Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/snowwhitebeautyful

Marketing

Šminka za zelene oči

U prošlom sam postu govorila o gotičkoj šminki i opisala sam neke od načina kako napraviti dramatične i jednostavne lookove. Dosta dramatičnih lookova sam objavila i na YouTubeu, no budući da hrvatska publika ipak preferira lookove koji su više mainstream napravila sam i nekoliko takvih. U njih spada i look za zelene oči. Taj tutorijal sam napravila zato što sam na netu počela zapažati sve više i više requestova od zelenookih djevojaka, a budući da sam i ja jedna od njih odlučila sam pokušati. No svoj tutorijal ću opisati kasnije, sada ću reći nešto o osnovama na koje treba paziti prilikom šminkanja zelenih očiju.

U doba interneta većina djevojaka ide na različite web stranice kako bi otkrile kako se pravilno našminkati, no tu se kriju zamke: različite web stranice imaju naravno i različite članke i samim time i različite autore, a vrlo često se zna dogoditi da se informacije o istom pojmu ponekad razilaze, da su potpuno drukčije, a nerijetko i pogrešne.

I ja sam na netu pronašla nekoliko članaka o ovoj temi i nisu isti. Evo što kaže prvi:

„Igrajte se s nijansama ljubičaste
Istaknite svoje prekrasne zelene oči šminkom baziranom na tamno crvenoj i ljubičastoj boji. Kako biste vizualno proširiti približene oči, nanesite tamniju nijansu boje šljive na vanjske rubove oka, a svjetlije ljubičastu nijansu prema unutrašnjosti oka. Ako su vaš očni kapci malo spušteni, učiniti suprotno. Izbjegavajte kombinaciju ljubičastih i plavih nijansi, kao i plava sjenila te tuš za oči.“

„Odaberite smeđu maskaru
Zelenooke dame bi trebale birati tamno zelene tonove, boju lavande, ljubičastu, šljivu ili boju jorgovana. Boja zlata i bakra su idealne za osvjetljavanje zelenih očiju. Kad je riječ o olovci
za oči, najbolje je izbjegavati crnu nijansu. Umjesto nje odaberite smeđu ili sivu boju. One su izgledom puno mekše. Odaberite maskaru u smeđoj nijansi kako lice poprimilo što mekši izgled.“

„Izbjegavajte srebrno sjenilo
Ako želite eksperimentirati s metalik nijansama, izbjegavajte srebrno sjenilo na očima. Umjesto spomenute nijanse odaberite brončanu, bakrenu i zlatnu boju. One će zelenim očima pružiti nevjerojatan sjaj. Odličan izbor predstavlja i smeđe ili tamno zeleno sjenilo sa zlatnim odsjajem.“

Ne znam kako vama, no meni neke stvari u ovom članku nemaju smisla. U prvom dijelu se slažem s time da ljubičasta sjenila pristaju zelenim očima, no ne bih se složila s time da pristaju i tamnocrvena. Štoviše, nedavno sam čitala i da se crvene nijanse nikomu ne preporučuju jer navodno cure onda izgledaju poput zombija. Ja ih osobno ponekad nosim jer sam gotičarka i pristaju mi na imidž, no ako ih netko od vas namjerava nositi onda vam savjetujem da to činite za noćne izlaske jer je crvena boja prenapadna za dnevni look, iako ćete kad je nanesete vidjeti da zapravo uopće ne pristaje zelenim očima.

Sad bih se osvrnula na drugi dio članka gdje kažu da treba izbjegavati crnu olovku. Ovaj dio sa sjenilima je točan, sve navedene nijanse pristaju zelenim očima, no da bi trebalo koristiti i smeđu olovku i maskaru je malo pretjerano. Govorim to iz iskustva jer sam to kao tinejdžerica sama isprobala i kombinacija je bila užasna, a meni osobno ni nema neke logike kad kažu da bi ljubičasta i smeđa trebale ići zajedno. Osobno smatram i da malo pretjeruju s tim smeđim sjenilima i smeđim makeupom uopće. Siva olovka pristaje na spomenuta sjenila, pogotovo ako je tamno siva, no ako uzmete i crnu nećete ni s njom pogriješiti. Maskaru vam preporučam da nosite crnu jer ona na ovakve kombinacije najbolje stoji. Osim toga, pogrešno je misliti da crna olovka ne pristaje zelenim očima, možda ne pristaje plavima, no sa zelenima je sasvim druga priča.

Treći dio članka je točan: istina je da srebrno baš i nije najbolji izbor za zelene oči, no ako ga uparite s tamnijim nijansama sive i crnom dobit ćete sasvim dručkiji dojam i vaše zelene oči će izgledati još čarobnije i zavodljivije nego prije (znam iz iskustva), pogtovo uz dobru crnu olovku i maskaru.

Evo što kaže drugi članak:

„Zelene ćeš oči najbolje istaknuti smeđim nijansama i sjenilima boje lješnjaka. Baš kao i u prirodi, stvaraju efektan ali primjeren kontrast. Za noćne provode i svečanije prigode odaberi ljubičaste nijanse ili one boje šljive.
Za zelena sjenila vrijedi suprotno pravilo od onog za plavooke djevojke – ako su ti oči tamnozelene biraj i tamnije zelene nijanse, dok make-up artisti djevojkama svijetlozelenih očiju preporučaju svijetlozelene nijanse.“

U ovom članku se slažem sa svime. Zelenim očima dobro pristaju i smeđe i zemljane nijanse, no i ljubičasta može biti korištena za dan. Naravno, šminka ne ovisi samo ni o boji očiju, već i o boji kosi i puti. Naime, postoji više tipova: topli, hladni i toplo-hladni. Ne želim sada ići u širinu, po mom mišljenju je najbolje isprobati razne kombinacije pa se potom odlučiti za one koje nam najbolje pristaju.

I za kraj, pročitajmo i sljedeći članak:

„Zelenim očima pristaje niz boja. Boja breskve, svjetlo ružičasta, prigušeno ružičasta, ružičasto-ljubičasta, zelena, brončano zelena, sivo zelena, smeđe zelena, boja zemlje, karamela, zlatna, zeleno zlatna, te svi smeđi i sivi tonovi.
Za naglašavanje zelenih očiju najbolje je koristiti nijanse lješnjaka, kraljevski ljubičastu, bolje ljubičice, šljive, šumski zelene ili smeđe. Ako je oko tamnozeleno, pokušajte sa tamnijim nijansama, ako je svijetlozeleno koristite svjetlije nijanse.
Ako je ten maslinast, a podočnjaci istaknuti i žućkasti držite se hladnih boja poput tamnoplave, ljubičasto sive, svjetlo ljubičaste, ružičaste, crne i boje patliđana. Koristite liner u tamnoplavoj, tamnoljubičastoj, crnoj, sivoj, zlatnoj ili smeđoj boji.“

Po ovom članku se čini da nema te boje u paleti koja zelenim očima ne pristaje, što je daleko od istine. Prvo, boju breskve i svjetloružičastu ne bih savjetovala zelenookom damama, osim ako je ružičasta kombinirana s ljubičastim tonovima. Ne bih čak ni boju šljive preporučila upravo zato što ona pod nekim kutevima svjetlosti može izgledati plavo, a poznato je da plavo ne pristaje zelenim očima (odnosno, nekim nijansama zelene, jer na nekima ni ne izgleda loše, pogotovo ako je tamnija plava)
Dakle, sažetak: Zelenim očima najbolje pristaju ljubičasti, zeleni, smeđi, zemljani, zlatni i brončani tonovi. Sad je na vama, moje dame, da izaberete kombinacije koje vam najbolje pristaju. Savjetujem vam da najprije kupite neke jeftinije kozmetičke brendove kako bi teoriju proveli u praksu i da same procijenite što vam najbolje pristaje, a što vam ne pristaje. Kombinacije možete napraviti razne: dovoljno je samo malo maštovitosti.

Osim toga, vrlo često naš makeup ovisi i o odjeći koju nosimo jer većina nas želi uskladiti makeup s odjećom, pa i to nerijetko igra ulogu. Znam da malo koji (ili nikoji) vizažist savjetuje plave nijanse, no i njih sam isprobala i nisam napravila nikakvu grešku. Na moje oči je lijepo pristajao quad plavih sjenila, koji se sastojao od dvije ledeno plave svijetle nijanse i dvije tamne, indigo plave i modre. Dakle, šminku koja vam se sviđa samo trebate isprobati i ne držati se slijepo savjeta koje pročitate ili vam ih netko da, jer naposlijetku, bitno je da vi sami procijenite što je za vas prikladno, a što ne.

A sad nešto o šminki koju ja kao zelenooka djevojka preferiram. Od gore navedenih boja najviše mi se sviđa ljubičasta, budući da sam hladni tip, svijetle puti i crne obojene kose, a boja mojih očiju nije pretamna. Obožavam sve nijanse ljubičaste, od svijetlo ljubičaste, boje lavande i jorgovana pa do boje patlidžana. Kad se šminkam ljubičasto u unutarnji kut oka nanesem svijetlije nijanse, a tamnijim nijansama konturiram. Za šminkanje očiju uvijek koristim minimalno tri nijanse. Uz ta ljubičasta sjenila obvezan mi je crni tuš i crna olovka koju nanosim na waterline. U već spomenutom tutorijalu sam look malo osvježila tako što sam umjesto crne olovke na waterline nanijela tirkiznu olovku, iako je ja sama vrlo rijetko stavljam, no to sam učinila zbog gledateljica koje bi mi se inače žalile da im je look dosadan.
Proizvodi koje sam koristila za ovaj look su svi od Essence, pristupačnih su cijena, lako je raditi s njima, a efekt je za kozmetiku te cijene i više nego dobar. Savjetujem vam da ga isprobate jer nećete požaliti. U ovaj post uključujem i fotke tog looka koje nažalost nisu visoke kvalitete jer su slikane mobitelom, no boje se ipak mogu vidjeti.

Image Hosted by ImageShack.us
By morbidia86 at 2012-03-15

Image Hosted by ImageShack.us
By morbidia86 at 2012-03-15


Budući da je siva univerzalna boja koja pristaje svim bojama očiju i nju sam iskoristila za jedan od tutorijala u kojem sam napravila metalik sivi smokey eyes, a evo kako je ispao.

Image Hosted by ImageShack.us
By morbidia86 at 2012-03-15


I za kraj, evo jednog looka koji sam napravila s čak pet različitih boja: srebrnom, ljubičastom, indigo plavom, bijelom i crnom.

Image Hosted by ImageShack.us
By morbidia86 at 2012-03-15
Tutorijale možete naći na sljedećim linkovima:

http://www.youtube.com/watch?v=xYvrrMuRAVc
http://www.youtube.com/watch?v=NhVuvradG7o
http://www.youtube.com/watch?v=8j35Ci8M4Vw

Osobno nisam ljubitelj smeđih nijasni jer su mi dosadne, no ljubičasta, siva i zelena mi jako lijepo pristaju. Ovo bi bili moji savjeti za zelenooke djevojke, a ako ima pitanja, samo pitajte.
Pozzzzz

Image Hosted by ImageShack.us
By morbidia86 at 2012-03-15


Post je objavljen 15.03.2012. u 17:56 sati.