PROTESTANTSKA REFORMIRANA CRKVENA OPĆINA ZAGREB/PROTESTANT REFORMED CHURCH ZAGREB

petak, 25.07.2008.

Literatura na poklon

Želite li naručiti besplatni primjerak Novog Zavjeta kontaktirajte nas na e-mail: ref.pres.church.zagreb@gmail.com ili na mob: 091 251 30 59

Isto tako, na poklon nudimo i slijedeće naslove:
-"Isus naša sudbina" poznato djelo Wilhelma Buscha, evngeličkog župnika, predanog Kristovog vjesnika, progonjenog od strane nacista u 2. svjetskom ratu.
-„Promijeni smjer-život počinje!“ knjiga Ralpha Shallisa, za sve koji tragaju za istinom, puninom i smislom života.
-„Smrt jednog gurua“ uzbudljivo životno svjedočanstvo Rabindranatha R. Maharaja, pripadnika najviše hinduske kaste koji je upoznao Isusa Krista.
-„Pad prema nebu“ potresna autobiografska priča Norberta Ammona, kršćanina koji se je suočio s istinom o neizlječivom zloćudnom tumoru.

Besplatno možete naručiti do dva od ponuđenih naslova, po jedan primjerak od svakog.

25.07.2008. u 23:31 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 23.07.2008.

Posjet Tordincima

Voditelj Reformirane prezbiterijanske misijske crkve Zagreb Jasmin Koso, od 15.-22. 7. 2008. boravio je u Tordincima , gdje je posjetio braću i sestre, te obavljao praksu. Također, 20. 7. 2008. nazočio je bogoslužju u Sremskoj Mitrovici, te konfirmaciji novog člana crkve i sastanku Prezbiterija.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

23.07.2008. u 21:35 • 1 KomentaraPrint#

četvrtak, 10.07.2008.

Prispodoba o gorušičinom zrnu

I drugu im prispodobu iznese: "Kraljevstvo je nebesko kao kad čovjek uze gorušičino zrno i posija ga na svojoj njivi. Ono je doduše najmanje od svega sjemenja, ali kad uzraste, veće je od svega povrća. Razvije se u stablo te dolaze ptice nebeske i gnijezde mu se po granama." (Mt 13, 31-32)


„Kraljevstvo je nebesko kao kad..“ jest tipičan obrazac koji uvodi u prispodobe o kraljevstvu nebeskom. Predmet usporedbe nije strogo sama imenica koja slijedi obrazac, već prispodoba u cijelosti. Na primjer, ono što se može usporediti s kraljevstvom nebeskim nije čovjek koji je posijao sjeme, nego situacija koja je nastala njegovim sijanjem. Ovaj obrazac se može parafrazirati: „Eto kako izgleda kada je Bog na djelu“. Smisao ove usporedbe nije u sjemenu po sebi, već u onome što se događa kada je ono posijano. Zrno gorušice poslovično je slovilo kao maleno (Mt 17, 20, i Mišna Niddah 5, 2), premda ono nije najmanje poznato sjeme. Poruka prispodobe se nalazi u opreci između neznatnog početka i ishoda „veće od svega povrća“. Tako nastaje velika opreka između potpuno izrasla grma gorušice ( koje obično naraste i do tri metra) i ostalih vrtnih kultura. Pretjerano je grm gorušice nazvati stablom, ali taj opći izraz ukazuje na to da je Isus mislio na starozavjetnu upotrebu stabla kao simbola velikoga kraljevstva (Ez 17, 23; 31, 3-9; Dn 4, 9-12; Pnz 4, 10-12). Sve upućuje na to da iz tih mjesta potječe i slika „ptice...po granama“. U navedenim starozavjetnim tekstovima ptice predstavljaju narode koji su se okupili pod zaštitom kraljevstva (Ez 31, 6; Pnz 4, 20-22). Tako se može pretpostaviti da ove Isusove riječi najavljuju ulazak pogana u kraljevstvo nebesko. No glavni smisao ove prispodobe leži jednostavno u predočavanju golemog raspona njegova kraljevstva, koje se razvilo od neznatnih početaka. Dakle, glavna tema ove prispodobe jest kontrast između sićušnog sjemena i velike stabljike koja na kraju izraste iz malenog zrna. To je slika kraljevstva Božjeg ostvarenog u punini. Prispodoba donosi i neizravan poziv slušatelju na odluku za ili protiv kraljevstva Božjeg.U Palestini se i danas mogu naći ovakvi veliki grmovi gorušice. Uobičajen prizor za Isusove slušatelje bio je visoki grm ili stablo gorušice okruženo jatom ptica koje vole njegovo malo crno sjeme, te sjede na stablu i hrane se s njega.

Prema onome što je Isus naučavao kraljevstvo Božje je prije i iznad svega Božji zahvat u povijesti. Ovo se može vidjeti i u starozavjetnom govoru o kraljevstvu Božjem. U Novom zavjetu taj Božji zahvat se očitovao dolaskom Sina Božjega. Bog čini zahvat u povijesti, uspostavlja Kraljevstvo, ono je njegovo djelo. On je poput sijača, vlasnika vinograda, kralja koji priređuje gozbu. On daje i životnu snagu Kraljevstvu tako da ono raste iznutra poput sjemena, nezaustavljivo se širi kao što kvasac diže tijesto. No je li, prema Isusovom naučavanju, Kraljevstvo već prisutno ili on na njega gleda kao neku buduću stvarnost? Izgleda da je Isus na Kraljevstvo gledao na oba načina, te da ono sadrži dva vida - sadašnji i budući. Na mnogim mjestima u Matejevom evanđelju kraljevstvo Božje je buduća stvarnost (npr. Mt 10, 7; 24, 14). I mnoge prispodobe pretpostavljaju da se ono tek treba dovršiti i usavršiti, a takva je i prispodoba o gorušičinom zrnu, kao i ona o žitu i kukolju. Međutim, prispodobe također pretpostavljaju da je Kraljevstvo već prisutno i da, unatoč svim preprekama, nesavladivo ide prema svom ispunjenju u punini, jer gorušičino zrno raste, a posijano žito dozrijeva. Ta misao o Kraljevstvu koje je trenutno skriveno, no posađeno za vječnost od strane Boga spominjala se također i u Kumranskoj zajednici.

Ova prispodoba o rastu kraljevstva nebeskog nosi i dimenziju osobne praktične pouke i ohrabrenja za Isusove učenike. Ideja koja može promijeniti civilizaciju često kreće od jednog čovjeka. Reformacija često počinje s jednim čovjekom i vizija jednoga može promijeniti sudbine tisuća ljudi. Isto tako, svjedočenje za Kraljevstvo često započinje od jednoga čovjeka, a rađa velikim plodom. U mnoga mjesta na svijetu, društva ili grupe, Kraljevstvo dolazi tako da kršćani dođu živjeti među njih i pokažu im iskrenu ljubav i pažnju. Zapravo, ovo je jedna od najosobnijih prispodobi koje je Isus ikad izrekao. Ponekad njegovi učenici mogu i očajavati. Njih je tako malo, a svijet je toliko prostran. Kako bi oni ikad mogli pobijediti i promijeniti svijet? U ovoj prispodobi Isus govori svojim učenicima da nema mjesta obeshrabrenju, da trebaju svjedočiti i služiti svatko na svome mjestu, i da svatko od njih treba biti sjeme malog
početka iz kojeg Kraljevstvo raste, sve dok kraljevstvo zemaljsko napokon ne postane kraljevstvo nebesko. Sve zbog Isusa čija snaga nosi i vodi malu družinu njegovih učenika.


Jasmin Koso


Literatura::
R. T. France Evanđelje po Mateju ( Logos, Daruvar)
Wilfrid J. Harrington Uvod u Novi Zavjet (Kršćanska sadašnjost, Zagreb)
Ivan Dugandžić Kako su nastala evanđelja? (Kršćanska sadašnjost, Zagreb)
William Barclay The Gospel of Matthew (The Saint Andew Press, Edinburgh)
Eduard Schweizer The Good News according to Matthew ( John Knox Press,
Atlanta)

10.07.2008. u 21:06 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 07.07.2008.

Biblijska grupa 5. srpnja, 2008.

Biblijska kućna grupa ove subote se je sastala u potpuno obnovljenom prostoru za sastanke. Poučavanje je vodio brat Jasmin Koso. Tema poučavanja je bila iz Mt 13, 1-23.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

07.07.2008. u 21:47 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



< srpanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Svibanj 2010 (1)
Travanj 2010 (1)
Ožujak 2010 (1)
Veljača 2010 (6)
Siječanj 2010 (6)
Prosinac 2009 (4)
Studeni 2009 (1)
Listopad 2009 (2)
Rujan 2009 (2)
Kolovoz 2009 (4)
Srpanj 2009 (3)
Svibanj 2009 (4)
Travanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (2)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (2)
Prosinac 2008 (3)
Studeni 2008 (2)
Listopad 2008 (1)
Rujan 2008 (5)
Kolovoz 2008 (4)
Srpanj 2008 (4)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (1)
Travanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (3)
Veljača 2008 (2)
Siječanj 2008 (6)

Opis bloga

Image and video hosting by TinyPic

Protestantska reformirana crkvena općina Zagreb

Uvjerenja, vijesti, događanja...

Mi smo dio tijela reformiranih evanđeoskih crkava koje ispovijedaju pet iskaza reformiranog nauka: samo Pismo, samo Krist, samo milost, samo vjera i samo Bogu Slava. Mi vjerujemo da je Biblija nepogrešiva i dovoljna Božja riječ i naš konačan autoritet.

Vjerujemo da je Isus Krist jedini Put, Istina i Život, a njegovo Riječ svjetiljka našoj nozi. No to za nas istodobno podrazumijeva zalaganje za kršćanske i univerzalne vrednote, ljudske i vjerske slobode, toleranciju i dijalog, umjerenost i milosrđe, a protiv svakog oblika fanatizma i nasilja.

Ako ste zainteresirani saznati više o nama, razmišljate da se uključite u zajedništvo, želite biti radnik u evangelizaciji, služiti u izgradnji crkve, ili samo trebate razgovor, u svakom slučaju javite nam se s povjerenjem na: ref.pres.church.zagreb@gmail.com

Protestant Reformed church Zagreb, Croatia

Web Counter
Web Counter


Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

What We Believe

We are a body of reformed evangelical churches that confess the five statements of reformed doctrine - Scripture alone, Christ alone, Grace alone, Faith alone and Glory to God alone. We believe that the Bible is the infallible and sufficient word of God and our ultimate authority.

Mission opportunity

We’re always looking for people to prayerfully consider joining us in building God’s Kingdom in Croatia, both long-term and short-term.

People interested should have a desire to serve and work with national leadership and be able to integrate themselves in a different culture and learn language.

We need teachers of English
Evangelists
Outreach organizer
Those interested to do publishing of literature
Mercy ministry
All ministry gifts are welcome!
If you have any further questions or suggestions, please feel free to contact us: ref.pres.church.zagreb@gmail.com
More in English

Web stranica/Website:
Protestantska reformirana kršćanska crkva u RH/The Protestant reformed christian church in Croatia- www.prkc.hr

Protestantska reformirana crkvena općina Zagreb/Protestant Reformed Church Zagreb

O 500. obljetnici rođenja Jeana Calvina





Linkovi

kalvinizam-blog
Semper reformanda-blog
Reformirana crkva Tordinci-blog
Reformirana crkva Tenja-blog
Reformirana crkva Šibenik-blog
Jasmin Milić-blog
Jasmin Milić propovijedi-blog
Kontakt-bloger
Čovjek Evanđelja-blog
Soulsaver.hr
Hrvatska kršćanska koalicija

Agape Zagreb-On tvoje sve rane zna

Get this widget | Track details | eSnips Social DNA


Bogoslužja

Bogoslužja se održavaju svake nedjelje na adresi Ivane Brlić Mažuranić 18, a svake druge nedjelje u mjesecu bogoslužje s Gospodnjom večerom održava se na adresi Milivoja Matošeca 2, Malešnica (bogoslužni prostor BC Malešnica). Zainteresirani se mogu javiti na e-mail: ref.pres.church.zagreb@gmail.com

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Biblijska grupa

Ukoliko želite sudjelovati na našim Biblijskim grupama i druženjima javite se na e-mail: ref.pres.church.zagreb@gmail.com ili na mob: 091 251 30 59

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Novi Zavjet

Želite li naručiti besplatni primjerak Novog Zavjeta kontaktirajte nas na e-mail: ref.pres.church.zagreb@gmail.com ili na mob: 091 251 30 59

"Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!" Mk 1, 15

"Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni." Iv 3, 16

"Uvjeren sam doista: ni smrt ni život, ni anđeli ni vlasti, ni sadašnjost ni budućnost, ni sile, ni dubina ni visina, ni ikoji drugi stvor neće nas moći rastaviti od ljubavi Božje u Kristu Isusu Gospodinu našem." Rim 8, 38-39

"Jer ako ustima ispovijedaš da je Isus Gospodin, i srcem vjeruješ da ga je Bog uskrisio od mrtvih, bit ćeš spašen." Rim 10, 9

"Doista, predadoh vam ponajprije što i primih: Krist umrije za grijehe naše po Pismima; bi pokopan i uskrišen treći dan po Pismima; ukaza se Kefi, zatim dvanaestorici. Potom se ukaza braći, kojih bijaše više od pet stotina zajedno; većina ih još i sada živi, a neki usnuše. Zatim se ukaza Jakovu, onda svim apostolima. Najposlije, kao nedonoščetu, ukaza se i meni." 1. Kor 15, 3-8

"Kristovi smo dakle poslanici; Bog vas po nama nagovara. Umjesto Krista zaklinjemo: dajte, pomirite se s Bogom! Njega koji ne okusi grijeha Bog za nas grijehom učini da mi budemo pravednost Božja u njemu." 2. Kor. 20-21

"Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista, on koji nas blagoslovi svakim blagoslovom duhovnim u nebesima, u Kristu. Tako: u njemu nas sebi izabra prije postanka svijeta da budemo sveti i bez mane pred njim; u ljubavi nas predodredi za posinstvo, za sebe, po Isusu Kristu, dobrohotnošću svoje volje, na hvalu Slave svoje milosti. Njome nas zamilova u Ljubljenome u kome, njegovom krvlju, imamo otkupljenje, otpuštenje prijestupa po bogatstvu njegove milosti." Ef 1, 3-7

"Ta milošću ste spašeni po vjeri! I to ne po sebi! Božji je to dar! Ne po djelima, da se ne bi tko hvastao. Njegovo smo djelo, stvoreni u Kristu Isusu za dobra djela, koja Bog unaprijed pripravi da u njima živimo." Ef 2, 8-10

"Zbog toga svim marom prionite: vjerom osigurajte krepost, krepošću spoznaje, spoznanjem uzdržljivost, uzdržljivošću postojanost, postojanošću pobožnost, pobožnošću bratoljublje, bratoljubljem ljubav. Jer ako to imate i u tom napredujete, nećete biti besposleni i neplodni za spoznanje Isusa Krista." 2. Pt 1, 5-8

"I otrt će im svaku suzu s očiju te smrti više neće biti, ni tuge, ni jauka, ni boli više neće biti jer - prijašnje uminu." Tada Onaj što sjedi na prijestolju reče: "Evo, sve činim novo!" I doda: "Napiši: Ove su riječi vjerne i istinite." I još mi reče: "Svršeno je! Ja sam Alfa i Omega, Početak i Svršetak! Ja ću žednomu dati s izvora vode života zabadava." Otk 21, 4-6



Calvinovi biblijski komentari (eng)

OUR CREEDS/VJEROISPOVIJESTI (eng)

Reformirana-prezbiterijanska misijska crkva Zagreb on Facebook




5 TOČAKA KALVINIZMA: Potpuna iskvarenost 1/Dr. Jasmin Milić
Uploaded by jm2812. - Family events, birthdays and parenting videos.



5 TOČAKA KALVINIZMA: Potpuna iskvarenost 2/Dr. Jasmin Milić
Uploaded by jm2812. - Family events, birthdays and parenting videos.



5.TOČ.KALVINIZMA: BEZUVJETNO IZABRANJE 1 DIO (JASMIN MILIĆ)
Uploaded by jm2812. - Discover videos of people, family and friends.



5.TOČ.KALVINIZMA:BEZUVJETNO IZABRANJE 2 (DR.JASMIN MILIĆ)
Uploaded by jm2812. - Discover videos of people, family and friends.



5.TOČAKA KALVINIZMA: OGRANIČENO POMIRENJE (Dr. Jasmin Milić)
Uploaded by jm2812. - Videos of family and friends from around the world.



5.TOČAKA KALVINIZMA: NEODOLJIVA MILOST (DR. JASMIN MILIĆ)
Uploaded by jm2812. - Discover videos of people, family and friends.



5. TOČAKA KALVINIZMA: USTRAJNOST SVETIH (DR.JASMIN MILIĆ)
Uploaded by jm2812. - Family events, birthdays and parenting videos.