrešne.

I ja sam na netu pronašla nekoliko članaka o ovoj temi i nisu isti. Evo što kaže prvi:

„Igrajte se s nijansama ljubičaste
Istaknite svoje prekrasne zelene oči šminkom baziranom na tamno crvenoj i ljubičastoj boji. Kako biste vizualno proširiti približene oči, nanesite tamniju nijansu boje šljive na vanjske rubove oka, a svjetlije ljubičastu nijansu prema unutrašnjosti oka. Ako su vaš očni kapci malo spušteni, učiniti suprotno. Izbjegavajte kombinaciju ljubičastih i plavih nijansi, kao i plava sjenila te tuš za oči.“

„Odaberite smeđu maskaru
Zelenooke dame bi trebale birati tamno zelene tonove, boju lavande, ljubičastu, šljivu ili boju jorgovana. Boja zlata i bakra su idealne za osvjetljavanje zelenih očiju. Kad je riječ o olovci
za oči, najbolje je izbjegavati crnu nijansu. Umjesto nje odaberite smeđu ili sivu boju. One su izgledom puno mekše. Odaberite maskaru u smeđoj nijansi kako lice poprimilo što mekši izgled.“

„Izbjegavajte srebrno sjenilo
Ako želite eksperimentirati s metalik nijansama, izbjegavajte srebrno sjenilo na očima. Umjesto spomenute nijanse odaberite brončanu, bakrenu i zlatnu boju. One će zelenim očima pružiti nevjerojatan sjaj. Odličan izbor predstavlja i smeđe ili tamno zeleno sjenilo sa zlatnim odsjajem.“

Ne znam kako vama, no meni neke stvari u ovom članku nemaju smisla. U prvom dijelu se slažem s time da ljubičasta sjenila pristaju zelenim očima, no ne bih se složila s time da pristaju i tamnocrvena. Štoviše, nedavno sam čitala i da se crvene nijanse nikomu ne preporučuju jer navodno cure onda izgledaju poput zombija. Ja ih osobno ponekad nosim jer sam gotičarka i pristaju mi na imidž, no ako ih netko od vas namjerava nositi onda vam savjetujem da to činite za noćne izlaske jer je crvena boja prenapadna za dnevni look, iako ćete kad je nanesete vidjeti da zapravo uopće ne pristaje zelenim očima.

Sad bih se osvrnula na drugi dio članka gdje kažu da treba izbjegavati crnu olovku. Ovaj dio sa sjenilima je točan, sve navedene nijanse pristaju zelenim očima, no da bi trebalo koristiti i smeđu olovku i maskaru je malo pretjerano. Govorim to iz iskustva jer sam to kao tinejdžerica sama isprobala i kombinacija je bila užasna, a meni osobno ni nema neke logike kad kažu da bi ljubičasta i smeđa trebale ići zajedno. Osobno smatram i da malo pretjeruju s tim smeđim sjenilima i smeđim makeupom uopće. Siva olovka pristaje na spomenuta sjenila, pogotovo ako je tamno siva, no ako uzmete i crnu nećete ni s njom pogriješiti. Maskaru vam preporučam da nosite crnu jer ona na ovakve kombinacije najbolje stoji. Osim toga, pogrešno je misliti da crna olovka ne pristaje zelenim očima, možda ne pristaje plavima, no sa zelenima je sasvim druga priča.

Treći dio članka je točan: istina je da srebrno baš i nije najbolji izbor za zelene oči, no ako ga uparite s tamnijim nijansama sive i crnom dobit ćete sasvim dručkiji dojam i vaše zelene oči će izgledati još čarobnije i zavodljivije nego prije (znam iz iskustva), pogtovo uz dobru crnu olovku i maskaru.

Evo što kaže drugi članak:

„Zelene ćeš oči najbolje istaknuti smeđim nijansama i sjenilima boje lješnjaka. Baš kao i u prirodi, stvaraju efektan ali primjeren kontrast. Za noćne provode i svečanije prigode odaberi ljubičaste nijanse ili one boje šljive.
Za zelena sjenila vrijedi suprotno pravilo od onog za plavooke djevojke – ako su ti oči tamnozelene biraj i tamnije zelene nijanse, dok make-up artisti djevojkama svijetlozelenih očiju preporučaju svijetlozelene nijanse.“

U ovom članku se slažem sa svime. Zelenim očima dobro pristaju i smeđe i zemljane nijanse, no i ljubičasta može biti korištena za dan. Naravno, šminka ne ovisi samo ni o boji očiju, već i o boji kosi i puti. Naime, postoji više tipova: topli, hladni i toplo-hladni. Ne želim sada ići u širinu, po mom mišljenju je najbolje isprobati razne kombinacije pa se potom odlučiti za one koje nam najbolje pristaju.

I za kraj, pročitajmo i sljedeći članak:

„Zelenim očima pristaje niz boja. Boja breskve, svjetlo ružičasta, prigušeno ružičasta, ružičasto-ljubičasta, zelena, brončano zelena, sivo zelena, smeđe zelena, boja zemlje, karamela, zlatna, zeleno zlatna, te svi smeđi i sivi tonovi.
Za naglašavanje zelenih očiju najbolje je koristiti nijanse lješnjaka, kraljevski ljubičastu, bolje ljubičice, šljive, šumski zelene ili smeđe. Ako je oko tamnozeleno, pokušajte sa tamnijim nijansama, ako je svijetlozeleno koristite svjetlije nijanse.
Ako je ten maslinast, a podočnjaci istaknuti i žućkasti držite se hladnih boja poput tamnoplave, ljubičasto sive, svjetlo ljubičaste, ružičaste, crne i boje patliđana. Koristite liner u tamnoplavoj, tamnoljubičastoj, crnoj, sivoj, zlatnoj ili smeđoj boji.“

Po ovom članku se čini da nema te boje u paleti koja zelenim očima ne pristaje, što je daleko od istine. Prvo, boju breskve i svjetloružičastu ne bih savjetovala zelenookom damama, osim ako je ružičasta kombinirana s ljubičastim tonovima. Ne bih čak ni boju šljive preporučila upravo zato što ona pod nekim kutevima svjetlosti može izgledati plavo, a poznato je da plavo ne pristaje zelenim očima (odnosno, nekim nijansama zelene, jer na nekima ni ne izgleda loše, pogotovo ako je tamnija plava)
Dakle, sažetak: Zelenim očima najbolje pristaju ljubičasti, zeleni, smeđi, zemljani, zlatni i brončani tonovi. Sad je na vama, moje dame, da izaberete kombinacije koje vam najbolje pristaju. Savjetujem vam da najprije kupite neke jeftinije kozmetičke brendove kako bi teoriju proveli u praksu i da same procijenite što vam najbolje pristaje, a što vam ne pristaje. Kombinacije možete napraviti razne: dovoljno je samo malo maštovitosti.

Osim toga, vrlo često naš makeup ovisi i o odjeći koju nosimo jer većina nas želi uskladiti makeup s odjećom, pa i to nerijetko igra ulogu. Znam da malo koji (ili nikoji) vizažist savjetuje plave nijanse, no i njih sam isprobala i nisam napravila nikakvu grešku. Na moje oči je lijepo pristajao quad plavih sjenila, koji se sastojao od dvije ledeno plave svijetle nijanse i dvije tamne, indigo plave i modre. Dakle, šminku koja vam se sviđa samo trebate isprobati i ne držati se slijepo savjeta koje pročitate ili vam ih netko da, jer naposlijetku, bitno je da vi sami procijenite što je za vas prikladno, a što ne.

A sad nešto o šminki koju ja kao zelenooka djevojka preferiram. Od gore navedenih boja najviše mi se sviđa ljubičasta, budući da sam hladni tip, svijetle puti i crne obojene kose, a boja mojih očiju nije pretamna. Obožavam sve nijanse ljubičaste, od svijetlo ljubičaste, boje lavande i jorgovana pa do boje patlidžana. Kad se šminkam ljubičasto u unutarnji kut oka nanesem svijetlije nijanse, a tamnijim nijansama konturiram. Za šminkanje očiju uvijek koristim minimalno tri nijanse. Uz ta ljubičasta sjenila obvezan mi je crni tuš i crna olovka koju nanosim na waterline. U već spomenutom tutorijalu sam look malo osvježila tako što sam umjesto crne olovke na waterline nanijela tirkiznu olovku, iako je ja sama vrlo rijetko stavljam, no to sam učinila zbog gledateljica koje bi mi se inače žalile da im je look dosadan.
Proizvodi koje sam koristila za ovaj look su svi od Essence, pristupačnih su cijena, lako je raditi s njima, a efekt je za kozmetiku te cijene i više nego dobar. Savjetujem vam da ga isprobate jer nećete požaliti. U ovaj post uključujem i fotke tog looka koje nažalost nisu visoke kvalitete jer su slikane mobitelom, no boje se ipak mogu vidjeti.

Image Hosted by ImageShack.us
By morbidia86 at 2012-03-15

Image Hosted by ImageShack.us
By morbidia86 at 2012-03-15


Budući da je siva univerzalna boja koja pristaje svim bojama očiju i nju sam iskoristila za jedan od tutorijala u kojem sam napravila metalik sivi smokey eyes, a evo kako je ispao.

Image Hosted by ImageShack.us
By morbidia86 at 2012-03-15


I za kraj, evo jednog looka koji sam napravila s čak pet različitih boja: srebrnom, ljubičastom, indigo plavom, bijelom i crnom.

Image Hosted by ImageShack.us
By morbidia86 at 2012-03-15
Tutorijale možete naći na sljedećim linkovima:

http://www.youtube.com/watch?v=xYvrrMuRAVc
http://www.youtube.com/watch?v=NhVuvradG7o
http://www.youtube.com/watch?v=8j35Ci8M4Vw

Osobno nisam ljubitelj smeđih nijasni jer su mi dosadne, no ljubičasta, siva i zelena mi jako lijepo pristaju. Ovo bi bili moji savjeti za zelenooke djevojke, a ako ima pitanja, samo pitajte.
Pozzzzz

Image Hosted by ImageShack.us
By morbidia86 at 2012-03-15

15.03.2012. u 17:56 • 12 KomentaraPrint#

subota, 10.03.2012.

Gotička šminka

Kako sam dosad samo opisivala gotičku subkulturu i njene komponente za danas sam odlučila biti malo kreativnija.

Na YouTubeu sam gledala različite makeup tutorijale, i naravno, najdraži od svih su mi bili oni za gotički look. Imam običaj da kad pogledam neki tutorijal odmah nakon toga pročitam komentare ispod videa. Većina tih tutorijala je napravljena i više nego profesionalno, pogotovo ako ih rade cure koje su profesionalni vizažisti, no tinejdžerice koje to pogledaju se najčešće žale kako im je to sve prekomplicirano. To je i logično, jer kad pogledate kojim se alatom te cure služe zastane vam dah: koriste mali milijun kistova i vrlo često kozmetiku koja nama, običnom pukom, zbog previsoke cijene nije dostupna (tipa MAC, Estee Lauder, Makeup Forever i sl.), ili poput MAC-a u Hrvatskoj uopće nije dostupna, zbog čega zainteresirani idu u kupovinu u susjednu Mađarsku ili čak do Austrije.

Ja sam također neki dan po prvi put kupila neke MAC proizvode da ih isprobam i zbilja su dobri, no recenziju ću raditi u jednom od sljedećih postova. U ovom ću postu pak davati savjete o tome kako napravti neki gotički look ili kako izgledati gotički koji će za početnike ili za one koji ne raspolažu s previše alata biti jednostavni i razumljivi. Znam da većina srednjoškolki nema set kistova za šminkanje i većina ih se šminka spužvastim aplikatorima ili jeftinijim kistovima, no to ne znači da se i s time ne može postići gotički look. U ovom postu ću opisati nekoliko načina kako se možete našminkati, a opisivat ću i jednostavnije i kompliciranije metode.

No prije nego krenem objašnjavati same tehnike opisat ću neke najvažnije sastavnice gotičkog looka.

1. Blijedo lice

Većina gotičarki nanosi svijetlu podlogu i isti takav puder jer je to jedna od glavnih komponenti gotičkog looka i gotičke estetike. No prilikom odabira pudera također treba biti na oprezu. Blijedi, gotovo vampirski ten pristajat će onom tko je i prirodno svjetlije puti, i ako je za nijansu ili dvije svjetliji od tijela efekt neće biti strašan. No ako ste prirodno tamnije puti nemojte forsirati nošenje kreč-pudera, jer na taj način samo možete izgledati smiješno. Znam to iz iskustva jer sam i ja u prošlosti znala pogriješiti. Zimi bi mi bijeli puder izvrsno pristajao, no ako bih ljeti potamnila puder se u tu kombinaciju jednostavno više ne bi uklapao. Dok se šminkate pred zrcalom to najčešće ni ne zapazite, no kad se poslije pogledate na slikama s noćnih izlazaka, gdje stojite s prijateljima, primijetit ćete koliku ste grešku napravili. I vjerujte mi, na slikama to izgleda katastrofalno, ja sam čak neke svoje i pobrisala jer sam izgledala ko klaun (to je bilo prije par godina, no kako se ljeti skrivam od sunca ostanem bijela, pa više nemam tih problema).

2. Tanke obrve

Sigurno ste primijetili da većina gotičarki ima izrazito tanke obrve i stoga i mlade cure koje furaju taj đir slijede njihov primjer. Obrve su ili iščupane na tanku crtu (dakle, nešto kao jedan red dlačica), ili ih djevojke totalno obriju pa ih onda crtaju crnim sjenilom ili olovkom. Ja, međutim, ovo ne bih savjetovala. Istina je da izrazito tanke obrve pristaju nekim curama, no ako ste jedna od onih kojima i malo deblje obrve dobro stoje nemojte ih čupati pretanko. Prvo, neće vam pristajati, a pretanke obrve licu daju hladniji izraz, a može vam se dogoditi i ono što se dogodi nekima koji kao tinejdžeri naprave tu pogrešku: da vam više nikad ne izrastu. Naravno, to tako ne mora biti jer sam i ja svoje godinama čupala na tanku crtu i još mi uvijek rastu, no neki nisu te sreće. Jednog ćete dana možda poželjeti deblje obrve, a neće vam više izrasti, i bit će vam žao zbog pogreške iz mladosti (ne kaže se zaludu „mladost-ludost“).

3. Kombinacija tamnog sjenila na očima i tamnog ruža na usnama.

Tako izgledaju gotički modeli na posterima i u časopisima, no budimo realni, malo tko nosi tako tešku šminku svaki dan. Ako se našminkate nešto diskretnije ne znači da će to naštetiti vašem gotičkom imidžu. A kako ga sve možete postići objasnit ću u tekstu koji slijedi.

Gotička šminka

Dakle, prvi i navažniji korak kod šminkanja je nanošenje dobre podloge i tekućeg pudera. Da budem iskrena, ja podlogu gotovo nikad ne nanosim za dan, nanosim je jedino kad se radi o noćnim izlascima kako bi mi šminka bila postojana cijelu noć. No ako vam se s tim ne da mučiti samo nanesite tekući puder koji ste prethodno pomno odabrali. Brend ne mora biti preskup: dok sam bila studentica gotovo uvijek sam koristila Miss Sporty zato što je za tu cijenu imao dobru kvalitetu i zato što sam jedino kod njih mogla naći nijansu koja mi je pristajala, no ipak ne bih nikomu savjetovala da koristi pudere i kreme iz kineskih dućana. Nakon što ste ravnomjerno nanijeli tekući puder po licu nanesite malo pudera u kamenu ili prahu iste ili slične nijanse. Nakon toga se možete početi baviti šminkanjem očiju.

Vrlo važan proizvod kod šminkanja očiju je baza za sjenilo ili primer. Na našem tržistu izbor baza za oči nije širok, no dobar primer po povoljnoj cijeni ćete naći u Kozmu, a brend se zove Catrice. Možete naći i primer za oči i za cijelo lice. Kad sam ja kupovala svoj primer nije bilo onih za sjenilo pa sam kupila onaj za cijelo lice i nanosila ga na kapke. Iako vizažisti to ne savjetuju ja vam iz iskustva mogu reći da nisam imala nikakvih loših iskustava ni alergijskih reakcija: baš naprotiv, primer se da lako nanijeti i razmazati, a kad povrh njega nanesete sjenilo ono traje cijeli dan. Neki dan sam kupila novi primer za sjenilo od MAC-a, no još uvijek ponekad koristim ovaj od Catrice.

Primer je dobar iz više razloga: prvo, kad nanesete sjenilo preko njega ono se ne skuplja na pregibima, duže traje, a kao drugo, ne morate se mučiti nanositi sjenilo spužvastim aplikatorima već ga lako možete nanijeti kistom, a i boje su s primerom intenzivnije.

Postoji više vrsta gotičkih lookova. Ako želite dramatični gotički look potrebne su vam bar dvije nijanse crnog sjenila i dva kista. Najbolje vam je da vam je jedna sedefasta, a druga mat. Najprije nanesite sedefasto crnu po cijelom kapku i na pregib oka, praveći pritom kružni oblik, no ako su vam kapci ovalnog oblika jednostavno slijedite prirodni oblik kapka. Isto sjenilo nanesite i ispod oka i spojite ga sa sjenilom na kapku. Kad ste napravili lijepi oblik uzmite nešto širi kist (po mogućnosti kist za blendanje, no ako ga nemate, možete se poslužiti drugim sličnim kistovima). Blendajte nanešeno sjenilo prateći oblik koji ste prethodno napravili dok ne dobijete „smokey“ efekt.

Kad ste sve dobro izblendali i kad ste zadovoljni s postignutim rezultatom kistom ili spužvastim aplikatorom nanesite malo crnog mat sjenila praveći malo deblju crtu na kapku. Potom uzmite kist (ne mora biti za blendanje, no ako ga imate, još bolje) i blendajte mat sjenilo sa sedefastim kako biste ih stopili. Na taj se način postiže dubina i izbjegava monotonija. Pri kapku sjenilo je nešto tamnije, a pri vrhu je svjetlije, a najvažnije je da su boje stopljene i da među njima oštrih prijelaza. Look upotpunite crnim tušem i obavezno ispod oka na „waterline“ nanesite crnu olovku i dobru maskaru kako vam se oči ne bi „istopile“ u tamnom sjenilu.

Image Hosted by ImageShack.us
By morbidia86 at 2012-03-10

Ako imate kolekciju kistova (ili bar najosnovnije kistove), ovo vam ne bi trebalo biti ni malo komplicirano, no ako ih nemate jedan savjet za vas: U dm-u možete kupiti Essence kistove za smokey eyes i za nanošenje tuša u kremi, a i sjenila, posebno ona u kremi su im izvrsna. Najbolja olovka za oči ikad je također od Essence, ona na izvlačenje, imate ih u svim bojama, no crna je zagarantirano najbolja. Probajte, nećete požaliti.

Naravno, dramatični gotički look ne mora biti isključivo crne boje: gotika voli ljubičastu, crvenu, tamno plavu i indigo plavu, razne nijanse sive i s bojama se možete igrati i biti kreativni. Meni su osobno najdraže kombinacije ljubičastih nijansi i crne, a ni taj look nije kompliciran. Na kapak jednostavno nanesite ljubičaste nijanse po vašem izboru, ja najradije svijetliju nijasnu stavljam u unutarnji kut oka, a tamniju u vanjski (za ovo vam ne trebaju kistovi, dovoljni su aplikatori). Zatim kistom nanesite crno sjenilo na sami kraj vanjskog kuta oka i na pregib i ponovite proceduru iz prve varijante. Isto tako vodite računa da su ljubičaste nijanse dobro izblendane i da crno blendate s ljubičastim jer oštri prijelazi ne djeluju nimalo lijepo.

Image Hosted by ImageShack.us
By morbidia86 at 2012-03-10

I sama sam napravila nekoliko sličnih tutorijala za gotičku šminku koje sam bila objavila na YouTubeu, no nedavno sam ih izbrisala jer nisam bila zadovoljna kvalitetom, no namjeravam napraviti nove. Mislila sam u ovom postu i objaviti slike mojih lookova, no odustala sam budući da su slikane mobitelom pa nisu najbolje kvalitete.

Ako se radi o noćnom izlasku spomenute lookove možete upariti s tamnijim ružem. Gotičarke često uparuju crno sjenilo s crvenim ružem, neke preferiraju ljubičaste ili one boje vina, no ako se odlučite i za svjetliju varijantu ruža nećete pogriješiti (ja osobno preferiram svjetliji ruž na jako tamne oči, iako volim obe varijante)

Image Hosted by ImageShack.us
By morbidia86 at 2012-03-10

No ako se radi o dnevnom looku, pogotovo ako idete u školu ili na posao, sa šminkom ipak treba biti malo umjereniji, a ista stvar i kad se radi o sporovodima da ožalošćeni ne bi mislili da im na taj način iskazujete nepoštovanje ili im se rugate. Srednjoškolkama preporučam da na oči nanesu samo eyeliner i njime uokvire oči, a ruž može biti tamniji. No ako ipak ne možete bez sjenila savjetujem vam da se poigrate ljubičastim ili crvenkastim nijansama. Nanesite ih na najjednostavniji mogući način: pomoću spužvastog aplikatora, a zatim oči uokvirite olovkom ili tušem. I pazite pritom da se nijansa ruža slaže s bojom sjenila.

Ako ste maštoviti ili imate sav potrebni alat savjetujem vam da pogledate par tutorijala na YouTubeu jer su cure zbilja majstorice (meni je najdraža Delyria), isprobajte ono što vidite i makeup će vam postati zanimljiiv, a možda čak i hobi. Ne bedirajte se ako prvi put sve ne ispadne kako ste zamislili jer na greškama se uči, a znate i onu staru, „vježba čini majstora".

10.03.2012. u 19:40 • 2 KomentaraPrint#

petak, 09.03.2012.

Uniformiranost vs. alternativa

Prije nekoliko dana sam čitala blog jednog dečka iz Zagreba koji je govorio o uniformiranosti društva. Post nije išao u neku veliku širinu, no ono što je rekao bilo je i više nego pametno. Ja ću se danas nadovezati na to i pokazati moje mišljenje o cijeloj toj problematici.

On je u svom postu rekao kako su sve djevojke isto odjevene, furaju isti, bezlični đir, a ni dečki se bitno ne razlikuju od njih. Nije pogriješio, jer sam i sama više puta zapazila istu pojavu, a i ostali se žale na taj problem.

Ja osobno takve puno ni ne doživljavam. Neću nikoga kritizirati jer naposlijetku, svatko ima pravo na svoj stil i izbor, i ako mene takve osobe ne ugrožavaju sasvim mi je svejedno kako izgledaju i kakvu odjeću nose. No ako već želimo nekomu prilijepiti kritku, ne možemo je prilijepiti samo pojedincu već čitavom društvu.

Prije nego što sam se preselila u Englesku živjela sam u Dalmaciji. Rodila sam se na jugu Dalmacije, tamo pohađala osnovnu i srednju školu, a kasnije sam otišla na studij u Zadar. U tih 19 godina navikla sam se na uske malograđanske okvire koji u manjim sredinama redovito vladaju, a kako sam tada još bila „zelena“, neformirana osoba, vodile su me neke predodžbe kojima me naučila moja mala, učmala sredina. A da budem iskrena, nije me naučila ničem lijepom ni pametnom.

Još dok sam bila osnovnoškolka u bezveznim devedesetim počela sam usvajati neke sulude zakone i pridržavati se pravila koja su mi bila nametnuta od okoline i vlastite obitelji. Ne, neću reći da je to bila krivnja mojih roditelja niti da su mi oni na taj način naštetili, jer nakraju krajeva, i oni su bili samo dvoje mladih ljudi koji su također bili prisiljeni prilagoditi se zajednici. I sad se sjećam priča svoje majke koja mi je govorila za koliko je stvari i ona sama bila zakinuta kad se udala i doselila u naše mjesto. No najgore od svega je bilo što su tada svi mladi roditelji živjeli pod okovima nekih ustaljenih pravila za koje su znali da se moraju ponašati u skladu s njima kako ne bi bili izvrgnuti ruglu i ogovarani. I svi su pod tim patili. Sve je moralo biti kao po špagi: od žena se najčešće očekivalo da budu kućanice, da cijeli dan provedu nad štednjakom, da peru rublje i zatim ga glačaju, da dočekaju muža i djecu sa skuhanim ručkom i večerom jer „muž cijeli dan drpi i crnči da bi svojoj obitelji priskrbio ono što imaju“, a žena je morala biti poslušna, klanjati mu se i štovati ga kao Boga, i jednako tako nije smjela zakazati ni kao majka. A djeca su morala ići u školu, redovito pisati zadaće i izvršavati dužnosti, subotom su imali svoja zaduženja u kućanstvu, a misa u nedjelju ujutro je bila obavezna. Pri tom kišovito i hladno vrijeme nisu igrali nikakvu ulogu: tamo se pod svaku cijenu moralo ići. Na taj način se održavala disciplina. Zanimljivo, dosta njih je govorilo protiv one „red, rad i disciplina“, a nje su se svaki dan pridržavali. Život je zbilja ironičan. I svatko se toga morao pridržavati. Iznimki nije bilo jer se nije smjelo ni na koji način odudarati od okoline. Niti se isticati u bilo kojem smislu. Biti „drugačiji“ je bio tabu, to naprosto nije bilo dozvoljeno.

Možda već sada neki od vas misle kako trabunjam o nečemu što uopće nema veze s ovom temom, no ako to mislite, u krivu ste: upravo iz ovakvih klica se rađa uniformiranost.

Sjećam se svoje srednje škole kao da je bila jučer (doduše, nisam je ni tako davno završila, no eto). I tada su vrijedila ista pravila: ni po čemu se ne smiješ razlikovati od ostalih i moraš se stopiti s masom jer jedino tako možeš opstati. No budući da sam ja oduvijek bila inovativna i drukčija prvi put u životu sam odlučila igrati kontra pravila.
Svoj posebni stil sam počela formirati u 16. godini. Nisam nažalost bila u prilici ići u neke velike šopinge i nositi odjeću koja mi se sviđala zato što mi je veliki grad bio predaleko, nisam imala novca da si kupim što hoću, a bogami ni mamicu ni taticu koji bi mi ispunili baš svaku želju jer nisam bila jedino dijete (imala sam još troje braće i sestara). No to me nije spriječilo da iskažem svoju kreativnost. Imala sam svoj stil odijevanja koji se nije uvelike razlikovao od tadašnjeg „dress coda“, no frizura i šminka su mi oduvijek bili drukčiji. Obožavala sam dugu kosu i nisam se dala šišati, a visoki rep je bio moj zaštitini znak. Uvijek bih frizuru upotpunila nekim detaljima poput ludih gumica i ukosnica, a šminkala sam se u sličnom stilu. Priznajem da mi je šminka bila malo pre ekstravagantna za dan, no meni je pristajala. Voljela sam žarke boje, duge izvučene crte (cat eye look), i obožavala sam naušnice: imala sam ih svih boja i oblika. No ovo što sam spomenula nikad nije bilo nabacano po meni bez reda. Uvijek su sve boje i detalji bili lijepo složeni i nikada nisam pogriješila s time. I nisam to radila zato da bih bila neka kulerica nego zato što sam se tako dobro osjećala, a osim toga, bila sam i odlikašica i jedna od najboljih učenica u školi i imala sam poštovanje od svih profesora, čak i od onih koji mi nisu ni predavali.

Međutim, u toj ludoj sredini alternativci ne mogu proći bez poruge i kritike. Tako je bilo i sa mnom. U svom razredu nisam doduše doživljala neugodnosti (iako sam sigurna da su mi i oni govorili iza leđa, no nikad me nisu doveli u neugodnu situaciju), no putem kući, ili čak ponekad i putem do škole znalo je biti svakavih sranja. Neću reći da me cijela rulja progonila, dapače, većina nije obraćala pažnju na ostale, no uvijek bi se našao neki idiot koji bi mi pokušao „spustiti“ nekim ružnim komentarima, iako to na mene nije ni najmanje djelovalo. Nisam bila osamljena, imala sam prijateljice, nije me nikada zanimalo kako se netko drugi ponaša ni kako izgleda i na taj sam se način ogradila od majmuna, iako znam da su u nekim školama ljudi poput mene bili šikanirani i proganjani, pa čak i mučeni, jer se nisu stapali s masom. Sjećam se da su mi i moji roditelji govorili da se toga okanim jer mi neće donijeti ništa dobro, no ja sam bila tvrdoglava. Svog stila se ni zbog čega nisam htjela odreći jer sam rekla da nikada, ali nikada neću biti do te cjeline jer to ni ne želim: otočka primitiva nije bila nešto u što sam se željela uklopiti. Meni je bilo dovoljno da učim i postižem dobre rezultate u školi kako bih se kasnije upisala na željeni faks i da me poštuju profesori, a što misle te male mrvice o meni nije mi bilo ni najmanje važno. I to me spasilo.

I kasnije je život pokazao svoje: završila sam svoj faks kao jedna od najboljih studentica i opet sam imala poštovanje svih profesora, bila sam poštovana u društvu, a što je najvažnije, razvila sam se kao osoba. Jer kad sam otišla u Zadar i vidjela mlade iz drugih dijelova Hrvatske i počela se s njima družiti shvatila sam da ja ni po čemu nisam bila drukčija: stotine različitih stilova se moglo vidjeti na faksu i nitko u nikoga nije uperivao prst. Naravno, i u gradu se može naći primitivaca, no na samom faksu nikad nisam vidjela da netko nekoga izruguje, a u tih 5 godina studija osobno nisam doživjela niti jednu neugodnost. Kasnije sam na istom tom faksu srela ljudi iz moje bivše škole i kad smo jednom prilikom razgovarali sami su mi odali priznanje za hrabrost da se odvažim i furam svoj stil, umjesto da se skrivam u kalupe koje je nametnulo primitivno društvo koje za pojam kreativnosti ne zna.

Istina, ima uvijek nas koji se ne želimo uklopiti u dosadne okvire, no uniformiranost nažalost, još uvijek vlada. Dovoljno je prelistati ženske časopise tipa Cosmopolitan ili Gloria i vidjet ćete da i autori članaka na indirektan način pozivaju na uniformiranost. Istina, tu i tamo se nađe i pokoji članak koji odudara od mase, no budući da je sam i jedini u masi nema baš velikih šansi za opstanak. Žene se vjerojatne odijevaju u skladu s time jer slijepo vjeruju časopisima koji kažu da je takav stil šik, pa i one žele biti u toku, pa srljaju ko guske u maglu. Pogledajte samo žene i djevojke dok šetate ulicom: sve su odjevene na isti način. Boje su najčešće bež, boja šampanjaca, smeđa, i naravno, crna i bijela, a krojevi odjeće koju nose su jednolični i dosadni: traperice uskih nogavica na koje nose balerinke, kratke jaknice u zemljanim tonovima, plastične rukavice i torbice okačene o ruku, sve istog đira, bižuterijske naušnice koje po ničemu nisu posebne ni unikatne.

A o šminki neću ni govoriti. Uvijek jedno te isto: smeđa sjenila ili sjenila zemljanih tonova, u kombinaciji s crnom olovkom koja mnogima ni ne stoji (istina je da crna olovka zapravo malo komu pristaje), slični takvi ruževi koji u kombinaciji sa sjenilom cjelokupni dojam čine još bezličnijim. Iako je proljeće vrijeme boja i iako svi modni stilisti i vizažisti savjetuju da se bar u šminkanju eksperimentira s žarkijm bojama nitko se to ne usuđuje napraviti. Boje tipa ciklama ružičasta, električno plava i neonski zelena kao da ne postoje. Ma što ja to govorim, ta nitko nije lud da na oči stavlja plavo sjenilo, to vrijeme je davno prošlo (što je naravno, daleko od istine, na taj način samo pokušavaju opravdati svoj bijedni strah).

Najgore mi je kad ljeti negdje izađem u grad i vidim one spodobe oko sebe: sve su iskvarcane, imaju ili plavu ili smeđu kosu (crna i crvena ne postoje), naravno, ili ispeglana ili nakovrčana, kratke haljine cvjetnih uzoraka koje zapravo izgledaju kao da su oko sebe ovjesile krpe, sandale visokih potpetica u kojima najčešće ne znaju ni hodati pa se cijelo vrijeme bore da održe ravnotežu, ona bezukusna bižuterija i puder za bar 3 nijanse tamniji od tijela uz već spomenuta sjenila i ruž. (dakle, nešto ko Ava Karabatić).A kad ugledaju djevojku bijele puti zgražaju se ko da su vidjele ratnog invalida dok zapravo nisu ni svjesne koliko same nakaradno izgledaju. I koliko sam skužila, to se više ni muškarcima toliko ne sviđa. Primijetila sam da ih više promatraju kao meso, dakle, dobra je za jednu noć, no preglupa da bih s njom ostao. Istina, jer onaj tko se stvarno povodi za „emancipacijskim“ nebulozama iz Cosmopolitana ni ne može biti pametan, a one su preglupe da shvate da je ta glupost i pisana za žene koje su prošle 35, a nemaju partnera ni djecu – dakle, za one koje imaju vrlo visoke šanse da budu usidjelice. Najviše ovakvih primjera sam zapazila u Splitu, i tamo nikad, ali baš nikad, nisam primijetila niti jednu jedinu djevojku koja je na bilo koji način bila bar malo drukčija.

Ljepota života u velikim gradovima je što je uniformiranost tamo manje zastupljena, iako i tamo postoji. Hoće li ikada doći vrijeme nekih promjena, kad se „drugačiji“ neće morati sramiti svog odabira, kad će originalnost i kreativnost napokon dobiti svoje priznanje i kad napokon više neće biti podjele ljudi u „normalne“ i „drukčije“? Toliko ljudi u našem društvu izigrava nekakvu naprednost i liberalnost kad se tobože zauzimaju za prava homoseksualaca i one glupe floskule tipa „recite ne rasizmu“, a spremni su uprti prstom u svog susjeda zato što ne živi po nekoj glupoj nametnutoj šabloni.

Ne znam za vas, ljudi moji, no ja nisam optimistična, bar ne zasad. Samo se nadam da će moja djeca odrastati u nekom boljem svijetu (koji će, naravno, također biti pun sranja, no bar ne ovakvih)

09.03.2012. u 21:34 • 3 KomentaraPrint#

četvrtak, 08.03.2012.

Pravi vs. lažni gotičari

U današnjem ću se postu baviti važnom problematikom vezanom za gotičku subkulturu, a to je razlika između pravih i lažnih gotičara, iliti fejkera. Ovo je bitno iz razloga što nas mnogi u društvu trpaju u isti koš, iako se radi o dva potpuno različita pojma i zbog toga i dolazi do zabluda koje se za nas najčešće vežu, a nemaju nikakvog smisla.

O gotičarima sam rekla već dosta toga i iscrpno sam obradila najvažnije aspekte, ako ste čitali postove koje sam do sada napisala sve vam je jasno. Dakle, gotičar, ili pravi gotičar nije samo pripadnik subkulture koji se tako odijeva i koji se tako predstavlja. Gotičar je nešto puno dublje i složenije. On voli djela mračne tematike, u kojima je u centru često mračna strana ljudskog uma, zanima se za neke tajanstvene aspekte života, fasciniraju ga neke tamne i pomalo morbidne ideje, i ne živi u zabludi kako je svijet oko njega lijep i kako svuda cvjetaju ruže. Gotičari su nadasve realna bića koja ne vide smisao u površnosti i samozavaravanju. Gotika nije samo njihova filozofija već i način života. Upravo oni su ti kojima je pojam ljudske duše važan, a osjećaji su njihova glavna karakteristika. Naravno, slušaju i takvu vrstu glazbe i tako se odijevaju, jer oni zapravo žive gotiku. Za njih više nema pitanja „Jesam li dobro izabrao?“ i „Jesam li to zbilja ja?“, oni su sigurni da tamo pripadaju i da je to njihov životni put. Oni svoj stil odijevanja neće promijeniti zato što im netko kaže kako to nije šik, niti će to učiniti ako im netko bude upućivao podrugljive komentare ili na cesti upirao prstom u njih. NIŠTA, ALI APSOLUTNO NIŠTA neće ih natjerati da se promijene. Danas je moguće naći gotičare u gotovo svim životnim dobima: od tinejdžera do ljudi u pedesetim godinama. Naravno, kad spominjem tinejdžere to se ne odnosi na fejkere.

Osim toga, pravi gotičar nikada neće ni hodati uokolo i govoriti da je gotičar: on se nema potrebu nikome dokazivati. Isto tako neće ni pokušavati privući pažnju na sebe govoreći kako obožava smrt, tamu i noć, jer to smatra nepotrebnim i ne vidi smisao u tome. On svoj stil fura zato što se s njim osjeća ugodno, i zna da je to zbilja on, a ne zato da bi bio u centru pažnje ili zato što pod svaku cijenu želi biti drugačiji.


Kod lažnih gotičara je priča već nešto drukčija. Dosta srednjoškolaca se u toj tinejdžerskoj dobi traži u različitim stilovima, vole eksperimentirati s odjećom, frizurama i šminkom i nitko ih ne može za to kriviti. To je za tu dob sasvim normalno, i mislim da će se većina vas složiti sa mnom u tome, a neki će čak i priznati kako su u svojim mladim danima bili punkeri, rockeri ili pak nešto treće. To je normalna i nakraju krajeva i potrebna i neizbježna faza kako bi se pojedinac konačno jednog dana formirao u osobu. Nažalost, mladi vrlo često nailaze na neodobravanje od okoline ili roditelja. Sjećam se i ja kako su moji roditelji meni prigovarali kad sam bila u toj dobi zbog prejake šminke i visokih potpetica, no kad bi se žalili i drugima oni bi im samo rekli „Pa naravno da će se sada tako šminkati, neće valjda kad joj bude pedeset“, ili „Bolje da eksperimentira sa šminkom nego s drogama i alkoholom“. I bili su u pravu.

U toj se dobi mladi opredjeljuju za različite stilove. I gotika je, naravno, jedan od njih. Neki to rade zato što žele biti zamijećeni, neki zato što misle da je to cool, nekima se sviđa kako izgledaju u tom điru, a neki su pak uvjereni da je to njihov put. Naravno, nitko ih tada ne shvaća ozbiljno, i većina ljudi misli kako je to samo još jedna faza koja će proći. To najčešće tako i bude, no uvijek ima i onih koji gotičari ostanu do kraja života, jer se u tome stvarno pronađu (znam jednu takvu curu).

E, sad, kako prepoznati da je netko fejker ili „poser“. Oni koji nisu sigurni da tamo 100% pripadaju oglavnom pretjeruju s odjećom i gotičkim detaljima: nose korzete, čipku, kožnjake, platforme, šminkaju se pretamno i na taj način se izdvajaju u masi. Osim toga, neki od njih idu uokolo i nazivaju sebe gotičarima, bez da ih itko o tome išta pita, baljezgaju nešto o ljepoti smrt, tame, i sl, a kad ih pitate gdje i kako je nastala gotička subkultura samo će zinuti i izgledat će kao lopov uhvaćen na djelu. Ne moram ni reći da se u ovakvim slučajevima radi uglavnom o djeci željnoj pažnje. Sjećam se bloga jedne wannabe gotičarke, 16-godišnjakinje, koja je rekla da je ona odlučila postati gotičarka zato što je gledala film „Vrana“ i film joj je navodno bio toliko dobar da se i sama odlučila odijevati u tom điru. Počela je slušati Marilyna Mansona iako je samo par tjedana ranije slušala Britney Spears, a kad bi je dečki u školi zafrkavali zbog njenog imidža rekla bi im da će ih ubiti i žrtvovati Sotoni. Zatim je trabunjala nešto o tome kako će napraviti svoj profil na VampireFreaks kako bi se mogla družiti s drugim gotičarima, pa čak i da se namjerava slikati gola i tamo staviti fotografiju. Znam da vam je ovo smiješno, ni ja nisam mogla suspregnuti smijeh dok sam ovo čitala. Eto, to bi bio primjer fejkera.

Evo još jednog zanimljivog primjera. Moja bivša cimerica je prije neke dvije godine bila totalno zaluđena „Sumrakom“ od Stephanie Meyer. Pročitala je sve njene knjige, stalno je o njima pričala, gotovo da druge teme za razgovor osim tog vražjeg „Sumraka“ nije ni imala. I naravno, i filmove je pogledala. I dođe ona meni jednog dana i reče da bi ona voljela postat gotičarka jer je „Sumrak“ gotički. Ja sam je samo blijedo pogledala. Nisam bila sigurna je li ozbiljna ili se šali, iako mislim da je bila riječ o šali (bar se nadam).

Kao prvo, to što je napisala Stephanie Meyer uopće nije gotika. Ona je samo iskoristila vampire kao bića noći za cjelokupnu radnju, prikazala je neku kao fatalnu ljubav između čovjeka i vampira, tu se zatim stvorio zaplet, naravno, radnja se zakomplicirala bar pet puta tijekom toga, i nakraju je to ispao samo još jedan komercijalni roman koji će biti aktualan neko vrijeme i onda izblijediti, kao i svi prije njega. Apsolutne nikakve dubine tamo nema, i apsolutno ništa gotičko. I svakog gotičara vrijeđa kad mu neki specijalac dođe i pita ga je li njegov omiljeni film „Sumrak“. Meni osobno dođe da takvima pljunjem u facu i rečem: „Stari, prije nego počneš pitati tako debilna pitanja informiraj se malo.“ Osim toga, da je „Sumrak“ STVARNO gotičko ostvarenje, ne bi ga čitao i gledao svaki vražji klinac i svaka šminkerica, jer su gotička djela mnogima „prebolesna“ i nemaju ništa zanimljivo ni lijepo (to oni tako kažu, a gotička djela su nešto sasvim drugo). Ja osobno nisam pročitala niti jednu knjigu od Stephanie Meyer, a pogledala sam prva dva dijela, „Sumrak“, i „Mladi mjesec“, i iskreno, ne vidim tu ništa posebno ni duboko (osim toga, Kristen Stewart je toliko odvratna da mi se povraća kad je vidim i njena faca mi ukvari cijeli film), i iskreno, ne znam otkud sad odjednom ta pomama za vampirima, no neka ljudi gledaju što ih zanima.

No vratimo se mojoj cimerici. Jednu večer mi je došla u sobu i rekla da je našminkam koristeći svoj bijeli puder i crno sjenilo, a zahtijevala je i crveni ruž, kako bi dojam bio stvarno vampirski. Htjela se tako slikati za fejs, a ja sam joj rado pomogla. Nakon nekih pol sata makeup je bio gotov i stvarno je djelovao vampirski. Napravila je par zbilja lijepih fotografija i stavila ih na fejs i svi su joj pohvalili šminku, a ja sam bila ponosna na sebe. No jednom sam joj prilikom rekla: „Gotičarkom se ne postaje, to jednostavno jesi ili nisi. Niti imaš pojma kakvu glazbu mi slušamo, niti ti se sviđa. Ne možeš danas slušati Franku Batelić i Lanu Jurčević, a sutra Rammstein i Xandriu. Ne ide to tako. Osim toga, nemaš ni takav sklop u glavi, ni takav pogled na svijet. Svi bi ti se samo smijali.“ Da, meni je toliko puta znala prigovarati kako je Rammstein bolesna i jeziva glazba.

Fejkere možete skužiti i tako da ih pitate koje bendove najviše vole. Sjećam se i jedne rasprave s foruma gdje je jedna cura rekla da je isto tako imala prijateljice koje su se furale na gotiku, a najrokerskije što su slušale je bila Opća Opasnost. Naravno, da bi netko bio gotičar ne mora slušati isključivo gotičku glazbu, no ako se iznenade kad ih pitate jesu li ikad čuli za Bauhaus ili Joy Division to vam je najčešće najjasniji pokazatelj, ili ako pod favorite navedu glazbu koja ne samo da nema ni g od gotike već nije ni blizu ranga glazbe koju gotičari slušaju.

Eto, to bi bila bitna razlika. Gotičar da bi bio gotičar mora stvarno imati takav pogled na svijet i osjećati se tako, a ako osoba to nema i ako je outfit jedino što ima to onda nije ništa drugo nego poser. Nadam se da vam je sad nešto jasnije.

08.03.2012. u 22:13 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



< travanj, 2012  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Travanj 2012 (3)
Ožujak 2012 (12)
Veljača 2012 (1)

Opis bloga

Ovaj blog se bavi svačim pomalo, dakle, nema neke određene koncepcije niti teme, no na njemu ću uglavnom govoriti o gotičkoj subkulturi (budući da i ja u nju spadam). No budući da sam i veliki bjutiholičar ili makeup junkie, vidjet ćete i neke moje makeup tutoriale te recenzije proizvoda (makeup i njega kose) i još neke zanimljivosti za koje budem smatrala da ih ne bi bilo loše podijeliti s vama.

Linkovi

http://www.youtube.com/user/snowwhitebeautyful

http://www.myspace.com/571678661